Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ρυθμίσεις στήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων

Προβάδισμα σε μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να μπουν στον κλάδο της ενέργειας

Με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Δέσμη μέτρων από πιθανή κατάρρευση της αγοράς ενέργειας - προστασία των καταναλωτών από υπέρογκες επιβαρύνσεις», η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες μια σειρά αποφάσεων που αφορούν τη λειτουργία των μονάδων ΑΠΕ.

Μόλις μια μέρα πριν είχε ανακοινωθεί η επιβολή νέων αυξήσεων στο τέλος ΑΠΕ, που χρεώνεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, και φορτώνει και νέα βάρη στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών, την ώρα που χιλιάδες από αυτές αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και το ρεύμα.

Χτες, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε το πρώτο από τα πακέτα των μέτρων με ρυθμίσεις που προκύπτουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις στο πλαίσιο της «εξυγίανσης» της αγοράς ενέργειας που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου. Η κυβέρνηση επικαλείται το υπαρκτό έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ που οφείλεται στην πριμοδότηση των επιχειρήσεων παραγωγής ρεύματος με φωτοβολταϊκά. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να συσκοτίσει το γεγονός ότι τα συσσωρευμένα προβλήματα στον τομέα της ενέργειας είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται όλα τα τελευταία χρόνια στην κατεύθυνση του λεγόμενου «ανοίγματος» της αγοράς ενέργειας και την παράδοση κερδοφόρων δραστηριοτήτων στους ενεργειακούς κολοσσούς και τα μονοπώλια του κλάδου. Ασφαλώς, έπεται ο περίφημος «εξορθολογισμός» των τιμολογίων της ΔΕΗ που θα προσθέσει και νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Με βάση όσα ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο, αναστέλλεται, με αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις, η υποβολή νέων αιτημάτων για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών λόγω κάλυψης των στόχων που είχαν τεθεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν γίνονται δεκτά νέα αιτήματα για χορήγηση άδειας παραγωγής και έκδοση προσφοράς σύνδεσης ούτε και αιτήματα που εκκρεμούν. Με τον τρόπο αυτό αποκαλύπτεται πολύ γρήγορα η κοροϊδία που είχε στηθεί με την πολιτική δημιουργίας ψευδαισθήσεων σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού και κύρια σε αγρότες, ότι μπορεί και αυτοί να γίνουν πλούσιοι με τη σπορά φωτοβολταϊκών, κάτι που ισχύει, αλλά αφορά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις που θα μπουν στον κλάδο.

Ακόμη, μειώνονται από αυτό το μήνα οι εγγυημένες τιμές που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος με φωτοβολταϊκά και έχουν καθιερωθεί ως πριμοδότηση για να γίνει «ελκυστική» η επένδυση σε ΑΠΕ. Προβλέπεται, ακόμη, περαιτέρω μείωση και στις κλιμακούμενες μειώσεις μέχρι το 2015. Μειώσεις προβλέπονται και για τα φωτοβολταϊκά που είναι εγκατεστημένα σε στέγες και δώματα. Στη σχετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ αναφέρεται ότι οι εγγυημένες τιμές στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, παρά, μάλιστα, το γεγονός ότι λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας η ηλεκτροπαραγωγή αυτής της μορφής του αποφέρει σημαντικά έσοδα και, επιπλέον, από την αρχή του χρόνου το κόστος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έχει μειωθεί από 10% μέχρι 14%. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι η μείωση των εγγυημένων τιμών προβλέπεται στο δεύτερο μνημόνιο.

Τέλος, αυξάνεται το ποσοστό από τις εισπράξεις του τέλους υπέρ ΕΡΤ (που εκδίδεται με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος) που χρηματοδοτεί τον ειδικό λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ και θα ανέλθει σε 75 εκατ. ευρώ φέτος, ενώ το ποσοστό θα επανεξετάζεται κάθε χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ