ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη άμεσων μέτρων για την Ειδική Αγωγή

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τη δραματική κατάσταση στην Ειδική Αγωγή αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Ελένη Γερασιμίδου, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης προς τον υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο. Στο κείμενο της Ερώτησης τονίζουν:

«

Μια ιδιαίτερα δύσκολη σχολική χρονιά ξεκίνησε εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης. Τις συνέπειές της βιώνουν σε πολλαπλάσια ένταση οι άνθρωποι με αναπηρία (ΑμεΑ), ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ) και οι οικογένειές τους. Ετσι, με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς σε όλες τις δομές της Ειδικής Αγωγής διαπιστώνεται μια τραγική κατάσταση:

  • Οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στα Ειδικά Σχολεία είναι τεράστιες. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, λείπουν δύο χιλιάδες εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής. Σ' αυτούς προστίθενται άλλοι τόσοι από το ειδικό εκπαιδευτικό (ψυχολόγοι, κοιν. λειτουργοί, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κ.λπ.), βοηθητικό (φροντιστές, νοσοκόμοι, συνοδοί κ.λπ.) και τεχνικό προσωπικό.
  • Μια σειρά Ειδικών Σχολείων βρίσκονται στα πρόθυρα κλεισίματος λόγω έλλειψης πόρων και ζητούν από τους γονείς να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες.
  • Σε πολλές περιοχές της χώρας η πρόσβαση των ΑμΕΑ στις δομές Εκπαίδευσης έχει γίνει απαγορευτική, καθώς η μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία είναι στον αέρα και στην καλύτερη περίπτωση οι γονείς πηγαινοφέρνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Σε πολλές περιπτώσεις, ζητούνται χρήματα από τους γονείς (από Περιφέρειες και Σχολεία) για να μισθωθούν οχήματα.
  • Οι υποδομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης είναι άθλιες και η πλειοψηφία των Ειδικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης φυτοζωούν ή είναι υπό διάλυση. Πολλά τα παραδείγματα: "Σικιαρίδειο", Σχολή Τυφλών "Ο Ηλιος", Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στην Καλλιθέα, Κέντρο Ειδικής Αγωγής "ΕΡΜΗΣ", Κέντρο "ΙΡΙΣ", Κέντρο Ειδικής Αγωγής "Η Θεοτόκος", 5ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, Ειδικό Δημοτικό & ΕΕΕΕΚ - ΕΛΕΠΑΑΠ, Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος, ΕΕΕΕΚ Κορδελιού, 1ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας, κ.ά. Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά με αναπηρίες είναι εκτός Ειδικής Αγωγής. Ειδικά Σχολεία και Τμήματα Ενταξης λειτουργούν σε ορόφους κτιρίων χωρίς ασανσέρ. Αλλα δεν έχουν καν αίθουσες και στεγάζονται σε "πρώην αποθήκες", σε γωνιές από αίθουσες τελετών, διαδρόμους κ.α. Ανάπηροι μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα όπως όπως χωρίς τα αναγκαία υλικά, βιβλία, ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και χωρίς υποστηρικτικές υπηρεσίες. Οι γονείς, π.χ., αυτιστικών παιδιών ή παιδιών με σύνδρομο DOWN ή με νοητική υστέρηση ή με πολλαπλές αναπηρίες (π.χ. κινητική αναπηρία και τυφλότητα ή τυφλότητα και νοητική υστέρηση), έχουν φτάσει σήμερα στην απόγνωση από την ανυπαρξία ειδικών δημόσιων κέντρων (π.χ. διημέρευσης) και υποστηρικτικών υπηρεσιών».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα ώστε:

  • Να εξασφαλιστεί το αναγκαίο ειδικευμένο εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό, βοηθητικό και τεχνικό προσωπικό σε όλες τις δομές Ειδικής Αγωγής. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στις μονάδες Ειδικής Αγωγής και Πρόνοιας. Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα. Να μην καταργηθεί ή συγχωνευτεί καμία δομή Εκπαίδευσης - Πρόνοιας και Υποστήριξης ΑμΕΑ και να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.
  • Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα για τη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων: Χρήματα, υλικά, βιβλία, βελτιώσεις υποδομών. Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα και ασφαλή μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους μόνιμους οδηγούς και συνοδούς, δωρεάν και με απευθείας κρατική χρηματοδότηση.

Κινητοποιήσεις χτες για τα Ειδικά Σχολεία

Από την κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Από την κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας έκαναν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων για τις τεράστιες ελλείψεις στην Ειδική Αγωγή. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων (ΑΣΓΜΕ), δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους. Στη συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείο Παιδείας ειπώθηκε πως την επόμενη βδομάδα θα πάνε οι αναπληρωτές στα σχολεία, ενώ για το φλέγον θέμα της μεταφοράς οι γονείς ...παραπέμφθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής και για το Σικιαρίδειο Ιδρυμα στο υπουργείο Εργασίας.

Επίσης χτες, κλιμάκια του ΠΑΜΕ επισκέφτηκαν Ειδικά Σχολεία και Ιδρύματα, αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι, γονείς και μαθητές, την ανάγκη οργάνωσης του κινήματος και τα αιτήματα πρώτης γραμμής που πρέπει να διεκδικήσουν: Τόσα Ειδικά Σχολεία (από την προσχολική αγωγή μέχρι την επαγγελματική εκπαίδευση) όσα έχει ανάγκη η χώρα, που θα είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, υψηλής ποιότητας με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης, μακριά από κάθε επιχειρηματική δράση, με αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς.

Το Σικιαρίδειο Ιδρυμα, που έχει αναστείλει φέτος τη λειτουργία του επικαλούμενο οικονομικά προβλήματα και αφήνοντας στον αέρα 200 παιδιά με νοητική υστέρηση και δεκάδες εργαζόμενους που είναι υπό απόλυση, επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ. Με το πρόσχημα ότι ο χώρος είναι ιδιωτικός, η διοίκηση του Ιδρύματος δεν επέτρεψε την είσοδο στο ΠΑΜΕ, ειδοποιώντας την αστυνομία. Ενώ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα Ειδικά Δημόσια Σχολεία Αμαρουσίου, που στεγάζονται στο συγκεκριμένο χώρο, αναδείχθηκε για άλλη μια φορά το τεράστιο πρόβλημα της μεταφοράς που έχει ως συνέπεια από τα 70 εγγεγραμμένα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο περίπου τα μισά. Τα υπόλοιπα παιδιά μένουν σπίτια τους γιατί δεν μπορούν οι γονείς τους να τα μεταφέρουν.

Κατά τη διάρκεια εξόρμησης στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιλίου, όπου φοιτούν 40 παιδιά, διαπιστώθηκαν οι ελλείψεις σε βοηθητικό προσωπικό (μεταφέρουν τα παιδιά στις τάξεις τους, τα αλλάζουν πάνες κλπ.) τουλάχιστον 4 άτομα, αλλά και σε ειδικό διδακτικό προσωπικό 5 άτομα, καθώς και μια νοσοκόμα και ένας κοινωνικός λειτουργός.

Οι Λαϊκές Επιτροπές Μπραχαμίου και Καλλιθέας επισκέφτηκαν χθες Ειδικά Δημοτικά Σχολεία στις περιοχές τους, όπου για άλλη μια φορά αναδείχθηκε ότι σχολείο πηγαίνουν όσα παιδιά μπορούν να τα πηγαινοφέρνουν οι γονείς τους όπως και οι ελλείψεις σε βοηθητικό και ειδικό διδακτικό προσωπικό.


Να εξασφαλιστεί η λειτουργία του Σικιαρίδειου Ιδρύματος

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την άμεση εξασφάλιση της λειτουργίας του Σικιαριδείου Ιδρύματος χωρίς καμιά επιβάρυνση για τους γονείς απαιτεί το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προχτές η βουλευτής του Λιάνα Κανέλλη προς τους υπουργούς Εργασίας και Παιδείας. Στην Ερώτηση σημειώνει:

«

Η σχολική χρονιά έχει αρχίσει εδώ και μια εβδομάδα και τα περισσότερα ειδικά σχολεία υπολειτουργούν ή δεν έχουν ανοίξει ακόμα, γιατί λόγω της υποχρηματοδότησης και της ιδιωτικοποίησης μιας σειράς λειτουργιών τους, όπως η μεταφορά, οι μαθητές ή αδυνατούν να φτάσουν στο σχολείο ή κι αν μπορούν να φτάσουν στο σχολείο τους δεν υπάρχει το αναγκαίο εκπαιδευτικό και ειδικό υποστηρικτικό προσωπικό.

Ενα από αυτά τα ειδικά σχολεία που δεν έχουν ανοίξει είναι το Σικιαρίδειο για 200 παιδιά με νοητική υστέρηση. Οι γονείς ενημερώθηκαν από τη διοίκηση του Ιδρύματος εγγράφως 2 φορές ότι αδυνατεί να λειτουργήσει το ίδρυμα λόγω της περιορισμένης χρηματοδότησης από πλευράς του Υπουργείου. Ενώ στη συγκέντρωση γονέων που κάλεσε η διοίκηση, στους γονείς τέθηκε το εκβιαστικό δίλημμα ή να καταβάλουν στο ίδρυμα το επίδομα του παιδιού τους ή να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι τους και το ίδρυμα να μείνει κλειστό.

Η παραπάνω κατάσταση είναι ένα ακόμα βήμα χειροτέρευσης των όρων εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρία στη χώρα μας και παραπέρα ιδιωτικοποίησής της, μιας και όλο και περισσότερο είτε με τη σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ είτε με τις προηγούμενες καλούνται οι γονείς να πληρώνουν από την τσέπη του όπως για τροφεία στα ειδικά σχολεία, αλλά και φάρμακα και θεραπείες και τεχνικά βοηθήματα. Σε μια περίοδο μάλιστα που οι οικογένειες από τα εργατικά λαϊκά στρώματα έχουν πληγεί βάναυσα από τα αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνήσεων που έχουν συνδιαμορφώσει κατά απαίτηση του κεφαλαίου με την ΤΡΟΙΚΑ και την ΕΕ».

Το ΚΚΕ ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ούτως ώστε άμεσα να αντιμετωπισθούν με τη μορφή του κατεπείγοντος τα παραπάνω προβλήματα και πιο συγκεκριμένα:

  • Να εξασφαλισθεί η κανονική λειτουργία του Σικιαρίδειου Ιδρύματος χωρίς καμία επιβάρυνση των γονιών με ανάκληση όλων των απολύσεων, με 100% χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και άμεση ένταξή του στο Δημόσιο.
  • Να λυθεί με μόνιμο και ασφαλή τρόπο, με δημόσια μέσα και εξειδικευμένο προσωπικό το θέμα της μεταφοράς των παιδιών και να στελεχωθούν άμεσα με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλα τα ειδικά σχολεία.
  • Να καταργηθούν τα τροφεία που καταβάλλουν οι γονείς στα ιδιωτικού δικαίου κέντρα ειδικής αγωγής και να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται για μήνες στους εργαζόμενους των κέντρων.

Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ