ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καρκινοβατεί το έργο του Αχελώου

Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πατάκη 

«Γιατί σταμάτησαν τα έργα και τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου της εκτροπής του Αχελώου»;

Το καίριο αυτό ερώτημα απευθύνει στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης, μετά τη νέα άσχημη τροπή που πήρε η υπόθεση της κατασκευής του έργου, το οποίο καρκινοβατεί εδώ και δεκαετίες.

«Νέα σοβαρή εμπλοκή παρουσιάζεται στο έργο εκτροπής του Αχελώου - αναφέρει στην Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ - με το σταμάτημα των εργασιών στα εργοτάξια Δρακότρυπας και Πετρωτού Καρδίτσας, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο ένα επιτακτικά αναγκαίο έργο για τη Θεσσαλία, που αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας με τη δραματική μείωση της στάθμης των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, ενώ 250 εργαζόμενοι που απασχολούνται σήμερα στο έργο κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλιά τους».

«Για την αρνητική αυτή εξέλιξη - τονίζει ο Γ. Πατάκης - τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης όπως δείχνουν η μικρή πρόοδος των δύο βασικών έργων κεφαλής, η ελλιπής χρηματοδότηση, η μεγάλη καθυστέρηση για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού στα έργα κεφαλής, καθώς και για τα έργα στο θεσσαλικό κάμπο».

Η κυβέρνηση παίζει με τον πόνο των σεισμοπαθών

  Ανακοίνωσε τη μερική προκαταβολή της δωρεάν κρατικής αρωγής, χωρίς να αυξήσει ούτε στο ελάχιστο την ανεπαρκή  στεγαστική συνδρομή 

«Μαγικές λύσεις» προωθεί η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι θα επιταχύνει το έργο της στεγαστικής αποκατάστασης των σεισμοπαθών της Αθήνας, που ομολογείται πλέον από όλους ότι προχωρά με «βήματα χελώνας», κυρίως εξαιτίας της επίμονης άρνησής της να προσαρμόσει τα ποσά της στεγαστικής συνδρομής, που τώρα δεν καλύπτουν ούτε το 60% του πραγματικού κόστους επισκευής ή ανακατασκευής.

Αντί λοιπόν να κάνει τις αναγκαίες αυτές προσαρμογές, με κοινή υπουργική απόφαση αλλάζει απλώς τη διαδικασία χορήγησης της... ανεπαρκούς αυτής στεγαστικής συνδρομής, που αποτελείται, όπως είναι γνωστό, κατά το ένα τρίτο από δωρεάν κρατική αρωγή και κατά τα δύο τρίτα από άτοκο δάνειο 15ετούς διάρκειας. Συγκεκριμένα, μειώνει σε δύο τα στάδια της χορήγησής της (από 3 που ίσχυαν μέχρι τώρα) και χορηγεί μέρος της δωρεάν κρατικής αρωγής πριν από τη χορήγηση του δανείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση για τη ρύθμιση αυτή είχε ληφθεί πριν από ενάμιση περίπου μήνα σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και μόλις τώρα νομοθετήθηκε, προφανώς επειδή ο προϋπολογισμός για τους σεισμοπαθείς δεν το επέτρεπε. Αλλά, όπως φαίνεται από την υπουργική απόφαση, ούτε οι εξαγγελίες που έγιναν τότε μετά την πρωθυπουργική σύσκεψη δεν τηρήθηκαν! Ετσι, ενώ είχε εξαγγελθεί ότι η δωρεάν κρατική αρωγή θα χορηγούνταν ολόκληρη πριν από τη χορήγηση του δανείου, τώρα με την υπουργική απόφαση αποκαλύπτεται ότι θα χορηγείται μόνο το 50% της κρατικής αρωγής μπροστά και αφού βέβαια ολοκληρωθούν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες παραμένουν... Συγκεκριμένα:

  • Για τις περιπτώσεις ανακατασκευής: Η πρώτη δόση θα αποτελείται από το 50% της δωρεάν κρατικής αρωγής που θα χορηγείται στο δικαιούχο με την έκδοση της βεβαίωσης καθορισμού δικαιούχου στεγαστικής συνδρομής από τον αρμόδιο ΤΑΣ. Η δεύτερη δόση που θα αποτελείται από το υπόλοιπο 50% της κρατικής αρωγής και ολόκληρο το δάνειο θα χορηγείται μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας ανακατασκευής και την πιστοποίηση της κατεδάφισης.
  • Για τις περιπτώσεις επισκευής: η πρώτη δόση που αποτελείται από το 50% της δωρεάν κρατικής αρωγής και το 50% του δανείου θα χορηγείται με την έκδοση της άδειας επισκευής από τον αρμόδιο ΤΑΣ. Η δεύτερη δόση, που θα αποτελείται από το 50% της κρατικής αρωγής και το υπόλοιπο 50% του δανείου, θα χορηγείται με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του ιδιώτη μηχανικού ότι έχουν εκτελεστεί εργασίες που καλύπτουν το 50% της πρώτης δόσης στεγαστικής συνδρομής.
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ 24
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις

Ενώ κλιμακώνονται οι αντιδράσεις φορέων και οργανώσεων για την καταστροφική για τα δάση και το περιβάλλον αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, που προωθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η κυβέρνηση επιχειρεί να «θολώσει τα νερά», μοιράζοντας υποσχέσεις.

Χτες ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος, σε συνάντησή του με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής κατά της αναθεώρησης, υποσχέθηκε ότι θα γίνουν τροποποιήσεις στην πρόταση. Είπε συγκεκριμένα ότι θα απαλειφθεί η φράση «νόμος ορίζει την έννοια του δάσους και της δασικής έκτασης».

Ομως πρέπει να σημειωθεί ότι αίτημα των συνεργαζόμενων περιβαλλοντικών κοινωνικών φορέων και οργανώσεων είναι να μην υπάρξει καμιά αναθεώρηση του άρθρου 24. Γιατί, με βάση τα όσα αυτό προβλέπει, έχει αναπτυχθεί -ιδιαίτερα από το Ε' Τμήμα του ΣτΕ - μια εκτεταμένη νομολογία που από πολλούς θεωρείται ως η τελευταία γραμμή άμυνας για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις.

Ψήφισμα εναντίωσης στην αναθεώρηση του άρθρου 24 υπογράφουν 25 καθηγητές του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και 10 μέλη του ΔΣ του Εθνικού Συνδέσμου Διπλωματούχων Νοσηλευτών/τριών Ελλάδος. Στο ψήφισμα η προωθούμενη αναθεώρηση χαρακτηρίζεται ως «καταστροφή που δεν έχει προηγούμενο», ενώ επισημαίνεται ότι «η προτεινόμενη αναθεώρηση υπονομεύει την Υγεία και την ποιότητα ζωής του Ελληνα».

Οι 35 που υπογράφουν το ψήφισμα καλούν όλο τον κόσμο να κινητοποιηθεί μαζικά και να αφυπνιστεί και δηλώνουν ότι «ως νοσηλευτές φέρουμε την ευθύνη να ενημερώσουμε το κοινωνικό σύνολο και τους κρατούντες για τις επιπτώσεις των ενεργειών μας, τις οποίες θα υποστούμε άμεσα».

Το ψήφισμα υπογράφουν από το ΔΕΠ οι Π. Σουρτζή, Φ. Στυλιανοπούλου, Η. Μπροκαλάκη, Ε. Θεοδοσοπούλου, Λ. Σπάρος, Β. Μάντζιου, Ε. Παπαθανασόγλου, Χ. Λεμονίδου, Α. Καλοκαιρινού, Ε. Φιλιππίδου, Ν. Πριάμη, Δ. Σιώμος, Ι. Μαντάς, Ο. Δαφνή, Δ. Παπαδάτου, Δ. Μόνος, Ε. Ποτηράκη, Γ. Καρβουντζής, Ι. Νομικός, Ε. Μανώλης, Γ. Μπαλτόπουλος, Χ. Μπαρτσόκας, Ε. Αποστολοπούλου, Κ. Μαυρογιάννης και Γ. Μπονάτσος.

Από τον Σύνδεσμο Διπλωματούχων Νοσηλευτών υπογράφουν οι Ε. Χαραλαμπίδου, πρόεδρος, Α. Πορτοκαλάκη, Α' αντιπρόεδρος, Η. Μπροκαλάκη, Β' αντιπρόεδρος, Α. Παπαδαντωνάκη, γενική γραμματέας, Π. Ζαχαροπούλου, κοσμήτωρ, Ε. Γιαβασόπουλος, Μ. Γκίκα, Α. Καλοκαιρινού, Ε. Κυρίτση και Μ. Παπαδημητρίου, μέλη του ΔΣ.

Επίσης, 19 οργανώσεις από όλη την Ελλάδα που συγκροτούν το «Δίκτυο Κινήσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς», με κοινή ανακοίνωση καταγγέλλουν την επιχειρούμενη αναθεώρηση του άρθρου 24 και εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Το καλοκαίρι που μας πέρασε, πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα ελληνικής γης έγιναν στάχτη, σε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές των τελευταίων ετών. Θα περίμενε κανείς λοιπόν, οι τυχόν θεσμικές αλλαγές να κατοχυρώνουν ακόμα περισσότερο την προστασία των δασών. Αντ' αυτού, σημειώνουν οι οργανώσεις, και με πρόσχημα την ποιότητα ζωής, το δικαίωμα στην κατοικία, τις χρήσεις γης και τους όρους πολεοδόμησης καταργείται το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των δασών, τα οποία θα μπορούν με νόμο πλέον να οικοπεδοποιούνται».

ΟΤΕ
Οι αυξήσεις τιμολογίων φέρνουν κέρδη

Αύξηση κερδών παρουσίασε ο ΟΤΕ στο εννιάμηνο φέτος, συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 1999. Η αύξηση αυτή οφείλεται, κύρια, στα υψηλά τιμολόγια, που βαρύνουν κυρίως τα λαϊκά στρώματα.

Η διοίκηση του Οργανισμού δημοσιοποίησε χτες τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου για το 9μηνο Γενάρη-Σεπτέμβρη. Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου μετά από φόρους ανήλθαν σε 156,3 δισ. δρχ., εμφανίζοντας αύξηση κατά 2,5%, έναντι των αποτελεσμάτων της αντίστοιχης περιόδου το 1999.

Στα καλά αποτελέσματα συνέβαλε και η καλή πορεία της ΚΟΣΜΟΤΕ. Ομως, να σημειωθούν και τα εξής: Τα έσοδα του ΟΤΕ από την τηλεφωνία εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 7,4%. Αυτό εκτιμάται ότι οφείλεται στις αυξήσεις των τιμολογίων της αστικής τηλεφωνίας (29% και τιμή στις 9 δρχ. το λεπτό από 12 Αυγούστου). Η αύξηση κάλυψε τις διαδοχικές μειώσεις των υπεραστικών τιμολογίων και τη μείωση των τιμολογίων από σταθερό σε κινητό.

Αλλωστε, τέλη Αυγούστου, όταν ανακοινώθηκαν τα - αρνητικά - αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου, η διοίκηση διαβεβαίωνε ότι τα κέρδη του β΄ εξαμήνου θα βελτιωθούν, αναφέροντας ανάμεσα στους λόγους και την προαναφερόμενη αύξηση στην αστική χρέωση.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τις μειώσεις στα έσοδα από τα υπεραστικά, μείωση κατά 9,5% εμφανίστηκε στα έσοδα της διεθνούς τηλεφωνίας, λόγω των συνεχών μειώσεων και σε αυτόν τον τομέα. Οι μειώσεις στα υπεραστικά και τα διεθνή τιμολόγια ευνοούν τις μεγάλες επιχειρήσεις, που είναι οι κύριοι χρήστες αυτών των υπηρεσιών, λειτουργούν δηλαδή υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Αντίθετα, επιβαρύνονται διαρκώς οι οικιακοί και απλοί χρήστες, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, από την τσέπη των οποίων αντλείται όλη αυτή η «κερδοφορία» του Οργανισμού.

Οι υποψήφιοι για ασύρματη τηλεφωνία

Ανακοινώνεται σήμερα ο οριστικός κατάλογος των ιδιωτών (εταιριών και κοινοπραξιών) που θα συμμετάσχουν στη δημοπρασία για τις άδειες ασύρματης σταθερής τηλεφωνίας. Αναμένεται να συμμετάσχουν όλοι όσοι εκδήλωσαν το σχετικό ενδιαφέρον.

Θυμίζουμε ότι όσοι δήλωσαν συμμετοχή στη δημοπρασία, είναι οι: Panafon, Europrom - Promitheus Gas, Quest Wireless, κοινοπραξία ΔΕΗ - Εθνική Τράπεζα - Alpha Bank - Γενική Τράπεζα, Ideal Wireless, ΚΕΑΣΑΠ, Μεσογειακές Ευρυζωνικές Υπηρεσίες.

Τις προηγούμενες ημέρες κάποιοι εκ των ενδιαφερομένων υπέβαλαν ενστάσεις ενάντια στην πιθανή συμμετοχή άλλων, όμως η διοργανώτρια αρχή (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), τις απέρριψε. Η δημοπρασία αναμένεται να διεξαχθεί στις 4 Δεκέμβρη.

Στις 15 Δεκέμβρη θα κλείσει οριστικά ο κρατικός αερολιμένας Μαραθώνα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών.

Η έκταση του αεροδρομίου θα διατεθεί για την κατασκευή ολυμπιακών εγκαταστάσεων (κωπηλατοδρόμιο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ