Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Λαϊκές αντιδράσεις στην κυβερνητική πολιτική

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Κατακόρυφα έχει πέσει η δημοτικότητα του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος εξαιτίας της εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «Diario de Noticias», οι Σοσιαλδημοκράτες χάνουν 12% λαμβάνοντας μόλις το 24% και το «αντιπολιτευόμενο» Σοσιαλιστικό Κόμμα, που μέχρι πρόσφατα στήριζε τα μέτρα λιτότητας, συγκεντρώνει 31% από το 33% που είχε, ενώ το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κέντρο που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό αυξάνει κατά μία μονάδα το ποσοστό του, φτάνοντας στο 7%, το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα από το 9% φτάνει το 13%, ενώ ακολουθεί το οπορτουνιστικό «Μπλοκ της Αριστεράς» που ανήκει στο ΚΕΑ, με 11% από το 9%.

Η δημοσκόπηση αυτή έρχεται λίγες μόλις ημέρες πριν τη διεξαγωγή συγκέντρωσης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων «CGTP-ΙΝ» στη Λισαβόνα στις 29 Σεπτέμβρη, ενώ παράλληλα ως «εθνική ημέρα δράσης - ημέρα διαμαρτυρίας και οργής» έχει προκηρύξει την 1η Οκτώβρη. Επιπλέον, από τις 5 έως τις 13 Οκτώβρη σχεδιάζει διάφορες δραστηριότητες για «την καταπολέμηση της ανεργίας». Είχε προηγηθεί το περασμένο Σάββατο μεγάλη διαδήλωση στην πορτογαλική πρωτεύουσα και σε άλλες 40 πόλεις κατά των μέτρων λιτότητας και τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών και μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Επίσης, στις 17 Σεπτέμβρη η Ενωση Οπλιτών καλεί τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας «να παραιτηθεί πριν να είναι πολύ αργά», με έμφαση δηλώνουν ότι σκοπός τους «είναι να υπερασπιστούν την πατρίδα, το σύνταγμα και τους νόμους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ