ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Βυθίστηκε μέχρι και 60% ο τζίρος

Δεκάδες χιλιάδες μικρομάγαζα οδηγούνται σε βέβαιο αφανισμό

Πρωτοφανή ποσοστά πτώσης κατέγραψε ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών εκπτώσεων που επίσημα ολοκληρώθηκαν στις 31 Αυγούστου. Σε μια αγορά που χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι εδώ και καιρό βρίσκονταν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να βάλουν λουκέτο στα καταστήματά τους, οι εκπτώσεις όχι μόνο δεν έδωσαν κάποια προσωρινή ανάσα στα συσσωρευμένα αδιέξοδα, αλλά αντίθετα η αναδουλειά δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα που επιδείνωσαν την ήδη δραματική κατάσταση, φέρνοντας πολλούς μικρέμπορους πιο κοντά στο οριστικό κλείσιμο. Η άγρια οικονομική κρίση και η φιλομονοπωλιακή πολιτική των συγκυβέρνησης - τρόικας - μονοπωλίων οδηγούν όλο και πιο μαζικά τα λαϊκά στρώματα, μαζί και δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους σε οριστική χρεοκοπία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ο τζίρος των μαγαζιών στη διάρκεια των εκπτώσεων μειώθηκε κατά μέσο όρο 30%, ενώ σε πολλές περιοχές έφτασε ακόμα και το 60% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτό, εκτιμά η ΕΣΕΕ, αντιστοιχεί σε απώλειες από τα ταμεία των καταστημάτων ύψους 1,11 δισ. ευρώ φέτος, και κατά 2,52 δισ. σε σύγκριση με το 2010.

Στην Αθήνα, ο τζίρος παρουσίασε μείωση κατά 30% - 50% , στη Θεσσαλονίκη 25% - 30% και στον Πειραιά 20% - 30% . Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι σε παραδοσιακές εμπορικές γειτονιές καταγράφτηκε πτώση του τζίρου σε πολύ υψηλά ποσοστά, όπως για παράδειγμα στη Ν. Ιωνία κατά 30% - 45% , στο Μαρούσι κατά 20% - 30% , στη Γλυφάδα 25% - 45% . Τη μεγαλύτερη «βουτιά» κατέγραψαν στα ταμεία τους οι καταστηματάρχες της Λιβαδειάς, της Σπερχειάδας και της Εδεσσας κατά 45% - 60% , της Καρύστου, συνοικιών της Θεσσαλονίκης, όπως του Καλοχωρίου 60% και πάνω. Ακόμα και περιοχές με τουριστική κίνηση εν μέσω εκπτώσεων και καλοκαιριού είχαν μεγάλη μείωση. Χαρακτηριστικά, στη Χαλκιδική οι έμποροι μιλούν για μειωμένο τζίρο κατά 45% - 60% , στον Αγ. Κωνσταντίνο 30% - 45% , στο Ναύπλιο 30% - 45% .

Με βάση τα στατιστικά αποτελέσματα του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ, για το 90% περίπου των εμπόρων στους οποίους απευθύνθηκε, η αγοραστική κίνηση παρουσίασε μείωση φέτος, ενώ, μόλις για το 10,7% κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα. Για το 60% το ποσοστό της μείωσης κυμάνθηκε από 20% μέχρι 45% και για το 13,1% από 46% μέχρι 60% .

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Συντονίζουν τη δράση τους

Σύσκεψη για το συντονισμό της πάλης, στον Παλαμά Καρδίτσας, την Πέμπτη 6 του Σεπτέμβρη, στις 7 το απόγευμα

Με τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία αγροτιά του νομού - το έντονο πρόβλημα με το πράσινο σκουλήκι και τις ζημιές που προξένησε στις βαμβακοκαλλιέργειες, οι ζημιές από τα ακραία φυσικά φαινόμενα, μέτρα που χρειάζονται για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, η επίθεση που δέχονται οι αγρότες στο εισόδημά τους με τα χαράτσια της συγκυβέρνησης και τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα ενώ οι έμποροι κερδοσκοπούν σε βάρος και των αγροτών και της λαϊκής κατανάλωσης κ.ά. - ασχολήθηκε στη συνεδρίασή του το ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ).

Σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα με το πράσινο σκουλήκι και τις ζημιές στην παραγωγή βαμβακιού, τονίστηκε ότι προβάλλει ως αναγκαιότητα η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει την παραγωγή από όλες τις ζημιές που οφείλονται σε φυσικά φαινόμενα, αλλά και τις νόσους, τόσο της παραγωγής όσο και του κεφαλαίου και βέβαια να αποζημιώνονται οι αγρότες στο 100% της ζημιάς μέσα από ένα δημόσιο - κρατικό ΕΛΓΑ.

Η Ομοσπονδία παλεύει να δοθεί αποζημίωση στους βαμβακοπαραγωγούς από τον ΕΛΓΑ και βέβαια να γίνουν οι εκτιμήσεις στις περιοχές που επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι και οι παραγωγοί να πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι. Επίσης, να πάρει το υπουργείο όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί συνολικά το πράσινο σκουλήκι από τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Για το συντονισμό της πάλης πάνω σ' αυτό το ζήτημα οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων θα πραγματοποιήσουν ευρεία σύσκεψη αγροτών, την Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη, στις 7 το απόγευμα, στον Παλαμά Καρδίτσας.

Επίσης, η ΕΟΑΣΛ και οι αντίστοιχοι αγροτικοί σύλλογοι θα πάρουν πρωτοβουλίες, μέσα από συσκέψεις το επόμενο διάστημα, ώστε να υπάρξουν δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις στις περιοχές που έχουν πληγεί από το χαλάζι και την ανεμοθύελλα.

Ακόμα, η Ομοσπονδία, για άλλη μια φορά, απαιτεί να αποδοθεί η επιστροφή του ΦΠΑ στους δικαιούχους αγρότες που δεν έχει δοθεί παρά τις υποσχέσεις που έδωσε ο διευθυντής της Γ' ΔΟΥ Λάρισας, όταν αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΝΛ τον είχε επισκεφτεί. Πέρασε ενάμισης μήνας και υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση απόδοσης του ΦΠΑ.

Τη συνεδρίαση απασχόλησε η διαβούλευση για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και στόχο έχει τη συναίνεση των φορέων της Θεσσαλίας ώστε να ευθυγραμμιστούν με την οδηγία 2000/60 της ΕΕ και την ΚΑΠ 2014 - 2020.

Οπως σημειώθηκε, προωθούν, μέσω της διαβούλευσης, τη μείωση των αρδεύσιμων καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Θεσσαλίας, τη μη ολοκλήρωση της εκτροπής του Ανω Ρου του Αχελώου και μιας σειράς άλλων απαραίτητων έργων (φράγματα, λιμνοδεξαμενές, ταμιευτήρες κ.λπ.). Το πρόβλημα είναι πολύ οξύ, αφορά όχι μόνο τους αγρότες αλλά και το νερό ύδρευσης και τα σχέδια για ξεπούλημα και ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ.

Η ΕΟΑΣΝΛ αποφάσισε να συναντηθεί με τις άλλες Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας, αλλά και φορείς της περιοχής και να πάρουν πρωτοβουλία το επόμενο διάστημα για τη διεκδίκηση της εκτροπής του Αχελώου και τη διαχείριση του νερού ως φυσικού αγαθού και όχι ως εμπορεύματος.

Τέλος, αποφασίστηκε η συμμετοχή στην αγωνιστική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Θα νοικιάσει το ... πουλημένο κτίριο

Σε κτίριο του Δημοσίου που πρώτα θα πουληθεί σε ιδιώτη και μετά θα ενοικιαστεί σχεδιάζεται να μετεγκασταθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτό καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ).

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, κατά τη σύσκεψη της Επιτροπής καταλληλότητας του κτιρίου επί της οδού Θηβών 196 - 198 από κοινού με την Επιτροπή μετεγκατάστασης των υπαλλήλων του ΥΠΑΑΤ, από τη Γενική Διεύθυνση της Οικονομικής Υπηρεσίας ΥΠΑΑΤ διευκρινίστηκε ότι η μετεγκατάσταση στο κτίριο δεν πρόκειται να γίνει χωρίς τίμημα. Το κτίριο πρόκειται να πωληθεί και στη συνέχεια να μισθωθεί με τη μέθοδο Sales and Lease back (πώληση και επαναμίσθωση), επιβεβαιώνοντας τις αρχικές απόψεις της Ομοσπονδίας ότι η μεταφορά δε γίνεται για την εξοικονόμηση εσόδων του κράτους, αλλά για να δοθεί «προίκα» σε μελλοντικό αγοραστή χωρίς να είναι γνωστό το ακριβές μίσθωμα.

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Διόγκωση στα 6,7 δισ. ευρώ, τον Ιούλη

Στα 6,7 δισ. ευρώ καταγράφονται για το τέλος Ιούλη του 2012 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που αφορούν κυρίως εμφανιζόμενα χρέη προς μεγαλοπρομηθευτές νοσοκομείων, για τη δημόσια Υγεία (φάρμακα) σε εργολάβους δημοσίων έργων κ.ά.

Στο τελευταίο 7μηνο (Γενάρης - Ιούλης) καταγράφεται παραπέρα διόγκωση ύψους 900 εκατ. ευρώ - κατά μέσο όρο 128,6 εκατ. ευρώ το μήνα - γεγονός που συγκαλύπτει το ύψος των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού και που ταυτόχρονα αποδείχνει την «άτυπη» κρατική χρεοκοπία, τα αδιέξοδα και τα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου. Η συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) μετά την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, και αφού προηγουμένως εξασφαλίσει τα απαιτούμενα ποσά για την «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών, υπόσχεται να εξοφλήσει τις παραπάνω οφειλές, τάχα προκειμένου να «πέσει ρευστότητα στην αγορά»...

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών: Τα ασφαλιστικά ταμεία εμφανίζονται να χρωστούν 3 δισ. ευρώ, τα νοσοκομεία 1,6 δισ. ευρώ, τα υπουργεία 884 εκατ. ευρώ, οι δήμοι 814 εκατ. ευρώ και τα νομικά πρόσωπα 323 εκατ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ