ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Υπό συγχώνευση Εθνική - Γιούρομπανκ

Σε διαδικασία παραπέρα συγκέντρωσης ο τραπεζικός κλάδος, αναμένεται να συμπτυχθεί σε 3 επιχειρηματικά σχήματα

Γιγαντιαίες διαστάσεις προσλαμβάνει η συγκέντρωση κεφαλαίων γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, γεγονός που αποτελεί το προανάκρουσμα για αντίστοιχες εξελίξεις και σε άλλους κλάδους της οικονομίας και της παραγωγής.

Τα μεγαλύτερα τραπεζικά σχήματα, μετά την ολοκλήρωση της εν εξελίξει φάσης συγχωνεύσεων και εξαγορών, αναμένεται να συμπτυχθούν μόλις σε 3, κάτι που φαίνεται να είναι όρος και προϋπόθεση για την «επιτυχία» του προγράμματος με τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ που κλιμακώνει η συγκυβέρνηση, στο πλαίσιο των συμφωνιών που αναπτύσσουν με τα κράτη και τις κυβερνήσεις, μέσα και έξω από την ΕΕ, κάθε μια από τις οποίες δουλεύει για λογαριασμό των μονοπωλίων που στηρίζει και εκπροσωπεί. Τα ντόπια μονοπώλια, σε συνεργασία με τους συμμάχους τους πλουτοκράτες στο εσωτερικό και το εξωτερικό έρχονται να δηλώσουν το «παρών» στην αντιλαϊκή διαδικασία, να πατήσουν πόδι μέσω των τραπεζικών σχημάτων σε συγκεντρωμένους και νευραλγικούς τομείς, όπως οι ενέργεια, ύδρευση/αποχέτευση, «αξιοποίηση» γης και περιουσίας.

Πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας συγχώνευσης βρίσκονται οι όμιλοι της Εθνικής Τράπεζας με τη Γιούρομπανκ (Λάτσηδες). Κάθε μια από τις δυο πλευρές κατέχει σήμερα ποσοστό 6,1% στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) και συνολικά 12,2%. Θέμα χρόνου είναι επίσης η ανακοίνωση από την πλευρά της συγκυβέρνησης για τη διάθεση ολόκληρου του μετοχικού πακέτου (34%) της κρατικής συμμετοχής στο ΤΤ. Για πρόσθετο «μπόνους» στο υπό συγχώνευση νέο εταιρικό σχήμα εκχωρείται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Να σημειωθεί ακόμη ότι το ΤΤ κατέχει το 20% στην Attica Bank, ενώ στη ίδια τράπεζα το ποσοστό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων διαμορφώνεται σε 19% (συνολικά 39%) που απ' ό,τι φαίνεται επίσης καταλήγει στο νέο επιχειρηματικό σχήμα.

Μέσω της συγκέντρωσης οι τραπεζίτες έχουν να ελπίζουν σε ευκολότερη πρόσβαση στις χρηματαγορές, επίσης και στα ποσά και την απόσπαση του πακτωλού και ολόκληρης της πίτας με τα προβλεπόμενα διακρατικά πακέτα για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι επιχειρηματικές συμπράξεις, οι αλληλοεπικαλύψεις των δικτύων και οι άλλες επιχειρηματικές συνέργειες θα επιφέρουν τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων στο ΤΤ όσο και συνολικά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το υπό διαμόρφωση κοινό εταιρικό σχήμα (Εθνική - Γιούρομπανκ) θα ξεκινήσει με τα παρακάτω μεγέθη:

  • Συνολικό ενεργητικό: 177,7 δισ. ευρώ
  • Χορηγήσεις (δάνεια): 121,2 δισ. ευρώ
  • Καταθέσεις: 89 δισ. ευρώ
  • Δίκτυο: 944 καταστήματα στην Ελλάδα και 2.819 καταστήματα και σημεία πώλησης, συνολικά μέσα στη χώρα και στο εξωτερικό. Σε επίπεδο ομίλων εμφανίζουν αθροιστικά 53.000 εργαζόμενους.

Η συγκέντρωση κεφαλαίων εξελίσσεται με φόντο την έξαρση της καπιταλιστικής κρίσης, έχει στόχο την επίτευξη νέων επιχειρηματικών συνεργιών και συμπράξεων, τη συρρίκνωση του «κόστους λειτουργίας», διαμορφώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις και για μαζικές απολύσεις - απομακρύνσεις εργαζομένων στον κλάδο.

Συγκεκριμένα:

-- Στο όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς πέρασε το κερδοφόρο κομμάτι της πρώην Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) που απορροφήθηκε. Στον ίδιο όμιλο φαίνεται να καταλήγει και η Γενική Τράπεζα. Σχετικές επίσημες ανακοινώσεις έγιναν και από τις δυο πλευρές, σημειώνοντας ότι βρίσκονται σε «αποκλειστικές διαπραγματεύσεις σε σχέση με την πιθανή πώληση της Γενικής Τράπεζας».

-- Η Εμπορική Τράπεζα, ιδιοκτήτης και μοναδικός μέτοχος της οποίας είναι το γαλλικό μονοπώλιο Credit Agricol, πηγαίνει για απορρόφηση στον όμιλο της Αlpha Bank. Οι Γάλλοι τραπεζίτες, που απ' ό,τι φαίνεται θα διατηρήσουν στο νέο σχήμα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής, προχώρησαν σε κατ' αρχήν συμφωνία για την εκχώρηση της Εμπορικής Τράπεζας.

-- Σύμφωνα πληροφορίες η πορτογαλική Banco Comercial Portugues βρίσκεται σε αναζήτηση αγοραστή για τη θυγατρική της στην Ελλάδα, τη Millennium Bank.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΓΑ
Να μην περάσει το πετσόκομμα

Ανακοίνωση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης

Να μη γίνει καμία μείωση στις πενιχρές συντάξεις του ΟΓΑ ζητά η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση σε ανακοίνωσή της, καλώντας παράλληλα τη φτωχομεσαία αγροτιά να εντείνει τον αγώνα της ενάντια στην ολέθρια πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας. Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΑΣΥ έχει ως εξής:

«Το «πετσόκομμα» κι αυτής ακόμα της εξευτελιστικής σύνταξης του ΟΓΑ, των 360 ευρώ/μήνα, από την αντιδραστική και αντιλαϊκή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, που σπρώχνει εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους αγρότες σε πλήρη οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, δεν πρέπει να περάσει.

Η ανελέητη απανθρωπιά που προωθείται, είναι η μείωση κατά 30 ευρώ της κατώτατης αγροτικής σύνταξης των 360 ευρώ και, ταυτόχρονα, καταργούνται η 13η και η 14η αγροτική σύνταξη. Η συνολική μείωση ξεπερνάει το 21% και η συνολική χρονιάτικη απώλεια ανέρχεται στα 1.080 ευρώ!

Αυτή η δραστική περικοπή στην πιο ισχνή -φιλοδώρημα- σύνταξη που υπάρχει, την αγροτική, δείχνει τη ληστεία της ζωής των φτωχών, από τρόικα - ΕΕ - τρικομματική κυβέρνηση. Δείχνει ακόμα τη βαρβαρότητα και σαπίλα του εκμεταλλευτικού συστήματος. Αφού οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ δε θα μπορούν, πλέον, να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες επιβίωσης, σε φαΐ, φάρμακο και ιατρικές εξετάσεις.

Ετσι φτιάχνουν τους σύγχρονους «Καιάδες» για την εξόντωση όσων πρόλαβαν να πάρουν σύνταξη, ακόμη και αν αυτή είναι 360 ευρώ/μήνα(!) που τη μειώνουν δραστικά! ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ!!!

Η ΠΑΣΥ καλεί τη φτωχομεσαία αγροτιά ν' αντιδράσει αγωνιστικά, άμεσα, μαζικά και δυναμικά, στη νέα κυβερνητική επιδρομή. Να συντονιστεί με τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους άλλους συνταξιούχους, τους ΕΒΕ και τη νεολαία να μπει στον αγώνα, απαιτώντας μαζί και τα ιδιαίτερα αγροτικά αιτήματα:

* Καμιά μείωση στις αγροτικές συντάξεις, αλλά αύξησή τους.

* Να μην πληρώνουν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ το «χαράτσι» της ΔΕΗ για τ' ακίνητα, τα "εισιτήρια" στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ούτε συμμετοχή στα φάρμακα και όλα τα άλλα "χαράτσια".

* Να καταργηθούν όλες οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν στις εισφορές του ΟΓΑ και του ΕΛΓΑ και να μπει φρένο στις νέες που ετοιμάζονται.

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΞΑΘΛΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ».

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ»
Ξεπούλημα - πλήγμα για τους κτηνοτρόφους

Την παραχώρησαν για 21 εκατ. ευρώ σε αυτούς που της χρωστούν 11 εκατ. ευρώ!

Στο ξεπούλημα της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» προχώρησε προκλητικά η τρικομματική κυβέρνηση, επιφέροντας ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα στους κτηνοτρόφους της Ηπείρου, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Το τίμημα της πώλησης ορίστηκε στο εξευτελιστικό ποσό των 21 εκατ. ευρώ.

Χτες, ο ειδικός εκκαθαριστής της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ ανακοίνωσε: «Υπογράφηκε η συμφωνία για την εξαγορά του κατεχομένου από αυτή ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της "Αγροτική Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου ΑΕ ΔΩΔΩΝΗ" από το κοινοπρακτικό σχήμα "S.I." με σύνθεση 90% την Strategic Initiatives UK LLP, επενδυτική εταιρεία του εξωτερικού και 10% ΣΙΜΟΣ Food Group ΑΕ, έναντι τιμήματος περίπου 21 εκατ.». Το προκλητικό της υπόθεσης, εκτός των άλλων, είναι ότι το ένα μέλος της κοινοπραξίας, η εταιρεία «ΣΙΜΟΣ Food Group ΑΕ», φέρεται να οφείλει στη «ΔΩΔΩΝΗ» γύρω στα 11 εκατ. ευρώ.

Γίνεται φανερό πως η συγκυβέρνηση προχωρά με συνοπτικές διαδικασίες στο ξεπούλημα των κρατικοσυνεταιριστικών βιομηχανιών μέσω του ειδικού διαχειριστή που ανέλαβε το λεγόμενο κακό κομμάτι της ΑΤΕ μετά τη διάλυση της τράπεζας και την παραχώρησή της στην Τράπεζα Πειραιώς. Η πώληση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» θα σημάνει πτώση των τιμών παραγωγού στο γάλα και περαιτέρω συρρίκνωση της κτηνοτροφίας, όταν η χώρα είναι ελλειμματικότατη σε κτηνοτροφικά προϊόντα, ενώ αβέβαιο παραμένει πλέον το μέλλον των εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία αυτή. Παράλληλα, ο ειδικός διαχειριστής έχει βάλει ως στόχο να ξεπουλήσει άμεσα την «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» και τη ΣΕΚΑΠ. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι καλούνται να παλέψουν να μη γίνει πράξη το ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ», να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των αγροτοσυνεταιριστικών μεταποιητικών επιχειρήσεων και να σχεδιαστεί η ανάπτυξή τους για παραγωγή που να καλύπτει τις εγχώριες λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ
Θα αποκλείσουν το υπουργείο Οικονομικών

Αποκλεισμό του υπουργείου Οικονομικών την Τρίτη 9 Οκτώβρη στις 11 το πρωί αποφάσισαν η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), η Ενωση Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Ν. Αττικής και η αντίστοιχη Ενωση της Θεσσαλονίκης. Ζητούν, μεταξύ άλλων, να μην αυξηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης και να μειωθούν οι φόροι στα άλλα καύσιμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ