ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΕΟΠΥΥ
Βάζουν υγειονομικούς να κλείνουν τα ραντεβού!

Αφού ερήμωσαν, συρρίκνωσαν και υποβάθμισαν συνειδητά τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ, μεταθέτουν το προσωπικό στις γραμματείες

Την απόσπαση υγειονομικών και άλλων εργαζομένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από τα καθήκοντα που είχαν μέχρι σήμερα, προκειμένου να στελεχώσουν τις γραμματείες που κλείνονται τα ραντεβού καταγγέλλουν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές. Οπως λένε, τους γνωστοποιήθηκε έγγραφο της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα της Γενικής Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας, σύμφωνα με το οποίο καλούνται οι τοπικές Μονάδες Υγείας του Οργανισμού να μετακινήσουν υγειονομικούς ή διοικητικούς υπαλλήλους για να επανδρώσουν τις γραμματείες του πρώην 184.

Οπως αναφέρει έγγραφο του ΕΟΠΥΥ Τρικάλων, «σε απάντηση του υπ' αριθμ. 39245/17.09.12 εγγράφου, σας αποστέλλουμε τα στοιχεία των υπαλλήλων που θα στελεχώσουν την τοπική γραμματεία του τηλεφωνικού ραντεβού της μονάδας». Τρεις από τους εργαζόμενους που μετακινούνται είναι βοηθοί ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων, ένας είναι νοσοκόμος - τραυματιοφορέας και ένας είναι διοικητικός υπάλληλος. Και αυτή η εξέλιξη είναι ένα ακόμη κομμάτι στο «παζλ» της συρρίκνωσης και υποβάθμισης των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ώστε οι υπηρεσίες αυτές να δοθούν σταδιακά εξολοκλήρου στον ιδιωτικό τομέα. Γι' αυτό με το ξεκίνημα του ΕΟΠΥΥ έκλεισαν τα βιοπαθολογικά - μικροβιολογικά εργαστήρια των Μονάδων Υγείας του ΙΚΑ - με αφορμή τις ελλείψεις αντιδραστηρίων - και οι ασφαλισμένοι εξωθήθηκαν στα ιδιωτικά εργαστήρια, όπου ο ασφαλισμένος πληρώνει συμμετοχή για παρακλινικές εξετάσεις το 15% της τιμής που θα καθορίζουν οι επιχειρηματίες.

Ετσι, τα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ παρακμάζουν, τα μηχανήματα ορισμένων είναι απαρχαιωμένα και δεν αντικαθίστανται, διαγωνισμοί για νέα μηχανήματα και αντιδραστήρια δε γίνονται. Ως εκ τούτου, το επιστημονικό δυναμικό του Οργανισμού μένει χωρίς αντικείμενο δουλειάς, ενώ καθημερινά ένα σύγχρονο και στελεχωμένο εργαστήριο θα μπορούσε να βγάζει 8.000 - 10.000 εξετάσεις και να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι χωρίς να πληρώνουν. «Ετοιμοπόλεμοι» επιστήμονες και υγειονομικοί αντί να είναι στην πρώτη γραμμή παροχής δωρεάν υπηρεσιών Υγείας, απαξιώνονται συνειδητά επειδή η πολιτική της ΕΕ, των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, πρεσβεύουν την απελευθέρωση της «αγοράς» της Υγείας. Αλλωστε και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μ. Σαλμάς, έχει δηλώσει απερίφραστα το όραμά του για τον ΕΟΠΥΥ: Να είναι ο Οργανισμός ένας μεγάλος αγοραστής υπηρεσιών Υγείας, ένα μονοψώνιο και οι δομές ΠΦΥ να περάσουν στην ευθύνη του υπουργείου Υγείας, υποβαθμισμένες και «λαβωμένες».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠ ΙΚΑ) σε ανακοίνωσή της ανάμεσα σε άλλα ζητάει «να αποσυρθεί άμεσα το υπ' αριθμ. 921/28-8-2012 έγγραφο του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρη, με το οποίο ζητάει να στελεχωθεί η γραμματεία των τηλεφωνικών ραντεβού (πρώην 184) με προσωπικό που υπηρετεί στις υγειονομικές μονάδες. Θεωρούμε ότι είναι αποκλειστική ευθύνη των εταιρειών διαχείρισης των τηλεφωνικών ραντεβού και σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση του προσωπικού που υπηρετεί στα πολυϊατρεία με την ενασχόλησή τους με αλλότρια καθήκοντα».

Αβάσταχτο το κόστος του τηλεφωνικού ραντεβού

Σε τεράστιες ουρές στήνονται πλέον οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ για να κλείσουν ραντεβού με γιατρό, αφού από τότε που δόθηκε το τηλεφωνικό ραντεβού του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές τηλεφωνικές εταιρείες το κόστος είναι αβάσταχτο. Τις τελευταίες μέρες στα γραφεία του πρώην ΙΚΑ (σ.σ. ΕΟΠΥΥ πλέον) στο Παγκράτι - και όχι μόνο - γίνεται το αδιαχώρητο. Η συγκεκριμένη γραμματεία ραντεβού εξυπηρετεί και τις γύρω περιοχές (Νέο Κόσμο, Βύρωνα, Καισαριανή, Γούβα) και καθημερινά συνωστίζονται και ταλαιπωρούνται εκατοντάδες ασφαλισμένοι, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι και όσοι δε μένουν εκεί κοντά.

Οι συμβασιούχοι που στελέχωναν τις γραμματείες ραντεβού απολύονται σταδιακά και «αναπληρώνονται» με λιγότερο αριθμό εργαζομένων και υγειονομικών του ΕΟΠΥΥ που αποσπώνται από τα κανονικά τους καθήκοντα. Ταυτόχρονα, ενώ πριν η υπηρεσία του ραντεβού λειτουργούσε μέχρι το απόγευμα, τώρα λειτουργεί μόνο μέχρι τις 1.30 μ.μ.

Χτες από νωρίς το πρωί είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ Παγκρατίου και περίμεναν το λιγότερο μία ώρα ο καθένας. Είναι χαρακτηριστικά όσα είπαν στον «Ρ»: «Εμαθα χθες ότι κλείνει στις 1.30 το μεσημέρι και ήρθα από πολύ νωρίς σήμερα. Γιατί να πάρουμε τηλέφωνο; Μια γνωστή μου τον περασμένο μήνα πλήρωσε 7 ευρώ. Ακόμη και το 1 ευρώ το σκεφτόμαστε».

«Πληρώσαμε 40 χρόνια στη δουλειά, τα φάρμακα τα πληρώνουμε, τώρα πρέπει να ξαναπληρώσουμε για να κλείσουμε ραντεβού. Ε, δε γίνεται συνέχεια να πληρώνουμε...».

«Το τηλεφωνικό ραντεβού δεν είναι 1 ευρώ, όπως λένε. Σε έχουν στην αναμονή και πληρώνεις 5 ευρώ το λιγότερο. Ε, όχι! Δε μας περισσεύουν. Χρεώθηκε δικός μου άνθρωπος 5 ευρώ και δουλειά δεν έκανε, το έκλεισε γιατί ήταν μεγάλη η αναμονή».

«Απ' ό,τι βλέπω έχουν σχολάσει τον κόσμο που δούλευε στη γραμματεία. Ηταν τουλάχιστον 4 άτομα και σήμερα είναι δύο, χθες ήταν ένας και εξυπηρετούν πια μέχρι τις 1.30 μ.μ. Για να τους αναγκάσουν να παίρνουν τηλέφωνο... Εγώ μια φορά πήρα τηλέφωνο, αλλά παιδεύομαι, δε βγαίνει αμέσως η γραμμή και πρέπει να περιμένεις πολλά λεπτά».

ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Σε βάρος όλων η «ελαστική» και προσωρινή δουλειά

Υποβαθμισμένες υπηρεσίες για ασθενείς, κατάκοποι εργαζόμενοι και μετά από λίγους μήνες ξανά στην ανεργία, όσοι προσλήφθηκαν για 5 μήνες από ΜΚΟ

Η ελαστική και προσωρινή δουλειά θα γίνει «καθεστώς» για τους υγειονομικούς, με δραματικές επιπτώσεις στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας
Η ελαστική και προσωρινή δουλειά θα γίνει «καθεστώς» για τους υγειονομικούς, με δραματικές επιπτώσεις στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας
Η ελαστική και προσωρινή εργασία πάει να γίνει καθεστώς και στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας. Τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στις υγειονομικές δομές του ΕΟΠΥΥ είναι δεκάδες χιλιάδες και διακυβεύεται καθημερινά η ασφαλής λειτουργία των νοσοκομείων, η υγεία και η ζωή των ασθενών. Χρειάζεται άμεση πρόσληψη μόνιμου και επαρκούς προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, αλλά σε μια σειρά νοσοκομεία προσλαμβάνονται με εξευτελιστικούς μισθούς (625 ευρώ) μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, αλλά και γιατροί σε Κέντρα Υγείας, οι οποίοι μετά από 5 μήνες θα φύγουν.

Ενα από αυτά τα νοσοκομεία είναι το Παίδων «Η Αγία Σοφία», όπου «προσλήφθηκαν» μέσω κάποιας ΜΚΟ για 5 μήνες 19 νοσηλευτές, 11 ψυχολόγοι και 4 κοινωνικοί λειτουργοί και άλλες ειδικότητες. Ιδιαίτερα οι ψυχολόγοι, οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι νοσηλευτές χρειάζεται να έχουν μια σταθερότητα στο χώρο του νοσοκομείου, να υπάρχει μια συνέχεια στην εργασία τους.

Αυτό που εξηγεί στο «Ριζοσπάστη» η Ολγα Σιάντου, νοσηλεύτρια και μέλος του ΔΣ του σωματείου του νοσοκομείου, «τα 5μηνα που έστειλαν - παρότι είναι πιο βάρβαρη ακόμα η εκμετάλλευση αυτών των ανθρώπων - δεν πρόκειται να συμβάλλουν σε τίποτα. Κάθε τμήμα έχει μια σειρά, έχει κάποια χρόνια περιστατικά, έχει συγκεκριμένες ώρες που δίνει τα φάρμακα ή πώς τα δίνει ανάλογα με την περίπτωση. Πρέπει να μπει στη ρουτίνα του τμήματος ο κάθε νοσηλευτής, ο κάθε γιατρός, ακόμη κι αν έχει κάποια εμπειρία». Το μόνιμο προσωπικό θα κληθεί να τους εκπαιδεύσει. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, σε ένα τμήμα η περίοδος προσαρμογής είναι κατά μέσο όρο 3 μήνες κι από κει και πέρα μπορεί ένας νοσηλευτής να μπει σε κανονικές βάρδιες και να «βγάλει δουλειά». Στις δε Μονάδες των νοσοκομείων, η περίοδος εκπαίδευσης και προσαρμογής φτάνει τους 6 μήνες. Πρακτικά, όταν θα μπορέσουν να ενταχθούν στη λειτουργία του τμήματος και να προσφέρουν, θα φύγουν.

«Και οι ίδιοι αισθάνονται άσχημα, γιατί δεν νιώθουν ότι "πατάνε στα πόδια τους", ώστε να καλύψουν ανάγκες. Εχεις να κάνεις με ασθενείς - με παιδιά στην προκειμένη - και η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη. Για να μπεις "στο πετσί" της δουλειάς πρέπει να νιώθεις πολύ σίγουρος. Και μόλις νιώσεις ότι αρχίζεις να προσφέρεις, σε πετάνε γιατί τέλειωσε το 5μηνο, παρότι οι ανάγκες συνεχίζονται. Νιώθει άσχημα γιατί χάνει τη δουλειά του, νιώθει και το υπόλοιπο προσωπικό άσχημα γιατί μετά θα έρθει άλλος - αν έρθει - θα ξαναμπούν στη διαδικασία της εκπαίδευσης κλπ. Δεν βελτιώνεται η ποιότητα των υπηρεσιών προς τους ασθενείς έτσι, γιατί η δουλειά δεν μοιράζεται, αντίθετα μέσα σε όλα πρέπει ο μόνιμος να πηγαίνει συνεχώς δίπλα στον 5μηνίτη να τον βοηθάει, να εξηγεί. Και σε αρκετούς συναδέλφους αρχίζει να αναπτύσσεται ένας προβληματισμός, αν είναι ωφέλιμο αυτό, άλλοι δυσανασχετούν κ.λπ. Λειτουργεί διχαστικά και αρνητικά για όλους. Φαίνεται από όλες τις πλευρές ότι δεν αποτελεί καμία λύση, ούτε για τους ίδιους, ούτε για τους εργαζόμενους, ούτε για τους ασθενείς», συμπληρώνει.

Χωρίς ανοσοσφαιρίνες τα δημόσια νοσοκομεία

Για την έλλειψη ανοσοσφαιρίνης στα νοσοκομεία της χώρας διαμαρτύρεται με χτεσινή του επιστολή προς το υπουργείο Υγείας ο Σύλλογος Μυασθενών Ελλάδος. Με προηγούμενο έγγραφό τους, οι ασθενείς είχαν τονίσει τον περασμένο Ιούλιο την τραγική κατάσταση που βρίσκονται τα νοσοκομεία, που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων, μεταξύ αυτών και ανοσοσφαιρινών, ακόμη και για αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Οι ανοσοσφαιρίνες είναι καθαρά νοσοκομειακό φάρμακο. Η έλλειψή της και η αδυναμία χορήγησής της σε ασθενείς με myasthenia gravis, σε οξεία φάση ή σε ασθενείς των οποίων η κατάσταση δεν επιδέχεται άλλης θεραπείας, εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για την υγεία, αλλά και για την ίδια τη ζωή των ασθενών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ