ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αγωνιστικός «συναγερμός» από τους μουσικούς

«

Συναγερμό» σημαίνει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος καλώντας τα μέλη του και όλους τους μουσικούς να συσπειρωθούν στο σωματείο, για να αποκρούσουν την αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης.

«Μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία των μουσικών και των εργαζομένων να έχει φτάσει την εξαθλίωση, όμως η επίθεση δε σταματά, αντίθετα γενικεύεται», σημειώνει ο ΠΜΣ στο κάλεσμά του και συνεχίζει: «Τα εισοδήματά μας μηδενίζονται, όμως νέοι φόροι και χαράτσια έρχονται ακόμα και στους άνεργους. Παιδεία και Υγεία έγιναν ακριβό εμπόρευμα, ενώ όλο και περισσότεροι δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σε ένα παιδικό σταθμό. Οι εργοδότες συρρικνώνουν ακόμα περισσότερο τα μεροκάματα, εκμεταλλευόμενοι την κρίση και δε διστάζουν να προτείνουν ακόμα και 30 ευρώ χωρίς ασφάλιση για νυχτερινή εργασία!!!

Στο αίτημά μας για έκτακτο βοήθημα για τους ανέργους και τους υποαπασχολούμενους του κλάδου, η κυβέρνηση απαντά με κατάργηση του εποχιακού βοηθήματος που για εκατοντάδες μουσικούς ήταν μια ανάσα.

Στα Μουσικά Σύνολα έχουμε κατάργηση Φορέων, συγχωνεύσεις, απολύσεις σε πρώτη φάση συμβασιούχων και ακολουθούν και μόνιμοι. Η ιδεολογία της κυβέρνησης είναι, «ή ο Πολιτισμός θα καλύψει τις ανάγκες της αγοράς ή θα εξαλειφθεί"».

Με το σύνθημα: «Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την κρίση, δεν χρωστάμε σε κανέναν, καμία θυσία για την πλουτοκρατία», ο ΠΜΣ καλεί τους μουσικούς να συσπειρωθούν στο σωματείο, αφού «κανένας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την επίθεση μόνος. Το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι, ή θα δεχτούμε τη διαχείρηση ενός συστήματος που σαπίζει και δεν έχει τίποτα να δώσει στους εργαζομένους ή θα το ανατρέψουμε».

Τους καλεί να ενημερώνουν το σωματείο για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, από αδυναμία κάλυψης αναγκών Υγείας, μέχρι κόψιμο ρεύματος, κατασχέσεις κ.λπ. Τέλος, ο ΠΜΣ αποφάσισε:

  • Συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά) στις 11 π.μ. (προσυγκέντρωση στη πλατεία Κάνιγγος στις 10.30 π.μ.) στο οποίο καλούν συνδικάτα και συνταξιουχικές οργανώσεις.
  • Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας στις 12/9 για το εποχιακό επίδομα και για μέτρα για τους ανέργους και τους υποαπασχολούμενους. Συγκέντρωση (11 π.μ.) στα γραφεία του Συλλόγου.
  • Προετοιμασία για Γενική Απεργία, με κάλεσμα στη ΓΣΕΕ να σταματήσει τους κοινωνικούς διαλόγους και να ορίσει Γενική Απεργία τέλος Σεπτέμβρη αρχές Οκτώβρη.
Τραγούδια και θέατρο στην Πέτρα

Το συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής δίνει μία μοναδική συναυλία αφιερωμένη στο εργατικό τραγούδι το Σάββατο, στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, στις 9 μμ, με ελεύθερη είσοδο. Tο εργατικό τραγούδι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του κινήματος που το γέννησε. Αλλοτε γραμμένα από ανώνυμους δημιουργούς κι άλλοτε από ποιητές που εμπνεύστηκαν απ' τον αγώνα και ενώθηκαν μ' αυτόν, αυτά τα τραγούδια εξέφραζαν, πάντα, τον αγώνα για ψωμί και δικαιοσύνη. Οι συνθήκες εργασίας, οι διεκδικητικοί αγώνες, τα επαγγέλματα, η μετανάστευση, η κοινωνική αδικία έδωσαν εναύσματα στους δημιουργούς να γράψουν και να τραγουδήσουν τραγούδια που ακολουθούν δρόμους παράλληλους με την ελληνική ιστορία.

Τη Δευτέρα, στο Θέατρο Πέτρας μπορείτε να δείτε τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, από το Εθνικό Θέατρο, στις 9.00 μ.μ. Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης (στην παράσταση ακούγονται και αποσπάσματα από Πλατωνικούς Διαλόγους). Σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία - σκηνικά - κοστούμια: Νίκος Μαστοράκης, μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, κίνηση: Φωκάς Ευαγγελινός, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Γιάννης Μπέζος, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννης Νταλιάνης, Νίκος Ψαρράς, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Λαέρτης Μαλκότσης, Ομηρος Πουλάκης, Θάνος Τοκάκης, Μιχάλης Οικονόμου. Χορός: Τάνια Τρύπη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Φοίβος Ριμένας, Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου, Ιωάννης Παπαζήσης κ.ά.

Επίσης την Τρίτη, στο θέατρο Πέτρας, παρουσιάζεται το έργο «ΝΟ...ΘΕΙΑ» της Μαριέλλης Σφακιανάκη - Μανωλίδου, από την Θεατρική «Ομάδα Κρίσης», στις 9.00 μ.μ., σε σκηνοθεσία Κικής Αυγουστάτου, σκηνικά Τόνιας Αγγελοπούλου και μουσική επιμέλεια Γιώργου Αυγουστάτου. Παίζουν: Μάκης Αρβανιτάκης, Γιώργος Μπούγος, Σωτήρης Νάνος, Ανδρομάχη Γεωργίου, Βάσω Κοτσίρη, Στέφη Κόνιαρη και Μιχάλης Τσικαλάκης. Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά και περιγράφει με χιούμορ την περιπέτεια δύο αδερφών που ζουν με τη σύνταξη της πεθαμένης θείας τους, μέχρι τη στιγμή που το ΙΚΑ τους στέλνει «ειδοποίηση» για την παρουσίαση της θείας με την ταυτότητά της αλλιώς «κομμένη η σύνταξη»! Γενική είσοδος 10 ευρώ, μαθητικό - φοιτητικό 8 ευρώ.

«Ηλέκτρα» στο Αττικό Αλσος

Την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή παρουσιάζουν, σήμερα, οι «Μορφές Εκφρασης», στο Θέατρο Αττικού Αλσους. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον δάσκαλο και θεατράνθρωπο, Δημήτρη Ροντήρη. «Με σεβασμό στην ακεραιότητα και τις αξίες που διέπουν το έργο του» - σημειώνει ο σκηνοθέτης Θωμάς Κινδύνης - «την αφοσίωσή του και την ενεργητικότητά του, την ποιότητα και το ήθος των παραστάσεών του, η ΗΛΕΚΤΡΑ υμνεί την σχολή του Ροντήρη».

Ο Θωμάς Κινδύνης, μαθητής του Δημήτρη Ροντήρη και βοηθός του για 11 συνεχή χρόνια, εμπνεύστηκε από το μεγάλο Δάσκαλο και στηρίχθηκε στη σκηνοθετική σημειογραφία του. Σκηνικά - Κοστούμια: Αννα Σεβαστή Τζίμα. Μουσική: Παν Καπερνέκα. Παίζουν: Ζωή Ναλμπάντη, Θωμάς Κινδύνης, Γιάννης Κωσταράς, Βλασία Βερβέρη, Κλεονίκη Καραχάλιου, κ.ά.

Μουσικό παραμύθι

Ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας θα δώσουν συναυλία, στις 12/9, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αισχύλεια 2012», στο Παλαιό Ελαιουργείο - Παραλία Ελευσίνας (ώρα έναρξης: 20.30, γενική είσοδος 15 ευρώ). Οπως πάντα, θα μας αγκαλιάσουν με τις κρυστάλλινες φωνές τους και με τις αγαπημένες μελωδίες τους θα μας ταξιδέψουν σε μέρη που μόνο εκείνοι ξέρουν να μας οδηγούν.

Οι Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας μόλις κυκλοφόρησαν το νέο τους άλμπουμ «Beat Poetry», όπου παρουσιάζουν μία μουσική εργασία πάνω στην ποίηση της beat γενιάς. Η δουλειά αυτή - η πρώτη που δημιουργούν μαζί μετά από δέκα χρόνια - μπορεί να θεωρηθεί μία μουσική ταινία μικρού μήκους, όπως σημειώνουν οι ίδιοι. Ενα μπερδεμένο όνειρο. Ενα μουσικό παραμύθι για μεγάλους, γραμμένο με τα λόγια των beat ποιητών.

Συνεχίζουν για δεύτερη χρονιά

Επαναλαμβάνεται για 2η χρονιά, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, στο Αγγέλων Βήμα, η Εντίθ Πιάφ, η ζωή της, τα τραγούδια της, οι άντρες της, ο μύθος της, σε μια παράσταση - ύμνο στη χαρά. Η Μίλλη Καραλή στο ρόλο της Πιάφ. Σκηνοθεσία - Κείμενα: Δημήτρης Μαλισσόβας. Ενορχήστρωση - Διεύθυνση Ορχήστρας: Νίκος Λαβράνος (με το κουιντέτο του). Video Art: Θανάσης Γκίκας. Δραματουργική Επιμέλεια: Κώστας Καρασαββίδης. Στα video με τους άντρες της ζωής της Piaf oι: Γιώργος Καραμίχος - Δημήτρης Καραμπέτσης - Οθωνας Μεταξάς - Πάνος Μπρατάκος - Κωστής Τζανοκωστάκης. Από την Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012, και κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 22.00.

Για δεύτερη χρόνια συνεχίζεται, επίσης, στο Αγγέλων Βήμα, η παιδική παράσταση «Σςςς! Η φύση ξυπνά», από την παιδική σκηνή ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ. Μια σουρεαλιστική παιδική κωμωδία με καθαρά οικολογικό μήνυμα για μικρούς και όχι μόνο. Οι θεατές θα δουν τα στοιχεία της φύσης και το ζωικό βασίλειο να αναστατώνονται απ' τον ερχομό του ανθρώπου. Τα παιδιά θα βοηθήσουν τη φύση να βρει τη γαλήνη της; Κείμενο - σκηνοθεσία: Γιώργος Μενδρινός. Σκηνικά - κοστούμια: Κωνσταντίνος Γκουγκούνης. Μουσική: Στέλλα Μουδάτσου. Ενορχήστρωση: Πάνος Δουκομόπουλος. Παίζουν: Πέννυ Καλαφατάκη, Γιώργος Μενεδιάτης, Χριστίνα Μουδάτσου, Βασίλης Παπαλαζάρου.

Ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 23/9 το 41ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, με διοργανωτή το Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ