ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
Συνεχίζει τις προβοκάτσιες η «Αυγή»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οπως φαίνεται, η αντι-ΚΚΕ κατηφόρα της «Αυγής» και του ΣΥΝ δεν έχει πάτο και σταματημό. Η συκοφαντία διαδέχεται το ψέμα και την προβοκάτσια και πάει λέγοντας. Προφανώς, αυτή είναι η... ανανεωτική εφαρμογή της πρόσφατης ΚΠΕ, όπου αποφάσισαν να εντείνουν την πολεμική τους ενάντια στο ΚΚΕ.

Τις προάλλες είχαμε την προβοκάτσια, σχετικά με την «Τυποεκδοτική», για την οποία γράφαμε την άλλη μέρα. Χθες, η «Αυγή» καταγγέλλει το ΚΚΕ και, μάλιστα, σε δυο σημεία, με τον εξής τίτλο: «Χθες στον Πειραιά - Αντισυγκέντρωση του ΚΚΕ για το βιβλίο του Κωστόπουλου!» Αφορμή, για την πλαστή και προβοκατόρικη καταγγελία έδωσε το γεγονός πως προχτές Πέμπτη και στο χώρο του ΕΚ Πειραιά είχαν προγραμματιστεί δυο εκδηλώσεις, με διαφορά 1-1 1/2 ώρας. Η συγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Πειραιά και η παρουσίαση του βιβλίου του Μ. Κωστόπουλου. Η πρώτη είχε ανακοινωθεί και προετοιμάζονταν αρκετές μέρες τώρα, ενώ η δεύτερη ανακοινώθηκε πριν από ελάχιστες μέρες. Οι εκδηλώσεις, βέβαια, πραγματοποιήθηκαν και οι δυο, χωρίς κανένα πρόβλημα. Ετσι έχουν τα γεγονότα. Και, όμως, η «Αυγή» τα... είδε, «ως αντισυγκέντρωση του ΚΚΕ», γράφοντας για «πραιτοριανούς του Περισσού, που είχαν συγκεντρωθεί για να ασκήσουν με την παρουσία τους ψυχολογική βία σε όσα τυχόν μέλη του ΚΚΕ ήθελαν να συμμετάσχουν στην παρουσίαση του βιβλίου...».

Να πούμε, ντροπή; Μάλλον, χαμένο θα πάει...

Επετειακές... «ευαισθησίες»

Επιστροφή στα χρόνια, που τα άτομα με ειδικές ανάγκες μάθαιναν απλώς μια κάποια τέχνη, αφού η εκπαίδευση δεν ήταν φτιαγμένη γι' αυτούς, σηματοδοτεί η πολιτική του υπουργείου Παιδείας. Χτες, ο υφυπουργός Παιδείας Φιλ. Πετσάλνικος κατά την επίσκεψή του σε εργαστήρι επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Καλλιθέα, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες, θέλοντας να εκφράσει την ευαισθησία της κυβέρνησης υποσχέθηκε επαγγελματικά δικαιώματα στα παιδιά με ειδικές ανάγκες που αποφοιτούν από ΤΕΕ ειδικής αγωγής και τέτοια εργαστήρια. Βέβαια, το δικαίωμα στη μόρφωση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχει φροντίσει να το περιορίσει κι άλλο η κυβέρνηση με το νόμο για την ειδική αγωγή, τον οποίο καταδίκασαν οι φορείς της ειδικής αγωγής, αλλά και με τη «μεταρρύθμιση», η οποία δεν αφήνει στο σχολείο χώρο για τους αδύνατους...

«Δωρεάν» υπηρεσίες...

Στο χορό των εντυπώσεων έπαιζε χτες η εφημερίδα «Το Βήμα», προσπαθώντας να προλειάνει το έδαφος για την αντιδραστική επίθεση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα, όπου θήτευσε ως δημοσιογράφος ο υπουργός Παιδείας, παρουσίασε χτες το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, που προωθεί προς ψήφιση το υπουργείο, κάτω από τον τίτλο «Δωρεάν τα μεταπτυχιακά προγράμματα στα ΑΕΙ». Ομως, πουθενά στο νομοσχέδιο δε διασφαλίζεται ότι τα μεταπτυχιακά θα είναι δωρεάν. Αντίθετα, το υπουργείο μέσα από αυτό νομιμοποιεί την υποχρηματοδότηση προς τα προγράμματα μεταπτυχιακών και έρευνας. Το μόνο «δωρεάν» στην όλη υπόθεση είναι οι υπηρεσίες (image making) που προσφέρει η εφημερίδα στο υπουργείο για να προλάβει τις διογκούμενες αντιδράσεις των φοιτητών απέναντι στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το πτυχίο τους.

Στη «ζούλα»...

Στη... ζούλα προσπάθησε να περάσει η κυβέρνηση την εισοδηματική πολιτική του 2001, που προβλέπει - για μια ακόμη χρονιά - μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών του δημοσίου και αποτελεί «πιλότο» για ανάλογη εισοδηματική πολιτική και στον ιδιωτικό τομέα. Το επιχείρησε ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος κατέθεσε την ««τελευταία στιγμή» τροπολογία - προσθήκη στο φορολογικό νομοσχέδιο - με στόχο να ψηφιστεί με... συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς πολύ θόρυβο. Ομως, η προσπάθεια αυτή «σκόνταψε» προς το παρόν, στις αντιδράσεις των βουλευτών, επειδή η σχετική τροπολογία έπρεπε να είχε κατατεθεί νωρίτερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή κι έτσι η κυβερνητική τροπολογία, θα συζητηθεί τη Δευτέρα.

Και για να μη δημιουργούμε αυταπάτες, το γεγονός ότι δε συζητήθηκε χτες η κυβερνητική τροπολογία δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι δε θα ψηφιστεί τη Δευτέρα. Απλά, η αναβολή της συζήτησης και της ψηφοφορίας - στην κατ' άρθρο συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου - έγινε για διαδικαστικούς λόγους. Για να δοθεί, δηλαδή, ο κατάλληλος χρόνος προετοιμασίας των βουλευτών, αν και από μόνη της η τροπολογία «βγάζει μάτι», αφού παρατείνει μέχρι το τέλος του 2001 την εισοδηματική πολιτική σκληρής λιτότητας...

... επειδή ντρέπονται!

Η συζήτηση, πάντως, που έγινε, με αφορμή την αιφνίδια κατάθεση της τροπολογίας, ήταν αρκετά αποκαλυπτική. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ντρέπεται για την εισοδηματική πολιτική σκληρής λιτότητας για τους δημόσιους υπάλληλους και γι' αυτό κατέθεσε την τροπολογία την τελευταία στιγμή. Δεν «κώλωσε», βέβαια, ο Γ. Παπαντωνίου κι ενώ οι προτεινόμενες αυξήσεις είναι αρκετά κάτω του τρέχοντος πληθωρισμού, υποστήριξε ανερυθρίαστα και με το γνωστό του ύφος, πως η αύξηση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων φτάνει κατά μέσο όρο το 5,8%, αν υπολογιστούν η ωρίμανση, κλπ., κλπ.. Οπότε, ήρθε η ώρα του Κ. Μητσοτάκη, να βγάλει το άχτι του, κατηγορώντας τον Παπαντωνίου για «ανεύθυνη δημοκοπία» και σημειώνοντας: «Οταν εμείς λέγαμε ότι 0% + 0% δεν είναι μηδέν, ο υπουργός γελούσε»

Οπως καταλαβαίνετε, όσο πραγματικά διαφωνούσε το ΠΑΣΟΚ, όταν ο Κ. Μητσοτάκης εφάρμοζε το 0% + 0%, άλλο τόσο διαφωνεί τώρα και η ΝΔ, που το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει την ίδια ουσιαστικά πολιτική.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Λαϊκό ΟΧΙ στο «νοσηρό» νομοσχέδιο

Προωθώντας τις συνταγές των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών - ΕΕ, ΟΟΣΑ και ΔΝΤ - για μείωση των κοινωνικών δαπανών, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με το ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο που παρουσίασε προχτές ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, έρχεται να βάλει το νυστέρι ακόμα πιο βαθιά... στο κόκαλο της δημόσιας υγείας και ειδικά στο χώρο της δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Σαν να μην έφτανε η μέχρι σήμερα πορεία συνεχούς υποβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων, σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Ενώ, ταυτόχρονα, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι ουσιαστικά μηδαμινή ή ανύπαρκτη.

Η συνεχής υποβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης είναι εξόφθαλμη και οι ελλείψεις τρομακτικές. Στις 20.000 περίπου ανέρχονται οι κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Από την άλλη, περιορίζονται ή δε διατίθενται οι αναγκαίοι πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων και την απαραίτητη υποδομή - κτιριακή και υλικοτεχνική - ή, ακόμα, και για την αξιοποίηση της υπάρχουσας υλικοτεχνικής υποδομής στα νοσοκομεία. Ετσι, σύγχρονες νοσοκομειακές μονάδες μένουν εκτός λειτουργίας επί μεγάλο διάστημα ή υπολειτουργούν και ορισμένες, επιμέρους αλλά κρίσιμες, μονάδες (Εντατικής Θεραπείας κλπ.) δε λειτουργούν, επειδή η κυβέρνηση αρνείται να διαθέσει τα κονδύλια που χρειάζονται. Αντίθετα, προχωρά σε συγχωνεύσεις νοσοκομείων για περιορισμό των δαπανών και μένουν αναξιοποίητες υπάρχουσες υποδομές, με ό,τι αυτό σημαίνει σε βάρος της υγείας και της τσέπης των εργαζομένων.

Κι έρχεται τώρα η κυβέρνηση, επικαλούμενη τα αδιέξοδα που δημιούργησε η αντιλαϊκή πολιτική της, να... αποσώσει το σημερινό «ανάπηρο» σύστημα δημόσιας υγείας με το νομοσχέδιο Παπαδόπουλου. Ερχεται, δηλαδή, να επιτείνει τη συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας και, ταυτόχρονα, να ενισχύσει την επιχειρηματική δραστηριότητα της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», που, ήδη, γιγάντωσε με την πολιτική της μέχρι σήμερα. Βάζει το ιδιωτικό ιατρείο μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, φορτώνοντας τα έξοδα στους χρήστες υγείας. Παράλληλα, επιχειρεί να ανατρέψει το εργασιακό καθεστώς στα νοσοκομεία - νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού - ελαστικοποιώντας τις εργασιακές σχέσεις τους, με στόχο το 8ωρο, τις ασφαλιστικές και άλλες κατακτήσεις τους, ενώ καθιστά ομήρους το ιατρικό προσωπικό, με τις ανά πενταετία κρίσεις και τη μετά 15ετία... ελπίδα μονιμοποίησής τους.

Βασικός στόχος των κυβερνώντων είναι η ελαχιστοποίηση, ακόμη και ο μηδενισμός, των κρατικών δαπανών για την υγεία. Η απαλλαγή του καπιταλιστικού κράτους-στρατηγείου από τέτοιες ευθύνες και καθήκοντα. Η μεταφορά του συνολικού κόστους υγείας άμεσα ή έμμεσα - μέσω των ασφαλιστικών ταμείων - στους ασφαλισμένους, στους εργαζομένους και γενικότερα στο λαό. Και μπορεί, τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και οι άλλοι κυβερνώντες, να λένε πολλά και ωραία λόγια στις επετείους και στα διάφορα εγκαίνια, αλλά μέχρι σήμερα αυτή την πολιτική εφαρμόζουν. Μια πολιτική, που την έχουν γνωρίσει οι ασφαλισμένοι και οι εργαζόμενοι, αφού υφίστανται ήδη τις συνέπειές της. Μια πολιτική, την οποία συνεχίζουν οι κυβερνώντες και, κυρίως, κλιμακώνουν με το προαναφερόμενο νομοσχέδιο και τα υπόλοιπα, που ήδη ετοιμάζονται. Μια πολιτική, που πρέπει να βρει απέναντί της το ενωμένο και αρραγές μέτωπο όλων των υγειονομικών, όλων των ασφαλισμένων και των εργαζομένων. Τους συντονισμένους και αποφασιστικούς αγώνες τους, για την απόκρουση των αντιδραστικών κυβερνητικών σχεδίων. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει. Κανένας δεν μπορεί να παίζει με το τεράστιο θέμα της υγείας.

Σαπίλα

Εκείνος πια

αναπαύεται

στο χώμα, στο χορτάρι

και στο λιμάνι

γίνεται τώρα

χοντρό παζάρι,

ποιος θάναι

ο διάδοχος,

με του ΠΑΣΟΚ

τη χάρη!

*

Διαπλοκή

περίτρανη,

και κόντρες, μάχες,

βίρα,

για του Αιγαίου

τις «γραμμές»

Μύκονος, Τήνος, Σύρα,

ποιος με τα σαπιοκάραβα

θα συσσωρεύει

λίρα!

*

Και σε λιγάκι

θα το δεις

που θα σταθεί

το «ζάρι»,

ποιος θα 'ναι

ο «ημέτερος»

το θρόνο

που θα πάρει

και τίνος

πλοίο - φέρετρο

πάλι ψυχές θα πάρει!


Ο Οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ