Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Βυθίστηκε μέχρι και 60% ο τζίρος

Δεκάδες χιλιάδες μικρομάγαζα οδηγούνται σε βέβαιο αφανισμό

Πρωτοφανή ποσοστά πτώσης κατέγραψε ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών εκπτώσεων που επίσημα ολοκληρώθηκαν στις 31 Αυγούστου. Σε μια αγορά που χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι εδώ και καιρό βρίσκονταν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να βάλουν λουκέτο στα καταστήματά τους, οι εκπτώσεις όχι μόνο δεν έδωσαν κάποια προσωρινή ανάσα στα συσσωρευμένα αδιέξοδα, αλλά αντίθετα η αναδουλειά δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα που επιδείνωσαν την ήδη δραματική κατάσταση, φέρνοντας πολλούς μικρέμπορους πιο κοντά στο οριστικό κλείσιμο. Η άγρια οικονομική κρίση και η φιλομονοπωλιακή πολιτική των συγκυβέρνησης - τρόικας - μονοπωλίων οδηγούν όλο και πιο μαζικά τα λαϊκά στρώματα, μαζί και δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους σε οριστική χρεοκοπία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ο τζίρος των μαγαζιών στη διάρκεια των εκπτώσεων μειώθηκε κατά μέσο όρο 30%, ενώ σε πολλές περιοχές έφτασε ακόμα και το 60% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτό, εκτιμά η ΕΣΕΕ, αντιστοιχεί σε απώλειες από τα ταμεία των καταστημάτων ύψους 1,11 δισ. ευρώ φέτος, και κατά 2,52 δισ. σε σύγκριση με το 2010.

Στην Αθήνα, ο τζίρος παρουσίασε μείωση κατά 30% - 50% , στη Θεσσαλονίκη 25% - 30% και στον Πειραιά 20% - 30% . Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι σε παραδοσιακές εμπορικές γειτονιές καταγράφτηκε πτώση του τζίρου σε πολύ υψηλά ποσοστά, όπως για παράδειγμα στη Ν. Ιωνία κατά 30% - 45% , στο Μαρούσι κατά 20% - 30% , στη Γλυφάδα 25% - 45% . Τη μεγαλύτερη «βουτιά» κατέγραψαν στα ταμεία τους οι καταστηματάρχες της Λιβαδειάς, της Σπερχειάδας και της Εδεσσας κατά 45% - 60% , της Καρύστου, συνοικιών της Θεσσαλονίκης, όπως του Καλοχωρίου 60% και πάνω. Ακόμα και περιοχές με τουριστική κίνηση εν μέσω εκπτώσεων και καλοκαιριού είχαν μεγάλη μείωση. Χαρακτηριστικά, στη Χαλκιδική οι έμποροι μιλούν για μειωμένο τζίρο κατά 45% - 60% , στον Αγ. Κωνσταντίνο 30% - 45% , στο Ναύπλιο 30% - 45% .

Με βάση τα στατιστικά αποτελέσματα του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ, για το 90% περίπου των εμπόρων στους οποίους απευθύνθηκε, η αγοραστική κίνηση παρουσίασε μείωση φέτος, ενώ, μόλις για το 10,7% κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα. Για το 60% το ποσοστό της μείωσης κυμάνθηκε από 20% μέχρι 45% και για το 13,1% από 46% μέχρι 60% .


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ