Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «FINTEXPORT»
Αντιμέτωποι με τις συνέπειες της «ανταγωνιστικότητας»

Δυναμική κινητοποίηση, χτες, για τα δεδουλευμένα 9 μηνών

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες στο υπουργείο Εργασίας (Πειραιώς) οι εργαζόμενοι της FINTEXPORT (υφαντουργείο, παρασκευάζει μοκέτες), απαιτώντας την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων και την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 9 μήνες - από το Δεκέμβρη του 2011 - ενώ το εργοστάσιο υπολειτουργεί εδώ και πέντε μήνες. Οι εργαζόμενοι, με την κινητοποίησή τους, απαίτησαν ταυτόχρονα από την ηγεσία του υπουργείο να λάβουν έκτακτο επίδομα, καθώς επίσης και να υπάρξουν ουσιαστικές ρυθμίσεις για όσους χρωστούν σε τράπεζες, δάνεια, εφορία κ.λπ.

Η εργοδοσία, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δεν έκανε τίποτα άλλο από το να επαναλαμβάνει ότι περιμένει έγκριση δανείου από τις τράπεζες, προκειμένου να λειτουργήσει το εργοστάσιο. Μάλιστα, δήλωσε πως ακόμη και αν πάρει το δάνειο που έχει αιτηθεί η αποπληρωμή των δεδουλευμένων θα ξεκινήσει το 2013 και θα ολοκληρωθεί το ... 2016! Εκβιάζοντας τους εργαζόμενους, δήλωσε πως αν δε γίνει αυτό, τότε θα κλείσει το εργοστάσιο. Στην ουσία, δηλαδή, κάλεσε τους 110 εργαζόμενους - η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας το τελευταίο διάστημα - να μπουν για δουλειά χωρίς φράγκο.

Οσον αφορά την έκτακτη ενίσχυση, η ηγεσία του υπουργείου αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα το εξετάσει, ενώ την ίδια στιγμή χρηματοδοτεί αφειδώς τους εργοδότες με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ετοιμάζεται να κόψει ακόμη και το εποχιακό επίδομα. Για το πάγωμα των δανείων, που ζήτησαν οι εργαζόμενοι, το υπουργείο είπε πως χρειάζεται συνολικότερη ρύθμιση επί του θέματος.

Σε όλα τα παραπάνω αξίζει να επισημανθούν οι σημαντικές ευθύνες του επιχειρησιακού σωματείου, το οποίο όλο το προηγούμενο διάστημα καλούσε τους εργαζόμενους να «βάλουν πλάτη» για να σωθεί το εργοστάσιο και έκανε ό,τι μπορούσε για να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους. Τελικά και το εργοστάσιο υπολειτουργεί και οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απληρωσιά και κινδυνεύουν να βρεθούν και στην ανεργία.

«Οσο κριτήριο για τον κλάδο είναι το κέρδος, τότε, όποτε θα θέλει ο κάθε επιχειρηματίας θα κλείνει το εργοστάσιο», σημείωσε ο Β. Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) - η οποία απ' την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων - μιλώντας στο «Ρ». Σημείωσε, δε, πως χρειάζεται αγωνιστική απάντηση συνολικά ενάντια στα νέα μέτρα και πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να συμβιβαστούν με αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ