Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Σοβαρά πλήγματα στην αγροτική παραγωγή
  • Μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες από αντίξοες καιρικές συνθήκες, αλλά και επιθέσεις εντόμων και άγριων ζώων
  • Οι πληγέντες παραγωγοί ζητούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, αλλά η κυβέρνηση «αγρόν ηγόραζεν»

Αποψη από τις ζημιές που προκάλεσε η χαλαζόπτωση
Αποψη από τις ζημιές που προκάλεσε η χαλαζόπτωση
Σοβαρά πλήγματα δέχεται η αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία, καθώς μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες προκαλούνται από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, χαλαζοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες) και από επιθέσεις εντόμων, αλλά και άγριων ζώων.

Στο βαμβάκι, τεράστια καταστροφή προκαλεί, για μια ακόμα χρονιά, το πράσινο σκουλήκι. Οι βαμβακοπαραγωγοί είναι ανάστατοι, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν έδωσε αποζημίωση για τις περσινές ζημιές και το ίδιο προσανατολίζεται να κάνει και φέτος. Ζητούν άμεσους επιτόπιους ελέγχους για τη διαπίστωση του ύψους των ζημιών, δρομολόγηση των διαδικασιών για αποζημίωση και οικονομική ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών και άρση του πλαφόν παραγωγής που έχει τεθεί προκειμένου ο βαμβακοπαραγωγός να λάβει τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Στο καλαμπόκι, εκτός από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που καίνε τα φυτά, πολύ μεγάλες ζημιές προκαλούν και οι επελάσεις αγριογούρουνων, τα οποία όπου «πέσουν» δεν αφήνουν τίποτα όρθιο. Ιδιαίτερα έχουν πληγεί καλλιέργειες χωριών των Δήμων Κιλελέρ, Τυρνάβου και Ελασσόνας στη Λάρισα, καθώς και στα ημιορεινά και τα ορεινά του Νομού Τρικάλων.

Στη βιομηχανική ντομάτα, η μείωση της παραγωγής οφείλεται στη σφοδρή χαλαζόπτωση του περασμένου Μάρτη που έπληξε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, αλλά και στις ανεμοθύελλες που ακολούθησαν, ενώ τεράστιες είναι οι επιπτώσεις από τη μεγάλη ζέστη που επικράτησε τον περασμένο Ιούλη και υποβάθμισαν το παραγόμενο προϊόν.

Στα ακτινίδια, ο «εχθρός» είναι ένα πρωτοεμφανιζόμενο έντομο, που προκαλεί μεγάλες ζημιές και οι παραγωγοί ζητούν οικονομική ενίσχυση για την προμήθεια και την εγκατάσταση ειδικών κατασκευών για την καταπολέμησή του.

Στα μήλα, πρόβλημα σοβαρό έχει δημιουργηθεί με την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να απαγορεύσει τη χρήση ενός συγκεκριμένου αγροχημικού φυτοφαρμάκου που βοηθά στη συντήρηση των πράσινων μήλων, τα οποία και σαπίζουν. Οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς στη Λάρισα και άλλων περιοχών ζητούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την επανέγκριση του φυτοφαρμάκου για να σώσουν την παραγωγή τους.

Κι ενώ το σύνολο, σχεδόν, των αγροτικών προϊόντων στη Θεσσαλία έχουν δεχτεί και συνεχίζουν να δέχονται απανωτά πλήγματα και οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση, αγωνιώντας αν θα έχουν εισόδημα για να ζήσουν τις οικογένειές τους, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο της «αγρόν ηγόραζον και ζεύγος βοών». Ο, και Λαρισαίος, αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μαξ. Χαρακόπουλος κάνει τάχα πως ενδιαφέρεται, αλλά το μόνο που πράττει είναι να οργανώνει κάποιες συναντήσεις με παραγωγούς, στις οποίες δίνει γενικές και ανέξοδες υποσχέσεις, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Λύση στο πρόβλημα μπορεί να δώσουν μόνοι οι αγωνιστικές διεκδικήσεις των αγροτών και προς αυτή την κατεύθυνση τους καλούν οι αγροτικοί σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της ΠΑΣΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ