ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Πήρε πίσω τους εκβιασμούς η εργοδοσία

Η υπουργός Αμυνας μιλά στους εργάτες του ορυχείου
Η υπουργός Αμυνας μιλά στους εργάτες του ορυχείου
ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Χρειάστηκαν οι έντονες πιέσεις της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης και της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής διερεύνησης των συνθηκών αιματοκυλίσματος της απεργίας στο ορυχείο πλατίνας Μαρικάνα για να πειστεί η διοίκηση της αρμόδιας εταιρείας «Λονμίν» να πάρει πίσω τις απειλές για απολύσεις όσων εργατών δεν σταματήσουν την απεργία και δεν επιστρέψουν στους τόπους δουλειάς.

Μόνον έτσι μπόρεσε η διοίκηση της τρίτης μεγαλύτερης παραγωγού πλατίνας στον κόσμο να αντιληφθεί πως θα πρέπει να άρει τις απειλές έναντι των εργατών και να σεβαστεί τουλάχιστον την περίοδο εθνικού πένθους που εκπνέει στο τέλος της τρέχουσας βδομάδας. Πόσω δε μάλλον όταν ως χτες - δηλαδή πέντε μέρες μετά τη σφαγή που προκάλεσαν οι αστυνομικές σφαίρες στο ορυχείο Μαρικάνα, με αποτέλεσμα το θάνατο 34 απεργών και τον τραυματισμό άλλων 78 συναδέλφων τους - δεν είχαν αναγνωριστεί έξι από τα πτώματα των νεκρών απεργών! Οι νοτιοαφρικανικές αρχές ελπίζουν πως η διαδικασία αναγνώρισης θα ολοκληρωθεί σήμερα για να τελεστούν οι κηδείες αύριο (Πέμπτη) στο πλαίσιο της εβδομάδας πένθους που έχει κηρύξει στη χώρα ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα.

Σ' αυτό το κλίμα, εκπρόσωπος της εταιρείας αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι αποφάσισε «σε συνεργασία με τα συνδικάτα» να μην επιμείνει στην απόλυση των εργαζόμενων αυτήν την εβδομάδα, «γιατί το θέμα είναι να επανέλθει η σταθερότητα στις εργασίες του ορυχείου»...

Στο μεταξύ ο Σύνδεσμος Νεολαίας του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANCYL) σημείωσε σε χτεσινή ανακοίνωση πως ο άδικος χαμός των 44 (συνολικά από την αρχή της απεργίας) εργαζομένων στο ορυχείο Μαρικάνα είναι μόνον «η κορυφή του παγόβουνου» των προβλημάτων που σχετίζονται με τη μεταλλευτική βιομηχανία στη Ν. Αφρική επισημαίνοντας πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί μόνον «με τον εκδημοκρατισμό των τόπων δουλειάς στο πλαίσιο των αιτημάτων για εθνικοποίηση των ορυχείων».

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Συνομιλίες για τη στρατηγική ασφάλεια

Ολοκληρώθηκε στη Μόσχα ο έβδομος γύρος των σινο-ρωσικών διαβουλεύσεων για τη στρατηγική ασφάλεια, στον οποίο επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας ήταν ο Ντάι Μπίνγκο, μέλος του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας, ενώ της ρωσικής αντιπροσωπείας ηγούνταν ο Νικολάι Πάτρουσεφ, Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι δύο αντιπροσωπείες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με σημαντικά διεθνή και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο Ντάι Μπίνγκο σημείωσε πως τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία διέρχονται μια διαδικασία «εθνικής αναγέννησης κι ευημερίας», γι' αυτό και οι δύο χώρες χρειάζονται ένα ανάλογο «ευνοϊκό εσωτερικό και διεθνές περιβάλλον». Από την άποψη αυτή, οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα και πρόσθεσε πως η ενεργοποίηση των διαβουλεύσεων μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας σχετικά με τη στρατηγική ασφάλεια στο σύνθετο διεθνές περιβάλλον είναι απαραίτητη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κίνα και η Ρωσία θα πρέπει να εργαστούν για τη δημιουργία ενός «πολυπολικού κόσμου», καθώς και για τον «εκδημοκρατισμό» των διεθνών σχέσεων, κάτι που θα συμβάλει στη στρατηγική ασφάλεια των δύο χωρών. Επιπλέον, σημείωσε πως η Κίνα και η Ρωσία θα πρέπει επίσης να επεκτείνουν τη συνεργασία των επιχειρήσεων των δύο χωρών, προκειμένου να οικοδομήσουν μια σταθερή οικονομική βάση για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Ο Ν. Πάτρουσεφ, από τη μεριά του, υποστήριξε πως Κίνα και Ρωσία έχουν κοινές θέσεις σε πολλά σημαντικά διεθνή ζητήματα και πως δεν υπάρχουν εμπόδια στην ανάπτυξη των ρωσοκινεζικών σχέσεων. Η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία με την Κίνα στα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα μέσω των υφιστάμενων μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένων των διμερών διαβουλεύσεων για στρατηγικά ζητήματα της ασφάλειας, έτσι ώστε η σινο-ρωσική στρατηγική εταιρική σχέση συντονισμού «να προστατεύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Οπως ανακοινώθηκε, στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν ζητήματα όπως η κατάσταση στη Συρία, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, το πρόβλημα του Αφγανιστάν, το θέμα του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, το θέμα της συνεργασίας μεταξύ των χωρών BRICS και η κατάσταση στην περιοχή της Ασίας και Ειρηνικού Ωκεανού, όπου τις τελευταίες βδομάδες παρατηρείται ένταση της πολιτικής και στρατιωτικής αντιπαράθεσης γύρω από αμφισβητούμενες θαλάσσιες ζώνες και νησιά.


Ι. Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Στα θαλάσσια ύδατα μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας φαίνεται πως άφησε την τελευταία της πνοή η 21χρονη Σομαλή αθλήτρια σπρίντερ Σάμια Γιουσούφ Ομαρ που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου. Πιστεύεται πως πνίγηκε τον περασμένο μήνα μαζί με άλλους συμπατριώτες της προσπαθώντας να φτάσει στην Ιταλία με ένα σκάφος γεμάτο μετανάστες. Η Ομαρ ήθελε να προπονηθεί στην Ιταλία για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Πέθανε χτες σε ηλικία 81 ετών ο Γκι Σπίτελς, πρώην πρόεδρος του γαλλόφωνου Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) του Βελγίου και πρώην πρωθυπουργός της περιφερειακής κυβέρνησης της Βαλονίας.

ΒΑΛΕΤΑ.-- Ο πρώην πρωθυπουργός της Μάλτας Ντόμινικ Μίντοφ, που υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ανεξαρτησίας της χώρας του και κυριάρχησε στην εθνική πολιτική σκηνή μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, απεβίωσε προχτές σε ηλικία 96 ετών.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) προσέφυγαν ΗΠΑ και Ιαπωνία καταγγέλλοντας το σύστημα χορήγησης αδειών για τις εισαγωγές που θέσπισε η κυβέρνηση της Αργεντινής. Η προσφυγή της Ιαπωνίας ακολουθεί την παρόμοια αντιδικία που άρχισε με την προσφυγή της ΕΕ εναντίον της Αργεντινής το Μάη, αλλά έπεται μερικών ωρών της προσφυγής της Αργεντινής στον ΠΟΕ ενάντια στην Ισπανία για την επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές αργεντίνικων βιοκαυσίμων και την απόφαση της ΕΕ να θεσπίσει κανονισμούς εναντίον της Αργεντινής σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές.

ΣΙΑΤΛ.-- Συμβόλαιο ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπέγραψε η Ινδία με την αμερικανική εταιρεία αεροναυπηγικής «Boeing» για την πώληση 22 επιθετικών ελικοπτέρων «ΑΗ-64D Απάτσι». Στο συγκεκριμένο συμβόλαιο επίσης συμπεριλαμβάνεται η προμήθεια πυραύλων «Hellfire» και αντιαεροπορικών «Stinger», αλλά και ραντάρ ελέγχου πυρός.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι πυρκαγιές που συνεχίζουν να πλήττουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, στον απόηχο ενός από τους ξηρότερους χειμώνες στα χρονικά, έχουν κάψει πλέον εκτάσεις - ρεκόρ, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Διυπηρεσιακό Κέντρο Πυρκαγιών. Μέχρι στιγμής φέτος έχουν καεί σχεδόν 28 εκατομμύρια στρέμματα γης, ενώ ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού ακόμη και τώρα μαίνονται 35 μεγάλες πυρκαγιές, κυρίως στις δυτικές πολιτείες, οι οποίες απειλούν ή καίνε ήδη πάνω από 5 εκατομμύρια στρέμματα.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Οι παλαιστινιακοί θεσμοί, δηλαδή η Π. Αρχή, θα καταρρεύσουν αν δεν πετύχουν κάποιους από τους πολιτικούς τους στόχους, όπως είναι η ίδρυση ανεξάρτητου κράτους σε ένα περιβάλλον ειρήνης και ασφάλειας δίπλα στο Ισραήλ, γιατί θα χάσουν τη νομιμοποίησή τους στα μάτια του παλαιστινιακού λαού, ακόμη και αν έχει αποκτήσει ισχυρή οικονομία. Αυτό υπογράμμισε σε διάλεξή του στο Ισραήλ ο Ρόμπερτ Σέρι, ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΚΑΪΡΟ.-- Δυσφορία φέρεται να εξέφρασαν σε Αιγύπτιους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια μυστικών συναντήσεων Ισραηλινοί ομόλογοί τους ενόψει της προαναγγελθείσας ανάπτυξης τεθωρακισμένων και άλλου οπλισμού στη χερσόνησο του Σινά από τον αιγυπτιακό στρατό για πρώτη φορά από τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, του 1973. Η ισραηλινή πλευρά συμφωνεί με την άποψη ότι πρέπει ν' αντιμετωπιστεί η δράση ένοπλων ομάδων στην περιοχή αλλά σε συντονισμό, καθώς η μονομερής ανάπτυξη που ανακοίνωσε το Κάιρο αποτελεί «παραβίαση της ειρηνευτικής συμφωνίας του Καμπ Ντέιβιντ».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση

Την αιματηρή επιχείρηση που εξαπέλυσε η αστυνομία για την καταστολή της απεργίας στο ορυχεία πλατίνας Μαρικάνα στη Νότια Αφρική και η οποία στοίχισε τη ζωή σε 34 απεργούς, ενώ πολλοί ακόμα τραυματίστηκαν, καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ).

Για μια ακόμα φορά, τονίζει η ΠΟΛ, «γίνεται ξεκάθαρο ότι μπροστά στην αύξηση της κερδοφορίας οι πολυεθνικές με τη βοήθεια των πολιτικών τους υπηρετών γίνονται αδίστακτες. Χαρακτηριστικό της αγριότητας που επιδεικνύουν για να διασφαλίσουν τα κέρδη τους είναι και η απροκάλυπτη αυτή επίθεση. Οι δυνάμεις καταστολής χτύπησαν τους εργάτες που αγωνίζονταν για τη ζωή τους ενάντια στην πολυεθνική εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα ορυχεία». Στη συνέχεια. αναφέρει ότι και στην Ελλάδα «με την εισβολή των ΜΑΤ στη "Χαλυβουργία Ελλάδος", μετά από εισαγγελική εντολή με τη χρήση χημικών, τους ξυλοδαρμούς και τις συλλήψεις απεργών προσπάθησαν να αναστείλουν την 9μηνη ηρωική απεργία».

Στόχος των επιθέσεων αυτών είναι να γονατίσουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα «σε μια περίοδο που οι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι έχουν γεμίσει τα σεντούκια τους με πλούτο, με κέρδη τα οποία εμείς έχουμε παράγει. Μας θέλουν σκλάβους σε μια εποχή που υπάρχει ο πλούτος για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας».

Καταλήγοντας εκφράζει τη συμπαράστασή της στους απεργούς και την αλληλεγγύη της στην Ομοσπονδία των εργαζομένων στα Ορυχεία (NUMSA) και απαιτεί να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

ΚΚ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ - ΔΑΝΕΖΙΚΟ ΚΚ
Ολοκληρώθηκε το κοινό Φεστιβάλ

Για 17η χρονιά το ΚΚ στη Δανία και το Δανέζικο ΚΚ διοργάνωσαν από κοινού το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Φεστιβάλ τους, στο πάρκο Νορεμπρο στο κέντρο της Κοπεγχάγης με σύνθημα ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ.

Το φετινό φεστιβάλ είχε ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού συμπίπτει χρονικά με τη νέα επέλαση ενάντια στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα που απεργάζεται η αποκαλούμενη «κόκκινη κυβέρνηση» των σοσιαλδημοκρατών που στηρίζεται και από το οπορτουνιστικό κόμμα των κοκκινοπράσινων . Πρόκειται να ανακοινώσει νέα βάρβαρα μέτρα λιτότητας σε συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει μετά την εκλογή της σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις αποφάσεις της ΕΕ παρότι η Δανία δεν αποτελεί πλήρες μέλος της ΕΕ.

Στο περίπτερο της διεθνούς αλληλεγγύης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ όπου ενημέρωσαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα και την ανάγκη της ανασυγκρότησης του ταξικού εργατικού κινήματος, της πάλης για το σοσιαλισμό. Ενώ μοιράστηκαν με τους επισκέπτες πολύτιμα συμπεράσματα από τον 9μηνο απεργιακό αγώνα των χαλυβουργών που ιδιαίτερα στη Δανία είχε μεγάλη απήχηση και συνάντησε ένα τεράστιο πολύμορφο κύμα αλληλεγγύης από τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ