ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Η αγωνιστικότητα των εργατών οδηγεί σε διαπραγμάτευση...

Οι κινητοποιήσεις των εργατών στα ορυχεία φέρνουν στο προσκήνιο τα σοβαρά προβλήματα της εργατικής τάξης...
Οι κινητοποιήσεις των εργατών στα ορυχεία φέρνουν στο προσκήνιο τα σοβαρά προβλήματα της εργατικής τάξης...
ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Το αιματοκύλισμα της απεργίας δεκάδων εργατών στο ορυχείο Μαρικάνα στη Νότια Αφρική και η αυξημένη αγωνιστική διάθεση των εργατών για διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής φαίνεται πως αναγκάζει τις εταιρείες παραγωγής πολύτιμων μετάλλων να ξανασκεφθούν - σε πρώτη φάση τουλάχιστον - τον τρόπο αντιμετώπισης των εργατών και να εμφανιστούν πιο διαλλακτικές απέναντί τους.

Χτες, ανακοινώθηκε η αναστολή της μιας από τις δύο απεργίες που εκδηλώθηκαν σε ορυχεία πλατίνας της νοτιοδυτικής Ν. Αφρικής αμέσως μετά το αιματοκύλισμα της απεργίας στο Μαρικάνα. Οπως έγινε γνωστό, διοίκηση, συνδικαλιστές και εκπρόσωποι των απεργών του ορυχείου πλατίνας Ρόγιαλ Μπάφοκενγκ (το οποίο διαχειρίζεται η κοινότητα της φυλής Μπάφοκενγκ) προχώρησαν αμοιβαία σε συμφωνία για τον τερματισμό της απεργίας των περίπου 500 εργαζομένων, αποφασίζοντας μεταξύ άλλων την καθολική αναγνώριση και εφαρμογή τριετούς σύμβασης εργασίας, επίλυση μη μισθολογικών αιτημάτων και έναρξη διαπραγματεύσεων για τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου συγκεκριμένων ειδικοτήτων σε αορίστου.

Αντίθετα, απεργία ξεκίνησαν χτες τουλάχιστον 100 εργάτες στο ορυχείο Θεμπελάνι της πολυεθνικής εταιρείας πλατίνας «Αnglo-American Platinum» (γνωστή και ως ΑΜPLATS) διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις. Με δεδομένο τον εργατικό αναβρασμό που επικρατεί μετά το αιματοκύλισμα της απεργίας στο Μαρικάνα, η πρώτη παγκοσμίως πολυεθνική στην παραγωγή πλατίνας αναγκάστηκε να προχωρήσει σε συνομιλίες με έξι εκπροσώπους απεργών, προβαίνοντας παράλληλα σε έκκληση για «ειρηνική και ήρεμη» επίλυση του ζητήματος, «ξεχνώντας» την προηγούμενη τακτική της μη διαπραγμάτευσης και της άμεσης απόλυσης όποιου εργάτη τολμούσε να προχωρήσει σε απεργία...

Μέσα σε όλα αυτά, ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, που βλέπει να εντείνονται οι επικρίσεις σε βάρος των πολιτικών χειρισμών της κυβέρνησή του όσον αφορά στις ανάγκες της εργατικής τάξης, ανακοίνωσε το διορισμό τριμελούς δικαστικής επιτροπής για τη διερεύνηση του αποτρόπαιου φονικού της 16ηςΑυγούστου σε βάρος δεκάδων απεργών - εργατών του ορυχείου πλατίνας Μαρικάνα, αλλά και των ευθυνών της διοίκησης της ιδιοκτήτριας εταιρείας Λόνμιν. Ο Ζούμα πρόσθεσε ότι η επιτροπή θα διερευνήσει και το ρόλο της νοτιοαφρικανικής αστυνομίας στα αιματηρά γεγονότα αλλά και το ρόλο των αντίπαλων συνδικαλιστικών οργανώσεων «ΝUM» και «AMCU». Ωστόσο, η επιτροπή από μόνη της δε φαίνεται να αρκεί για να εκτονώσει την υψηλή ένταση και τον αναβρασμό που επικρατεί σε ένα μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης στη Νότια Αφρική, που υποφέρει από τις συσσωρευμένες και βαθιές οικονομικοκοινωνικές ανισότητες τόσων ετών...

ΧΙΛΗ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Συνεχίζουν παρά την καταστολή

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Προχτές, Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε πανεθνική κινητοποίηση των μαθητών για μία «Παιδεία δημόσια και ποιοτική» όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ των χιλιάδων μαθητών αλλά και φοιτητών που είχαν και τη στήριξη λαϊκών οργανώσεων και των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας, των καραμπινιέρων. Συγκρούσεις που έγιναν το πρόσχημα για ένα ακόμη σαρωτικό κύμα συλλήψεων. Παρ' όλα αυτά οι μαθητές αλλά και οι φοιτητές δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα που ξεκίνησαν πέρσι, παρά την καταστολή.

Η επίθεση των καραμπινιέρων έγινε στο κεντρικό σώμα της συγκέντρωσης που πορευόταν προς την πλατεία Πλάσα ντε Αρμας, ενώ το πρόσχημα ήταν παρακώλυση της συγκοινωνίας καθώς οι «μαθητές δεν είχαν πάρει άδεια για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης». Σύμφωνα με την ανακοίνωση των καραμπινιέρων, έγιναν «139 συλλήψεις, ενηλίκων και ανηλίκων, σε διάφορα σημεία του Σαντιάγο», προσθέτοντας ότι κατά τις «ταραχές τραυματίστηκαν 19 καραμπινιέροι».

Οι συγκεντρώσεις και οι πορείες της Πέμπτης έγιναν στο πλαίσιο της πανεθνικής μέρας κινητοποίησης των μαθητών, με τη συμπλήρωση τριών βδομάδων κινητοποιήσεων. Εγιναν και καταλήψεις οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επίσης με πρωτοφανή βία. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο την προηγούμενη βδομάδα έγιναν πάνω από 250 συλλήψεις, ανηλίκων εννοείται, ενώ οι μαθητές έχουν καταγγείλει ότι ορισμένοι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά κατά τη σύλληψή τους. Καταγγελίες που ήδη έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης και ερευνώνται από το Κογκρέσο.

Αλληλεγγύη του ΣΑΣΑ

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ) «χαιρετίζει και στηρίζει τους μαθητές της Χιλής που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, σε συντονισμό με το σπουδαστικό κίνημα. Διεκδικούν δημόσια, δωρεάν και ποιοτική Παιδεία, ενάντια στη μετατροπή της σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Καταγγέλλουμε τη βίαιη καταστολή απέναντι στους αγώνες τους με εντολή της κυβέρνησης, με στόχο να τρομοκρατήσει τους αγωνιστές μαθητές. Παρά τις επιθέσεις των ειδικών δυνάμεων, τους τόνους χημικών και δακρυγόνων, τους ξυλοδαρμούς, τις στημένες προβοκάτσιες, τις εκατοντάδες συλλήψεις μαθητών σε διάστημα 2 βδομάδων, τις αποβολές τους από τα σχολεία, οι μαθητές και οι φοιτητές δεν κάνουν πίσω. Η κλιμάκωση του αγώνα τους οργανωμένα και περιφρουρημένα είναι το όπλο τους και είμαστε στο πλευρό τους. Οπως στη Χιλή, έτσι και εδώ, η πολιτική που εξυπηρετεί επιχειρηματίες, βιομήχανους και εφοπλιστές, το νέο κύμα μέτρων που έρχεται, έχει στόχο να τσακίσει εμάς και τους γονείς μας για τα κέρδη των λίγων. Η νέα σχολική χρονιά θα βρει και εμάς με ψηλά το κεφάλι, να παλεύουμε οργανωμένα για το δικαίωμά μας στη μόρφωση και στη ζωή».


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- «Πιστολίδι» έλαβε χώρα έξω από το Empire State Building στην «καρδιά» της Νέας Υόρκης, όταν ένοπλος άνοιξε πυρ υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας τουλάχιστον οκτώ. Δράστης φέρεται να είναι ο 53χρονος Τζέφρι Τζόνσον, απολυμένος σχεδιαστής γυναικείων αξεσουάρ σε επιχείρηση που βρίσκεται στην περιοχή, ο οποίος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Αμερικανικά μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη σκότωσαν τουλάχιστον 16 ανθρώπους χτες σε επίθεση σε μια περιοχή όπου κατοικούν φυλές, την Τουντάρ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ενόπλων διαφορετικών φυλών στην πόλη Ζλιτάν της Λιβύης, όπου αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι διά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, η νέα «ηγεσία» δεν έχει καταφέρει να ελέγξει τη χώρα και κυρίως να συλλέξει τα όπλα διαφόρων ειδών που κυκλοφορούν. Επισήμως, οι λιβυκές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατάσχεσαν 100 τεθωρακισμένα που βρέθηκαν στα χέρια ένοπλης φιλο-κανταφικής ομάδας στην περιοχή Ταρχούνα.

BIENNH.-- Νέος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στην ιρανική αντιπροσωπεία και σε εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας με θέμα το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα άρχισε, χτες, στην έδρα της Επιτροπής, με την ιρανική πλευρά να δηλώνει «αισιόδοξη» ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Μια νέα, μη μεταδοτική ασθένεια, που εξουδετερώνει το ανοσοποιητικό σύστημα Ασιατών με συμπτώματα που θυμίζουν το ΕΪΤΖ διαπίστωσαν ερευνητές του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών, σε 100 ασθενείς από την Ταϊλάνδη και την Ταϊβάν. Τα αίτια της ασθένειας είναι άγνωστα.

ΟΣΛΟ.-- Νορβηγικό δικαστήριο καταδίκασε χτες σε 21 χρόνια φυλάκισης τον ακροδεξιό δολοφόνο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, κρίνοντας προηγουμένως πως είχε σώας τα φρένας και πως ως εκ τούτου είναι ποινικά υπεύθυνος για τις δολοφονίες 77 ανθρώπων και τον τραυματισμό 240 άλλων τον Ιούλη του 2011 στο Οσλο.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επισήμανε χτες τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν πολλοί από τους περίπου 170.000 Σουδανούς αμάχους που ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς κατά μήκος της μεθορίου Σουδάν - Νότιου Σουδάν υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, δίχως βασικές υποδομές υγιεινής...

ΚΟΥΒΑ - ΑΪΤΗ - ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κατάσταση συναγερμού για τον «Ισαάκ»

ΑΒΑΝΑ - ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Σε κατάσταση συναγερμού η Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία, εξαιτίας της τροπικής καταιγίδας «Ισαάκ», η οποία βρίσκεται ακόμη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Καραϊβικής, αλλά πλησιάζει προς τη νήσο Ισπανιόλα και ενώ οι μετεωρολόγοι ανακοίνωσαν ότι μπορεί να εξελιχθεί σε τυφώνα τις επόμενες ώρες. Σε συναγερμό και οι κουβανικές αρχές, καθώς αναμένεται να πλήξει την ανατολικές περιοχές της Κούβας, σήμερα.

Ακόμη και εάν δεν ενισχυθεί σε τυφώνα ο «Ισαάκ» που πνέει με ανέμους άνω των 75 χιλιομέτρων την ώρα, θα χτυπήσει με δριμύτητα τη νήσο Ισπανιόλα με πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν εκτεταμένες πλημμύρες.

Στην Κούβα, οι αρχές έχουν προχωρήσει ήδη σε εκκενώσεις περιοχών και έχουν λάβει όλα τα προληπτικά μέτρα για τις επαρχίες που αναμένεται να πληγούν μετά το μεσημέρι. Σε ύψιστο συναγερμό έχουν τεθεί οι ανατολικές επαρχίες Γκουαντάναμο, Σαντιάγο δε Κούμπα Γκράνμα, Ολγκίν, Τούνας και Καμαγκουέι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ