Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΙΤΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΩΑΜΕΘ
Δρακόντεια μέτρα σε πρεσβείες

ΠΑΡΙΣΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Με δρακόντεια μέτρα αναμένουν τόσο οι δυνάμεις ασφαλείας πολλών αραβικών και μουσουλμανικών χωρών όσο και οι διπλωματικές αποστολές κυρίως των ΗΠΑ και της Γαλλίας σε αρκετές χώρες τις διαδηλώσεις που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θ' ακολουθήσουν την παραδοσιακή προσευχή της Παρασκευής με αφορμή την ένταση που προκάλεσε η προσβλητική, για τον Μωάμεθ, ταινία. Πόσο μάλλον που την ένταση όξυνε περαιτέρω η δημοσιοποίηση γελοιογραφιών με τον Μωάμεθ στο γαλλικό περιοδικό «Σαρλί Εμπντό».

Οι γαλλικές αρχές κλείνουν σήμερα πρεσβείες, προξενεία, πολιτιστικά κέντρα και σχολεία σε 20 χώρες. Στο Παρίσι, ο Γάλλος πρωθυπουργός είχε συνάντηση με εκπροσώπους της γαλλικής μουσουλμανικής κοινότητας, στους οποίους έδωσε διαβεβαιώσεις περί σεβασμού στις διαφορετικές θρησκείες, ενώ και αυτοί με τη σειρά τους καταδίκασαν κάθε βίαιη εκδήλωση. Υπενθυμίζεται ότι έχει απαγορευτεί η προαναγγελθείσα για το Σάββατο διαδήλωση ισλαμικών οργανώσεων, μετά την ένταση που επικράτησε πριν από μία εβδομάδα σε ανάλογη διαδήλωση.

Απαγόρευση για κάθε είδους διαδηλώσεις σήμερα, μετά τα έκτροπα της περασμένης εβδομάδας και την εισβολή μικρής ομάδας σαλαφιστών στην αμερικανική πρεσβεία όπου προκάλεσαν σοβαρές ζημιές, εξέδωσαν χτες και οι τυνησιακές αρχές. Στο Πακιστάν σήμερα έχει κηρυχθεί αργία ακριβώς ως «ένδειξη πίστης» και χτες πραγματοποιήθηκε ογκώδης δυναμική διαδήλωση στην πρωτεύουσα η οποία κατάφερε να φτάσει κοντά στις ξένες πρεσβείες, αλλά διαλύθηκε τελικά ήρεμα, παρά τις ενδείξεις ότι θα ακολουθήσουν σκληρές συγκρούσεις. Οι ΗΠΑ κάλεσαν τους υπηκόους τους να αποφεύγουν ταξίδια στο Πακιστάν. Ενταση, χτες, επικράτησε και έξω από τη γαλλική πρεσβεία στην Τεχεράνη.

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ, μία από τις ηθοποιούς που συμμετέχουν στην επίμαχη ταινία κατέθεσε μήνυση σε βάρος του εμφανιζόμενου ως σκηνοθέτη, του Αιγύπτιου Χριστιανού Κόπτη Νακούλα Μπασιλέι Νακούλα, ο οποίος αφού κατέθεσε στην αστυνομία, έχει μεταφερθεί, για «λόγους ασφαλείας», σε άγνωστο μέρος. Η ηθοποιός, όπως και άλλοι συνάδελφοί της που συμμετέχουν στην ταινία, υποστηρίζει ότι εξαπατήθηκε και ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή της λόγω αυτού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ