ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΕΙ - ΤΕΙ
Τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τις τεράστιες ελλείψεις διδακτικού προσωπικού στα ΑΕΙ της χώρας, αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Καραθανασόπουλος, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Λαμπρούλης, Νίκος Μωραΐτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Σπύρος Χαλβατζής. Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Η κατάσταση στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας έχει επιδεινωθεί τραγικά, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του νέου Νόμου - Πλαισίου (Ν. 4009/2011) και του Ν. 4076/2012, που βαθαίνει την επιχειρηματική λειτουργία των Ιδρυμάτων. Η πραγματική αδυναμία λειτουργίας των Τμημάτων ΑΕΙ οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στη συρρίκνωση του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να καταργούνται μαθήματα από τα προγράμματα σπουδών. Το πρόβλημα στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος είναι ακόμα εντονότερο, καθώς δεν έχουν εγκριθεί από το υπουργείο καθόλου πιστώσεις για θέσεις συμβασιούχων διδασκόντων (βάσει του ΠΔ 407/80), οι οποίοι ιδιαίτερα στα περιφερειακά Ιδρύματα (π.χ. Αιγαίο) αποτελούσαν μέχρι και το 1/3 των διδασκόντων. Επιπλέον, εκκρεμούν οι διορισμοί περίπου 900 εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, που βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας έως και 5 χρόνια τώρα.

Το πρόβλημα με τους συμβασιούχους διδάσκοντες των ΑΕΙ έχει τη ρίζα του στην ίδια την εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ως κατεύθυνσης της ΕΕ, που προϋποθέτει την ομηρία των διδασκόντων και τη σύνδεσή τους με προγράμματα και επιχειρηματίες. Σε αυτό έχουν συμβάλει διαχρονικά οι διοικήσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που χρόνια τώρα συναινούσαν στην ύπαρξη ελαστικών σχέσεων εργασίας στα Πανεπιστήμια, στο "σπάσιμο" των συμβάσεων διδασκόντων σε πολλά κομμάτια, στις τραγικές περικοπές των πιστώσεων για συμβασιούχους ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:

  • Να πάψει το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων διδασκόντων, με παράλληλη άμεση έγκριση των απαραίτητων πιστώσεων για την πρόσληψη σταθερού και μόνιμου διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, που να καλύπτει όλες τις ανάγκες της ακαδημαϊκής λειτουργίας.
  • Να προχωρήσει άμεσα στους διορισμούς όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ.
  • Να εξασφαλιστούν επαρκείς μισθοί για τους διδάσκοντες, που να καλύπτουν τις ανάγκες διαβίωσης και τα επιστημονικά και ερευνητικά τους καθήκοντα».
Πανεπιστημιακά τμήματα οδηγούνται σε... ασφυξία

Κινητοποίηση χτες στο Βόλο οργάνωσαν οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ με αφορμή τις ελλείψεις στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

Αγωνιστική κινητοποίηση διαμαρτυρίας για την αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, λόγω έλλειψης καθηγητών, οργάνωσαν, χτες, με πορεία στους δρόμους του Βόλου, που ξεκίνησε στις 11 το πρωί από το Θόλο, οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου.

Δεν είναι μόνο το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, που αντιμετωπίζει προβλήματα. Η μείωση στον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που επέβαλλε η κυβέρνηση με την ΕΕ έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει. Σε όλα τα τμήματά του το πρόγραμμα σπουδών έχει τιναχτεί στον αέρα, λόγω έλλειψης καθηγητών, βασικά μαθήματα και πρακτικές σταματούν, ενώ συνεχίζεται η αναγκαστική επιλογή μαθημάτων από διαφορετικά τμήματα σε όλες τις σχολές!

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση - καταγγελία Των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ Μαγνησίας, «αιτία αυτής της κατάστασης είναι η συνολική επίθεση που γίνεται στο λαό, στην Παιδεία, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για την αντιμετώπιση της κρίσης υπέρ της πλουτοκρατίας. Για να σωθούν τα κέρδη των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, φορτώνουν τα βάρη στις πλάτες μας, διαλύουν τις σπουδές μας. Υπεύθυνοι είναι το πολιτικό τους προσωπικό. ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και όλοι όσοι στηρίζουν το Πανεπιστήμιο της ΕΕ και της αγοράς».

Κι αφού σημειώνει ότι ετοιμάζουν και νέα μέτρα, όπως η κατάργηση της φοιτητικής μέριμνας, των δωρεάν συγγραμμάτων, η επιβολή διδάκτρων κ.ά., καλεί τους φοιτητές στον αγώνα, υπογραμμίζοντας: «Βασικός όρος για να έχουν αποτέλεσμα οι αγώνες μας είναι να ξεμπερδεύουμε μια και καλή με τις πολιτικές δυνάμεις, τις συνδικαλιστικές παρατάξεις, τις πλειοψηφίες των Διοικητικών Συμβουλίων που έχουν κάτσει στο σβέρκο μας και υπερασπίζονται το Πανεπιστήμιο της αγοράς, τη σύνδεση με τις επιχειρήσεις, τις επιλογές της ΕΕ. Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας! Με τα δικά μας όργανα πάλης και τα δικά μας αιτήματα βγαίνουμε στην αντεπίθεση»!

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Ενάντια στις «εκλογές» του νέου νόμου - πλαισίου

Motion Team

Την ίδια περίοδο που οι πρυτανικές αρχές ορίζουν τις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης του Πανεπιστημίου ΑΕ, μέσα στον Οκτώβρη, οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι αντιδρούν. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών έχει καταθέσει και καταθέτει σε Διοικητικά Συμβούλια και Γενικές Συνελεύσεις ψήφισμα με τίτλο «Οι εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης θα μείνουν στα χαρτιά». Μεταξύ άλλων στο ψήφισμα τονίζεται: «Ούτε ένας φοιτητής στα Συμβούλια Διοίκησης! Τώρα να μπλοκάρουμε με αποφάσεις ΔΣ και Γενικών Συνελεύσεων, οργανωμένα, τη συμμετοχή των φοιτητών στα άθλια ενιαία ψηφοδέλτια για συμβούλια και διοικήσεις. Το ίδιο καλούμε να κάνουν και οι σύλλογοι καθηγητών και εργαζομένων».

Ηδη το ψήφισμα έχουν υιοθετήσει Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Αθήνας και του ΕΜ Πολυτεχνείου: Φυσικό, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ), Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ), Νοσηλευτική, Γεωλογικό, Βιολογικό, Μαθηματικό, Φαρμακευτική, Τούρκικων Σπουδών, Οδοντιατρική, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανολόγων Μηχανικών.

«ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ 2012»
Φιέστα σε βάρος νέων ανέργων

Φιέστα σε όφελος εταιρειών και σε βάρος των ανέργων νέων στήνεται τις επόμενες μέρες με ευθύνη και της δημοτικής αρχής Αθήνας. Συγκεκριμένα 13 και 14/10 γίνεται στην «Τεχνόπολιςς» του δήμου η εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας 2012» με συμμετοχή «μελλοντικών εργοδοτών, εξειδικευμένων εκπαιδευτικών φορέων και επιτυχημένων στελεχών».

Σε συνέχεια άλλων τέτοιων εκδηλώσεων που έγιναν προηγούμενα, επιχειρηματίες, διευθυντάδες, σχολάρχες πάνε να πουλήσουν σεμινάρια προς ...εμπλουτισμό βιογραφικών, να βρουν φτηνό, δίχως δικαιώματα επιστημονικό δυναμικό. Οι εκδηλώσεις αυτές δεν έχουν καμιά σχέση με την ανάγκη των φοιτητών να μορφωθούν και να αποκτήσουν δουλειά με δικαιώματα, αντίθετα αποτελούν σύγχρονο σκλαβοπάζαρο για να κερδίζουν οι πολυεθνικές. Οι διοργανωτές και υποστηρικτές τους παρουσιάζουν τις εταιρείες ως «σωτήρες» που παρέχουν ευκαιρίες καριέρας σε φοιτητές ή νέους πτυχιούχους, κρύβοντας τη μαύρη πραγματικότητα που τους περιμένει, με τις ουρές των ανέργων, την αβεβαιότητα για το «αύριο», την ανασφάλιστη δουλειά χωρίς δικαιώματα. Είναι φιέστες εξωραϊσμού της «επιχειρηματικής δράσης».

Οι εταιρείες μαζεύουν βιογραφικά, προσφέροντας λίγες θέσεις εργασίας, εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους σε νέους μέχρι 25 ετών καθώς αποτελούν τους πιο φτηνούς εργαζόμενους με μισθούς 400 ευρώ ανεξαρτήτως πτυχίου και ειδικότητας. Φοιτητές και σπουδαστές δεν έχουν ανάγκη από δράσεις και συμβουλές για το πόσο υποτακτικοί πρέπει να είναι μήπως τους επιλέξει η επιχείρηση, για το ότι πρέπει να υποτάσσουν την επιστημονική γνώση και τα ταλέντα τους στα συμφέροντα των εταιρειών, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι αυτά τα συμφέροντα είναι εχθρικά προς την προκοπή του λαού την οποία πρέπει να υπηρετεί η επιστήμη. Πρέπει να οργανώνουν την πάλη τους για να είναι η μόρφωση και δουλειά δικαίωμα για όλους, όχι «ευκαιρία» που κερδίζεται σε «ημέρες καριέρας».

ΚΕΘΕΑ «ΑΡΙΑΔΝΗ» - ΚΡΗΤΗ
Για γονείς εφήβων

Σε γονείς με παιδιά στην εφηβεία απευθύνεται ο κύκλος οκτώ ενημερωτικών συναντήσεων που διοργανώνει η Συμβουλευτική Μονάδα Εφήβων του ΚΕΘΕΑ «ΑΡΙΑΔΝΗ» στο Ηράκλειο Κρήτης. Κάθε Δευτέρα απόγευμα από τις 6 μέχρι τις 8, οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται και να συζητούν με το εξειδικευμένο προσωπικό της Μονάδας θέματα που αφορούν την εφηβεία και τη χρήση ουσιών, όπως:

- Τα χαρακτηριστικά της εφηβείας και τα χαρακτηριστικά των εφήβων με συμπεριφορές υψηλού κινδύνου.

- Τα αίτια και δρόμοι που οδηγούν στην εξάρτηση.

- Ουσίες: μύθοι και πραγματικότητα. Ανησυχητικά σημάδια της χρήσης.

- Εξάρτηση από το Διαδίκτυο.

- Επικοινωνία: τρόποι προσέγγισης εφήβου.

- Συναισθηματική νοημοσύνη, έκφραση - ωρίμανση.

- Διαχείριση θυμού.

Οι συναντήσεις είναι δωρεάν και θα πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ «ΑΡΙΑΔΝΗ» (Δαμασκηνού 31 & Ικτίνου γωνία, Μασταμπάς, Ηράκλειο). Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου, στις 18.00-20.00. Για την παρακολούθηση είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 2810.331.034, κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 10.00 - 16.00.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ