ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Επιβεβαιώνει κάθε μέρα τη «σφαγή»

Συζητήθηκε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και στη διυπουργική σύσκεψη η συνέχιση της υποχρηματοδότησης νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ

Tην επικίνδυνη πολιτική σε ... αριθμούς χωρίς να πει λέξη για την κατεπείγουσα ανάγκη να χρηματοδοτηθούν από το κράτος τα δημόσια νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ, παρουσίασε χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Αντί λοιπόν για χρηματοδότηση και αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας, ο υπουργός επανέλαβε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην «αξιοποίηση (σ.σ. ξεπούλημα) της δημόσιας περιουσίας, των υποδομών του ΕΣΥ με συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα» και πως στα πλαίσια των συγχωνεύσεων τα 133 νοσοκομεία της χώρας θα γίνουν 85 και θα υπάρξει συνένωση τμημάτων και κλινικών. Για τον ΕΟΠΥΥ είπε πως θα έχει έλλειμμα ύψους 1,4 - 1,5 δισ. ευρώ και κάλεσε τη διοίκησή του να καταβληθούν 8 εκατ. ευρώ σε περίπου 200.000 ασφαλισμένους. Πάντως, μέχρι πρόσφατα οι οφειλές προς τους ασφαλισμένους ξεπερνούσαν τα 110 εκατ. ευρώ. Σχετικά με την φαρμακευτική δαπάνη ανακοίνωσε, ότι θα ξεπεράσει φέτος τα 2,8 δισ. ευρώ που είχε θέσει ως όριο η κυβέρνηση για το 2012.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», ισχυρίστηκε ότι η μόνη λύση είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίησή του και η πώλησή του γιατί η πολιτεία δεν έχει τη δυνατότητα να ξοφλήσει τις υποχρεώσεις του νοσοκομείου.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, τόνισε: «εδώ και χρόνια υπάρχει μια συστηματική προώθηση μέτρων με τα οποία εμπορευματοποιείται ο δημόσιος τομέας Υγείας και ενισχύεται η επιχειρηματική του δράση και σήμερα αξιοποιούνται οι συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης για να επιταχυνθούν όλα αυτά τα μέτρα».

Διυπουργική για τον ΕΟΠΥΥ

Χωρίς να προκύψουν ανακοινώσιμα αποτελέσματα ολοκληρώθηκε χθες η πολύωρη διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και συνολικότερα τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, Εργασίας Γ. Βρούτσης, Υγείας Α. Λυκουρέντζος και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μ. Σαλμάς. Μετά το τέλος της, ο Α. Λυκουρέντζος ανέλαβε να κάνει μια τυπική δήλωση, στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ειρωνεύεται ασφαλισμένους και ασθενείς λέγοντας: «εργαζόμαστε για να εξεύρουμε τις βέλτιστες λύσεις, έτσι ώστε να εξακολουθήσουν οι πολίτες να απολαύουν των υπηρεσιών του συστήματος Υγείας και να ανταποκριθούμε στις ανεξόφλητες υποχρεώσεις μας προς τους φαρμακοποιούς, τους ιατρούς και όλους τους προμηθευτές μας» και πως στο μέλλον θα ανακοινωθούν μέτρα «με συγκεκριμένο στοχο-χρονοδιάγραμμα».

Θυμίζουμε ότι στις προτάσεις που έχουν κατά καιρούς «κυκλοφορήσει», είναι να πάρει ο ΕΟΠΥΥ δάνειο, όπως και να επιβληθεί μέχρι και ειδικός φόρος από τον οποίο θα χρηματοδοτείται ο ΕΟΠΥΥ.

ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Να μην εφαρμοστεί η «αξιολόγηση» μονάδων και εργαζομένων

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλεί όλους τους εργαζόμενους να μη δεχτούν καμία αξιολόγηση:

«Τούτες οι ώρες είναι κρίσιμες! Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αξιολόγηση με γραπτά τεστ για το σύνολο των 700.000 εργαζομένων στο Δημόσιο και "απομάκρυνση" όσων αξιολογηθούν αρνητικά. Στόχος τους είναι να "απομακρύνουν" συνολικά 150.000 εργαζόμενους μέσα στο 2012 - 45.000 μόνιμους και αορίστου χρόνου και 25.000 συμβασιούχους. Στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας, ο δρόμος για μαζικές απολύσεις περνάει μέσα από τις αλλαγές των οργανισμών των μονάδων Υγείας, τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και τις καταργήσεις κρεβατιών, κλινικών και τμημάτων. Θα προηγηθεί η αξιολόγηση των δημόσιων μονάδων Υγείας για να καθοριστεί ποιες θα συγχωνευθούν - καταργηθούν. Βασικό κριτήριο αξιολόγησης της δημόσιας μονάδας Υγείας θα είναι κατά πόσο "προσαρμόζεται" στη λειτουργία με επιχειρηματικά κριτήρια. Δηλαδή ως νοσοκομείο - επιχείρηση, που με όσο το δυνατό φθηνότερο προσωπικό θα πρέπει να έχει έσοδα που θα του επιτρέπουν να "αυτοσυντηρείται", επιβαρύνοντας όλο και περισσότερο τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πολλοί εργαζόμενοι καλοπροαίρετα ρωτάνε: "Γιατί δεν θέλετε κι εσείς να αξιολογηθείτε;".

Γιατί ακριβώς η αξιολόγησή τους δεν έχει καμιά σχέση με το να γίνουμε καλύτεροι στη δουλειά μας. Δεν έχει καμιά σχέση με την ανάγκη για ένα ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας. Δεν θέλουν ένα σύστημα Υγείας - Πρόνοιας που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες. Θέλουν απολύσεις, νοσοκομεία - επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους υποταγμένους.

Βασικό κριτήριο αξιολόγησης του υπαλλήλου θα είναι η απόδοσή του σε σχέση με τους στόχους που του θέτονται. Δηλαδή, ο υγειονομικός θα αξιολογηθεί με βάση το κατά πόσο συμβάλλει στη λειτουργία του νοσοκομείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως νοσοκομείο - επιχείρηση. Θα πρέπει να συμβάλει στο να αναγκάζονται οι ασθενείς να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες και παροχές Υγείας, που θα έπρεπε να τους παρέχει το κράτος δωρεάν. Μας θέλουν όχι μόνο φθηνούς και ευέλικτους, αλλά και υποταγμένους και πρόθυμους "συνένοχους" στα εγκληματικά τους σχέδια σε βάρος της υγείας των λαϊκών οικογενειών. Στις αυταπάτες για μια "άλλη", "καλή" αξιολόγηση πρωτοστατεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ρόλο αξιωματικής συμπολίτευσης. Στις 11/7/2012 σε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Παιδείας ζήτησαν "να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους για το θέμα της αξιολόγησης", πρόταση που δεν είχε πρόβλημα να αποδεχτεί και το υπουργείο! Νομιμοποιούν τους ελιγμούς της τρικομματικής κυβέρνησης. Καλλιεργούν αναμονή και ανοχή στα σχέδιά της.

Δεν χωράει πια καμιά αμφιβολία. Αρκεί να δει κανείς τι έφερε η αξιολόγηση στους φορείς του Δημοσίου που καταργήθηκαν, όπως το ΙΓΜΕ, ο ΟΕΚ, ο ΟΕΕ κλπ... Απολύσεις και λουκέτα!

Πρέπει να σημάνει συναγερμός!

  • Καλούμε τα ΔΣ των σωματείων να καταδικάσουν την αξιολόγηση με αποφάσεις τους. Με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων να αρνηθούμε και να μπλοκάρουμε κάθε διαδικασία αξιολόγησης. Κανένας να μη συμπληρώσει τα ερωτηματολόγια. Να διαγραφεί από τα σωματεία όποιο διοικητικό στέλεχος τολμήσει να προωθήσει την αξιολόγηση.
  • Μαζί με τους ασθενείς, τις Λαϊκές Επιτροπές, τα εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία, τους φοιτητικούς και γυναικείους συλλόγους να μην επιτρέψουμε να κλείσει κανένα κρεβάτι, να μη μείνει καμιά λαϊκή οικογένεια, κανένας άνεργος - ανασφάλιστος χωρίς υγειονομική περίθαλψη».
Γενική απεργία στα δημόσια νοσοκομεία

Την απόφαση για την κήρυξη γενικής απεργίας τη μέρα που η κυβέρνηση θα καταθέσει το αντιλαϊκό πακέτο στη Βουλή πήρε χτες το Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) μετά από πρόταση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών.

Του ΓΣ της Ομοσπονδίας είχε προηγηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας της ΟΕΝΓΕ με το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας Γιώργο Μέργο, στην οποία επιβεβαιώθηκε ότι το ειδικό μισθολόγιο των γιατρών θα υποστεί νέες περικοπές που μεσοσταθμικά κυμαίνονται από 13-18%. Ηδη οι νοσοκομειακοί γιατροί με τη μέχρι τώρα αντιλαϊκή πολιτική μετρούν μειώσεις των συνολικών αποδοχών τους που φτάνουν μέχρι 40%, ενώ με τις συνολικές περικοπές -και ιδιαίτερα- στα δημόσια νοσοκομεία καθίσταται επισφαλής πια η νοσηλεία των αρρώστων.

Καταθέτοντας την πρότασή της η ΔΗΠΑΚ τόνισε: «Αυτό που έχει σημασία είναι να αποδεχτεί η ΟΕΝΓΕ να πάρει απόφαση για γενική απεργία, με κλιμακωμένους αγώνες ανάμεσα σε μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Ο κάθε κλάδος, όπως και ο ιατρικός, να παλεύει για τα αιτήματά του και ταυτόχρονα να στηρίζει τις γενικές κινητοποιήσεις. Να ξεπεράσουμε τις όποιες αναστολές, αναμονές και κάθε ανοχή της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στη νέα συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Η κυβέρνηση αυτή θα υλοποιήσει όλα τα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν μέχρι τώρα και θα συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική».

Επίσης, η ΔΗΠΑΚ πρότεινε:

  • 24ωρη κλαδική απεργία στο τέλος του μήνα, για να μπορέσει να οργανωθεί.
  • Να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε νοσοκομείο για τη Γενική απεργία.
  • Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και Επείγουσας Ιατρικής, πανελλαδικά ανεπτυγμένο, σύγχρονα εξοπλισμένο, δημόσιο - δωρεάν ΕΚΑΒ.
  • Να μη γίνει καμιά συγχώνευση μονάδας και να υπάρξει πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, των ιδρυμάτων Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών που χάθηκαν από το πρόσφατο "κούρεμα".
  • Αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων από το κράτος για φάρμακα, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, υγειονομικά υλικά, τρόφιμα για νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα, των φαρμακοποιών και των γιατρών.

Εκτός απ' τη γενική απεργία -της οποίας δεν προσδιόρισε και το περιεχόμενο- το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ αποφάσισε 24ωρη απεργία στις 12 Σεπτέμβρη 2012, και επίσχεση εργασίας απ' τις 17.9.2012. Επίσης, αποφάσισε πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 6 Οκτώβρη 2012.

  • Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από σήμερα οι γιατροί στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών. Χτες, πραγματοποίησαν κατάληψη στο γραφείο του διοικητή του νοσοκομείου.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κινητοποίηση στον ΕΟΠΥΥ

Σε κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΟΠΠΥ της Κέρκυρας για τα οξυμένα προβλήματα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προχωρά αύριο Παρασκευή στις 10 το πρωί η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Καλεί τον κερκυραϊκό λαό, τα Σωματεία, τους Συλλόγους πασχόντων, τους φορείς να διεκδικήσουν ευρύτατη κρατική επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ, απόδοση όλων των υπεσχημένων και γενναία αύξηση των δαπανών. Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν παροχές Υγείας - Πρόνοιας για όλους χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών.

Νέο κρούσμα ελονοσίας

Στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας νοσηλεύεται, με ελονοσία, επτάχρονο κορίτσι, που διακομίστηκε, την περασμένη Κυριακή, από το Νοσοκομείο Τρικάλων. Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα ελονοσίας που καταγράφεται φέτος, στην περιοχή. Μες στο καλοκαίρι είχαν εμφανιστεί δύο κρούσματα ελονοσίας σε Μαραθώνα και Λακωνία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κοριτσάκι που ζει στην Αθήνα, έκανε τις καλοκαιρινές διακοπές του φιλοξενούμενο από τους παππούδες του σε περιοχή των Τρικάλων, ενώ φαίνεται πως στο παρελθόν είχε επισκεφθεί περιοχή της Λακωνίας, νομό στον οποίο πέρυσι είχαν καταγραφεί αρκετά περιστατικά ελονοσίας σε κατοίκους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ