ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΣΟ
Να ανατραπεί η δολοφονική δράση των μονοπωλίων
  • Για να έχουν όλοι πρόσβαση σε νερό, φάρμακα, βιβλία, στέγη διαδήλωσαν χτες εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο
  • Η αποστολή του ΠΑΜΕ πήρε μέρος στην κινητοποίηση που έγινε στη Ρώμη

Στιγμιότυπα από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Ρώμη
Στιγμιότυπα από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Ρώμη
Δυναμικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες, απ' άκρη σ' άκρη σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις ηπείρους οργανώθηκαν χτες στο πλαίσιο της «Διεθνούς Μέρας Δράσης» της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, με κεντρικό σύνθημα να έχουν όλοι πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό, φάρμακο, βιβλίο, στέγη.

Σε δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από τα γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων, στη Ρώμη, πραγματοποίησαν το απόγευμα πλήθος συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από διάφορες χώρες. Συγκεκριμένα, πέρα από το μπλοκ της αποστολής του ΠΑΜΕ και μελών των Ιταλών εργαζομένων της «Ενωσης Συνδικάτων Βάσης» (USB), συμμετείχαν αντιπροσωπείες εργαζομένων από την Κούβα, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, τη Σερβία, την Αίγυπτο, την Τυνησία και τη Σενεγάλη.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν το ρόλο του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων που εξυπηρετεί τους καπιταλιστές του κλάδου, οι οποίοι μπροστά στα υπερκέρδη δε διστάζουν να δολοφονούν ουσιαστικά ανθρώπους, καταδικάζοντάς τους στην πείνα και τον υποσιτισμό.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μεταξύ άλλων τόνισε πως «τα τρόφιμα, το φάρμακο, το νερό, η στέγη, το βιβλίο αποτελούν κοινωνικά αγαθά, τα οποία πρέπει να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και όχι τα κέρδη μιας χούφτας πολυεθνικών μονοπωλίων» και αναφέρθηκε αναλυτικά στις κοινές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουν από κοινού η εργατική τάξη, η μικρομεσαία αγροτιά και τα λαϊκά στρώματα για την αντιμετώπιση των μονοπωλίων προς όφελος των ίδιων και των οικογενειών τους.


Νωρίτερα, το πρωί, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη που οργάνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Τροφίμων της ΠΣΟ για τα διατροφικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και πολλοί λαοί και τα προβλήματα των εργαζομένων στο συγκεκριμένο κλάδο των τροφίμων. Είχε προηγηθεί, εν πλω, εκδήλωση της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ για την κατάσταση στο διεθνές εργατικό κίνημα, καθώς και το ρόλο της ΠΣΟ και του ΠΑΜΕ σε αυτό.


ΕΛΛΑΔΑ
Παρεμβάσεις σε μεγάλα εργοστάσια

Από τη συγκέντρωση στη φαρμακοβιομηχανία «Boehringer»
Από τη συγκέντρωση στη φαρμακοβιομηχανία «Boehringer»
Παρεμβάσεις σε μεγάλους τόπους δουλειάς οργάνωσε χτες στην Ελλάδα το ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της Διεθνούς Μέρας Δράσης της ΠΣΟ.

Στην εκδήλωση που οργάνωσε η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας στη φαρμακοβιομηχανία «Boehringer», στο Κορωπί Αττικής, βρέθηκε και ο γγ της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), Γιώργος Μαυρίκος. Ο οποίος, μιλώντας σε συγκέντρωση των εργαζομένων, αναφέρθηκε στις μεγάλες αυξήσεις τιμών στο ρύζι και το καλαμπόκι στην Ινδία, στο ότι το 22% του πληθυσμού της Βραζιλίας ζει σε παράγκες και το 48% των παιδιών στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής δεν πάνε σχολείο αλλά απασχολούνται στα χωράφια, στο εμπόριο και παρεμπόριο, τονίζοντας παράλληλα πως και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες αποκλείονται άνθρωποι ή κινδυνεύουν άμεσα να αποκλειστούν από βασικά αγαθά. Για την επιχειρηματική δράση στο φάρμακο εξέφρασε την ανησυχία της ΠΣΟ ότι από τη μια οι πολυεθνικές μειώνουν τα κονδύλια για την έρευνα και από την άλλη τα αυξάνουν για τη διαφήμιση.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της οργάνωσης και της αποτελεσματικότητας των αγώνων, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει το περιεχόμενό τους, τα αιτήματά τους, η ανάδειξη του χαρακτήρα της σύγκρουσης, να ενώνονται οι εργάτες και τα λαϊκά στρώματα με βάση τα δικά τους συμφέροντα. Είπε ότι και στην Ελλάδα οι αγώνες έφεραν την καθυστέρηση αντιλαϊκών μέτρων, ενώ μπορούν να έχουν μεγαλύτερα αποτελέσματα όταν οργανώνονται από τα κάτω, από τη βάση των εργαζομένων, με συνελεύσεις, μαζικές συλλογικές διαδικασίες και όχι να περιμένουν οι εργαζόμενοι τις κορυφές των γραφειοκρατικών και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Γιώτα Ταβουλάρη, τόνισε πως η εμπορευματοποίηση του φαρμάκου είναι σε βάρος και των αναγκών του λαού και των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου. Οι φαρμακευτικές εταιρείες αντιμετωπίζουν το φάρμακο ως μέσο κερδοφορίας και το κράτος ως κόστος, γι' αυτό και μειώνει τις φαρμακευτικές δαπάνες. Οι εργαζόμενοι στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις έρχονται καθημερινά σε επαφή με χιλιάδες φάρμακα και όταν το χρειαστούν οι οικογένειές τους δεν το έχουν. Αναφέρθηκε στις απολύσεις, στις μειώσεις μισθών, στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο, καταλήγοντας πως κανέναν δεν ωφελεί το φάρμακο να είναι εμπόρευμα.

Αντίστοιχη παρέμβαση έγινε χτες και έξω από την ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ, μια από πιο ισχυρές και κερδοφόρες πολυεθνικές στο φάρμακο.


Δυναμικές κινητοποιήσεις σε κάθε ήπειρο

Στην Ινδία έγινε απεργία και μαζικές διαδηλώσεις

Πολύμορφες παρεμβάσεις έγιναν χτες σε όλο τον πλανήτη στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Δράσης της ΠΣΟ με σύνθημα «Η τροφή, το καθαρό νερό, τα βιβλία, τα φάρμακα και η στέγαση είναι δικαίωμα για όλους τους εργαζόμενους και για όλους τους ανθρώπους».

Με απεργία, κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις συμμετείχαν τα συνδικάτα της Ινδίας που ανήκουν στη δύναμη της ΠΣΟ στη Διεθνή Ημέρα Δράσης της οργάνωσης. Τα ινδικά συνδικάτα κάλεσαν τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα να αγωνιστούν πιο αποφασιστικά για τα δικαιώματά τους και όλοι μαζί μέσα από την ταξική δράση να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. «Ο πλούτος ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν», «να σταματήσουμε τη λεηλασία των φυσικών πόρων από τις πολυεθνικές εταιρείες» ήταν τα μηνύματα που κυριάρχησαν σε μαζικές συγκεντρώσεις σε Κεράλα και Νέο Δελχί. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν ακόμα σε δεκάδες πόλεις όλης της Ινδίας.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Οχι» στην εμπορευματοποίηση του νερού

Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) πραγματοποίησε χτες το πρωί η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ στο πλαίσιο της παγκόσμιας μέρας δράσης της ΠΣΟ. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την πολιτική των πολυεθνικών και των κυβερνήσεών τους, που οδηγεί και την ύδρευση της Θεσσαλονίκης σε ιδιωτικοποίηση, με συνέπειες στην τιμή, στην ποιότητα και τελικά στο δικαίωμα του λαού της να έχει δωρεάν και καλής ποιότητας νερό. Προειδοποίησαν ότι με την ΕΥΑΘ στα χέρια των ιδιωτών θα πολλαπλασιαστούν οι διακοπές υδροδότησης στις εργατικές λαϊκές οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν. Η κινητοποίηση στην ΕΥΑΘ «αντάμωσε» με την πορεία που έκαναν απεργοί εργαζόμενοι και φοιτητές του ΑΠΘ στο πλαίσιο του αγώνα τους για Ενιαία Ανώτατη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ