ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Παζάρια και τακτικισμοί για να περάσουν τα μέτρα

Συναντήσεις επί συναντήσεων και προπαγάνδα που θέλει να βγάλει λάδι την κυβέρνηση στη σφαγή του λαού

Για να βγει νικητής ο λαός πρέπει να έχει για στόχο να πληρώσει η πλουτοκρατία και όχι αυτός την κρίση
Για να βγει νικητής ο λαός πρέπει να έχει για στόχο να πληρώσει η πλουτοκρατία και όχι αυτός την κρίση
Το άμεσο «κλείσιμο» του πακέτου των μέτρων και την αποφυγή με κάθε κόστος ενός προσωρινού «αδιεξόδου» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναδεικνύει ως ύψιστη προτεραιότητα η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Ταυτόχρονα, η προπαγανδιστική διαχείριση των συνεννοήσεων έχει ως μόνο στόχο τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών αντιδράσεων, καθώς τα αστικά επιτελεία εμφανίζουν τη συγκυβέρνηση να αντιδρά στο «επώδυνο σενάριο» των μέτρων που ζητάει η τρόικα και να προτείνει τάχα ένα «ηπιότερο».

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τους εκπροσώπους των εταίρων και δανειστών (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ), επιχειρεί να βάλει για άλλη μια φορά το πιστόλι στον κρόταφο του λαού και να περάσει με όσο γίνεται μικρότερες αντιδράσεις τα προαποφασισμένα μέτρα που τον εξαθλιώνουν, για να σωθεί η πλουτοκρατία και να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη στιγμή που το μαχαίρι μπαίνει πιο βαθιά σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, προκειμένου να συμπληρωθεί το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ, το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι «πρέπει να τελειώνουμε γρήγορα με τα μέτρα», καθώς και ότι «πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο ένα αδιέξοδο με την τρόικα».

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε να εντατικοποιηθούν και να γίνονται σε καθημερινή βάση οι διαβουλεύσεις της τρόικας με το υπουργείο Οικονομικών και το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να υπάρξει μια «καταρχήν συμφωνία» μέχρι τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ τη Δευτέρα, που θα αξιοποιηθεί προκειμένου να διασφαλιστεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 18 -19 του μήνα.

Αν και αναγνωρίζουν ότι η δημοσιοποίηση της έκθεσης της τρόικας εξαρτάται από το συμβιβασμό που θα γίνει μεταξύ των εταίρων και δανειστών (ΕΕ - ΔΝΤ) για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και άρα μπορεί να τραβήξει σε βάθος χρόνου, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου ζητάει επιτάχυνση των προσπαθειών για να κλείσει το πακέτο των μέτρων, επικαλούμενο το επιχείρημα ότι «ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος της ελληνικής πλευράς» και ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν να αμφισβητήσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που κάνουμε»!

Παζάρια και τακτικισμοί

Στο πνεύμα αυτό κινήθηκαν οι δηλώσεις που έκανε ο Γ. Στουρνάρας μετά τη συνεργασία που είχε χτες το απόγευμα με τον πρωθυπουργό. Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών, αν και εκτίμησε ότι το χάσμα με την τρόικα «είναι αρκετά μεγάλο», εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα το καλύψουμε», υποστηρίζοντας ότι αυτό θα συμβεί «μέχρι το Γιούρογκρουπ της Δευτέρας».

«Θα έχει κλείσει, θα έρθουν στις δικές μας θέσεις, θα πάμε στις δικές τους, θα φανεί» (!), είπε, για να κρύψει ότι και στις δυο εκδοχές τους τα μέτρα είναι σαρωτικά για το λαό. Ταυτόχρονα, κράτησε απόσταση από τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση της Γερμανίας προωθεί μια συμφωνία-πακέτο για Ελλάδα - Ισπανία - Κύπρο. «Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο για τέτοια σχέδια. Εμείς βαδίζουμε με τα δικά μας σχέδια», δήλωσε.

Είχε προηγηθεί νέα συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας. Διαρροές από την πλευρά του υπουργείου έλεγαν ότι η συγκυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει επιμερισμός των περικοπών ανάμεσα σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα από τη μια - γίνεται λόγος για περικοπές 7-7,5 δισ. ευρώ - και στα λεγόμενα «διαρθρωτικά μέτρα», ενώ παίζει και το χαρτί της επιμήκυνσης του χρόνου εφαρμογής των μέτρων κατά 2 χρόνια, έως το 2016.

Η τρόικα ζητά το μαχαίρι των περικοπών να μπει βαθύτερα σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και ανεβάζει τον πήχη των περικοπών στους συγκεκριμένους τομείς στα 9-9,5 δισ. ευρώ, ενώ εμφανίζεται να αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των περικοπών στις λεγόμενες «διαρθρωτικές παρεμβάσεις» σε Παιδεία, Υγεία, Αμυνα, Τοπική Διοίκηση. Ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε μετά τη συνάντηση ότι η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει στα 2,5 δισ. ευρώ και αφορά το 2013. Πηγές του υπουργείου ανέφεραν, επίσης, ότι οι συναντήσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

«Προαπαιτούμενη» σφαγή...

Πέρα από την εξόφθαλμη προσπάθεια της συγκυβέρνησης να μετατρέψει την αγωνία της πλουτοκρατίας για τη διαχείριση της κρίσης σε αγωνία ολόκληρου του λαού, επιχειρεί ταυτόχρονα να δημιουργήσει τετελεσμένα, χρησιμοποιώντας σε συνεννόηση με την τρόικα τη δοκιμασμένη μέθοδο των «προαπαιτούμενων δράσεων» (prior actions) και συνδέοντας την εκταμίευση της δόσης με την ψήφιση και εφαρμογή μιας σειράς μέτρων που έχουν προσυμφωνηθεί.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωναν μετά τη χτεσινή συνάντηση με την τρόικα ότι πράγματι «υπάρχουν δράσεις που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί ή να υλοποιηθούν μέσα στη χρονιά και επί αυτών γίνεται συζήτηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των «δράσεων» που η τρόικα πιέζει να υλοποιηθούν, προσφέροντας στην πραγματικότητα χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση, είναι η νομοθετική πρωτοβουλία για την καθιέρωση του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων - υπηρεσιών και ενέργειας, η συμμόρφωση με την οδηγία για τις υπηρεσίες (λαϊκές αγορές, γραφεία εύρεσης εργασίας, σφαγεία κ.λπ.), η συγχώνευση όλων των ασφαλιστικών ταμείων Υγείας στον ΕΟΠΥΥ, η ενοποίηση της είσπραξης φόρων και κοινωνικών εισφορών, κ.ά.

Στην πραγματικότητα εκβιάζουν το λαό να δεχθεί ως αναπόφευκτα τα βάρβαρα μέτρα, επισείοντας τον μπαμπούλα της μη εκταμίευσης της επόμενης δόσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με χτεσινή ανταπόκριση του πρακτορείου «Ρόιτερς», η έκθεση της τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων 4 - 6 βδομάδων.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συνάντηση με τον πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής

Συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό και στην ευρύτερη περιοχή

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε χτες Τετάρτη στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό, με τον πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα, Σαμίρ Αμπού Γαζάλε. Στη συνάντηση πήραν μέρος επίσης τα μέλη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Σερετάκης και Ηλίας Ναζίρ.

Στη συνάντηση ο πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό και στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ηγεσία των Παλαιστινίων ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την αναγνώριση της Παλαιστίνης με το καθεστώς του κράτους μη μέλους.

Η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε τους κινδύνους για τους λαούς που περικλείουν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή. Επανέλαβε την σταθερή αλληλεγγύη του ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και τη δημιουργία ανεξάρτητου, βιώσιμου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Για το γκρέμισμα του απαράδεκτου τείχους, την απελευθέρωση των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων στο Ισραήλ και το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει την πλήρη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, ως κράτους - μέλους του ΟΗΕ καθώς και κάθε κίνηση που στοχεύει σε αυτή την προοπτική.

Ο πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής μετέφερε επίσης πρόσκληση της Παλαιστινιακής Αρχής προς τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να επισκεφθεί τη Ραμάλα, καθώς και προς το ΚΚΕ να παραβρεθεί με αντιπροσωπεία του στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 10 έως τις 15 Νοέμβρη, με αφορμή τις επετείους, του θανάτου του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και της ανακήρυξης του παλαιστινιακού κράτους.

ΚΚΕ
Ο λαός να βάλει τέλος στον όλεθρο

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τα νέα ολέθρια μέτρα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Τα νέα ολέθρια μέτρα που φέρνουν κυβέρνηση - ΕΕ πρέπει να συναντήσουν τώρα την ισχυρή απόφαση του λαού να βάλει τέλος στις θυσίες του για την καπιταλιστική κρίση και την ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ