ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Αεροπορική επιδρομή στη νότια Γάζα

Τραγική η κατάσταση λόγω ισραηλινής κατοχής

ΡΑΜΑΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Ενα αυτοκίνητο που κινούνταν κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο στη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας ήταν ο στόχος της αεροπορικής επιδρομής που εξαπέλυσε η ισραηλινή αεροπορία χτες το πρωί. Στόχος, όπως υποστήριζαν παλαιστινιακές πηγές, ήταν οι δύο επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο που σκοτώθηκαν και φέρονται να είναι μέλη της ισλαμιστικής «Τζιχάντ», αν και ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι ο ένας ήταν μέλος της «Χαμάς».

Μία μέρα νωρίτερα, η Παγκόσμια Τράπεζα, σε έκθεσή της, προειδοποιούσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή καταρρέει οικονομικά και ακόμη και αν ανταποκριθούν άμεσα όλοι οι δωρητές, ο προϋπολογισμός της θα έχει έλλειμμα περί τα 400 εκατομμύρια δολάρια κάνοντας ορατό τον κίνδυνο ολικής κατάρρευσης και χάους στα παλαιστινιακά εδάφη. Ακόμα και η Παγκόσμια Τράπεζα, όργανο των ιμπεριαλιστών, που δεν είναι άμοιρη της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού, αναγκάζεται να αναφέρει ως μία από τις βασικότερες αιτίες της κάκιστης αυτής κατάστασης την ισραηλινή κατοχή καθώς, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, εξαιτίας της οι Παλαιστίνιοι έχουν πρόσβαση μόνο στο 40% από το σύνολο της παλαιστινιακής γης με αποτέλεσμα ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός και να γίνει να μην είναι αρκετός για να καλύψει τις ανάγκες του παλαιστινιακού λαού.

ΣΥΡΙΑ
Οξύνονται οι πιέσεις, πληθαίνουν οι «διαρροές»

Οι μάχες με ενόπλους συνεχίζονται στο Χαλέπι
Οι μάχες με ενόπλους συνεχίζονται στο Χαλέπι
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΧΑΓΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Νέα συνάντηση είχαν χτες στην πόλη Σεβενίνγκεν, λίγο έξω από τη Χάγη, οι συμμετέχοντες στην ομάδα των «Φίλων της Συρίας», δηλαδή οι ΗΠΑ, η ΕΕ και αρκετές αραβικές χώρες, κατά τα πρότυπα της «Ομάδας των Φίλων της Λιβύης» που είχε στηθεί κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι οι κυρώσεις κατά της Συρίας έχουν αποτέλεσμα, αλλά, όπως τουλάχιστον φέρεται να επεσήμαναν αποσκιρτήσαντες Σύροι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι διαφόρων αντικαθεστωτικών οργανώσεων, «κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει η έκβαση στο στρατιωτικό πεδίο» και γι' αυτό ζήτησαν στήριξη των αντικαθεστωτικών μαχητών.

Εντός Συρίας, και χτες, κλιμάκωση παρουσίασαν οι ένοπλες συγκρούσεις κυρίως στο Χαλέπι και στη Δαμασκό. Νωρίς το μεσημέρι, τα συριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι «συνετρίβη» στρατιωτικό ελικόπτερο στην περιοχή Ντούμα και λίγο αργότερα ότι κατά την πτώση του «ακούμπησε» και την ουρά ενός επιβατηγού αεροσκάφους με 200 επιβάτες που τελικά προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Αντικαθεστωτικές πηγές μιλούν για κατάρριψη.

Χτες, επίσης, μαχητικό έπληξε ένα από τα εναπομείναντα πρατήρια υγρών καυσίμων στην πόλη Αϊν Ισα, την ώρα που υπήρχε ουρά πολιτών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 52 άμαχοι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 84, όπως υποστηρίζουν αντικαθεστωτικοί πράγμα που δεν επιβεβαιώνει η συριακή κυβέρνηση.

Παράλληλα, συνεχίζεται η «ροή» προς τα διεθνή ΜΜΕ «πληροφοριών» περί διαρκούς ιρανικής παρουσίας και στήριξης στο συριακό στρατό. Χτες, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο «εκθέσεις δυτικών -βλ. αμερικανικών μάλλον- μυστικών υπηρεσιών», ότι έχει καταγραφεί συστηματική και ιδιαίτερα οργανωμένη μεταφορά από αέρος και εδάφους διά μέσου του Ιράκ οπλισμού και ανδρών από το Ιράν στη Συρία. Η ιρακινή ηγεσία διέψευσε κατηγορηματικά ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, την ώρα που σε αραβικά ΜΜΕ άρχισαν να κυκλοφορούν φωτογραφίες που υποτίθεται ότι δείχνουν τάφους μελών των «Φρουρών της Επανάστασης» που αναφέρουν ότι «έπεσαν» σε συριακό έδαφος, και κυρίως στη Δαμασκό. Ο διοικητής «των Φρουρών της Επανάστασης» έχει παραδεχτεί ότι «Ιρανοί σύμβουλοι» βρίσκονται στο πλευρό του συριακού στρατού, αρνούμενος ότι πρόκειται για στρατιώτες και ότι αποστέλλεται και εξοπλισμός. Τέλος, «πολιτικώς υποκινούμενα ψεύδη» χαρακτήρισε ο Σύρος πρέσβης στη Unicef, ισχυρισμούς επιτροπής του οργανισμού ότι ο συριακός στρατός ευθύνεται για το θάνατο παιδιών κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών σε κατοικημένες περιοχές. Ο Μπασάρ Τζααφάρι κατηγόρησε τους αντικαθεστωτικούς για την καταστροφή 2.600 σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Στο προσκήνιο επανέρχονται οι πιθανοί σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία ανθρώπων και ζώων από την καλλιέργεια και κατανάλωση γενετικά μεταλλαγμένων υβριδίων μετά τις προχτεσινές ανακοινώσεις Γάλλων ερευνητών του πανεπιστημίου Καν για τους καρκινικούς όγκους σε ποντίκια πειραματόζωα που τράφηκαν με «τροποποιημένο» καλαμπόκι της αμερικάνικης πολυεθνικής Μονσάντο.

Χτες, η γαλλική κυβέρνηση ανέθεσε στην Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας (ΑΝSES) τη διενέργεια έρευνας σχετικά με την επαλήθευση των αποτελεσμάτων της πειραματικής μελέτης και αν επαληθευτούν θα απαιτήσει την απαγόρευση των μεταλλαγμένων όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο πρώην συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη Ερχαρντ Μπούσεκ δήλωσε χτες ότι η «τελική λύση» για το Κοσσυφοπέδιο «μπορεί να είναι η διχοτόμηση». Εντούτοις εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Βελιγράδι πριν από την ένταξη στην ΕΕ θα πρέπει να αναγνωρίσει το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο σαν «ανεξάρτητο».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΙΤΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΩΑΜΕΘ
Δρακόντεια μέτρα σε πρεσβείες

ΠΑΡΙΣΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Με δρακόντεια μέτρα αναμένουν τόσο οι δυνάμεις ασφαλείας πολλών αραβικών και μουσουλμανικών χωρών όσο και οι διπλωματικές αποστολές κυρίως των ΗΠΑ και της Γαλλίας σε αρκετές χώρες τις διαδηλώσεις που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θ' ακολουθήσουν την παραδοσιακή προσευχή της Παρασκευής με αφορμή την ένταση που προκάλεσε η προσβλητική, για τον Μωάμεθ, ταινία. Πόσο μάλλον που την ένταση όξυνε περαιτέρω η δημοσιοποίηση γελοιογραφιών με τον Μωάμεθ στο γαλλικό περιοδικό «Σαρλί Εμπντό».

Οι γαλλικές αρχές κλείνουν σήμερα πρεσβείες, προξενεία, πολιτιστικά κέντρα και σχολεία σε 20 χώρες. Στο Παρίσι, ο Γάλλος πρωθυπουργός είχε συνάντηση με εκπροσώπους της γαλλικής μουσουλμανικής κοινότητας, στους οποίους έδωσε διαβεβαιώσεις περί σεβασμού στις διαφορετικές θρησκείες, ενώ και αυτοί με τη σειρά τους καταδίκασαν κάθε βίαιη εκδήλωση. Υπενθυμίζεται ότι έχει απαγορευτεί η προαναγγελθείσα για το Σάββατο διαδήλωση ισλαμικών οργανώσεων, μετά την ένταση που επικράτησε πριν από μία εβδομάδα σε ανάλογη διαδήλωση.

Απαγόρευση για κάθε είδους διαδηλώσεις σήμερα, μετά τα έκτροπα της περασμένης εβδομάδας και την εισβολή μικρής ομάδας σαλαφιστών στην αμερικανική πρεσβεία όπου προκάλεσαν σοβαρές ζημιές, εξέδωσαν χτες και οι τυνησιακές αρχές. Στο Πακιστάν σήμερα έχει κηρυχθεί αργία ακριβώς ως «ένδειξη πίστης» και χτες πραγματοποιήθηκε ογκώδης δυναμική διαδήλωση στην πρωτεύουσα η οποία κατάφερε να φτάσει κοντά στις ξένες πρεσβείες, αλλά διαλύθηκε τελικά ήρεμα, παρά τις ενδείξεις ότι θα ακολουθήσουν σκληρές συγκρούσεις. Οι ΗΠΑ κάλεσαν τους υπηκόους τους να αποφεύγουν ταξίδια στο Πακιστάν. Ενταση, χτες, επικράτησε και έξω από τη γαλλική πρεσβεία στην Τεχεράνη.

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ, μία από τις ηθοποιούς που συμμετέχουν στην επίμαχη ταινία κατέθεσε μήνυση σε βάρος του εμφανιζόμενου ως σκηνοθέτη, του Αιγύπτιου Χριστιανού Κόπτη Νακούλα Μπασιλέι Νακούλα, ο οποίος αφού κατέθεσε στην αστυνομία, έχει μεταφερθεί, για «λόγους ασφαλείας», σε άγνωστο μέρος. Η ηθοποιός, όπως και άλλοι συνάδελφοί της που συμμετέχουν στην ταινία, υποστηρίζει ότι εξαπατήθηκε και ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή της λόγω αυτού.

ΚΙΝΑ - ΕΕ
Αρση προστατευτισμού ζητά το Πεκίνο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οικονομία, διεθνείς εξελίξεις και συνεργασία στις «παγκόσμιες προκλήσεις» βρέθηκαν στην ατζέντα των συνομιλιών κατά τη σύνοδο ΕΕ - Κίνας η οποία πραγματοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Τζιαμπάο έθεσε ζήτημα άρσης του εμπάργκο όπλων της ΕΕ προς την Κίνα, που ισχύει από το 1989, ζητώντας για ακόμα μία φορά τον τερματισμό κάθε μορφής εμπορικού προστατευτισμού, εκφράζοντας την «ελπίδα» να τερματιστούν τα συγκεκριμένα «προβλήματα».

Αναφερόμενος στην καπιταλιστική κρίση, ο Γ. Τζιαμπάο επανέλαβε ότι η Κίνα θα διαδραματίσει το «δικό της ρόλο», «βοηθώντας την ΕΕ». Στα συμπεράσματα της Συνόδου σημειώνεται η ιδιαίτερης σημασίας εμπορικές σχέσεις ΕΕ - Κίνας, οι οποίες έφτασαν τα 430 δισεκατομμύρια ευρώ το 2011 και κρίνονται ως ζωτικής σημασίας και για τις δύο χώρες.

Στη Σύνοδο ΕΕ - Κίνας οι Βρυξέλλες άσκησαν εκ νέου πιέσεις στο Πεκίνο για αλλαγή της στάσης του στο θέμα της Συρίας, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας την ανάγκη «εποικοδομητικής» συμβολής της Κίνας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα ψήφισμα που θα επιτρέπει τη στρατιωτική επέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

  • Αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν οι ιαπωνικές διπλωματικές αποστολές στη διάρκεια των τελευταίων αντι-ιαπωνικών διαδηλώσεων με αφορμή την σινο-ιαπωνική αντιπαράθεση για τις επίμαχες βραχονησίδες Σενκάκου (ή Ντιαόγου στα κινέζικα) ανακοίνωσε χτες πως θα ζητήσει η ιαπωνική κυβέρνηση.
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ
Νέο «μήνυμα»

ΜΑΝΑΜΑ.--

Ως απτή απόδειξη της αναγκαιότητας και του ενδιαφέροντος για τη διατήρηση της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή χαρακτήρισε τη μεγάλη συμμετοχή (περίπου 30 χώρες) στις ναυτικές στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται στον Περσικό Κόλπο με στόχο την εξάσκηση στον εντοπισμό και στην εξουδετέρωση θαλάσσιων ναρκών ο Αμερικανός υποναύαρχος Τζον Μίλερ. Ο Μίλερ είναι επικεφαλής του 5ου αμερικανικού Στόλου που σταθμεύει στο Μπαχρέιν και είναι υπεύθυνος για κάθε αμερικανική ναυτική άσκηση ή ενέργεια στην επίμαχη περιοχή.

Οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή την ολοκλήρωση των τριών πρώτων ημερών των τεχνικών δοκιμών και την έναρξη του θαλάσσιου «μέρους» των γυμνασίων με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 20 σκαφών. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μίλερ, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών τόνιζε ότι «οι ΗΠΑ και η Δύση απειλούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή». Από την άλλη, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προειδοποίησε την Τεχεράνη ότι «ο χρόνος τελειώνει» ως προς την ολοκλήρωση των επαφών για το πυρηνικό της πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ