Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στο «σφυρί» ΕΛΤΑ και ΕΛΒΟ

Ακάθεκτη στο αντιλαϊκό της έργο, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ επιταχύνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων βγάζοντας στο σφυρί τα ΕΛΤΑ και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων. Είχε προηγηθεί η ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας ενώ στην πρόσφατη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, όπου και συζητήθηκε το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων αποφάσισαν την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και σειρά έχουν ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΤΡΕΝΟΣΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ καθώς και ακίνητα «φιλέτα» που βρίσκονται στην κατοχή του Δημοσίου.

Την απόφαση για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ και της ΕΛΒΟ έλαβε η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων σε χτεσινή της συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επιτροπή, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «παρέχεται εξουσιοδότηση στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου(ΤΑΙΠΕΔ) να σχεδιάσει, αποφασίσει και υλοποιήσει τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των μετοχών ΕΛΤΑ, οι οποίες θα μεταφερθούν στο ταμείο με νεότερη απόφαση της ΔΕΑΑ, προκειμένου να υλοποιηθεί η ως άνω πώληση».

Σε ό,τι αφορά την ΕΛΒΟ, αναφέρει ότι «διορίστηκαν ως σύμβουλοι για την πώληση της ΕΛΒΟ, οι Attica Bank και οι KPMG Σύμβουλοι».

Οι ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η συγκυβέρνηση αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής η οποία διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, πετσοκόβει μισθούς και συντάξεις, διαλύει τη δημόσια υγεία και υπονομεύει μέσω της υποχρηματοδότησης το δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας.

Οι ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις θα πλήξουν τους εργαζόμενους σε αυτές μέσω της εφαρμογής ελαστικών εργασιακών σχέσεων που θα επιφέρουν μειώσεις μισθών καθώς και απολύσεις «πλεονάζοντος προσωπικού». Αρνητικές θα είναι και οι συνέπειες για το λαό ο οποίος θα λαμβάνει υποβαθμισμένες και ακριβότερες υπηρεσίες.

Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στόχο έχει να προσφέρει νέο ζωτικό χώρο δράσης και κερδοφορίας στο υπερσυσσωρευμένο κεφάλαιο το οποίο δημιουργήθηκε από την καταλήστευση των λαών ειδικά τις δυο τελευταίες δεκαετίες αλλά σήμερα παραμένει αδρανές και αναζητά διέξοδο σε νέους κερδοφόρους τομείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ