ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Συζητάει σήμερα για ΕΟΖ σε Σύρο - Ρόδο

Καταγγελία της ΚΟ Σύρας του ΚΚΕ

Επιχειρησιακό σχέδιο, που μεταξύ άλλων προβλέπει τη λειτουργία «Ειδικών Οικονομικών Ζωνών» - ΕΟΖ αρχικά σε Ρόδο και Σύρο, συζητιέται σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, που γίνεται στη Λέρο.

Η Κομματική Οργάνωση Σύρας του ΚΚΕ αντιτίθεται σε αυτές τις επιδιώξεις και καλεί όλους τους εργαζόμενους και τους άνεργους των νησιών να παλέψουν ενάντια στις σύγχρονες μορφές δουλεμπορίου: «Η δημιουργία των ΕΟΖ προβάλλεται επενδυμένη με τα γνωστά παραμύθια για ανάπτυξη της περιοχής και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για αύξηση δημοσίων εσόδων κ.ο.κ. Η διεθνής πείρα, αποδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις των ΕΟΖ, χρησιμοποιούν εισαγόμενες πρώτες ύλες χωρίς δασμούς, δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους και ελάχιστα διασυνδέονται με την τοπική οικονομία. Οσο για το επιχείρημα, ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για να αντιμετωπιστεί η ανεργία της περιοχής και αυτό αμφισβητείται. Η ελεύθερη διακίνηση προσωπικού και η οδηγία Μπολκεστάιν δίνουν τη δυνατότητα στους επιχειρηματικούς ομίλους, είτε να φέρνουν εργαζόμενους από άλλες χώρες, είτε να χρησιμοποιούν ντόπιο προσωπικό με τους όρους που ισχύουν στις χώρες προέλευσης των επιχειρήσεων. Με αρνητικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους και ευρύτερα για το λαό κάθε περιοχής, όπου θα εγκατασταθεί τέτοια ΕΟΖ, γιατί οι συνθήκες δουλεμπορίου επεκτείνονται και εκτός ΕΟΖ, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που δεν κατάφεραν να ενταχθούν. Οι εργάτες καλούνται να υποταχθούν στο ξεζούμισμά τους για τα κέρδη της πλουτοκρατίας, να ζουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους σε συνθήκες κολαστηρίου για τις επόμενες δεκαετίες. Η πείρα από τα εργασιακά γκέτο που έχουν δημιουργηθεί σε Κίνα, Ινδία, Πολωνία κ.λπ., δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να μειώσουν άλλο τις απαιτήσεις τους».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «FINTEXPORT»
Αντιμέτωποι με τις συνέπειες της «ανταγωνιστικότητας»

Δυναμική κινητοποίηση, χτες, για τα δεδουλευμένα 9 μηνών

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες στο υπουργείο Εργασίας (Πειραιώς) οι εργαζόμενοι της FINTEXPORT (υφαντουργείο, παρασκευάζει μοκέτες), απαιτώντας την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων και την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 9 μήνες - από το Δεκέμβρη του 2011 - ενώ το εργοστάσιο υπολειτουργεί εδώ και πέντε μήνες. Οι εργαζόμενοι, με την κινητοποίησή τους, απαίτησαν ταυτόχρονα από την ηγεσία του υπουργείο να λάβουν έκτακτο επίδομα, καθώς επίσης και να υπάρξουν ουσιαστικές ρυθμίσεις για όσους χρωστούν σε τράπεζες, δάνεια, εφορία κ.λπ.

Η εργοδοσία, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δεν έκανε τίποτα άλλο από το να επαναλαμβάνει ότι περιμένει έγκριση δανείου από τις τράπεζες, προκειμένου να λειτουργήσει το εργοστάσιο. Μάλιστα, δήλωσε πως ακόμη και αν πάρει το δάνειο που έχει αιτηθεί η αποπληρωμή των δεδουλευμένων θα ξεκινήσει το 2013 και θα ολοκληρωθεί το ... 2016! Εκβιάζοντας τους εργαζόμενους, δήλωσε πως αν δε γίνει αυτό, τότε θα κλείσει το εργοστάσιο. Στην ουσία, δηλαδή, κάλεσε τους 110 εργαζόμενους - η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας το τελευταίο διάστημα - να μπουν για δουλειά χωρίς φράγκο.

Οσον αφορά την έκτακτη ενίσχυση, η ηγεσία του υπουργείου αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα το εξετάσει, ενώ την ίδια στιγμή χρηματοδοτεί αφειδώς τους εργοδότες με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ετοιμάζεται να κόψει ακόμη και το εποχιακό επίδομα. Για το πάγωμα των δανείων, που ζήτησαν οι εργαζόμενοι, το υπουργείο είπε πως χρειάζεται συνολικότερη ρύθμιση επί του θέματος.

Σε όλα τα παραπάνω αξίζει να επισημανθούν οι σημαντικές ευθύνες του επιχειρησιακού σωματείου, το οποίο όλο το προηγούμενο διάστημα καλούσε τους εργαζόμενους να «βάλουν πλάτη» για να σωθεί το εργοστάσιο και έκανε ό,τι μπορούσε για να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους. Τελικά και το εργοστάσιο υπολειτουργεί και οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απληρωσιά και κινδυνεύουν να βρεθούν και στην ανεργία.

«Οσο κριτήριο για τον κλάδο είναι το κέρδος, τότε, όποτε θα θέλει ο κάθε επιχειρηματίας θα κλείνει το εργοστάσιο», σημείωσε ο Β. Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) - η οποία απ' την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων - μιλώντας στο «Ρ». Σημείωσε, δε, πως χρειάζεται αγωνιστική απάντηση συνολικά ενάντια στα νέα μέτρα και πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να συμβιβαστούν με αυτά.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κάλεσμα αγώνα στους ανέργους

Μαζική εξόρμηση στους άνεργους που μέχρι και χτες συνωστίζονταν έξω από το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, προκειμένου να καταθέσουν αιτήσεις για την ένταξή τους στο πρόγραμμα «Κοινωφελούς εργασίας» πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ Πιερίας. Συζήτησε με τους εργαζόμενους που τσακισμένοι από την πολύμηνη ανεργία, αναγκάζονται να αναζητούν ένταξη στο πρόγραμμα για να εξασφαλίσουν έστω 5 μήνες εργασία το χρόνο με 25 ευρώ τη μέρα. Μέσα από τις συζητήσεις αναδείχθηκε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα όπως και πολλά άλλα στο παρελθόν, χρυσώνουν το χάπι, δεν λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας και συγκαλύπτουν τις αιτίες του.

Κάλεσαν τους εργαζόμενους, παράλληλα με τον αγώνα για το μεροκάματο, να κλιμακώσουν, μαζί με το ΠΑΜΕ, τον αγώνα για άμεσα μέτρα ανακούφισης των ανέργων, για να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλοι οι άνεργοι, να ανασταλούν δόσεις ανέργων που έχουν συνάψει δάνεια με τράπεζες, να μην πληρώσουν το χαράτσι μέσω ΔΕΗ, να μην κοπεί σε κανέναν άνεργο το ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, να υπάρχει προτεραιότητα σε ανέργους για την είσοδο των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς, να διεκδικήσουν άμεσα έκτακτα επιδόματα ανεργίας.

Η Γραμματεία Πιερίας του ΠΑΜΕ κατήγγειλε την πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚ Κατερίνης καθώς όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «την ώρα που η ανεργία παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις στη χώρα μας και κατά επέκταση στο νομό μας, η πλειοψηφία της διοίκησης του εργατικού κέντρου Κατερίνης (ΠΑΣΚΕ) εμφανίζεται σε ρόλο πλασιέ της κυρίαρχης, αντεργατικής, κυβερνητικής πολικής, της πολιτικής που γεννάει την ανεργία και τη φτώχεια. Με τα προγράμματα αυτά εξωραΐζει την κυρίαρχη πολική και παραδίδει στους εκάστοτε εργοδότες φθηνό εργατικό δυναμικό, με εργαζόμενους που δε θα υπάγονται σε καμιά συλλογική σύμβαση, δεν θα έχουν το δικαίωμα μετά το τέλος της σύμβασης να καταθέσουν τα χαρτιά τους για ταμείο ανεργίας, δε θα έχουν το δικαίωμα για συνδικαλιστική δράση».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ
Γενική συνέλευση για τους εργαζόμενους στην «κοινωφελή εργασία»

Σε γενική συνέλευση καλεί το Εργατικό Κέντρο Σάμου τους εργαζόμενους που απασχολούνται στο Δήμο και την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου μέσω προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας». Η συνέλευση θα γίνει την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στο Βαθύ.

Μαζί με τους συναδέλφους τους στο δήμο Ικαρίας και στο δήμο Φούρνων φθάνουν τους 460 και είναι απλήρωτοι για δύο μήνες, δηλαδή από τότε που ξεκίνησαν να δουλεύουν. Το σύνολο των εργαζομένων έχει προσληφθεί στους δήμους μέσω της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Ερευνας Αιγαίου "Αρχιπέλαγος"». Το ΕΚ Σάμου έχει κάνει καταγγελία και έχει απαιτήσει την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Ηδη έγινε παρέμβαση από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Στόχος της συνέλευσης είναι να ληφθούν αποφάσεις συλλογικά για τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι, ώστε να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Στην κατεύθυνση αυτή, να δημιουργηθεί Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων, προκειμένου να συντονίζει και να αντιμετωπίζει τα όποια προβλήματα δημιουργούνται.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΤΤ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Νέα απεργία και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) που αντιδρούν στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΤΤ. Σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΤΤ. Το ΔΣ του Συλλόγου - αποτελείται από παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ - προβάλλουν ως αίτημα να μη δημοσιοποιηθεί άμεσα ο ισολογισμός, ώστε να γίνουν διαπραγματεύσεις για να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι... Το ίδιο αίτημα διατυπώνει και η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ.

Οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο υπογραμμίζουν την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα για την προστασία των θέσεων εργασίας με όλα τα δικαιώματα και να μη γίνει καμιά απόλυση. Τονίζουν ακόμα ότι ο αγώνας αυτός έπρεπε να είχε οργανωθεί πολύ νωρίτερα, όμως το ΔΣ του Συλλόγου έμεινα άπρακτο, ενώ ήταν γνωστός εδώ και μήνες ο σχεδιασμός για πώληση μεταξύ άλλων και του ΤΤ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Την Τετάρτη η σύσκεψη για τον κλάδο

Οι εξελίξεις στον κλάδο και η απάντηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι το θέμα της σύσκεψης που οργανώνει η Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού του ΠΑΜΕ, την Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Τιτάνια».

Για το ζήτημα αυτό κυκλοφορεί ήδη τετρασέλιδη ανακοίνωση της Γραμματείας που μοιράζεται στους χώρους δουλειάς. Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι οι αγοραπωλησίες των τραπεζών, που έγιναν και θα γίνουν, «αποτελούσαν σταθερό στόχο των τραπεζιτών και του κεφαλαίου για να θωρακίσουν τα πλούτη τους και να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια φορτώνοντας όλες τις συνέπειες της κρίσης στους εργαζόμενους, στο λαό. Αλλωστε, μεγαλομέτοχοι των τραπεζών είναι οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι κατασκευαστές, οι βαρόνοι των ΜΜΕ και οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Είναι αυτοί που γέννησαν την κρίση, καταχρέωσαν την Ελλάδα και τώρα μέσα από την κρίση γίνονται πιο ισχυροί».

Συνεχίζει τις απολύσεις εργαζομένων η εταιρεία ΟΜΥΑ (ασβεστοποιία) στη Θεσσαλονίκη. Χτες απέλυσε 6 εργαζόμενους επικαλούμενη τη μείωση των πωλήσεων και την αυτοματοποίηση της παραγωγής. Από το καλοκαίρι του 2011 έχει απολύσει 13 εργαζόμενους. Στην επιχείρηση απέμειναν να δουλεύουν 30 εργαζόμενοι, οι οποίοι τσακίζονται λόγω εντατικοποίησης της δουλειάς. Παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας για τις απολύσεις, πραγματοποίησε το Συνδικάτο Χημικών Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας. Παράλληλα, έκανε καταγγελία για παράνομη χρήση κλαρκ από μη αδειούχο χειριστή και καταστρατήγηση της ΣΣΕ και των όσων προβλέπει για την υγιεινή των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ