ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑμεΑ
Καλούν σε ξεσηκωμό για επιδόματα και ειδικά σχολεία

Πλατιά σύσκεψη οργανώνουν η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων τη Δευτέρα

Η εγκατάλειψη της ειδικής αγωγής μεγαλώνει τα αδιέξοδα για τις οικογένειες με ανάπηρα παιδιά (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Η εγκατάλειψη της ειδικής αγωγής μεγαλώνει τα αδιέξοδα για τις οικογένειες με ανάπηρα παιδιά (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Τον αγώνα του αναπηρικού κινήματος ενάντια στην κατακρεούργηση των προνοιακών επιδομάτων και για να ανοίξουν έγκαιρα όλα τα ειδικά σχολεία χωρίς τροφεία, να μη μείνει κανένα παιδί χωρίς σχολείο, επειδή οι γονείς δεν έχουν να πληρώσουν οργανώνουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και καλούν τα άτομα με αναπηρία, τους χρόνια πάσχοντες και τις οικογένειές τους σε πλατιά σύσκεψη τη Δευτέρα στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της ΣΕΑΑΝ (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος). Η μείωση των ήδη πενιχρών προνοιακών επιδομάτων στα επίπεδα του 2008 ή του 2009, που εξετάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, θα οδηγήσει σε βαθύτερη εξαθλίωση την πλειοψηφία των ατόμων με αναπηρία καθώς το 65% των αναπήρων παίρνει επίδομα ύψους 313 ευρώ το μήνα και με τη μείωση υπολογίζεται να πάει στα 230 ευρώ, αν και αποτελεί το μοναδικό πόρο επιβίωσης για ολόκληρες οικογένειες.

Στο κάλεσμά τους η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος σημειώνουν: «Η κυβέρνηση προχωράει σε σφοδρή επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις ζωές μας. Εχουν αποφασίσει τη μείωση των ήδη πενιχρών προνοιακών επιδομάτων και σχεδιάζουν την επιβολή εισοδηματικών (περιουσιακών και άλλων) κριτηρίων. Τροφεία μπαίνουν στα ειδικά σχολεία και είναι ζητούμενο ποια από αυτά θα ανοίξουν από Σεπτέμβρη. Αυτή η πολιτική εντάσσεται στα πλαίσια στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου καθώς περικόπτονται κονδύλια από τον κοινωνικό τομέα για να δοθεί ζεστό χρήμα στους βιομήχανους, στους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες.

Αποδείχθηκε περίτρανα αυτό για το οποίο έγκαιρα το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα είχε προειδοποιήσει: Το φιάσκο της απογραφής, ο κουρνιαχτός για τους ανάπηρους - "μαϊμού", η καθυστέρηση καταβολής των επιδομάτων χρησιμοποιήθηκαν για να περάσουν χωρίς αντιδράσεις το πετσόκομμα των προνοιακών επιδομάτων. Δεν θα τους περάσει! Την ίδια στιγμή οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους έχουν περιέλθει σε τραγική κατάσταση, καθώς αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για τα αναγκαία φάρμακα και θεραπείες, χρήματα που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ δεν τους τα έχει επιστρέψει, ενώ πολλοί αναγκάζονται να διακόπτουν τις θεραπείες μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν οικονομικά θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς αβέβαιη είναι η λειτουργία των ειδικών σχολείων, καθώς πολλά από αυτά ανακοίνωσαν πως αδυνατούν να ανοίξουν(π.χ. Σικιαρίδειο), ενώ η μείωση της πρόσληψης αναπληρωτών κατά 60% θα οδηγήσει αντικειμενικά στο κλείσιμο ή υπολειτουργία πολλών άλλων.

Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΕΣΑμεΑ και της ΠΟΣΓΚΑμεΑ είναι συνένοχοι. Καλλιεργούσαν αυταπάτες, στήριξαν τα σφαγεία των ΚΕΠΑ, την απογραφή και τον κανονισμό - καρμανιόλα, τον ΚΕΒΑ. Ηξεραν για το σχέδιο κατακρεούργησης των επιδομάτων και όμως σφύριζαν αδιάφορα, αρνούμενοι όλο το προηγούμενο διάστημα να οργανώσουν κινητοποιήσεις. Και τώρα υποκριτικά διαμαρτύρονται για να εκτονώσουν και να εγκλωβίσουν τη δυσαρέσκεια του κόσμου. Απομονώστε τους, είναι επικίνδυνοι».


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να χειρουργηθεί άμεσα η 35χρονη ανασφάλιστη

Μετά από παρέμβαση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Επιτροπής Λάρισας, η διοίκηση είπε ότι θα προωθηθεί άμεσα η εγχείρηση

Από την παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής
Από την παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής
Την άμεση παρέμβαση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα Λάρισας, προκάλεσε το δράμα μιας 35χρονης αλλοδαπής, η οποία, αν και βαριά τραυματισμένη και με βέβαιο τον κίνδυνο να μείνει παράλυτη - έπεσε από την ταράτσα διώροφου σπιτιού στη Νέα Ιωνία Βόλου και υπέστη συντριπτικά κατάγματα στη λεκάνη και στα άκρα - δε χειρουργείται, επί 26 μέρες, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου νοσηλεύεται, επειδή είναι ανασφάλιστη και η φτωχή οικογένειά της - ο πατέρας και ο αδελφός της είναι άνεργοι - δεν έχει να πληρώσει για την εγχείρηση!

Με τηλεφωνική παρέμβασή του, προχτές, στο διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Ηλ. Σκυλλάκο και στον αναπληρωτή διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, (ΥΠΕ), Θ. Τσάτσο, ο Γ. Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, έθεσε το ζήτημα, επισημαίνοντας ότι είναι παράλογη η επιλογή της διοίκησης του νοσοκομείου να μην επιτρέψει τη διενέργεια της χειρουργικής επέμβασης. Από τη διοίκηση της ΥΠΕ υπήρξε η διαβεβαίωση ότι άμεσα θα προωθηθεί η χειρουργική επέμβαση της ασθενούς.

Χτες το πρωί, εκπρόσωποι της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα Λάρισας προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, ζητώντας άμεση λύση του προβλήματος της 35χρονης γυναίκας, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση της οικογένειάς της. Ο διοικητής του νοσοκομείου επιχείρησε να υποβαθμίσει το πρόβλημα, εκφράζοντας την απορία του (!) που το θέμα πήρε τέτοιες διαστάσεις κι αρκέστηκε να δηλώσει πως θα γίνει ό,τι χρειάζεται.

Δήλωση του Γ. Λαμπρούλη

Σε δήλωσή του ο Γ. Λαμπρούλης, επισημαίνει: «Το συγκεκριμένο περιστατικό, βεβαίως, είναι τραγικό, αλλά, δυστυχώς, ούτε πρωτοφανές, ούτε το μόνο είναι. Καθημερινά, σχεδόν, στα νοσοκομεία της περιοχής μας, όπως και όλης της χώρας, έχουμε ανάλογα ανθρώπινα δράματα.

Η αιτία, γνωστή: Είναι η πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ολιγαρχίας, η οποία οδηγεί στην κατάργηση του δικαιώματος του φτωχού στην υγειονομική φροντίδα και περίθαλψη. Μια πολιτική που, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, εφαρμόζεται με πρωτοφανή αγριότητα και απάνθρωπο κυνισμό, αφήνοντας πίσω της σωρούς θυμάτων.

Οι κυβερνώντες δε διστάζουν να θυσιάσουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές στο βωμό της διαβόητης "δημοσιονομικής πειθαρχίας και εξυγίανσης", που μόνο στόχο έχει τη διαφύλαξη των συμφερόντων και των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Στο ευαίσθητο και, κατ' εξοχήν, ανθρωπιστικό, χώρο της Υγείας, αυτή η απάνθρωπη πολιτική προωθείται μέσω της υποχρηματοδότησης του λεγόμενου δημόσιου τομέα Υγείας - έχουν, ήδη, γίνει μεγάλες περικοπές στα διαθέσιμα κρατικά κονδύλια και προωθούνται άμεσα κι άλλες - η οποία έχει οδηγήσει σε "παράλυση" τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και σε πλήρη χρεοκοπία και αδρανοποίηση τον ΕΟΠΥΥ. Το "μάρμαρο" πληρώνουν και οι εργαζόμενοι στο χώρο, με τη συρρίκνωση των μισθών τους και την εντατικοποίηση και αθλιοποίηση των συνθηκών εργασίας.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι περικοπές των κονδυλίων που έχουν "γονατίσει" τα νοσοκομεία και πλήττουν τους ασθενείς. Ταυτόχρονα και παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας "αγώνας δρόμου" των διοικήσεων των νοσοκομείων - τα οποία έχουν, πλέον, μετατραπεί σε "πωλητές υπηρεσιών Υγείας" - να εξασφαλίσουν περισσότερα έσοδα. Και σ' αυτό το πλαίσιο έχουν επιβληθεί τα "χαράτσια" του 5ευρω για την είσοδο στο νοσοκομείο και για τα "εξέταστρα", καθώς και οι απαγορεύσεις για δωρεάν παροχή περίθαλψης στους ανασφάλιστους, άνεργους, μετανάστες κ.ά.

Η απάντηση σ' αυτή τη σφοδρή αντιλαϊκή επιδρομή μπορεί και πρέπει να δοθεί με την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, σε κοινό μέτωπο πάλης με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και με διεκδικητικούς στόχους να χρηματοδοτηθούν, άμεσα, τα νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, να καταργηθούν όλες οι πληρωμές στα νοσοκομεία, να σφραγιστούν τα βιβλιάρια ασθενείας όλων των ανέργων, για Υγεία αποκλειστικά δημόσια με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας».

  • Σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Επιτροπή Λάρισας καλεί μεταξύ άλλων «το λαό της περιοχής με τα σωματεία του, τις λαϊκές επιτροπές, τις επιτροπές αγώνα να οργανώσει την απάντησή του... Να απευθύνεται εκεί για να οργανώνεται άμεσα η παρέμβαση για κάθε λαϊκό πρόβλημα. Κανείς να μη μείνει ανοργάνωτος, κανείς να μη μείνει μόνος».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ