ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Ερίζουν για τα πρωτεία στη σοσιαλδημοκρατία

Κοινός τόπος η προσπάθεια να μαντρώσουν το λαό στη διαχείριση και τον ευρωμονόδρομο

Για τα σκήπτρα στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας ερίζουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που τίμησαν αμφότεροι τη Δευτέρα την επέτειο της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ, υπερασπιζόμενοι ταυτοχρόνως τα ίδια ακριβώς συνθήματα ως άξονες της πολιτικής τους πρότασης. Ο Αλ. Τσίπρας δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης της πρόθεσης του κόμματός του να καταλάβει το χώρο που αφήνει η υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ στη σοσιαλδημοκρατία, αντιγράφοντας πιστά τις μεθόδους λαϊκής εξαπάτησης που χρησιμοποίησε το ΠΑΣΟΚ του '80.

Με την ιδρυτική διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη ανά χείρας, ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ανέσυρε απ' το χρονοντούλαπο τα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης περί «αλλαγής», «λαϊκής κυριαρχίας - εθνικής ανεξαρτησίας» κ.ά. Οπως είπε, «η διακήρυξη των αρχών της 3ης του Σεπτέμβρη, όπως και κάθε πολιτική διακήρυξη που ενέπνευσε λαϊκούς αγώνες και σφράγισε την ιστορία του τόπου, δεν (...) μπορεί να είναι ιδιοκτησία από κληρονομιά οποιουδήποτε».

Μάλιστα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι εγκατέλειψε την 3η του Σεπτέμβρη, τα ριζοσπαστικά στοιχεία της οποίας όμως δε συναντιούνται πουθενά στην πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που την χρησιμοποιεί σαν δόλωμα στην προσπάθειά του να ψαρέψει στα θολά νερά των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

«Την επικαιρότητα της διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη ανέδειξε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Οχι γιατί την εγκατέλειψε. Αυτό είναι δική του, εσωτερική υπόθεση. Αλλά γιατί παρέδωσε το πολιτικό τέκνο της. Την αλλαγή της 18ης Οκτώβρη του '81. Ως λάφυρο στην τρόικα των δανειστών», είπε ο Αλ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Η μνημονιακή αφήγηση του σημερινού ΠΑΣΟΚ δεν εμπνέεται από την 3η του Σεπτέμβρη».

Την ίδια ώρα που ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε αυτά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος διατεινόταν: «Δεν είμαστε τα απομεινάρια και η οπισθοφυλακή του παλιού. Είμαστε η εμπροσθοφυλακή του νέου, του νέου ΠΑΣΟΚ (...) με τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη έκανε την πανηγυρική του είσοδο στην πολιτική σκηνή της χώρας ο ριζοσπαστισμός (...) Δεν είμαστε ως παράταξη καθόλου άμοιροι ευθυνών για τα γονίδια λαϊκισμού και δημαγωγίας που υπάρχουν μέσα στην ελληνική κοινωνία και το ελληνικό πολιτικό σύστημα (...) Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι (...) το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Αντιμέτωπο με τα βάρη του παρελθόντος, τις μεγάλες ευθύνες για τη διαχείριση του παρόντος, αλλά και με την υποχρέωση να φανταστεί και να σχεδιάσει το μέλλον».

Αντιγράφοντας από το ίδιο κιτάπι που χρησιμοποιεί και ο ΣΥΡΙΖΑ για την εξαπάτηση του λαού, ο Ευ. Βενιζέλος πρόσθεσε: «Η κοινωνική βάση του νέου ΠΑΣΟΚ θέλουμε να συγκροτείται από όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Μια Ελλάδα που παράγει εθνικό πλούτο και διαθέτει πραγματικούς, φορολογικούς και άλλους, μηχανισμούς αναδιανομής που διασφαλίζουν έμπρακτα την κοινωνική συνοχή».

Στο μεταξύ, συζητήσεις προκάλεσε η παρουσία της πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σ. Γιαννακά στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την οποία επισήμως τα δύο κόμματα δηλώνουν αιφνιδιασμένα, η ίδια όμως φέρεται να δηλώνει ότι προσκλήθηκε.

ΠΑΣΟΚ
Αδίστακτο στην εξαπάτηση του λαού

Επικαλείται προκλητικά το «ευρωπαϊκό δίκαιο», για να εκφράσει δήθεν επιφυλάξεις με τα υπό συζήτηση αντεργατικά μέτρα

Να εμφανίσει τις νέες άγριες αντεργατικές ανατροπές που σχεδιάζει η συγκυβέρνηση, σαν απόρροια των πιέσεων τάχα της τρόικας, επιχείρησε προκλητικά χτες το ΠΑΣΟΚ.

Το ίδιο κόμμα που, από τη θέση της κυβέρνησης, νομοθέτησε κατώτατο μισθό τα 586 ευρώ μεικτά, έβαλε μπουρλότο στις κλαδικές Συμβάσεις, μείωσε τις αποζημιώσεις για τις απολύσεις, επέκτεινε τις σχέσεις μερικής απασχόλησης και επιτέθηκε σε κάθε εργασιακό δικαίωμα, βγήκε χτες να ισχυριστεί ότι «οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να επιστρέψουν στο επίπεδο που ορίζει το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο»!

Κρύβει το ΠΑΣΟΚ ότι το «ευρωπαϊκό δίκαιο» είναι αυτό που προβλέπει διευθέτηση του χρόνου εργασίας για δουλειά μέχρι 13 ώρες τη μέρα και πως το σύνολο των αντεργατικών ανατροπών που τώρα μπαίνουν στη συζήτηση με την τρόικα, είναι κατευθύνσεις προαποφασισμένες από τις στρατηγικές της ΕΕ.

Αυτές τις στρατηγικές, τις συνθήκες και τις οδηγίες, τις έχει ψηφίσει μία προς μία το ΠΑΣΟΚ. Προκαλώντας τη νοημοσύνη των εργαζομένων, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά ισχυρίστηκε ότι «αν η τρόικα νομίζει ότι η Ελλάδα είναι τριτοκοσμική χώρα και ότι οι πολίτες της αντέχουν και άλλη πίεση, τότε βρίσκεται εκτός των ορίων της εντολής της»!

Παράλληλα με την εξαπάτηση του λαού, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιστρατεύει και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για «ρύθμιση των δανείων» των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που στενάζουν κάτω από την αγριότητα των σκληρών μέτρων της συγκυβέρνησης και τη «νόμιμη» τοκογλυφία των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, ο Ευ. Βενιζέλος ζήτησε χτες με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Γ. Ζαννιά, να επιταχύνουν τις «πρωτοβουλίες» τους για την «αναγκαία ρύθμιση των δανείων στεγαστικών, καταναλωτικών, αλλά και επιχειρηματικών, ώστε να διευκολυνθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Επίσης, πρότεινε την «αλλαγή» των «κανόνων της λειτουργίας του Τειρεσία».

Την ίδια ώρα που οι τραπεζικοί όμιλοι στην Ελλάδα, με τις πολιτικές αποφάσεις των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των συγκυβερνήσεών τους έχουν ενθυλακώσει δισεκατομμύρια ευρώ για την «ανακεφαλαιοποίηση» και τη διασφάλιση «ρευστότητας», η αποπληρωμή των οποίων φορτώνεται στις πλάτες του λαού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει εκκλήσεις στις διοικήσεις τους.

Αλλά ακόμα και αυτή η κίνηση του Ευ. Βενιζέλου έχει στόχο να διασφαλίσει τα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου, αφού οι περιβόητες «ρυθμίσεις» που προωθούνται αποτελούν νέα θηλιά στο λαιμό των δανειοληπτών και συνοδεύονται με ληστρικά επιτόκια και υποθήκευση λαϊκών κατοικιών.

«Αυτά τα μέτρα, αν συνεχιστεί η κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε όλη τη χώρα, δε θα είναι τα τελευταία», δήλωσε χτες με συνέντευξή του στο «κανάλι 1» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Κρεμαστινός. Ωστόσο, επιχείρησε να καλλιεργήσει ψευδαισθήσεις στους εργαζομένους, ισχυριζόμενος ότι «για να είναι τα τελευταία αυτά τα μέτρα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη, σύλληψη της φοροδιαφυγής, να φορολογηθούν οι καταθέσεις στο εξωτερικό».

Ο ίδιος, με συνέντευξή του στο «ΣΚΑΪ», ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμμετέχει πλήρως στην κυβέρνηση με εναλλακτική πρωθυπουργία». Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, που τις προηγούμενες μέρες εμφανιζόταν να «διαφωνεί» με τα νέα μέτρα, δήλωσε χτες: «Δεν είπα ότι η χώρα δεν πρέπει να ακολουθήσει τη συμφωνία που έκανε. Δεν είπα ότι θα καταψηφίσω την κυβέρνηση».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
Συμπληρωματικές απολογίες

Οι ανακριτικές αρχές που χειρίζονται την υπόθεση του πρώην υπουργού Α. Τσοχατζόπουλου (είναι προφυλακισμένος), σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν μπροστά σε δέκα εταιρείες μέσω των οποίων φέρεται να διακινήθηκε ποσό ύψους 8,7 εκατ. δολαρίων. Τα χρήματα, όπως φαίνεται, προέρχονται από τις μίζες για τα εξοπλιστικά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ποσό προέρχεται από τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε στην Ελβετία ο εκπρόσωπος της «Drumilan» στην Ελλάδα Βλ. Καμπούρογλου.

Τα στοιχεία προέκυψαν από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, στο πλαίσιο της ανάκρισης που βρίσκεται σε εξέλιξη για την τρόπο απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού. Το συγκεκριμένο ποσό, αφού πήγε σε λογαριασμούς εννέα εταιρειών, φέρεται ότι κατέληξε στην ιταλική εταιρεία με την επωνυμία «SDG SrI», που δραστηριοποιείται στο χώρο των ακινήτων. Ως εκπρόσωπος της εταιρείας εμφανιζόταν ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας από την Κατερίνη Γ. Σαχπατζίδης.

Εγγραφα και διάφορα σχετικά στοιχεία που μαρτυρούν την ύπαρξη των εταιριών αυτών, έχουν κατασχεθεί στο πολιτικό γραφείο του Α. Τσοχατζόπουλου. Επιπρόσθετα, στην «SDG SrI», διαπιστώθηκε ότι κατέληξαν και δύο εμβάσματα από την πρώην σύζυγο του Α. Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν. Βάσει των παραπάνω δεδομένων, αναμένεται την επόμενη βδομάδα να κληθούν για συμπληρωματικές απολογίες οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΝΤΡΕΚΑΣ
Διάλεξαν λάθος ημερομηνία...

Ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τον τσακωμό ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι περισσότερο ΠΑΣΟΚ: «Ο τσακωμός των ηγεσιών ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι σήμερα περισσότερο ΠΑΣΟΚ είναι δικό τους θέμα. Ωστόσο, δε διάλεξαν την κατάλληλη ημερομηνία. Γιατί η διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, ανεξάρτητα πόσο την πίστευαν οι εμπνευστές της, είχε και ριζοσπαστικά συνθήματα, όπως "όχι στην ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ", που οι μετέπειτα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και σήμερα οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ τα έχουν ρίξει στον κάλαθο των αχρήστων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ