ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Καμιά ιδιωτικοποίηση δεν έχει όφελος για το λαό

Στο εργοστάσιο της ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη περιόδευσε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ

Από τη συζήτηση με εργαζόμενους της ΕΛΒΟ
Από τη συζήτηση με εργαζόμενους της ΕΛΒΟ
Στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) στη Θεσσαλονίκη, μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για την εθνική άμυνα, που η κυβέρνηση έχει βάλει ψηλά στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων, περιόδευσε χτες το πρωί ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Στη διάρκεια της πολύωρης περιοδείας, ο Θ. Κωνσταντινίδης μίλησε με τους εργαζόμενους στη γραμμή παραγωγής, στα συνεργεία, σε κάθε τμήμα. Τους ενημέρωσε για τη θέση του ΚΚΕ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ, όπως και ενάντια σε κάθε ιδιωτικοποίηση. Παρουσίασε την πρόταση του Κόμματος για ΕΛΒΟ περιουσία του λαού, ενταγμένη στον παραγωγικό - αμυντικό σχεδιασμό της χώρας.

Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν οι δραματικές συνέπειες που είχε για τους εργαζόμενους και το στρατηγικό τομέα της αμυντικής βιομηχανίας η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ, που επιταχύνθηκε με την παράδοση της επιχείρησης στον όμιλο Μυτιληναίου. Αποτέλεσμα ήταν να συρρικνωθεί το εργοστάσιο, να μειωθούν οι εργαζόμενοι και τελικά μοναδικός ωφελημένος να είναι ο μεγαλοεπιχειρηματίας.

Οι εργαζόμενοι τώρα βρίσκονται μπροστά σε νέες δραματικές εξελίξεις. Ο Θ. Κωνσταντινίδης τους κάλεσε να παλέψουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση που θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην ΕΛΒΟ και θα υπονομεύσει παραπέρα μια στρατηγικής σημασίας παραγωγική μονάδα, η οποία, κάτω από προϋποθέσεις, μπορεί να λειτουργήσει αποκλειστικά προς όφελος του λαού.

Η ΕΛΒΟ είναι μια επιχείρηση με υψηλή τεχνογνωσία και ειδίκευση, που μπορεί να κατασκευάσει σύγχρονα φορτηγά και άλλα οχήματα (λεωφορεία), αλλά και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, η αγορά των οποίων σήμερα κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια στο λαό, γιατί αυτό επιβάλλουν η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και οι στρατιωτικές συμφωνίες με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος

Ο Θ. Κωνσταντινίδης σημείωσε ότι η ΕΛΒΟ αποτελεί επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για την άμυνα και μπορεί, μαζί με άλλες επιχειρήσεις του κλάδου (ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ - ΕΑΒ), να αναπτυχθεί και να στηρίξει την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το Κόμμα στη Βουλή για το θέμα της ΕΛΒΟ, η οποία αναμένεται να συζητηθεί τη Δευτέρα 10 Σεπτέμβρη, όπου ερωτάται η κυβέρνηση «αν θα επιμείνει στην καταστροφική για τα λαϊκά συμφέροντα απόφασή της για ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ ή αν η ΕΛΒΟ θα επανέλθει στον πλήρη δημόσιο έλεγχο, χωρίς συμμετοχή κανενός ιδιώτη, θα χρηματοδοτηθεί και θα της δοθούν παραγγελίες στρατιωτικών και πολιτικών οχημάτων».

Η συζήτηση, που αναπτύχθηκε, ανέδειξε την αγανάκτηση των εργαζομένων για την πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης που έχει εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση σε κάθε πτυχή της ζωής τους και ταυτόχρονα παραδίδει το δημόσιο πλούτο στις πολυεθνικές.

Ο Θ. Κωνσταντινίδης σημείωσε ότι ανάπτυξη σε όφελος του λαού στο πλαίσιο του καπιταλισμού δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη για το λαό, είπε, και τους κάλεσε μαζί με το ΚΚΕ να μπουν στον αγώνα για να ανοίξει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, αυτός που θα στηρίζεται στην αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και θα ικανοποιεί όλες τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με την εξουσία και την οικονομία στα χέρια του λαού.

«Η πρόταση που καταθέτουμε στο λαό είναι σαφής: Μονομερής διαγραφή του χρέους, έξοδος από την ΕΕ και κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής. Αυτή είναι η λυδία λίθος που θα δώσει τη διέξοδο για πραγματική ανάπτυξη σε όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων», είπε.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνάντηση με πτυχιούχους μηχανικούς του δημοσίου

Αντιπροσωπεία της ΚΕ συζήτησε με το ΔΣ της ΠΟΜΗΤΕΔΥ

Με το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΜΗΤΕΔΥ) συναντήθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΠΟΜΗΤΕΔΥ, Κωνσταντίνος Αγγελίδης, αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου και ιδιαίτερα στο ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Ο Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του τμήματος Οικονομίας της ΚΕ, τόνισε ότι αυτά τα προβλήματα αποτελούν εκφράσεις της συνολικότερης επίθεσης που κλιμακώνεται, με στόχο να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, στο βωμό της οποίας θυσιάζονται οι μισθοί, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ταυτόχρονα, αναδιαρθρώνεται ο δημόσιος τομέας για να επεκταθεί η δράση του κεφαλαίου και σε άλλους τομείς, ενώ προωθούνται οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και οι κατευθύνσεις της ΕΕ στην Παιδεία και η γενικότερη αποσύνδεση του πτυχίου από τα επαγγελματικά δικαιώματα. Η επιλογή της συντεχνιακής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε διπλωματούχους και πτυχιούχους μηχανικούς και γενικότερα μεταξύ επαγγελματικών κλάδων, διευκολύνει συνολικά την υποβάθμιση της θέσης των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει την ανάγκη επαγγελματικής κατοχύρωσης των πτυχιούχων των ΤΕΙ με βάση τη λογική της άμεσης διασύνδεσης του πτυχίου με επαγγελματικά δικαιώματα, στο πλαίσιο της συνολικής πρότασής του για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση στον αντίποδα της πολιτικής της ΕΕ.

Στη συνάντηση, στην οποία παρευρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, επαναλήφθηκε η σταθερή στήριξη του ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή σε κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία η οποία συμβάλλει στη οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης, σε γραμμή ρήξης με την πολιτική της ΕΕ και της άρχουσας τάξης.

Αντιπροσωπείες του ΚΚΕ σε Πορτογαλία και Ιταλία
  • Για την Πορτογαλία αναχωρεί σήμερα Παρασκευή 7/9 ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, για να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ της εφημερίδας «Αβάντε» του Πορτογαλικού ΚΚ. Στο Φεστιβάλ θα έχει περίπτερο και ο «Ριζοσπάστης», απ' όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν την πορτογαλική έκδοση της εφημερίδας. Στη Λισαβόνα επίσης θα πραγματοποιηθεί η Ομάδα Εργασίας της Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Κύριο θέμα της Ομάδας Εργασίας θα είναι η προετοιμασία της φετινής Διεθνούς Συνάντησης, που, όπως έχει προγραμματιστεί, θα γίνει στη Βηρυτό του Λιβάνου από 23 έως 25 Νοέμβρη.
  • Για το Πομιλιάνο της Ιταλίας αναχώρησε ο Βαγγέλης Κατσιάβας, γραμματέας της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, προκειμένου να συμμετάσχει εκπροσωπώντας το ΚΚΕ στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ του Κομμουνιστικού Κόμματος - Κομμουνιστές Λαϊκή Αριστερά Ιταλίας, που θα πραγματοποιηθεί από 7 έως 9 Σεπτέμβρη.
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Να στηριχτεί η πρόταση νόμου του ΚΚΕ

«Συμφέρον των εργαζομένων είναι η στήριξη της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση της δανειακής σύμβασης, των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, στην πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά συνδικάτα ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ (Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών), ΠΕΣ/ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών.

Περιοδεία στην ΕΒΖ Ορεστιάδας

Στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στην Ορεστιάδα, θα περιοδεύσει σήμερα Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Θα συναντηθεί με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους και θα συζητήσει μαζί τους τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την ιδιωτικοποίηση της ΕΒΖ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ