ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
Η κρίση βαθαίνει και μαζί τα ζόρια στη διαχείριση

Μόνιμα μέτρα ενάντια στους λαούς, ανεξάρτητα από την οικονομική συγκυρία

Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας φανερώνουν τον συγχρονισμένο χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης

Eurokinissi

Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας φανερώνουν τον συγχρονισμένο χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης
«Σημαντικούς κινδύνους» και νέες «αβεβαιότητες» στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αναπροσάρμοσε προς το χειρότερο τις προηγούμενες εκτιμήσεις του. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούν τα κράτη και τις κυβερνήσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ να «αναλάβουν δράση», να προχωρήσουν σε μέτρα, προκειμένου να αρθούν οι «αβεβαιότητες που επιβαρύνουν τις προοπτικές ανάκαμψης».

Στην εξαμηνιαία έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ενόψει της Γενικής Συνέλευσής του που γίνεται στο Τόκιο, προχωρά και σε νέα αναθεώρηση όλων των προηγούμενων εκτιμήσεών του ως προς τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Διαβλέπει πλέον νέες καραμπινάτες αστοχίες και αποκλίσεις, τόσο ως προς το βαθμό διόγκωσης του κρατικού χρέους, όσο και ως προς το βαθμό βύθισης του παραγόμενου ΑΕΠ.

Η επιδείνωση της κατάστασης που διαμορφώνουν απέναντι στον ελληνικό λαό συνδέεται με τις γενικότερες εξελίξεις στην καπιταλιστική οικονομία: «Η κρίση στην Ευρωζώνη συνιστά την πιο σαφή απειλή για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές», σημειώνει, καλώντας τις κυβερνήσεις της ΕΕ να βάλουν «άμεσα σε λειτουργία το νέο ταμείο στήριξης, να προωθήσουν την τραπεζική ένωση και τις βάσεις για μεγαλύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση».

Υπηρετώντας το γενικό και μακροπρόθεσμο συμφέρον της πλουτοκρατίας, μιλά για ανάγκη «εξυγίανσης της δημοσιονομικής κατάστασης», ακόμη και αν σε «ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύεται από χαμηλή ανάπτυξη ή ύφεση», δηλαδή την ενιαία στρατηγική του κεφαλαίου, ανεξάρτητα από την όποια συγκυρία, είτε σε περιπτώσεις έξαρσης της καπιταλιστικής κρίσης, είτε σε περιπτώσεις μεγέθυνσης των καπιταλιστικών κερδών.

Το ερώτημα που θέτει προς απάντηση είναι το κατά πόσον η «παγκόσμια οικονομία περνά απλά μια νέα ζώνη αναταράξεων ή εάν η σημερινή επιβράδυνση μπορεί να διαρκέσει». Σε κάθε περίπτωση, βλέπει μπροστά του τα «αυξημένα ποσοστά ανεργίας, που θα συνεχίσουν να πλήττουν πολλές περιοχές του πλανήτη, ιδιαίτερα στην Ευρώπη». Εν μέσω των πολλαπλών αβεβαιοτήτων που το ίδιο διαπιστώνει, εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 3,6% για το 2013, με τον «κίνδυνο» να διαμορφωθεί και στο 2%, σημειώνοντας ότι θα καταγραφεί πτώση στα «εύπορα κράτη» και επιβράδυνση στις λεγόμενες «αναδυόμενες αγορές».

«Εκτιμήσεις» για την Ελλάδα

Στο καλάθι των αχρήστων πετά μία προς μία όλες μαζί τις προηγούμενες εκτιμήσεις του και ως προς την εξέλιξη της κατάστασης που βλέπει να διαμορφώνεται στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, προετοιμάζει τα κράτη και τις μερίδες του κεφαλαίου για το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος». Τις νέες «αποκλίσεις» διαπιστώνει το ΔΝΤ, που βλέπει το κρατικό χρέος της χώρας να απογειώνεται στο 181,2% του παραγόμενου ΑΕΠ για το 2013, σχεδόν 21 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την αμέσως προηγούμενη «πρόβλεψη» (160,9% του ΑΕΠ)!

Για το 2017 το «βλέπει» να διαμορφώνεται στο 152,8% του ΑΕΠ, «εκτίμηση» που προϊδεάζει για το προσανατολισμό του να το θεωρήσει «μη εξυπηρετήσιμο». Σημαντικές αποκλίσεις «βλέπει» και για τα εμφανιζόμενα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού, που στη βάση των δικών του προσεγγίσεων συνεπάγονται νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Εκτιμά ακόμα πως τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας στην Ελλάδα θα διαμορφωθούν στο 23,3% για το 2012 (εκτίμηση που σημειωτέον είναι ήδη ξεπερασμένη και χαμηλότερη από την πραγματικότητα) για να απογειωθούν παραπέρα στο 25,4% για το 2013. Για το 2012 βλέπει το παραγόμενο ΑΕΠ να βυθίζεται σε ποσοστό 6% και για το 2013 να επιδεινώνεται σε ποσοστό 4%.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ψάχνουν νέα εργαλεία για να ανακάμψει το κεφάλαιο

Διαμάχη για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής

Κορυφώνονται ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ οι ανταγωνισμοί για το μείγμα της διαχείρισης της κρίσης, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι να ξεκαθαρίζει χτες ότι η Ευρωτράπεζα δε θα τυπώσει χρήματα. «Είναι υπερβολικά εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι η ΕΚΤ μπορεί να υποκαταστήσει τη δράση των κυβερνήσεων ή την απουσία δράσης τους τυπώνοντας χρήμα. Αυτό δε θα συμβεί», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι επιθυμεί ο μελλοντικός ευρωπαϊκός μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών να έχει πάρει σάρκα και οστά ήδη από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Παρέμβαση στα ζητήματα διαχείρισης της κρίσης στην Ευρωζώνη έκανε χθες και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ, ο οποίος είπε ότι η Ευρωζώνη ακολουθεί μια «πολλά υποσχόμενη οδό», μετά τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), με αποθεματικό 500 δισ. ευρώ. Ο ίδιος χαιρέτισε τις αντιλαϊκές ανατροπές σε Ισπανία και Ιταλία, αλλά και «σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να τεθούν τα θεμέλια για μια καλύτερη ανάπτυξη».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) στο Λουξεμβούργο, ότι οι πιστωτές της Ελλάδας είναι σκεπτικοί για νέα αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους που έχει στην κατοχή του ο επίσημος τομέας. «Υπήρξε έντονος σκεπτικισμός από πολλά κράτη μέλη», σημείωσε.

Σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μαρία Φέκτερ, αναφέρει ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ αποτελεί «ακλόνητη βούληση όλων» και ότι η Ελλάδα έχει ήδη καταβάλει στην Αυστρία το ποσό των 80 εκατομμυρίων ευρώ σε τόκους, για το ποσό του 1,5 δισ. που αφορά διμερή δάνεια, η απόσβεση των οποίων θα αρχίσει σε δέκα χρόνια.

Αποκαλυπτικό για τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της ΕΕ αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα, είναι και το δημοσίευμα της γαλλικής «Monde» αναφορικά με το ρόλο της τρόικας. «Τρεις σειρές ανωτάτων υπαλλήλων επιβάλλουν καθημερινά στην Ελλάδα τους όρους του ελληνικού προγράμματος λιτότητας», γράφει η γαλλική εφημερίδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει «μια εσωτερική διαμάχη που βγαίνει με όλο και μεγαλύτερη σαφήνεια προς τα έξω».

Η «Monde» προσάπτει στην Ευρώπη «έλλειψη θάρρους και υπευθυνότητας», τονίζοντας πως «η προσέγγιση της τρόικας είναι τεχνοκρατική και η τρόικα έχει μηχανιστικό ρόλο: να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το χρέος και δεν πλαισιώνεται πολιτικά. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας». Παράλληλα, αναφέρει πως η διαπραγμάτευση εκτυλίσσεται σε άθλιο κλίμα και παρομοιάζει την τρόικα με «Λερναία Υδρα που τραβάει την Ελλάδα προς τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε χθες να δοθεί στην Πορτογαλία ένας επιπλέον χρόνος, μέχρι το 2014, για να διορθώσει το «υπερβολικό έλλειμμα». Επίσης, το Συμβούλιο ενέκρινε μια αναθεωρημένη σύσταση προς την Πορτογαλία για τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν, προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% για το 2014. Η σύσταση καθορίζει το στόχο για το έλλειμμα του 2012 στο 5% του ΑΕΠ, στο 4,5% για το 2013 και στο 2,5% για το 2014.

ΟΟΣΑ
Σε βάλτο η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία

Ο ρυθμός ανάπτυξης στις περισσότερες από τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη θα υποχωρήσει τους επόμενους μήνες και μόνο οι οικονομίες της Βραζιλίας και της Βρετανίας θα εμφανίσουν μια μέτρια ανάκαμψη, εκτιμά σε έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σύμφωνα με την έκθεση, ο «μείζων δείκτης οικονομικής δραστηριότητας», που αποτυπώνει τις οικονομικές προοπτικές στις 34 χώρες - μέλη του Οργανισμού, υποχώρησε στο 100,1 τον Αύγουστο από το 100,2 που ήταν τον Ιούλη. Κάθε ένδειξη πάνω από το 100 υποδηλώνει ανάπτυξη των οικονομιών του ΟΟΣΑ και κάθε ένδειξη κάτω από το 100, υποδηλώνει συρρίκνωσή τους.

Ειδικότερα για την Ευρωζώνη, ο Οργανισμός καταγράφει συρρίκνωση του σχετικού δείκτη στο 99,4 τον Αύγουστο, από το 99,5 που ήταν τον Ιούλη. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα βυθιστεί παραπέρα στην κρίση. Πτώση σημείωσαν ακόμα οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας που αφορούν στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία, στη Ρωσία και στην Ινδία, ενώ ο δείκτης που αφορά την Κίνα παρέμεινε αμετάβλητος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ