ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οικονομικός διωγμός του ποιοτικού βιβλίου

H Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών - Βιβλιοπωλών, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τον οικονομικό διωγμό του βιβλίου, με το οικονομικό νομοσχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση κατέθεσε για ψήφιση στη Βουλή. Η ΠΟΕΒ, η οποία προτείνει και τροποποίηση για τον τρόπο φορολογίας των επιχειρήσεων έκδοσης βιβλίων και εμπορίας ειδών βιβλιοπωλείου, σχετικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αναφέρει:

«Οι μικρές εκδοτικές επιχειρήσεις, που τηρούν λογιστικά βιβλία Β` κατηγορίας του ΚΦΣ, πλήττονται καίρια απ' την εφαρμογή του νόμου και μαζί τους το βιβλίο ποιότητας, που αυτές προσφέρουν στο αναγνωστικό κοινό του τόπου μας.

Είναι αδιανόητο σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, που ουσιαστικά το βιβλίο δε θα έπρεπε να υπόκειται σε κανενός είδους φορολογία, αλλά αντιθέτως να λογίζεται ως το μέγιστο πνευματικό, πολιτιστικό και γνωστικό αγαθό, να ακολουθεί τη φορολογική πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων και να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καταναλωτικά προϊόντα» (!).

Η ΠΟΕΒ, με την ανακοίνωσή της, κάνει έκκληση στην κυβέρνηση, τα κόμματα και όλους τους βουλευτές για «να εντείνουν τις προσπάθειές τους να περάσει η τροποποίηση που προτείνει ο εκδοτο-βιβλιοπωλικός κόσμος της χώρας, για να μην κλείσουν οι μικρές εκδοτικές μας επιχειρήσεις και να στερηθεί ο τόπος το βιβλίο ποιότητας» και υπογραμμίζει: «Αν κλείσουν οι επιχειρήσεις μας, ποιος αναλαμβάνει το πολιτικό, οικονομικό και πνευματικό κόστος απ' την εφαρμογή του νόμου;».

Κλασική μουσική και κινηματογράφος

Σκηνή από τους «Φωτογράφους»του Ν. Κούνδουρου
Σκηνή από τους «Φωτογράφους»του Ν. Κούνδουρου
«Αποτέλεσμα της συστράτευσης των δυνάμεων του κινηματογραφικού χώρου», χαρακτήρισε το πρόγραμμα του εναλλακτικού δικτύου διανομής ταινιών «Filmcenter 2000» ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Μ. Ευστρατιάδης, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Στις δυνάμεις αυτές συμπεριλαμβάνονται και η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η «Ορχήστρα των Χρωμάτων». Η τελευταία, μετά την επιτυχία της μουσικής συμμετοχής στην προβολή της ταινίας του Καζάν «Αμέρικα Αμέρικα», συνεχίζει τη συνεργασία της με το «Filmcenter 2000» με μία συναυλία μετά κινηματογραφικής προβολής (7/12), στο «Τριανόν - Filmcenter 2000». Θα προβληθεί η ταινία του Μπέργκμαν «Ο μαγεμένος αυλός», ενώ η «Ορχήστρα των Χρωμάτων» θα ερμηνεύσει άριες από το δημιούργημα του Μότσαρτ.

Η προβολή και η συναυλία εντάσσονται στο τετραήμερο που διοργανώνει το «Filmcenter 2000» (4-7/12), στο οποίο θα παρουσιαστούν τέσσερις ταινίες και τέσσερις συναυλίες κλασικής μουσικής. Εκτός λοιπόν του «Μαγεμένου αυλού», θα προβληθούν οι ταινίες: «Φαρινελί» του Ζεράρ Κορμπιό και συναυλία του συγκροτήματος μπαρόκ μουσικής «SINFONIA» (4/12), «Ο σολίστας» του Σκοτ Χικς με συναυλία της σολίστ Ελενας Χούντα (5/12) και «Το κόκκινο βιολί» του Φρανσουά Ζιράρ με συναυλία του συγκροτήματος «Κέλσος» (6/12).

Εγκαινιάζοντας τη συμμετοχή της στο «Filmcenter 2000», η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών διοργανώνει αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Νίκο Παπατάκη (1-3/12) στο «Τριανόν». Θα προβληθούν οι ταινίες του «Οι βοσκοί», «Η φωτογραφία» και «Ο ισορροπιστής», ενώ ο σκηνοθέτης θα τιμηθεί από την ΕΕΣ για τη συνολική κινηματογραφική προσφορά του σε ειδική εκδήλωση (2/12). Στις 8/12, η ΕΕΣ θα τιμήσει τον Νίκο Κούνδουρο με προβολή των ταινιών του «Οι φωτογράφοι» και της, ουσιαστικά άπαιχτης, «Vortex ή το πρόσωπο της Μέδουσας».

Εξάλλου, από 1-7/12 στη Θεσσαλονίκη και από 8-14/12 στο «Τριανόν - Filmcenter 2000» θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα με τίτλο «Το μετέωρο βήμα του μετανάστη», στο οποίο θα προβληθούν 13 ταινίες μεγάλου μήκους και 6 μικρού, από Ελλάδα και Ευρώπη.

Μυκηναϊκή ακρόπολη στην Αργολίδα

Η μηκυναϊκή ακρόπολη Μιδέας
Η μηκυναϊκή ακρόπολη Μιδέας
Νέα σημαντικά ευρήματα ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, σε συνεργασία με το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στη μυκηναϊκή ακρόπολη της Μιδέας, η οποία έχει ήδη αναδειχτεί από τις ανασκαφές της δεκαετίας του '80 σαν ένα από τα μεγαλύτερα μυκηναϊκά κέντρα της Αργολίδας.

Φέτος ανακαλύφθηκαν νέα δωμάτια του οικοδομικού συγκροτήματος στην περιοχή της Δυτικής Πύλης, με τους τοίχους και τα δάπεδα να σώζονται σε καλή κατάσταση. Το οικοδόμημα αποτελείται από δύο πτέρυγες που χωρίζονται από διάδρομο και είναι κτισμένο σε επαφή με το κυκλώπειο τείχος.

Τα ευρήματα στα δωμάτια περιλαμβάνουν κεραμική του δεύτερου μισού του 13ου αιώνα π.Χ. (σκύφους, κρατήρες, κύλικες, πρόχους, μαγειρικά και αποθηκευτικά σκεύη κ.ά.), μολύβδινα αγγεία, λίθινα εργαλεία και κομμάτια από ώχρα, φίλντισι και φθορίτη.

Στα ΝΔ της ακρόπολης αποκαλύφθηκαν τμήματα κατεστραμμένων οικοδομημάτων, προφανώς από σεισμό και πυρκαγιά, στα τέλη του 13ου π.Χ. αιώνα. Στην ίδια περιοχή βρέθηκε ένας παιδικός κιβωτιόσχημος τάφος του 16ου αι. π.Χ. με πλούσια κτερίσματα, όπως ένας ακέραιος αμφορίσκος πολύ καλής ποιότητας, δύο ελεφάντινα εξαρτήματα, ακατέργαστο τεμάχιο ηλέκτρου και χάντρα από κορναλίνη.

Η αφθονία των αργαλειών και κομματιών από φθορίτη, φίλντισι και ώχρα, δείχνει πως υπήρχαν εξειδικευμένα εργαστήρια κατασκευής κοσμημάτων και άλλων ειδών και θεωρούνται πολύ σημαντικά για τη μελέτη και αξιολόγηση της μεγάλης αυτής μυκηναϊκής ακρόπολης.

Αφιέρωμα στον Π. Αραβαντινό

Με την ευκαιρία των εβδομήντα χρόνων από το θάνατο του σκηνογράφου, ενδυματολόγου και ζωγράφου Πάνου Αραβαντινού, οι φίλοι του «Θεατρικού Μουσείου Πάνου Αραβαντινού», τιμώντας τη μνήμη του, παρουσίασαν χτες το βιβλίο «Πάνος Αραβαντινός». Αναφέρεται στη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη και περιλαμβάνει 36 έγχρωμα σκηνικά και κοστούμια και κατάλογο των έργων του που υπάρχουν στο Μουσείο. Το Μουσείο Πάνου Αραβαντινού στεγάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και περιλαμβάνει 1.300 περίπου έργα του καλλιτέχνη.

Στη ζωή και τη δημιουργία του αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος των «Φίλων» του μουσείου, Αννα Πατεστή, σημειώνοντας ότι «Οι σκηνογραφίες του Π. Αραβαντινού άλλαξαν τα δεδομένα του θεάτρου. Ακολούθησε ένα δικό του δρόμο με οδηγό το καλλιτεχνικό του δαιμόνιο και αφοσιώθηκε στο λυρικό θέατρο, γιατί αυτό του παρείχε μεγαλύτερες δυνατότητες και περιθώρια πρωτοβουλίας». Ο Μάνος Στεφανίδης μίλησε για τα ζωγραφικά πορτρέτα και τα σκηνικά του Π. Αραβαντινού, ενώ η ζωγράφος Μερόπη Πρέκα αναφέρθηκε στα κοστούμια του για θεατρικές του παραστάσεις.

Πανόραμα νέων δημιουργών

Η Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, γιορτάζοντας τα έξι χρόνια λειτουργίας, παρουσιάζει (μέχρι 2/12) «Πανόραμα ΝέωνΑνεξάρτητων Δημιουργών (βίντεο)». Στη διάρκειά του, νέοι Θεσσαλονικείς δημιουργοί παρουσιάζουν έργα τους, χωρίς αποκλεισμούς και μικροσυντεχνιακές σκοπιμότητες. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει ταινίες των δημιουργών που προσπαθούν να δώσουν ένα δικό τους ύφος και παλμό στην πολιτιστική κίνηση της Θεσσαλονίκης. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει παράλληλες εκδηλώσεις (τιμητική εκδήλωση στον Νίκο Μπιλιλή, ειδικές προβολές σε ξένους σκηνοθέτες, τιμητική εκδήλωση στον Τάκη Κανελλόπουλο κλπ.). Στις 2/12 τα αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής στους σκηνοθέτες θα απονείμει ο Ζάχος Σαμολαδάς (σκηνοθέτης), πρόεδρος του «Πανοράματος Νέων Ανεξάρτητων Δημιουργών (video)» και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΘΕ Αντώνης Γυφτόπουλος.

Με ταινίες τους συμμετέχουν: Κώστας Θεοδώρου, Κώστας Γιάζλας, Κατερίνα Ιορδάνογλου, Ακις Κερσανίδης, Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, Μαρία Οικονόμου, Μάνος Παπαδάκης, Γιάννης Τσιτσίμης, Πάνος Παπαδόπουλος, Πάνος Πανάγος και οι μαθητές του, Αυγή Ατματζίδου, Ζάχος Σαμολαδάς, Τριαντάφυλλος Μποσταντζής, Κωνσταντίνος Τοπάλης, Ρέα Βαλντέν, Νίκος Τραχανάς, Σπύρος Δοδόπουλος, Βάγια Δανιηλίδου, Αρσένης Πολυμενόπουλος, Κώστας Φουρκιώτης. Οι προβολές των βιντεοταινιών γίνονται στο ΕΚΘ (Αριστοτέλους 32 και Ολύμπου), με ελεύθερη είσοδο.

Θεατρικά έπαθλα

Τη Δευτέρα 4 Δεκέμβρη, στις 8:30 το βράδυ, στο θέατρο «Κοτοπούλη - Ρεξ» θα απονεμηθούν τα θεατρικά έπαθλα που δίνει κάθε δύο χρόνια το Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο, οπότε και θα ανακοινωθούν τα ονόματα των βραβευμένων καλλιτεχνών που διέπρεψαν την τελευταία διετία.

Την ίδια ημέρα, για τη συνολική τους προσφορά στο θέατρο θα τιμηθούν οι: Τιτίκα Νικηφοράκη, Κάκια Παναγιώτου, Ελένη Ζαφειρίου (έπαθλο «Μαρίκα Κοτοπούλη»), Γιώργος Λαζάνης, Θόδωρος Μορίδης (έπαθλο «Αιμίλιος Βεάκης»), Μπέτυ Μοσχονά, Ζακ Ιακωβίδης, Καλή Καλό (έπαθλο «Τα Παναθήναια»), Αδαμάντιος Λεμός, Κώστας Μπάκας (έπαθλο «Φώτος Πολίτης»), Λίζα Ζαΐμη, Γιάννης Μεγάδης (έπαθλο «Πάνος Αραβαντινός»), Λουκία (έπαθλο «Κούλα Πράτσικα»), Γ. Σισιλιάνος (έπαθλο «Δημήτρης Μητρόπουλος»), Αννα Ραφτοπούλου, Τζόλυ Γαρμπή, Δέσπω Διαμαντίδου (έπαθλο «Κυβέλη») και Νίκος Γεωργιάδης (έπαθλο «Μένανδρος»).

Εικαστικά και εκδόσεις

Η εικαστική και εκδοτική δραστηριότητα του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων ήταν το θέμα της χτεσινής συνέντευξης Τύπου. Η εικαστική έκθεση με τίτλο «2004: Αναζητώντας την Ολυμπιακή ιδέα» θα πραγματοποιηθεί από 18/2- 18/5/2001. Εργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κεραμικής, ψηφιδωτών και κατασκευές θα παρουσιαστούν ταυτόχρονα σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους του δήμου. Για τις εικαστικές παρεμβάσεις στους χώρους της Αθήνας διοργανώνεται Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ιδεών, μεταξύ των μελών του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Η οργανωτική επιτροπή αποτελείται από τους: Κώστα Ηρακλή Γεωργίου, Μαρικαίτη Καμβασινού, Κατερίνα Κοσκινά, Νέλλη Κυριαζή, Εύα Μελά, Σταμάτη Μεταξά, Μαίρη Μιχαηλίδου, Σάνια Παππά, Ιωάννη Μίχα και Μιχάλη Παπαδάκη. Οι ενδιαφερόμενοι - ενεργοί εικαστικοί δημιουργοί - μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 3640.953.

Από την εκδοτική δραστηριότητα αναφέρουμε τις σειρές που αφορούν στον «Παγκόσμιο Ελληνισμό» και στις μεγάλες αναδρομικές και θεματικές εκθέσεις της Πινακοθήκης του δήμου και τη μεγάλη σειρά της «Αθηναϊκής Βιβλιοθήκης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ