ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Προετοιμάζονται στα Φάρσαλα

Αποψη από παλαιότερη κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας
Αποψη από παλαιότερη κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας
Εντείνονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία του αγροτικού συλλαλητηρίου, που θα γίνει στα Φάρσαλα την Τρίτη. Καθημερινά, κλιμάκια της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας περιοδεύουν στα χωριά της επαρχίας καλώντας τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση.

Οι αγρότες των Φαρσάλων καταδικάζουν την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τη βαμβακοκαλλιέργεια, ενώ διεκδικούν, μεταξύ των άλλων, την άμεση εκδίκαση των ενστάσεων από τον Οργανισμό Βάμβακος για τη βελτίωση της ανακοινωθείσας ηρτημένης παραγωγής.

Βεβαίως, το διεκδικητικό πλαίσιο, που θέτουν με την κινητοποίησή τους οι αγρότες, στρέφεται συνολικά εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που τους έχει οδηγήσει σε δραματική κατάσταση και στόχο έχει το ξεκλήρισμά τους.

Το αγροτικό συλλαλητήριο στα Φάρσαλα θα σημάνει την έναρξη μιας σειράς επαρχιακών αγροτικών συγκεντρώσεων και άλλων αγωνιστικών εκδηλώσεων στο Νομό Λάρισας, που διοργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων.

Συντονίζουν τη δράση τους στην Καρδίτσα

Ενημερωτική συγκέντρωση θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη οι αγρότες της Καρδίτσας, προκειμένου να συζητήσουν το συντονισμό της δράσης τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Η διοργάνωση της συγκέντρωσης, που θα γίνει στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, αποφασίστηκε σε χτεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε στα γραφεία της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, στην οποία συμμετείχαν τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε η ανάγκη της αγωνιστικής δράσης του αγροτικού κόσμου ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική, καθώς τα προβλήματά τους πολλαπλασιάζονται και οξύνονται. Οι εκπρόσωποι των αγροτών κατήγγειλαν την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τη βαμβακοκαλλιέργεια, που θα δώσει νέο χτύπημα στο εισόδημά τους.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΕΗ
Ομόφωνο όχι στο ξεπούλημα!

Τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ απαιτεί με ομόφωνη απόφαση της γενικής του συνέλευσης ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΔΕΗ Αττικής. Με ένα ψήφισμα - κόλαφο για την κυβερνητική πολιτική και την επιλογή διάλυσης και ξεπουλήματος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, οι συνταξιούχοι της επιχείρησης, αυτοί που επί πολλές δεκαετίες εργάστηκαν και έχυσαν τον ιδρώτα τους για να δημιουργηθεί η ΔΕΗ, δίνουν το δικό τους στίγμα και απάντηση στις μεθοδεύσεις που θέλουν να παραδοθεί η ηλεκτρική ενέργεια στο μεγάλο κεφάλαιο.

Στο σχετικό ομόφωνο ψήφισμα, οι συνταξιούχοι δηλώνουν ότι «δεν αποδέχονται την εφαρμοζόμενη πολιτική διάλυσης της ΔΕΗ με την παραχώρηση τμημάτων της σε ιδιώτες» και καταγγέλλουν «την εκχώρηση της σωρευθείσης περιουσίας, από τις εισφορές των ασφαλισμένων στον ασφαλιστικό φορέα, που είναι πάνω από 3,2 τρισ. δραχμές!

Η συνέλευση των συνταξιούχων δηλώνει επίσης ομόφωνα ότι οι συνταξιούχοι θα διεκδικήσουν την περιουσία αυτή με κάθε νόμιμο μέσο (αγωνιστικές κινητοποιήσεις, δικαστήρια κλπ.) και το σχετικό ψήφισμα καταλήγει με την απαίτηση της συνέλευσης για τη «διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ», όπως επίσης και ζητήματα που συνδέονται με τα δικαιώματα των συνταξιούχων. Συγκεκριμένα, απαιτούν να σταματήσει η επιβολή ειδικής προσφοράς στους συνταξιούχους, να αρθεί η άνιση μεταχείριση ανάμεσα στους παλαιούς και νέους συνταξιούχους και την αναπροσαρμογή των τιμολογίων για ιατρικές πράξεις, ώστε να ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα.

ΚΚΕ
Ερώτηση για τα επιτόκια καταθέσεων

Το θέμα της, ουσιαστικά αρνητικής απόδοσης των τραπεζικών καταθέσεων του λαού, και των ιδιαίτερα υψηλών επιτοκίων στα επιτόκια χορηγήσεων, φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Ν. Γκατζή προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη. Στην ανακοίνωση σημειώνεται:

«Αρνητική γίνεται πλέον η απόδοση των τραπεζικών καταθέσεων του λαού, αφού το επιτόκιο για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου η Εμπορική Τράπεζα το μειώνει στο 4,5% η Εθνική Τράπεζα στο 4,25% ενώ αναμένονται ανάλογες μειώσεις και από τις υπόλοιπες τράπεζες. Ετσι σε μια περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός "τρέχει" ήδη στο 4%, οι πραγματικές αποδόσεις των καταθέσεων ταμιευτηρίου - αν συνυπολογιστεί και φόρος 15% επί των τόκων - κυμαίνονται από 3,6% έως 3,8%, δηλαδή η πραγματική αξία των καταθέσεων μειώνεται κατά 0,2 έως 0,4%.

Η όλη εξέλιξη αποκτά χαρακτήρα πραγματικής πρόκλησης αφού οι τράπεζες αγοράζουν πολύ φθηνά το χρήμα με τα χαμηλότερα επιτόκια καταθέσεων, την ώρα που το πωλούν πανάκριβα κερδίζοντας αστρονομικά ποσά από τα υψηλότατα επιτόκια χορηγήσεων.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί: ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να προστατευτούν οι λαϊκοί καταθέτες από την τοκογλυφική κερδοσκοπική δραστηριότητα των τραπεζών, που αποσπούν τεράστια υπερκέρδη από τη λαϊκή αποταμίευση;».

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Νέα δημοπρασία ομολόγων την Τρίτη

Σε νέα δημοπρασία ομολόγων του δημοσίου δεκαετούς διάρκεια, που λήγουν στις 19 Μάη 2010 - με άνοιγμα της έκδοσης - και έχουν σταθερό επιτόκιο 6% ετησίως, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών την ερχόμενη Τρίτη 28 του Νοέμβρη. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΑΔΔΗΧ), με τη δημοπρασία της ερχόμενης Τρίτης, το υπουργείο Οικονομικών ενδιαφέρεται να εισπράξει από τους υποψήφιους αγοραστές κρατικών τίτλων (κυρίως τραπεζίτες) το ποσό των 250 δισ. δραχμών, το οποίο, προφανώς, θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών του δημοσίου.

Στην ανακοίνωση τού ΟΔΔΗΧ υπενθυμίζεται πως αν οι αγοραστές των δημοπρατούμενων κρατικών τίτλων είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, τότε απαλλάσσονται από την υποχρέωση πληρωμής φόρου για τους τόκους, τους οποίους όμως θα πληρώσουν κανονικά οι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας. Επίσης, αναφέρεται ότι για τη συγκεκριμένη δημοπρασία ομολόγων, δεν θα δοθεί καμία προμήθεια στους αγοραστές (Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς) και πως «θα γίνουν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές, μέχρι συνολικού ύψους 20% του δημοπρατούμενου ποσού».

Οδηγίες για τις βεβαιώσεις φόρου

Οι επιχειρήσεις και άλλοι φορείς, που απασχολούν πάνω από 20 μισθωτούς ή χορηγούν συντάξεις - μερίσματα - βοηθήματα και άλλες παροχές σε περισσότερους από 20 δικαιούχους και χρησιμοποιούν μηχανογραφικά μέσα για τη μισθοδοσία ή τη χορήγηση των παροχών, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν σε μαγνητικά μέσα το σύνολο των στοιχείων που προβλέπεται να περιλαμβάνονται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις για τις αποδοχές των μισθωτών ή τις συντάξεις και λοιπές παροχές που κατέβαλαν στους δικαιούχους (συνταξιούχους, μερισματούχους κλπ), καθώς και το φόρο εισοδήματος που παρακράτησαν.

ΔΕΗ
Φοροδιέφυγε αλλά, τουλάχιστον, πληρώνει

Από τα 26 δισ. δραχμές, που της καταλογίστηκε, η ΔΕΗ πλήρωσε ήδη τα πρώτα 8,3 δισ. δραχμές 

Και η κρατική ΔΕΗ - όπως οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις - επιδιδόταν στο «εθνικό σπορ» της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής. Η διαφορά, ανάμεσα στη ΔΕΗ και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, είναι η εξής: Η ΔΕΗ πλήρωσε ήδη ένα σημαντικό ποσό του φόρου από τη φοροδιαφυγή που της καταλογίστηκε, ενώ τα αφεντικά των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων δεν έχουν δώσει μέχρι σήμερα κανένα δείγμα γραφής, ότι πλήρωσαν ή έστω προτίθενται να πληρώσουν τους φόρους που τους έχουν καταλογιστεί για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροκλοπή στην οποία επιδίδονται συστηματικά, συνειδητά και οργανωμένα.

Το γεγονός, ότι η ΔΕΗ «πιάστηκε στα πράσα» για φοροδιαφυγή και φοροκλοπή, προκύπτει από σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Επιχείρησης που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο των συγκεκριμένων δημοσιευμάτων, που αναφέρουν ότι «η ΔΕΗ έτυχε φορολογικής εύνοιας από τη φορολογική αρχή», το Γραφείο Τύπου της ΔΕΗ στη χτεσινή ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι από το φορολογικό έλεγχο που έγινε στα βιβλία της Επιχείρησης για την περίοδο 1989- 1999 «καταλογίστηκαν, συνολικά, για φόρο εισοδήματος μετά προσαυξήσεων 10,8 δισ. δραχμές και για ΦΠΑ μετά προσαυξήσεων 15,2 δισ. δραχμές. Δηλαδή βεβαιώθηκαν συνολικά και καταλογίστηκαν στη ΔΕΗ 26 δισ. δραχμές». Στη συνέχεια τονίζεται ότι «από το εν λόγω ποσό, καταβλήθηκαν διά συμψηφισμού 8,3 δισ. δραχμές και το υπόλοιπο ποσό των 17,7 δισ. δραχμών θα καταβληθεί σε 5 ίσες ετήσιες δόσεις, με βάση το φορολογικό συμβιβασμό που κατέληξαν οι δύο πλευρές μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις».

Καταπατούν την κυριακάτικη αργία

Τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων τροφίμων στις χαρακτηρισμένες τουριστικές περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης και την Κυριακή αποφάσισε χτες η διεύθυνση απασχόλησης και εργασίας της νομαρχίας.

Οπως καταγγέλλει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης «μέσα σ' ένα μήνα ο νομάρχης αλλάζει απόφαση. Γιατί; Γιατί πρέπει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εργοδοτών. Γιατί πρέπει να συμφωνήσει με τον πολιτικό του φίλο βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ που πιέζει από την αρχή της συζήτησης γι' αυτό το ωράριο. Γιατί τελικά πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την απελευθέρωση του ωραρίου, που τόσο πολύ επιθυμούν τα μεγάλα πολυκαταστήματα», σημειώνει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων.

Το μέτρο αφορά στους Δήμους Αγίου Γεωργίου, Θερμαϊκού, Μηχανιώνας, Επανομής, Μίκρας και Ρεντίνας.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων καταγγέλλει το νομάρχη και ζητάει την ανάκληση της χτεσινής απόφασης και την τήρηση της αρχικής απόφασης(23/10/2000). Επίσης καλεί τους βουλευτές της Β' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης όλων των κομμάτων και τους επαγγελματικούς φορείς να πάρουν θέση και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ