ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΞΤΡΑ» ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΞΕΝΟΧΟΔΕΙΑ
Απολύονται και προσλαμβάνονται κάθε μέρα... !

Τα σχέδια κυβέρνησης - τρόικας για κυριαρχία της ελαστικής απασχόλησης θα σμπαραλιάσουν κάθε πλευρά της ζωής των εργαζομένων

Τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για την εργατική οικογένεια η κυριαρχία της ελαστικής απασχόλησης μαρτυρά η πείρα που υπάρχει ήδη σε μια σειρά κλάδους. Πείρα που βεβαιώνει ότι τα νέα βάρβαρα σχέδια για κατάργηση του 5νθήμερου, επιβολή μέχρι και 78 ωρών εργασίας τη βδομάδα, για γενίκευση δηλαδή της δουλειάς όταν και όποτε θέλει ο εργοδότης χωρίς καμιά υποχρέωση απέναντι στον εργαζόμενο, πρέπει να σημάνουν συναγερμό σε κάθε τόπο δουλειάς.

Μια από τις μορφές εργασιακών σχέσεων που στόχο έχει η πλουτοκρατία να γενικευτεί και να «ανθίσει» μέσα στους χώρους εργασίας είναι, για παράδειγμα, και η δουλειά με σύμβαση μιας μέρας.

Αυτή η μορφή απασχόλησης παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις του επισιτισμού, αγκαλιάζει όλο και περισσότερες ειδικότητες και εργαζόμενους του κλάδου. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα που περιγράφουμε παρακάτω καμαριέρας σε μεγάλο ξενοδοχείο στην Αττική.

Η αγωνία για την επιβίωση ήταν ζωγραφισμένη στα μάτια της, ωστόσο την περασμένη Δευτέρα μαζί με τους συνάδελφους της βρέθηκε έξω από την είσοδο του ξενοδοχείου, συμμετέχοντας στη στάση εργασίας που κήρυξε το κλαδικό συνδικάτο, ενάντια στην εφαρμογή της κατάπτυστης ΣΣΕ, η οποία προβλέπει μείωση στους μισθούς σε ποσοστό 15%.

Η απόφαση της να κάνει το βήμα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς η εργαζόμενη καμαριέρα από την Αρμενία απασχολείται αυτή τη χρονιά σαν «εξτρά» εργαζόμενη. «Δουλεύω στο ξενοδοχείο εφτά χρόνια. Μέχρι και πέρσι που έκαναν συμβάσεις πότε 6μηνο, πότε 8μηνο. Φέτος δουλεύω με σύμβαση μιας μέρας(!)».

Δηλαδή, η εργαζόμενη έρχεται το πρωί υπογράφει την πρόσληψη και με το τέλος της βάρδιας απολύεται. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται όποτε το ξενοδοχείο την έχει ανάγκη. Από αυτή τη διαδικασία το ξενοδοχείο κερδίζει πολλά, αφού η συγκεκριμένη εργαζόμενη δεν έχει κανένα δικαίωμα, δε λαμβάνει τις ωριμάνσεις, δεν έχει επιδόματα, κλπ., δε δικαιούται αποζημίωση, ο εργοδότης αν θέλει την παίρνει για δουλειά αν δε θέλει όχι.

«Είμαι πάνω από τηλέφωνο μήπως χτυπήσει για δουλειά. Το προηγούμενο διάστημα έπλενα και σκάλες, καθάριζα σπίτια, τώρα δεν μπορώ γιατί περιμένω στο τηλέφωνο». Το χειρότερο από όλα όμως, όπως λέει η εργαζόμενη, είναι ότι επιπλέον της μειώθηκε και το μεροκάματο. «Επαιρνα μεροκάματο 52,50 ευρώ και τώρα πήρε στα 44,50. Εχω άγχος για πώς θα καλύψω τα φάρμακα του παιδιού μου», λέει χαρακτηριστικά. Ο γιος της, 26 χρονών παλικάρι, πάσχει από επιληψία, η οποία και εμφανίστηκε όταν ήρθε η οικογένειά της στη χώρα...

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΟΔΟΥ
Καθυστερούν την απόφαση για απεργία

Την ευθύνη των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που είτε χρονοτριβούν ακόμα και με τις συνεδριάσεις των διοικήσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, είτε κάνουν ό,τι μπορούν για να καθυστερήσει η απόφαση για απεργία, δείχνει η απάντηση της διοίκησης (ΠΑΣΚΕ) του Εργατικού Κέντρου Ρόδου στην πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για γενική απεργία.

Η διοίκηση -αν και στα λόγια παραδέχθηκε την ανάγκη απεργίας- παρέπεμψε σε μελλοντικές αποφάσεις της ΓΣΕΕ και της ...Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΥΤΕ). «Φάνηκε για άλλη μια φορά, ότι ο προσανατολισμός τους δεν είναι να οργανώνουν αγώνες που να συγκρούονται με την εργοδοσία και τις αντιλαϊκές πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης αλλά είναι αυτοί που και σε επίπεδο ΓΣΕΕ αλλά και σε επίπεδο Εργατικού Κέντρου, σαν άλλος Δούρειος ίππος φροντίζουν και να απαξιώνουν το νόημα των αγώνων παζαρεύοντας όσες ακόμα κατακτήσεις έχουν απομείνει, στα τραπέζια του "κοινωνικού διαλόγου"», επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση της Δημοκρατικής Ευρείας Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΕΑΣ - στηρίζεται απ' το ΠΑΜΕ).

Να σημειωθεί πως στην ίδια συνεδρίαση τέθηκε και το ζήτημα της αποπομπής από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων του Κώστα Γιαννόπουλου (στέλεχος του ΠΑΜΕ). Εκεί, η διοίκηση του ΕΚΡ, όχι μόνο δεν καταδίκασε τη στάση της διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, αλλά, στην πράξη, την κάλυψε κιόλας...

Αντίστοιχα εμπόδια βάζουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίας σε μια σειρά χώρους και κλάδους. Αλλωστε, η ίδια η πείρα δείχνει πως και όταν ακόμα εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις, από τη μία, το κάνουν τελευταία στιγμή, από την άλλη, τους δίνουν περιεχόμενο που δεν υπηρετεί τα εργατικά συμφέροντα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Διαμαρτυρία χτες σε υπουργεία

Μέρος του νέου κύκλου αγωνιστικών δραστηριοτήτων που έχει αποφασίσει το Συντονιστικό των Σωματείων ενάντια στη διάλυση κοινωφελών δημόσιων φορέων ήταν η χτεσινή διαμαρτυρία που έγινε στα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης.

Επόμενο βήμα θα είναι η συγκέντρωση στη Βουλή την Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη στη 1 το μεσημέρι, με στάσεις εργασίας σε κάθε χώρο εργασίας.

Από τη μεριά του υπουργείου Οικονομικών ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού, Σκέρτσος, δήλωσε αναρμόδιος και παρέπεμψε τα περισσότερα των ζητημάτων στα άλλα υπουργεία, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργήσει τις ΣΣΕ που ισχύουν ακόμα και να εφαρμοστεί και στους φορείς το νέο φτωχολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκης, δήλωσε άγνοια (!) για την εφεδρεία που ήδη εφαρμόζεται στους φορείς και ζήτησε ένα υπόμνημα όπου θα περιγράφεται το πρόβλημα αλλά δε δεσμεύθηκε για οτιδήποτε.

Οσοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση, έκαναν καθαρό ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα προκειμένου οι φορείς να συνεχίσουν να προσφέρουν κοινωνικό έργο και πως δε θα επιτρέψουν να γίνουν απολύσεις μέσω της εφεδρείας ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή.

Αγωνίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ

Η κοινή λογική λέει ότι η αγωνία ενός συνδικαλιστή για τους μισθούς είναι να μη μειωθούν. ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ όμως αγωνιούν μη τυχόν και δε μη μειωθούν..!

Η πλειοψηφία της διοίκησης του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) απαιτεί με... επιστολή της προς τους ξενοδόχους του νομού να εφαρμόσουν άμεσα τη νέα Τοπική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν μειώνοντας τους ήδη πενιχρούς μισθούς κατά 15% (κατ' αντιστοιχία της ΣΣΕ που υπέγραψε και η ηγεσία της κλαδικής Ομοσπονδίας). Είναι τέτοια η ανησυχία τους μην τυχόν και καθυστερήσει η ανακούφιση των ξενοδόχων, που φρόντισαν να αναρτήσουν τις σχετικές επιστολές και μες στους τόπους δουλειάς (βλ. ένθετο). Μάλιστα, εφιστούν την προσοχή στους ξενοδόχους γιατί «ο μήνας Ιούλιος πρέπει να πληρωθεί με τη νέα σύμβαση». Ισως, βέβαια, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ να μην έχουν κανένα λόγο να ντρέπονται για τις συμφωνίες που υπέγραψαν, αφού για την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των εργοδοτών νοιάζονται. Αλλά τέτοια πρεμούρα είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτη...

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Κινητοποιήσεις σήμερα για το χειμερινό επίδομα

Με την απαίτηση όχι μόνο να μην καταργηθεί το χειμερινό επίδομα που παίρνουν οι οικοδόμοι - όπως απεργάζεται η συγκυβέρνηση - αλλά αντιθέτως να διευρυνθούν οι προϋποθέσεις ώστε να παίρνουν το επίδομα όσο το δυνατό περισσότεροι, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).

Αγωνιστική κινητοποίηση οργανώνει και το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, σήμερα, στις 11 π.μ. στον ΟΑΕΔ. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας επίσης διοργανώνει κινητοποίηση σήμερα στις 9 π.μ., στον ΟΑΕΔ. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Νάουσας, για τον ίδιο λόγο, διοργανώνει συγκέντρωση σήμερα στις 10 π.μ., μπροστά στον ΟΑΕΔ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ