ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
HΠΑ - ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ
Ξανά με το «παραμύθι» της ελπίδας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Περισσότερη πίστωση χρόνου, υπομονή και «ελπίδα» για ένα δήθεν «καλύτερο» μέλλον, φυσικά με έναν «αναβαπτισμένο καπιταλισμό», ζήτησε κατά το κλείσιμο του συνεδρίου των Δημοκρατικών στη Σαρλότ της Βόρειας Καρολίνας ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, αποδεχόμενος το χρίσμα της υποψηφιότητας για τις εκλογές τον Νοέμβρη. Ο Ομπάμα ιεράρχησε τις προτεραιότητες της πολιτικής του αναφερόμενος πρώτα απ' όλα στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην οικονομία, στη φορολογία, στην αντιμετώπιση των ελλειμμάτων, στην ενεργειακή απεξάρτηση των ΗΠΑ, στην προώθηση μίας ποιοτικότερης πρωτοβάθμιας παιδείας και μίας «μικτής» εξωτερικής πολιτικής που θα συνδυάζει, ανάλογα με τις γεωπολιτικές συγκυρίες, τη διπλωματία, τις ιμπεριαλιστικές πιέσεις και επεμβάσεις.

Στοχεύοντας στις ψήφους της εργατικής τάξης ο Ομπάμα αφιέρωσε σημαντικό μέρος της ομιλίας του στα υπερχρεωμένα αμερικανικά νοικοκυριά μοιράζοντας και πάλι ανέξοδες υποσχέσεις και παρηγοριά στον άρρωστο...

Ωραιοποίησε τις επιδόσεις της κυβέρνησής του στην εξωτερική πολιτική, παρουσιάζοντας μία ιδεατή εικόνα για τη δήθεν βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «από τη Βιρμανία στη Λιβύη και στο Σουδάν». Αναφερόμενος στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ισχυρίστηκε ότι είναι αντιπαράθεση με «όλη την υφήλιο ενωμένη» αλλά πλασάροντας μια καλύτερη διαχείριση ειρωνεύτηκε τις γκάφες του αντιπάλου του στην εξωτερική πολιτική τον οποίο χαρακτήρισε «αδαή, νταή και κολλημένο στην ψυχροπολεμική περίοδο.

Επιχείρησε να ξαναπουλήσει σαν «επιτυχία» την υποτιθέμενη λήξη του πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν με τη δήθεν αποχώρηση του αμερικανικού στρατού το 2014.

Με το κλείσιμο του συνεδρίου των Δημοκρατικών στη Σαρλότ, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο ρεπουμπλικανός διεκδικητής της προεδρίας Μιτ Ρόμνεϊ, αρχίζουν τις περιοδείες στη χώρα, διεκδικώντας ποιος θα καταφέρει να χειραγωγήσει καλύτερα τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Στις 8 Οκτώβρη έναρξη διαπραγματεύσεων

Απο την Κούβα όπου βρίσκονται στελέχη των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού -FARC-EP, παραχώρησαν την Πέμπτη συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοίνωσαν τα μέλη που θα εκπροσωπήσουν την οργάνωση στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της χώρας για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας, μετά από πάνω από 40 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης. Οι διαπραγματεύσεις, όπως ανακοίνωσαν, θα ξεκινήσουν στις 8 Οκτώβρη στο Οσλο της Νορβηγίας και θα έχουν κυρίως έδρα την Αβάνα. Εκτός της Κούβας και της Νορβηγίας που θα έχουν ρόλο «εγγυητριών δυνάμεων», θα συμμετάσχουν επίσης η Βενεζουέλα και η Χιλή (από λάθος τις προηγούμενες μέρες γράψαμε αντί για τη Χιλή, τη Βραζιλια).

Ο Μαουρίσιο Χαραμίγιο, μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Διοίκησης των ανταρτών, ανακοίνωσε ότι στους διαπραγματευτές θα συμπεριλαμβάνονται ο Ιβάν Μάρκες, μέλος της Γραμματείας, και ο Χεσούς Σάντριχ, μελός της Κεντρικής Διοίκησης. Σημείωσε ότι οι FARC θα ζητήσουν να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, και επίσης να συμπεριληφθεί στη διαπραγματευτική ομάδα ο Ρικάρντο Παλμέρα (Σιμόν Τρινιδάδ) που βρίσκεται μετά από έκδοση του σε αμερικανικές φυλακές. Στην ίδια συνέντευξη υπήρξε σε βίντεο παρέμβαση του επικεφαλής διοικητή της οργάνωσης Τιμολέον Χιμένες και πολιτική διακήρυξη που σημειώνει χαρακτηριστικά: «προσερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις ως ίσος προς ίσον, με τη διάθεση να καταλήξουμε σε συμφωνία, και την πεποίθηση ότι ο κολομβιανός λαός μας συνοδεύει στην αποκάλυψη των αιτιών που οδήγησαν και τροφοδοτούν την εσωτερική σκληρή σύγκρουση». Ταυτόχρονα σημείωσε: «είναι χωρίς βάση διακηρύξεις διαφόρων παραγόντων που πανηγυρίζουν ότι προσερχόμαστε στο διάλογο για να υπογράψουμε την παράδοσή μας. Ξέρουμε ότι υπάρχουν ισχυροί εχθροί που δε θέλουν να πετύχουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

Επίσης αναφέρεται ότι οι αντάρτες είναι έτοιμοι να συζητήσουν όλα τα θέματα και βάζουν ως κύρια το θέμα της γης, των πολιτικών και κοινωνικών ελευθεριών. Σε μια πρώτη απάντηση ο Χ.Μ. Σάντος, Πρόεδρος της Κολομβίας, απόκλεισε το ενδεχόμενο να τερματιστούν οι μάχες με κατάπαυση του πυρός, και είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Πάντως, στη διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης ορίστηκαν να συμμετέχουν και πρώην υψηλόβαθμοι παράγοντες του στρατού και της αστυνομίας που ευθύνονται για γενοκτονίες κατά του λαϊκού κινήματος.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ελεύθερη με εγγύηση περίπου 10.000 δολαρίων που θα πρέπει να καταβληθούν σε δύο δόσεις, αποφάσισε δικαστήριο ν' αφήσει την 14χρονη Ρίμσα που συνελήφθη στις 16 Αυγούστου με την κατηγορία της «βλασφημίας» του Κορανίου. Η έφηβη Πακιστανή είναι χριστιανή και σύμφωνα με ιατρικές εκθέσεις έχει και ένα είδος νοητικής καθυστέρησης. Ο ιμάμης, δε, που την κατήγγειλε έχει επίσης συλληφθεί με την κατηγορία της κατασκευής των στοιχείων. Αμφίβολο είναι αν η οικογένεια της Ρίμσα, που είναι πολύ φτωχή, διαθέτει τα χρήματα για την εγγύηση. Ακόμη όμως και αν βρεθούν, η 14χρονη, μέχρι στιγμής, προορίζεται να περάσει από δίκη και απειλείται με επιβολή θανατικής ή ισόβιας ποινής, παρότι ο κατήγορός της φαλκίδευσε τα στοιχεία σε βάρος της.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Δύο γυναίκες και ένα παιδί από την Ερυθραία που παρέμεναν στην «ουδέτερη ζώνη» ανάμεσα στα ισραηλινο-αιγυπτιακά σύνορα και το τείχος του που έχει, εκεί, χτίσει το Ισραήλ, δέχτηκε η ισραηλινή κυβέρνηση στο έδαφός της. Παρά τις έντονες πιέσεις από τον ΟΗΕ και άλλους οργανισμούς δικαιωμάτων, η κυβέρνηση Νετανιάχου διεμήνυσε ότι «παραμένει αποφασισμένη να σταματήσει την πλημμύρα των μεταναστών και θα το κάνει». Ετσι, οι υπόλοιπο 17 μετανάστες από την Ερυθραία υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στην Αίγυπτο όπου συνελήφθησαν επειδή διέσχισαν παράνομα τα σύνορα.

ΚΑΪΡΟ.-- Με συντονισμένο τρόπο οι πετρελαιομοναρχίες προσπαθούν να στηρίξουν την παραπαίουσα αιγυπτιακή οικονομία έτσι ώστε να καρπωθεί την όποια βελτίωση ο Πρόεδρος Μούρσι και κατ' επέκταση η, σχετικά φίλα προσκείμενη, προς τις αυταρχικές τους ηγεσίες, οργάνωσή του, οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και ταυτόχρονα να «οικοδομήσουν» μια σταθερή βάση επιρροής στην ιστορική αραβική χώρα, την οποία ουδέποτε, μέχρι σήμερα, έλεγχαν. Ετσι, μετά την επίσημη πρόσκληση που απεύθηναν τα ΗΑΕ στον Μούρσι να τα επισκεφτεί, το Κατάρ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επενδύσεις 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο.

ΚΑΪΡΟ.-- Απεργία άρχισε χτες το ιπτάμενο προσωπικό της κρατικής αεροπορικής εταιρείας «Egypt Air» διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αύξηση μισθών. Η απεργία καθήλωσε όλες τις διεθνείς πτήσεις της εταιρείας.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Οι υπτάμενοι φροντιστές της γερμανικής αεροπορικής εταιρίας «Λουφτχάνσα» πραγματοποίησαν και χτες 24ωρη απεργία κλιμακώνοντας τον αγώνα τους μεταξύ άλλων και για μισθολογικές αυξήσεις 5%. Η κινητοποίηση, που πραγματοποιείται μετά από 13 μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων και έπειτα από πολύωρες στάσεις εργασίας τις τελευταίες τρεις βδομάδες, ανάγκασε χτες την εταιρεία να ακυρώσει τα 2/3 των πτήσεων στη Γερμανία.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Τουλάχιστον 11 άτομα σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιδρομής ένοπλων έφιππων νομάδων της φυλής των Ορμα κατά αγροτικής κοινότητας της φυλής Ποκόμο σε χωριό της νοτιοανατολικής Κένυας, κοντά στον ποταμό Τάνα. Δεκάδες σπίτια κάηκαν στη διάρκεια της επίθεσης, που φαίνεται πως έγινε ως αντίποινα για πρότερη επιδρομή μελών της αγροτικής κοινότητας με αποτέλεσμα το θάνατο 58 ατόμων.

ΣΕΟΥΛ.-- Στρατιωτικές ασκήσεις πραγματοποιούν από χτες ένοπλες δυνάμεις της Ν. Κορέας κοντά στις επίμαχες βραχονησίδες Νκτόκντο (νοτιοκορεατικά) ή Τακεσίμα (στα ιαπωνικά) τις οποίες διεκδικεί το Τόκιο.

ΗΠΑ - ΣΟΥΔΑΝ
Πιέσεις για μεθοριακή συμφωνία βορρά - νότου

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ-ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Η άρνηση του Σουδάν να αποδεχθεί μία συμφωνία για τον καθορισμό των κοινών συνόρων με το Νότιο Σουδάν θα μπορούσε να πυροδοτήσει άμεση σύρραξη, προειδοποίησε χτες η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, μετά από σχετική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αφορμή αποτέλεσε η πρόσφατη αποδοχή εκ μέρους του Νοτίου Σουδάν ενός οδικού χάρτη για τον καθορισμό των κοινών συνόρων που πρότεινε η Αφρικανική Ενωση και η άρνηση της σουδανικής κυβέρνησης στο Χαρτούμ να τον υιοθετήσει. Το γεγονός έκανε χτες την Αμερικανίδα πρέσβειρα να αμφισβητήσει τις πραγματικές προθέσεις της σουδανικής κυβέρνησης για επίλυση των διμερών διαφορών με το Νότιο Σουδάν, αλλά και για τη σοβαρότητα των προσπαθειών που υποτίθεται πως καταβάλλει για την εκτόνωση της έντασης στην περιοχή.

Το τελεσίγραφο του ΟΗΕ για την εξεύρεση μιας μεθοριακής συμφωνίας μεταξύ Χαρτούμ και Τζούμπα (πρωτεύουσα Ν. Σουδάν) στις 2 Αυγούστου δεν εφαρμόστηκε και μεταφέρθηκε για τις 22 Σεπτέμβρη, οπότε οι δύο πλευρές υποτίθεται πως θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε μία αρχική συμφωνία για τα σύνορα, σε μια περιοχή που βρίσκεται στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών για το μεγάλο ορυκτό πλούτο.

KINA
Δεκάδες νεκροί από ισχυρό σεισμό

ΠΕΚΙΝΟ.-- Το θάνατο τουλάχιστον 64 ανθρώπων, τον τραυματισμό άλλων 715 και σημαντικές υλικές ζημιές σε περίπου 20.000 κατοικίες προκάλεσε χτες το μεσημέρι σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε περιοχές κοντά στα διοικητικά όρια των νοτιοδυτικών σινικών επαρχιών Γιουνάν και Γκουιζού.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται σε βάθος 14 χλμ στα διοικητικά όρια των δύο επαρχιών, ενώ ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί που προκάλεσαν πανικό στους κατοίκους πόλεων της περιοχής.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ της επαρχίας Γιουνάν, πολλές χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν σπίτια και γραφεία καθώς σε πολλά κτίρια σημειώθηκαν ρωγμές και σοβαρές καταστροφές. Ελάχιστες ήταν αντίθετα οι πληροφορίες για την κατάσταση σε περιοχές της επαρχίας Γκουιζού.

ΙΤΑΛΙΑ
Φονικό ναυάγιο με οικονομικούς μετανάστες

ΡΩΜΗ.--

Αλλο ένα φονικό ναυάγιο σημειώθηκε στη διάρκεια της νύχτας ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, με θύματα δεκάδες Τυνήσιους οικονομικούς μετανάστες στην προσπάθειά τους να κυνηγήσουν το όνειρο για μια καλύτερη ζωή, παρά την ...ευημερία, που θα έφερνε υποτίθεται η λεγόμενη «Αραβική άνοιξη», που στήθηκε από τους ιμπεριαλιστές και την ντόπια πλουτοκρατία, για να προσαρμοστεί το πολιτικό σύστημα στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.

Το σκάφος που τους μετέφερε ναυάγησε, με αποτέλεσμα να πνιγεί τουλάχιστον ένα άτομο, να αγνοείται η τύχη δεκάδων άλλων και να διασωθούν και 54 από τους επιβαίνοντες. Αλλοι δέκα κατάφεραν να φθάσουν στο νησάκι Λαμπεντούζα κολυμπώντας. Οι ιταλικές λιμενικές αρχές συνέχιζαν ως αργά χτες τις έρευνες για τον εντοπισμό άλλων αγνοούμενων που οι διασωθέντες δήλωναν ότι ήταν πολλοί, αφού στο πλοίο επέβαιναν περίπου 100 άνθρωποι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ