ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΝΙΔΙΟΥ
Συγκέντρωση για την οικονομική ασφυξία στο δήμο

Από την προχτεσινή συγκέντρωση
Από την προχτεσινή συγκέντρωση
Την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας σε κάθε γειτονιά, σε κάθε λαϊκό σπίτι, ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του μπροστά στον οικονομικό στραγγαλισμό των δήμων που έχουν ως αποτέλεσμα απλήρωτους εργαζόμενους, περαιτέρω συρρίκνωση σε κοινωνικές δομές και τη μεταφορά του κόστους στις πλάτες των εργαζομένων, αποφάσισε, προχτές, με ανοιχτή συγκέντρωσή της η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, την περασμένη βδομάδα, ότι αναστέλλει τη λειτουργία του δήμου λόγω οικονομικής δυσπραγίας και αδυνατεί συνάμα να πληρώσει τους περίπου 1.000 εργαζόμενους, οι οποίοι ήδη ενάμιση μήνα είναι απλήρωτοι. Δύο μέρες μετά, σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η δημοτική αρχή ωστόσο ανέτρεψε την απόφαση αυτή, στηριζόμενη σε κυβερνητικές υποσχέσεις ότι θα λάβει προκαταβολή από τα κονδύλια που χρωστά η κεντρική διοίκηση.

Οπως σημείωσε εισηγητικά ο Αλέκος Κατσούλης εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής, αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση του δήμου: «Εδώ δεν έχουμε να λύσουμε μόνο το πρόβλημα των πληρωμών στους εργαζόμενους. Ο δήμος έχει χτυπήσει κόκκινο εδώ και πολλά χρόνια όπως και οι περισσότεροι δήμοι σ' όλη τη χώρα. Ηδη, στην περιοχή μας, που σύμφωνα με τα στοιχεία του τοπικού ΟΑΕΔ οι άνεργοι ξεπερνούν τις περίπου 13.000, οι λαϊκές οικογένειες έχουν βιώσει την υποβάθμιση δομών στην καθαριότητα, στους παιδικούς σταθμούς, στην έλλειψη έργων υποδομής παρότι έχουν πληρώσει αδρά από την τσέπη τους χωρίς αποτέλεσμα. Η δημοτική αρχή, όπως και οι προηγούμενες έχουν τεράστιες ευθύνες, καθώς υλοποίησαν κατά γράμμα την αντεργατική πολιτική που οδηγεί σε αδιέξοδο τους εργαζόμενους και το λαό. Είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ για να απλώσουμε το δίχτυ της αντίστασης σ' όλες τις γειτονιές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Θάνος Τραβασάρος, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ, τόνισε: «Εχουν να λένε κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση για πλεονάζον προσωπικό στους δήμους. Η Δημοτική Αρχή Μενιδίου ήδη με απόφασή της έχει ζητήσει μείωση εργαζομένων με αυτή τη δικαιολογία. Ενα παράδειγμα χαρακτηριστικό θα πω: Οι παιδικοί σταθμοί στο δήμο είναι 8. Οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς είναι 38 (βρεφοκόμοι, οδηγοί, μάγειρες). Οι αιτήσεις που έγιναν ξεπερνούν περίπου τις 2.000, ενώ η απορρόφηση στους σταθμούς δεν ξεπέρασε τα 760 παιδιά. Μένουν έξω 1.300 παιδιά περίπου. Είναι πολλοί οι εργαζόμενοι ή χρειαζόμαστε τελικά ακόμα 10 παιδικούς σταθμούς; Την ίδια στιγμή, ο δήμος άνοιξε διάπλατα τις πόρτες σε ιδιώτες και ΜΚΟ. Ηδη, στο δήμο 250 άτομα δουλεύουν δουλεμπόριο σε ιδιώτες, με 550 ευρώ, χωρίς ένσημα, αργίες, δικαίωμα στο ταμείο ανεργίας», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είναι σαφές τι θέλουν να κάνουν. Να συρρικνώσουν εργαζόμενους, να διαλύσουν εργασιακές σχέσεις και να περάσουν όλες οι κοινωνικές δομές σε ιδιώτες. Εχουν ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση που διαμορφώνεται».

Ο Βασίλης Τοπαλιανίδης, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ, συμπλήρωσε: «Η αποδοχή αυτής της πολιτικής από τη Δημοτική Αρχή και τις προηγούμενες έχει ως αποτέλεσμα να μην αποδίδονται και οι αμοιβές στους εργαζόμενους. Εχει όμως κι άλλες προεκτάσεις. Ο ρόλος των μαζικών φορέων και των εκπροσώπων εδώ κρίνεται πολύ σημαντικός και αναγκαίος για να μεταφερθεί και να δεθεί το ένα πρόβλημα με το άλλο. Κι έτσι με αλληλεγγύη και οργάνωση να υπάρξει η προοπτική της λύσης. Να αρχίσει να βγαίνει στον κόσμο ότι μέσα από την πολιτική που εφαρμόζεται στους δήμους, ανεξάρτητα από το ποια είναι η δημοτική αρχή, καταδικάζει τους εργαζόμενους στη μιζέρια, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στο παρακαλετό».

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση εκπροσώπου από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Ο Σωκράτης», ο οποίος μετέφερε τις τραγικές ελλείψεις στα σχολεία σε προσωπικό - ακόμα δεν έχουν έρθει αναπληρωτές - αναλώσιμα υλικά, έλλειψη χρηματοδότησης σε λειτουργικά έξοδα. Ενδεικτική κατάσταση, όπως είπε, είναι αυτή στα σχολεία του Ολυμπιακού Χωριού στα οποία από πέρσι είναι κομμένο το φυσικό αέριο για τη θέρμανση. Δεν έχουν δοθεί τα χρήματα από τις περσινές χρεώσεις, ενώ υπάρχουν απλήρωτοι λογαριασμοί σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ όπως και στα άλλα σχολεία της περιοχής. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για το Ειδικό Σχολείο Μενιδίου, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει μόνο ένα δάσκαλο στο σχολείο και ουσιαστικά δεν μπορεί να λειτουργήσει.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Σοβαρές καταγγελίες για τις συλλήψεις των νεαρών

Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε ο συνήγορος των νεαρών που συνελήφθησαν προχτές στου Ζωγράφου, τη στιγμή που ετοιμάζονταν να πάνε στις απεργιακές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με την καταγγελία, αφού συνελήφθησαν δεν τους άφηναν να έρθουν σε επαφή με τους συνηγόρους τους παρά μόνο αργά το βράδυ και μάλιστα τους ανήλικους δεν άφηναν να τους δουν ούτε οι γονείς τους. Επιπλέον, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στου Ζωγράφου, «τα νεαρά άτομα που συνελήφθησαν δεν επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, το αντίθετο μάλιστα έγινε».

Στο μεταξύ, προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα το μεσημέρι στον ανακριτή πήραν οι 23 συλληφθέντες των προχτεσινών κινητοποιήσεων. Κατηγορούνται ανάμεσα σε άλλα για 3 κακουργήματα, της διατάραξης κοινής ειρήνης σε συνδυασμό με τις διατάξεις για καλυμμένα πρόσωπα, για διακεκριμένες φθορές και για έκρηξη και κατοχή εκρηκτικών.

Εχουν σχηματισθεί δύο δικογραφίες, η πρώτη αφορά τα 12 άτομα (ανάμεσά τους 5 μαθητές) που συνελήφθησαν σε... προληπτικές προσαγωγές στου Ζωγράφου, πριν τις πορείες, και η δεύτερη τα 11 (ανάμεσά τους 3 ανήλικοι) άτομα που συνελήφθησαν σε διάφορα σημεία της Αθήνας κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων.

Ολοι, εκτός από τους ανήλικους, κρατούνται στη ΓΑΔΑ από προχτές το μεσημέρι. Να σημειωθεί ότι δεν έχουν εξατομικευτεί από τον εισαγγελέα οι κατηγορίες, με αποτέλεσμα να κρατούνται και όσοι κατηγορούνται μόνο για πλημμελήματα.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ
Φασιστοειδή επιτέθηκαν σε δικηγόρο των Τανζανών

Μετά τις χτεσινές και προχτεσινές επιθέσεις φασιστοειδών στον Πολιτιστικό Σύλλογο των Τανζανών και σε Τανζανούς μετανάστες, στην Πλατεία Αμερικής, προχτές το μεσημέρι η δικηγόρος Γ. Κούρτοβικ πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα μαζί με μέλη του Συλλόγου, για να συνδράμει νομικά τους μετανάστες. Να σημειωθεί, ότι το τμήμα είχε ξεκινήσει προανακριτική διαδικασία για τις επιθέσεις των φασιστοειδών. Μετανάστες αναγνώρισαν δύο άτομα που όπως κατήγγειλαν εμπλέκονται στις επιθέσεις εναντίον τους. Γι' αυτό και τα άτομα αυτά προσήχθησαν στο τμήμα. Η αναγνώριση έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης, έξω από το Σύλλογο που ήταν συγκεντρωμένοι κάτοικοι και επιτίθεντο φραστικά και απειλούσαν Τανζανούς. Επίσης, ένας κάτοικος αναγνωρίστηκε για απειλές με όπλο σε καταστηματάρχη τις προηγούμενες μέρες.

Προς συμπαράσταση των δύο προσαχθέντων στο ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα έφτασαν ο βουλευτής της «Χρυσής Αυγής» Η. Παναγιώταρος, η Θ. Σκορδέλλη (σ.σ. κατηγορείται για υπόθεση μαχαιρώματος μετανάστη) και άλλοι. Οπως καταγγέλλει η δικηγόρος Ι. Κούρτοβικ, «η αστυνομία άσκησε πιέσεις στους μετανάστες να αποσύρουν τις καταγγελίες σε βάρος των αναγνωριζόμενων δραστών. Μάλιστα, όταν ένας μετανάστης έδωσε κατάθεση τον έθεσαν υπό κράτηση...».

Εξω από το Αστυνομικό Τμήμα είχαν μαζευτεί φασιστοειδή, ενώ κατέφθασαν και δυνάμεις των ΜΑΤ για να τους απομακρύνουν, πράγμα που δεν έγινε. Οταν η δικηγόρος βγήκε από το αστυνομικό τμήμα, δέχτηκε επίθεση από τους συγκεντρωμένους με χυδαίες βρισιές και αντικείμενα, ενώ μία από τις επιτιθέμενες που συνελήφθη από τους αστυνομικούς, συνέχισε να τη βρίζει και να την απειλεί, ενώ της επιτέθηκε και την χτύπησε, υπό το βλέμμα αστυνομικών. Οπως τόνισε η συνήγορος «προπηλακισμοί δικηγόρων που έχουν επιχειρήσει να συμπαρασταθούν σε θύματα ρατσιστικών επιθέσεων στην περιοχή είναι επανειλημμένα με την ανοχή και μάλλον συνδρομή των αστυνομικών του ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα».

Σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, άτομο με εμετικά σχόλια επαίρεται για συμμετοχή σε επιθέσεις σε μετανάστες και βρίζει χυδαία τη συνήγορο τους.

Απεργία πείνας μεταναστών

Οι άθλιες συνθήκες και η μακρόχρονη κράτηση χιλιάδων μεταναστών που συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων-«σκούπα» της Αστυνομίας οδηγεί πολλούς από αυτούς στην απόγνωση. Ετσι, από το απόγευμα της Δευτέρας 45 μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας και διαμαρτύρονται διότι παρατάθηκε η κράτησή τους μετά από το δεύτερο τρίμηνο και τώρα βρίσκονται φυλακισμένοι 7-8 μήνες. Οι μετανάστες κρατούνται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ξάνθης.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων έχει καταγγείλει τις χαμηλές προδιαγραφές στους θαλάμους κράτησης, το πρόβλημα φωτισμού, την έλλειψη χώρου επισκεπτηρίου, τα προβλήματα υγείας των κρατουμένων, το πρόβλημα ύδρευσης, αλλά και της μη αποκομιδής των απορριμμάτων, τη μη αντικατάσταση των αντικειμένων καθημερινής χρήσης (πετσέτες, σεντόνια κλπ.) στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Κορίνθου.

Κατά τη διάρκεια των απάνθρωπων αντιμεταναστευτικών επιχειρήσεων έχουν προσαχθεί 28.025 αλλοδαποί και κρατούνται 2.581.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ