ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Βλέπουν τη μεταφορά μαθητών ως... δαπανηρή υπόθεση

Συζητήθηκε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Σε πραγματικό εφιάλτη έχει εξελιχθεί από την αρχή της χρονιάς για γονείς και μαθητές το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών, κατήγγειλε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας ζητώντας να παρθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα.

Τόνισε ότι έχει διαμορφωθεί μια τραγική κατάσταση όπου χιλιάδες παιδιά μετακινούνται με ευθύνη των γονιών τους με αποτέλεσμα να χάνονται μεροκάματα, να δίνονται σοβαρά ποσά σε ταξί και να αδειάζουν οι τσέπες των γονιών και χιλιάδες παιδιά να μένουν στα σπίτια τους.

Ο βουλευτής είπε ότι οι μαθητές των μουσικών σχολείων μετακινούνται κάθε μέρα 20 με 30 χιλιόμετρα και είναι στον αέρα ενώ στην επαρχία ή ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές της Αττικής, όπως ο Ωρωπός και ο Σαρωνικός η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Την ίδια στιγμή, είπε, η ευθύνη για τη μεταφορά των μαθητών έχει γίνει μπαλάκι από τους δήμους στις περιφέρειες και από τις περιφέρειες στους δήμους με θύματα χιλιάδες μαθητές.

Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδης είπε ότι οι μεταφορές αφορούν περίπου 200.000 μαθητές και όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση οφείλονταν πάνω από 150 εκατομμύρια στους μεταφορείς για τα δύο προηγούμενα χρόνια. Ισχυρίστηκε δε ότι οι διαδικασίες που προβλέπονται δημιουργούν «εξαιρετικά μεγάλες δαπάνες» και ανέφερε ότι ο αριθμός των δικαιούχων δεν ήταν με ακρίβεια προϋπολογισμένος.

Ο υπουργός είπε ότι ήδη με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καλύπτεται η μεταφορά των μαθητών για έναν ακόμα χρόνο και τόνισε ότι η αρμοδιότητα για τις μεταφορές θα παραμείνει στις περιφέρειες.

Για το συγκεκριμένο ο Γ. Γκιόκας παρατήρησε ότι η απόδοση της αρμοδιότητας στην περιφέρεια δε θα λύσει το πρόβλημα αλλά το παρατείνει από την στιγμή που τα κονδύλια θα παρεμένουν παγωμένα.

Συνεχίζονται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Σήμερα το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη διαδηλώνουν τα μουσικά σχολεία για τη μεταφορά, ενώ κινητοποιήσεις γίνονται και την ερχόμενη βδομάδα

Από την κινητοποίηση στην Αθήνα στις 2 Οκτώβρη
Από την κινητοποίηση στην Αθήνα στις 2 Οκτώβρη
Σε συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη προχωρούν σήμερα Σάββατο, στις 11 π.μ. οι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων από τη Βόρεια Ελλάδα. Την ίδια μέρα, θα συνεδριάσει και η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων για να συζητήσει για το πρόγραμμα δράσης το επόμενο διάστημα.

Οπως εξηγεί μιλώντας στο «Ρ» ο πρόεδρος της Ενωσης Π. Κουφαλάκος, το ΔΣ της Ενωσης συνεδριάζει σε διάφορες περιοχές της χώρας και ταυτόχρονα διοργανώνει περιφερειακές συσκέψεις όπου το λόγο έχουν οι ίδιοι οι γονείς οι οποίοι είναι και αυτοί που βιώνουν τα προβλήματα και αγωνίζονται μαζί με τα παιδιά τους. Η Ενωση Γονέων εκτιμά ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις μεταφορές αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο για να οδηγηθούν στο κλείσιμο αυτά τα σχολεία καθώς η πολιτεία δεν τολμά να το πει ευθέως στους 15.000 περίπου μαθητές τους και στους γονείς τους. Η σημερινή κατάσταση τα οδηγεί να φυλλορροήσουν ώστε να επικαλεστούν οι αρμόδιοι ότι δεν υπάρχει ζήτηση.

Ο πρόεδρος της Ενωσης σημειώνει ότι το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών είναι κεντρικό στις κινητοποιήσεις γιατί συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη και λειτουργία των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων. Υπάρχουν ωστόσο και άλλα προβλήματα όπως οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς καθώς κάθε χρόνο τα κενά καλύπτονται με αναπληρωτές - όποτε αυτοί φτάσουν - αντί για την πραγματική λύση που είναι οι μόνιμοι διορισμοί. Οπως επισημαίνει, το γεγονός ότι κάθε χρόνο αλλάζουν εκπαιδευτικό τα παιδιά, έχει επιπτώσεις και στο έργο που γίνεται στα σχολεία. Παράλληλα, παραμένει άλυτο το πρόβλημα της απουσίας αναλυτικών προγραμμάτων και της πληρωμής των μουσικών βιβλίων από τους γονείς.

Αντιδράσεις για την άθλια κατάσταση

Να κλείσουν τα σχολεία και να διαδηλώσουν την Τρίτη 9 Οκτώβρη για το ζήτημα της μεταφοράς, καλεί τις Ενώσεις Γονέων Ανατολικής Αττικής η Ομοσπονδία τους.

Ψήφισμα για κλείσιμο των σχολείων την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη στην περιοχή, αν μέχρι τότε δε λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και εκεί, ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μεγαρέων.

Τη στάση της δημοτικής αρχής του Ωρωπού για το θέμα των μεταφορών καταγγέλλει ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» της περιοχής, γιατί ο Δήμαρχος απέρριψε την πρόταση να συζητηθεί το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, στο δημοτικό συμβούλιο της 1ης Οκτώβρη. Πρόταση του δημοτικού συμβούλου είναι για όσο καιρό χρειαστεί, να αναλάβει ο δήμος δωρεάν τη μεταφορά των μαθητών με το δικό του δημοτικό στόλο και να αποζημιωθούν οικονομικά στο ακέραιο γονείς και μαθητές για τα χρήματα που έχουν καταβάλει στα ΚΤΕΛ μέχρι τη λύση του προβλήματος.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αύριο το «κυνήγι κρυμμένου θησαυρού»

Ραντεβού για μαθητές Γυμνασίου αύριο Κυριακή στις 10.30 π.μ., στο πάρκο Τρίτση, στο παιχνίδι - αφιέρωμα στο «Κάστρο του Υμηττού»

Αφιέρωμα στους τρεις ήρωες ΕΠΟΝίτες
Αφιέρωμα στους τρεις ήρωες ΕΠΟΝίτες
Ενα πρωτότυπο μάθημα ιστορίας, ένα ξεχωριστό «κυνήγι κρυμμένου θησαυρού» διοργανώνει αύριο Κυριακή η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ για μαθητές Γυμνασίου, στις 10.30 π.μ. στο πάρκο «Τρίτση» στο Ιλιον. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της παρέμβασης της ΚΝΕ μπροστά στην 28η Οκτώβρη για να γνωρίσουν οι νέες γενιές την πραγματική Ιστορία.

Μέσα από αποστολές, γρίφους και κώδικες, οι μαθητές θα αναζητήσουν «το μυστικό του κάστρου του Υμηττού». Το όνομα αυτό δόθηκε στο μικρό ισόγειο σπίτι στην οδό Αγραίων 47, στον Υμηττό, στο οποίο στις 29 Απρίλη του 1944, ξετυλίχτηκε μία από τις πιο ηρωικές στιγμές του αγώνα ενάντια στους κατακτητές. Το σπίτι χρησιμοποιούσε ο ΕΛΑΣ για αποθήκη οπλισμού και όλο το προηγούμενο βράδυ τρεις νέοι ΕΠΟΝίτες ο Δημήτρης Αυγέρης, ο Κώστας Φωλτόπουλος και ο Θάνος Κιοκμενίδης το φρουρούσαν. Περίπου διακόσιοι Γερμανοί έκαναν έφοδο στη συνοικία του Υμηττού, συνοδευόμενοι από τους προδότες συνεργάτες τους, με σκοπό να μπλοκάρουν το σπίτι. Εφτά ολόκληρες ώρες οι ΕΠΟΝίτες κατάφεραν να πολεμήσουν τους κατακτητές οι οποίοι μέτρησαν απώλειες. Μετά από σφοδρή επίθεση με όλμους και μυδράλια, οι Γερμανοί έκαναν το σπίτι κυριολεκτικά κόσκινο και κάνοντας έφοδο διαπίστωσαν ταπεινωμένοι ότι πολεμούσαν με τρία παιδιά, τα οποία έγιναν θρύλος και το ταπεινό σπίτι «κάστρο».

«ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
«Οχι» στο ερωτηματολόγιο

Κάλεσμα για να μη συμπληρωθεί το ερωτηματολόγιο του υπουργείο Παιδείας για την «αξιολόγηση» έχουν βγάλει ήδη αρκετές ΕΛΜΕ και Σύλλογοι. Σε αυτές προστέθηκαν η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου». Υπενθυμίζουμε ότι κάλεσμα για να μη συμπληρωθεί το ερωτηματολόγιο έβγαλε απ' την πρώτη στιγμή το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Απόφαση για μη συμμετοχή στη διαδικασία του ερωτηματολογίου έχουν λάβει τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αδιέξοδα λόγω υποχρηματοδότησης

Με χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων και μία συμβολική διήμερη αναστολή της λειτουργίας του πανεπιστημίου, η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αποφάσισε να «παλέψει» για τη χρηματοδότηση του πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα, συνεχίζει με συνέπεια την πολιτική υπονόμευσης του αγώνα των εργολαβικών που παλεύουν και διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά (να γίνουν υπάλληλοι του ΑΠΘ) και να φύγουν οι εργολάβοι από το πανεπιστήμιο.

Στη χτεσινή συνεδρίαση που έγινε παρουσία πλήθους εργαζομένων, φοιτητών και διδασκόντων στο πλαίσιο της παράστασης διαμαρτυρίας που είχαν αποφασίσει, η Σύγκλητος αποφάσισε κατά πλειοψηφία και ζητά:

-- Εκτακτη χρηματοδότηση 5,2 εκ. ευρώ για να καλύψει το κόστος των εργολαβιών φύλαξης, καθαριότητας και συντήρησης μέχρι το τέλος του 2012.

-- «Λύση» του προβλήματος για τους εργολαβικούς με πρόσληψή τους μέσω της εταιρείας αξιοποίησης του ΑΠΘ (δηλαδή να γίνει αυτή εργολάβος).

-- Να σταματήσει η κατάληψη των εργολαβικών ή να διασφαλισθεί η καθαριότητα των ευαίσθητων χώρων του πανεπιστημίου με οργάνωση ομάδων προσωπικού ασφαλείας (δηλαδή τους καλούν να στήσουν οι ίδιοι απεργοσπαστικό μηχανισμό!).

-- Πρόσληψη των μελών ΔΕΠ που έχουν εκλεγεί και δεν έχουν διοριστεί καθώς και των 407 με παράλληλη έγκριση του ανάλογου κονδυλίου.

Ενώ ανακοίνωσε συμβολική αναστολή λειτουργίας του πανεπιστημίου για την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτώβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ