ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Απολύσεις με... «συνταξιοδοτική ωρίμανση»

«Αξιολόγηση» - καρμανιόλα και μαζικές απομακρύνσεις για τουλάχιστον 150.000 εργαζόμενους. Διάλυση δομών, μισθών, «μαχαίρι» και σε όλα τα ειδικά μισθολόγια

Το τσουνάμι των απολύσεων θα υποβαθμίσει κι άλλο τις υπηρεσίες που προσφέρει το Δημόσιο και θα βαθύνει την ιδιωτικοποίησή τους
Το τσουνάμι των απολύσεων θα υποβαθμίσει κι άλλο τις υπηρεσίες που προσφέρει το Δημόσιο και θα βαθύνει την ιδιωτικοποίησή τους
Μοντέλο δημόσιας διοίκησης, τέτοιο που να ανταποκρίνεται στη βίαιη διαδικασία της λεγόμενης «δημοσιονομικής προσαρμογής» και να υπηρετεί πιο αποτελεσματικά τα μονοπώλια, προωθεί η συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προκατόχους της.

Απόλυτα δεδομένος είναι ο στόχος τους για μαζικές «απομακρύνσεις» 150.000 εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσα στην ερχόμενη διετία, ταυτόχρονα με τα μαζικά λουκέτα, τις συγχωνεύσεις φορέων και υπηρεσιών, την κατάργηση οργανικών θέσεων.

Για το θεαθήναι και μόνο η λεγόμενη «εργασιακή εφεδρεία», για την οποία η ΔΗΜΑΡ εμφανιζόταν να «διαφωνεί» στα λόγια, φαίνεται να εξαλείφεται από το κυβερνητικό λεξιλόγιο και αντικαθίσταται από τον όρο «συνταξιοδοτική ωρίμανση» (!), για όσους βρίσκονται κοντά στο χρόνο συνταξιοδότησης.

Ο επιχειρούμενος προπαγανδιστικός ελιγμός δεν αλλάζει ούτε κατά κεραία την ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής και στο συγκεκριμένο τομέα. Πολύ περισσότερο, δεν αλλάζουν στο ελάχιστο οι συνέπειες που θα έχει για τους εργαζόμενους και το λαό η παραπέρα αποψίλωση του Δημοσίου από προσωπικό, κύρια στους τομείς που συνδέονται με τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Αυτό προκύπτει και από τη «συμφωνία» των υπουργών Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Α. Μανιτάκη (υποδείχτηκε από τη ΔΗΜΑΡ). Το γεγονός ότι αλλάζουν οι λέξεις και όχι η ουσία του μέτρου της «εφεδρείας» επιβεβαίωσαν οι δυο τους, δηλώνοντας μετά τη χτεσινή τους συνάντηση: «Ας μη μείνουμε στις λέξεις που μας χωρίζουν, αλλά στις διαδικασίες που μας ενώνουν».

Στο διά ταύτα, ανακοίνωσαν την απόφαση της συγκυβέρνησης να προχωρήσει στην «αναγκαία και επιβαλλόμενη μείωση του προσωπικού και το συνακόλουθο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, μέσω της μείωσης της μισθολογικής δαπάνης και των λειτουργικών δαπανών». Επίσης, ότι θα προχωρήσουν σε «αξιολόγηση δομών και προσωπικού, σε εξορθολογισμό φορέων του Δημοσίου για να αξιοποιήσουμε τους άξιους υπαλλήλους».

Εκπαραθύρωση με «αξιολόγηση»

Είναι ολοφάνερο το γεγονός ότι η «νέου τύπου» εργασιακή εφεδρεία, η «συνταξιοδοτική ωρίμανση», ή όπως αλλιώς θα τη βαφτίσουν στο τέλος, αποτελεί τμήμα των σαρωτικών αναδιαρθρώσεων στον κρατικό μηχανισμό και τη δημόσια διοίκηση, συνδέεται με τη γενικότερη εγκληματική πολιτική του κεφαλαίου για τη διάλυση δομών και μείωση κρατικών δαπανών (Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια κ.λπ.) που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες.

Με αυτό το μοντέλο συνδέεται και υπηρετεί η προωθούμενη από τη συγκυβέρνηση «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων. Με δεδομένο ότι στόχος της είναι ο εντοπισμός συγκεκριμένου αριθμού υπαλλήλων για απόλυση, είναι αυτονόητο ότι τα κριτήριά της θα είναι προσαρμοσμένα σ' αυτό το στόχο.

Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που θα ενταχτούν στο νέο καθεστώς, προβλέπεται η καταβολή του 60% του βασικού μισθού και για διάστημα το πολύ μέχρι 3 χρόνια, μετά το οποίο αυτοδίκαια θα «απομακρύνονται» από την υπηρεσία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δυο υπουργοί συναποφάσισαν να κλιμακώσουν με συνδυασμό δραστικότερων παρεμβάσεων και συγκεκριμένα:

  • Αυστηρή «αξιολόγηση» του συνόλου των 700.000 εργαζομένων στο στενό δημόσιο τομέα, καταρχήν για όσους προσλήφθηκαν εκτός ΑΣΕΠ και στη συνέχεια για τους υπόλοιπους.
  • «Απομάκρυνση», σε χρονικό διάστημα από 1 μέχρι και 3 χρόνια, όλων όσοι αξιολογηθούν αρνητικά.
  • Δραστική συρρίκνωση των δομών σε όλα τα υπουργεία, στους φορείς και τους οργανισμούς, ώστε οι οργανικές θέσεις να μειωθούν παραπέρα τουλάχιστον σε ποσοστό 30%!
  • «Απομάκρυνση» χιλιάδων υπαλλήλων με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα για όσους έχουν θεμελιώσει ασφαλιστικά δικαιώματα μέχρι 31-12-2010, ώστε να υποχρεωθούν να αποχωρήσουν για συνταξιοδότηση νωρίτερα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, η μείωση των υπαλλήλων μπορεί να ξεπεράσει τους 150.000 μέχρι το τέλος του 2015! Η διαδικασία της «αξιολόγησης» - καρμανιόλα αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2013 και προβλέπονται γραπτά τεστ, ανάλογα με το επίπεδο σπουδών.

Νέο ψαλίδισμα μισθών

Πέρα από τη συρρίκνωση των συνολικών κονδυλίων για τις δαπάνες μισθοδοσίας στο Δημόσιο, που θα προέλθει από την απομάκρυνση 150.000 εργαζομένων, η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει και σε παραπέρα περικοπές μισθών.

Συγκεκριμένα:

  • Εξετάζεται η πλήρης κατάργηση των υπολειμμάτων από το λεγόμενο 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο τομέα, όπως και για τους σημερινούς και αυριανούς συνταξιούχους.
  • Προχωρούν, ενδεχομένως και με αναδρομική εφαρμογή, σε παραπέρα περικοπές πάνω από 12% στα ειδικά μισθολόγια που ισχύουν για περίπου 250.000 εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, όπως ένστολοι, γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, δικαστές κ.ά. Κυβερνητικές πηγές «διέρρεαν» χτες ότι «μόνο με ισοδύναμα μέτρα από τα αρμόδια υπουργεία θα διασωθούν εφέτος τα ειδικά μισθολόγια των μάχιμων ένστολων».
  • Μειώσεις μέχρι 35% στις αποδοχές των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ.
Συνάντηση με το σωματείο της ΕΛΒΟ

Την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ στις ιδιωτικοποιήσεις επανέλαβε ο Σπ. Χαλβατζής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος

Συνάντηση στη Βουλή με τον Σπ. Χαλβατζή, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, είχε χτες το ΔΣ του σωματείου των εργαζόμενων στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων μετέφεραν την κατηγορηματική τους αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ, αναφέροντας ως αρνητική εμπειρία την προηγούμενη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τον όμιλο Μυτιληναίου. Σύμπραξη που, εκτός όλων των άλλων, οδήγησε στη μείωση του προσωπικού από 1.200 εργαζόμενους το 2000, στους 400 που είναι σήμερα.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Σπ. Χαλβατζής διαβεβαίωσε ότι το Κόμμα είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ, όπως και κάθε άλλης επιχείρησης της αμυντικής βιομηχανίας και φυσικά ενάντια σε κάθε ιδιωτικοποίηση. Είπε ακόμα ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στηρίζει μέσα και έξω από τη Βουλή τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι όσο κι αν το σωματείο θεωρεί πως οι επαφές με κυβερνητικούς και άλλους παράγοντες μπορούν να δώσουν λύσεις προς όφελός τους, το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι μόνο η μαζική, ταξικά προσανατολισμένη δράση και ο κοινός αγώνας με τους άλλους εργαζόμενους στην αμυντική βιομηχανία, με αγωνιστικό πλαίσιο, μπορεί να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που ξεπουλά τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας και το δημόσιο πλούτο.

Επανέλαβε, επίσης, στους εργαζόμενους την πάγια και εκφρασμένη θέση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση ενός ενιαίου, αποκλειστικά δημόσιου Φορέα Αμυντικών Βιομηχανιών, που εκτός από τη διασφάλιση και διεύρυνση των θέσεων εργασίας, θα αναπτύσσει την τεχνογνωσία που κατακτήθηκε προς όφελος των αναγκών της άμυνας και της οικονομίας της χώρας, προς το συμφέρον του εργαζόμενου λαού και όχι των πολυεθνικών μονοπωλίων του κλάδου.

ΣΥΡΙΖΑ
Στα κεραμίδια για την άρνηση Γιούνκερ

Στα κεραμίδια βγήκαν χτες βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να καταγγείλουν την άρνηση του πρόεδρου του Γιούρογκρουπ να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα της επίσκεψής του στην Ελλάδα συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα, σαν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαμαρτυρόμενος από τη μια ότι η ΕΕ δεν τον αναγνωρίζει σαν αξιόπιστο συνομιλητή, παρά τα διαπιστευτήρια που καταθέτει και προσπαθώντας από την άλλη να καλλιεργήσει το προφίλ του πολέμιου της σημερινής διαχείρισης της κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε διά του εκπροσώπου του τον Γιούνκερ για «διπλωματική απρέπεια και ολίσθημα».

Για «κατάφωρη παραβίαση των κοινοβουλευτικών θεσμών μιας δημοκρατικής χώρας» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Μητρόπουλος, ενώ παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο επίσης βουλευτής, Δ. Παπαδημούλης.

Ο Π. Σκουρλέτης, μάλιστα, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, απέδωσε την άρνηση του Γιούνκερ να δει τον Τσίπρα σε «πιέσεις και παρεμβάσεις κύκλων και από μεριάς της κυβέρνησης, αλλά και εκ μέρους του κ. Τόμσεν», διαβεβαιώνοντας ότι οι ίδιοι έγκαιρα ζήτησαν συνάντηση μαζί του.

Στο διά ταύτα, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι «επεξεργαζόμαστε ένα αριστερό σχέδιο ομοσπονδιακής συγκρότησης της Ευρώπης» με «έλεγχο των αγορών, του τραπεζικού συστήματος, της ΕΚΤ, γιατί σήμερα είναι ανεξέλεγκτα», θέλοντας να ενισχύσει τις αυταπάτες ότι αυτό το ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα μπορεί τάχα να γίνει φιλολαϊκό με «έλεγχο» της καπιταλιστικής αγοράς.

Τέλος, σε σχόλιο που εξέδωσε για τη συνάντηση Σαμαρά - Γιούνκερ, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι επιλέγει το δρόμο «της πλήρους υποταγής στα συμφέροντα των δανειστών και της πολιτικής της ύφεσης και της λιτότητας», παρουσιάζοντας το ντόπιο κεφάλαιο αμέτοχο στη σφαγή του λαού και προκρίνοντας άλλο μείγμα στην αστική διαχείριση της κρίσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ