ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Νέο χάρισμα χρεών

Στη μακριά λίστα των ταξικών επιλογών και με αφορμή την καπιταλιστική κρίση - σε βάρος του λαού και υπέρ των κεφαλαιοκρατών - ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να (ξανα)προστεθεί και το πεδίο του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου. Σ' ένα κρεσέντο θράσους, την ώρα που (και) η τριτοκομματική κυβέρνηση οδηγεί - με αλλεπάλληλα μέτρα - καθημερινά στην εξαθλίωση την πλειοψηφία των εργαζομένων και των συνταξιούχων, ετοιμάζεται να (ξανα)χαρίσει έναν πακτωλό χρημάτων στους επιχειρηματίες (και) του ποδοσφαίρου.

Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί - σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης - τροπολογία για νέα ρύθμιση, δηλαδή για πολλοστή φορά χάρισμα, των χρεών που δημιούργησαν οι ΠΑΕ. Βάσει προγραμματισμού η τροπολογία θα ψηφιστεί την επόμενη Τρίτη. Ετσι για μια ακόμα φορά ο κρατικός κορβανάς (δηλαδή ο λαός) θα ξελασπώσει τους «καημένους» τους επιχειρηματίες και τις εταιρείες τους. Μέχρι την επόμενη φορά...

Πρόκειται όπως αναφέρει (ανεξάρτητα από το γιατί) σε επιστολή του στους βουλευτές, και ο πρόεδρος της Καλλονής, Ν. Μιχαλάκης, για μια νέα «προσπάθεια των οργάνων της πολιτείας να νομιμοποιήσουν με κάθε τρόπο παρανομίες και συσσωρευμένα χρέη, εφαρμόζοντας το δίκαιο κατά το δοκούν».

Επίσης με το νέο χάρισμα καθίσταται ουσιαστικά άνευ αξίας η σημερινή (αν τελικά γίνει) συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, με αντικείμενο την παραχώρηση άδειας σε 8 ΠΑΕ της Super League. Διότι οι κατ' εξακολούθηση παραβάτες θα νομιμοποιηθούν - και μαζί τους όλο το οικοδόμημα - από το (νέο) κυβερνητικό σωσίβιο. Θα ενταχθούν στη ρύθμιση/χάρισμα και θα εξασφαλίσουν (φορολογική και ασφαλιστική) ενημερότητα.

Από την επιχείρηση κουρέλιασμα νόμων και διατάξεων, κατ' απαίτηση των επιχειρηματιών, δεν θα μπορούσε να απουσιάσει η ΕΠΟ. Για να μην υπάρξει περαιτέρω απαξίωση του καταρρέοντος μοντέλου - και μπερδέματα με την πρεμιέρα του πρωταθλήματος - η Επιτροπή Ιδιότητας και Μετεγγραφών (με τη σύμφωνη γνώμη της διοργανώτριας) αποφάσισε να εκδώσει προσωρινά δελτία ποδοσφαιριστών σε ΑΕΚ, ΟΦΗ και Πανιώνιο. Θα ισχύουν ως τις 14 Σεπτέμβρη (καλύπτουν και τη 2η αγωνιστική) ώστε οι τρεις ΠΑΕ να έχουν το χρόνο να αποκτήσουν φορολογική ενημερότητα. Αν ως τότε δεν τα καταφέρουν (υποτίθεται ότι) αυτά θα ανακληθούν και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ 1-1
«Γλυκόπικρη» ισοπαλία

Στα... μάτια κοίταξε σαν ίσος προς ίσο, ο Ατρόμητος τη Νιουκάστλ χτες στο Περιστέρι, όμως δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη που θα τον έστελνε τη ερχόμενη εβδομάδα με άλλον αέρα στο «Σεν Τζέιμς Παρκ».

Το τελικό 1-1 δεν είναι απαγορευτικό για... όνειρο πρόκρισης στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ για τους παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς, όμως θα πρέπει να ξεπεράσουν τα όριά τους για να φτάσουν σε αυτή.

Το «αστέρι» μπήκε διαβασμένο και χτύπησε στη δεξιά πλευρά των Αγγλων που ήταν ευάλωτη με τον ασταθή Ταβερνιέρ. Ετσι η πίεση καρποφόρησε από την πτέρυγα αυτή στο 28' όταν από έξυπνη πάσα του Μπέκιτς ο Επστάιν με πλασέ στην κίνηση έκανε το 1-0. Οι Βρετανοί ανέβασαν την απόδοσή τους και ισοφάρισαν κυριολεκτικά στην τελευταία φάση του ημιχρόνου με απευθείας φάουλ του Τέιλορ.

Στην επανάληψη έλειψαν οι μεγάλες φάσεις, αν και στο 76' ο Γιαννούλης θα μπορούσε να δώσει τη νίκη στην ελληνική ομάδα.

«Εχουμε ελπίδες πρόκρισης στον επαναληπτικό στην Αγγλία. Μπορούσαμε τη νίκη. Τώρα στρέφουμε την προσπάθειά μας στο πρωτάθλημα», τόνισε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς μετά το τέλος του αγώνα.

Ατρόμητος: Ιτάνζ, Σκόνδρας, Γιαννούλης (85' Καραγκούνης), Φυτανίδης, Λαζαρίδης, Ιγκλέσιας, Δημούτσος, Μπρίτο, Μπέλιτς (60' Σουμπίνιο), Επστάιν, Κούτσι (60' Καραμάνος).

Νιούκαστλ: Χάρπερ, Ταβερνιέρ, Τέιλορ, Γουίλιαμσον, Περτς, Μπικγιριμάνα, Ανίτα, Γκόσλινγκ (63' Αμαλφιτανό), Μαρβό (70' Γκουτιέρες), Ομπερτάν, Σισέ (75' Κάμπελ).

Από τον αγώνα Ατρόμητου - Νιουκάστλ στο Περιστέρι

Icon

Από τον αγώνα Ατρόμητου - Νιουκάστλ στο Περιστέρι
ΠΑΟ
Ζητείται ελπίδα

Στον Παναθηναϊκό η επόμενη μέρα από την ήττα στην Μάλαγα δεν αφήνει τους πράσινους να... απογοητευθούν. Ρεαλιστικά, τι πιθανότητες πρόκρισης έχει πλέον; «Δύσκολα μπορώ να πω ποσοστά. Μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι υπέρ της Μάλαγα. Ακόμα δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχουμε 90 λεπτά. Τα πράγματα είναι δύσκολα για εμάς, όπως και για τη Μάλαγα. Η σειρά έχει δύο παιχνίδια, παίξαμε το πρώτο και υπάρχει το δεύτερο. Τώρα το αποτέλεσμα είναι υπέρ της Μάλαγα, όμως πολλά μπορούν να συμβούν. Ο Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένος να παλέψει και θα το κάνει», είναι οι δηλώσεις του τεχνικού του τριφυλιού Ζεσουάλδο Φερέιρα που αφήνει την ελπίδα να... πεθάνει τελευταία και δίνει το σύνθημα στους παίκτες να αλλάξουν αμέσως σελίδα και να στρέψουν το βλέμμα τους στην αυριανή αναμέτρηση με τον Λεβαδειακό στην έναρξη του πρωταθλήματος. Από τον αγώνα στην Βοιωτία θα απουσιάσουν οι Βιτόλο, Κατσουράνης, που «κουβαλάνε» τιμωρία από την περασμένη σεζόν.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Παρουσίασε Κοντρέρας - Μασάδο

Εμφανώς χαρούμενοι από τη μεταγραφή τους στον Ολυμπιακό παρουσιάστηκαν ο Πάμπλο Κοντρέρας και ο Μασάδο κατά τη χτεσινή επίσημη παρουσίαση τους από τους «ερυθρόλευκους». Ο Χιλιανός αμυντικός τόνισε πως έχει μεγάλη ευθύνη δεδομένου ότι κλήθηκε να αντικαταστήσει δύο σπουδαίους παίκτες, όπως ο Μέλμπεργκ και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος. Ακόμη, αναφέρθηκε στην απόφασή του να επιστρέψει στο ελληνικό πρωτάθλημα, μετά το πέρασμά του από τον ΠΑΟΚ, την οποία χαρακτήρισε δύσκολη.

Από τη μεριά του ο Μασάδο είπε: «Πάντα ήθελα να έρθω σε μία μεγάλη ομάδα, που παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τώρα έγινε». Από εκεί και έπειτα ο Πορτογάλος ρωτήθηκε για την αγαπημένη του θέση και το εάν μπορεί να έχει ηγετικό ρόλο στην ομάδα. «Η αγαπημένη μου θέση είναι στο κέντρο του γηπέδου. Εκεί είναι που μπορώ να κάνω το καλύτερο. Θα προσπαθήσω για το καλύτερο. Είναι όμως δύσκολο να εγγυηθώ πως θα είμαι ο ηγέτης της ομάδας», υποστήριξε.

ΑΡΗΣ
Νέα προβλήματα

Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα στον Αρη. Προσφυγή κατέθεσε και ο Χρήστος Αραβίδης διεκδικώντας το ποσό των 90.000 ευρώ που του οφείλονται από τη σεζόν 2010-11. Η τότε διοίκηση της ΠΑΕ του είχε δώσει κάποιες συναλλαγματικές, οι οποίες όμως ουδέποτε πληρώθηκαν. Η προσφυγή του πρώην παίκτη των «κίτρινων» είναι προγραμματισμένη να εκδικαστεί την προσεχή Τρίτη, 28/8.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Τους διαιτητές των αναμετρήσεων της 1ης αγωνιστικής της Super League ανακοίνωσε η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας.

Το παιχνίδι του πρωταθλητή Ολυμπιακού στη Βέροια θα σφυρίξει ο Μιχάλης Βοσκάκης, ενώ στη Λιβαδειά θα είναι ο Γιώργος Κομίνης. Αναλυτικά, τα ματς θα διευθύνουν:

Πανιώνιος - Αρης: Ηλίας Σπάθας (Πειραιά), Λεβαδειακός - Παναθηναϊκός: Γιώργος Κομίνης (Θεσπρωτίας), Βέροια - Ολυμπιακός: Μιχάλης Βοσκάκης (Ρεθύμνου), ΟΦΗ - Skoda Ξάνθη: Τάσος Κάκος (Κέρκυρας), ΑΕΚ - Αστέρας Τρίπολης: Ανδρέας Παππάς (Αθηνών), Γιάννινα - Πλατανιάς: Σταύρος Μάνταλος (Αθηνών), Κέρκυρα - Ατρόμητος: Γιάννης Δελφάκης (Αρκαδίας), ΠΑΟΚ - Πανθρακικός: Δημήτρης Θάνος (Γρεβενών).

ΒΟΛΕΪ

Με τρία φιλικά παιχνίδια - τα τελευταία πριν από τα προκριματικά του Euro 2013 - συνεχίζεται η προετοιμασία της εθνικής ανδρών στα Τρίκαλα. Αντίπαλος σήμερα (20.00), αύριο (20.00) και μεθαύριο (18.00) η Τσεχία. Στη Θεσσαλική πόλη θα φιλοξενηθεί το ένα από τα δύο προκριματικά τουρνουά (το άλλο θα γίνει στη Φινλανδία), όπου εκτός των «γαλανόλευκων» συμμετέχουν Ρουμανία, Μαυροβούνιο και Φινλανδία.

Από την πλευρά της η αντίστοιχη ομάδα των γυναικών, προετοιμάζεται για τα προκριματικά του οικείου Euro 2012 στην Πορταριά του Πηλίου. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της, αντιμετωπίζει επίσης σήμερα (20.00), το Σάββατο (20.00) και την Κυριακή (20.00) σε φιλικά το Βέλγιο.

ΠΑΟΚ - ΡΑΠΙΝΤ ΒΙΕΝΝΗΣ 2-1
Δημιουργίες παιχτών, καταστροφές οπαδών

Στη σκιά των σοβαρών επεισοδίων που προηγήθηκαν (και θα επιφέρουν μάλλον σκληρή τιμωρία), ο ΠΑΟΚ κατάφερε ν' αποκτήσει προβάδισμα για την πρόκριση στους ομίλους του Europa League. Στην πρώτη από τις δύο αναμετρήσεις με την Ραπίντ, επιβλήθηκε με 2 - 1 (69' Αθανασιάδης, 83' Κατσικάς - 25' Αλαρ). Παρά μάλιστα το γεγονός ότι από το 74' έπαιζε με 10 παίχτες λόγω ανόητης αποβολής (2η κίτρινη) του Λάζαρ για σκληρό μαρκάρισμα στο κέντρο.

Σε αντίθεση με τους παίχτες του ΠΑΟΚ που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, μερίδα των οπαδών έκανε ό,τι μπορούσε για να υπονομεύσει την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών, πριν ακόμα ξεκινήσει. Συμμετείχε σε σοβαρά επεισόδια - τα οποία επέφεραν και ολιγόλεπτη καθυστέρηση στην έναρξη - έξω και μέσα στο γήπεδο.

Αρχικά οπαδοί του ΠΑΟΚ επιτέθηκαν με μολότοφ, φωτοβολίδες, πέτρες κ.ά. πολεμοφόδια σε πούλμαν που μετέφεραν οπαδούς της Ραπίντ και συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας. Η οποία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Ο «πόλεμος» μεταφέρθηκε και εντός γηπέδου. Αυστριακοί οπαδοί «απάντησαν» πετώντας αντικείμενα (καπνογόνα, φωτοβολίδες κ.ά.) σε οπαδούς του ΠΑΟΚ που κάθονταν σε διπλανή θύρα. ΠΑΟΚτσήδες από εκεί και άλλοι από την θύρα 4 (αφού διέσχισαν τον αγωνιστικό χώρο) αντεπιτέθηκαν και το γήπεδο μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Οι αστυνομικοί έκαναν εκ νέου χρήση δακρυγόνων.

ΠΑΟΚ: Γλύκος, Ετο, Κουμάλο, Κατσικάς, Λίνο, Κάτσε, Λάζαρ, Γεωργιάδης (68' Λόρενς), Ρομπέρ (46' Φωτάκης), Γιάννου (46' Σαλπιγγίδης), Αθανασιάδης.

ΡΑΠΙΝΤ: Κένιγκσχοφερ, Σονλάιτνερ, Χάικινεν, Κάτζερ, Ιλντίζ, Γκροτζούρεκ (65' Σράμελ), Μπουργκστάλερ, Αλαρ (82' Μπόιντ), Γκέρσον, Σίμπελσμπέργκερ, Χόφμαν (77' Κούλοβιτς).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ