ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΥΜΗΣ»
Απαξιώνεται και κινδυνεύει με κλείσιμο

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

Με κλείσιμο απειλείται η «Ηλεκτρομηχανική Κύμης», που ανήκει στον όμιλο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και είναι η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που κατασκευάζει κράνη, γιλέκα, ρουχισμό για τις ένοπλες δυνάμεις, ωστόσο οι αστικές κυβερνήσεις, διαχρονικά, δίνουν παραγγελίες σε ιδιώτες απαξιώνοντας συστηματικά την επιχείρηση.

Οπως σημειώνει σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής Θανάσης Παφίλης, «το εργοστάσιο "ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΥΜΗΣ", που είναι ενταγμένο στα Εθνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), διαθέτει την κατάλληλη υποδομή, την τεχνογνωσία και πολύ έμπειρο εργατικό δυναμικό που μπορεί να παράγει απαραίτητα εφόδια για τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας. Μπορεί να παράγει αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, στολές και άλλα εφόδια όπως έχει αποδείξει η πολύχρονη πείρα». Επισημαίνει ότι «τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε πορεία απαξίωσης και ο εξοπλισμός των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας γίνεται από ιδιώτες και τη "διεθνή αγορά". Οπως πληροφορούμαστε έχουν δοθεί υποσχέσεις για παραγγελίες που αφορούν κράνη και στολές παραλλαγής αλλά πολλές φορές οι υποσχέσεις έχουν αποδειχθεί ασυνεπείς. Το τελευταίο διάστημα, για ενάμιση μήνα οι εργαζόμενοι της ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ είναι απλήρωτοι και εντείνεται η ανασφάλεια.

Οπως είναι γνωστό, η περιοχή της Κύμης και γενικότερα ο Νομός Εύβοιας αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα ανεργίας, τα χωριά έχουν ερημωθεί και κάθε αρνητική εξέλιξη στο εργοστάσιο θα είναι οδυνηρή.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση:

α) για να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι, να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου με ευθύνη του κράτους και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, χωρίς συμμετοχή ιδιωτών και να επισπευσθούν οι παραγγελίες για τα κράνη, τις στολές παραλλαγής, αλλά και να δοθούν παραγγελίες για αλεξίσφαιρα γιλέκα;

β) για να αποφευχθεί κάθε περίπτωση κατάσχεσης υλικού από προμηθευτές;».

Σε διαρκή αγώνα καλεί η ΟΕΚΙΔΕ

Στο πλευρό των εργαζομένων της «Ηλεκτρομηχανικής» στέκεται η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ).

«H ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΥΜΗΣ», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΟΕΚΙΔΕ, «αποτελεί ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου, ενώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες (τεχνογνωσία, εκπαιδευμένο και έμπειρο εργατικό δυναμικό, μηχανολογικός εξοπλισμός κλπ.), δε χωράει σε αυτό το δρόμο ανάπτυξης που έχει ως κριτήριο το κέρδος των πολυεθνικών και συγκεκριμένα στους κλάδους πολεμικής βιομηχανίας, της κλωστοϋφαντουργίας και του ιματισμού».

Μεταξύ άλλων, η ΟΕΚΙΔΕ καλεί τους εργαζόμενους «σε αγώνα διαρκείας, για ανάπτυξη προς όφελός μας, μακριά κι αλάργα από τις υποσχέσεις των εκάστοτε διαχειριστών, για να απαλλαγούμε από την ανασφάλεια και την ανεργία, από το ζυγό των μονοπωλίων και της ΕΕ».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Παρέμβαση για την Εργατική Εστία

Καλεί σε σύσκεψη μεθαύριο στις 6.30 μ.μ.

Στις σοβαρές επιπτώσεις που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι από τη διάλυση του ΟΕΚ τον περασμένο Φλεβάρη, όπως και της Εργατικής Εστίας, από την τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αναφέρθηκαν, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ) και του Συνδικάτου Οικοδόμων του νομού.

Οπως σημείωσε ο Τ. Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ, αυτή η κυβερνητική απόφαση, ανάμεσα στα άλλα, είχε ως αποτέλεσμα:

-- Να σταματήσει η επιδότηση ενοικίου που έπαιρναν χιλιάδες δικαιούχοι και μάλιστα σε μια περίοδο που η ανεργία και η μείωση των μισθών τσακίζουν κόκαλα.

-- Να σταματήσει η ανέγερση νέων εργατικών κατοικιών, ενώ καρκινοβατούν όσες ήταν υπό κατασκευή.

-- Να είναι στον «αέρα» χιλιάδες δικαιούχοι που πήραν επιδοτούμενο στεγαστικό δάνειο, ή εκκρεμούσε αίτησή τους για χορήγησή τους από τον ΟΕΚ, ενώ με τη λήξη της θητείας της προσωρινής ενιαίας Διοικούσας Επιτροπής ΟΕΚ - ΟΕΕ πρόσφατα, δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετηθεί κανένας δικαιούχος.

Παρ' όλα αυτά, επισήμανε, η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ συνεχίζει να παρακρατά τις εισφορές των εργαζομένων υπέρ του ΟΕΚ, όπως και υπέρ της Εργατικής Εστίας, ενώ για τους εργοδότες ανακοίνωσε ότι θα σταματήσουν να καταβάλλουν τις σχετικές εισφορές.

Σοβαρό θέμα υπάρχει και με τα μεγάλα αποθεματικά του ΟΕΚ, αλλά και της Εργατικής Εστίας, όπως και τα μεγάλα περιουσιακά στοιχεία τους (κτίρια, οικόπεδα, κ.λπ.), που κανείς από την κυβέρνηση δεν ενημερώνει τι απέγιναν.

Σύσκεψη την Παρασκευή

Το ΕΚΛ - είπε ο Τ. Τσιαπλές - αξιώνει από την κυβέρνηση τη συνέχιση όλων των προγραμμάτων που είχε ο ΟΕΚ, με προτεραιότητα την κατασκευή νέων εργατικών κατοικιών, την επιδότηση ενοικίου και των στεγαστικών δανείων και καλεί όσους δικαιούχους έκαναν αίτηση για επιδότηση ενοικίου και απορρίφθηκε, να έλθουν στη σύσκεψη που οργανώνει την Παρασκευή 12 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ., στην ισόγεια αίθουσά του.

Επίσης, ζητάει την άμεση παράδοση των οριστικών παραχωρητηρίων στους 685 δικαιούχους των Εργατικών Κατοικιών «Μελίνα Μερκούρη» στη Γιάννουλη και την αύξηση των δόσεων πληρωμής των σπιτιών από τις 240 στις 360 μηνιαίες δόσεις. Για δε τους άνεργους, να «παγώσουν» οι οφειλές για όσο χρόνο παραμένουν άνεργοι.

Ο Γ. Μπλέκος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, ανέφερε ότι από τις 1.503 αιτήσεις που έγιναν στο Νομό Λάρισας για επιδότηση ενοικίου, εγκρίθηκαν μόνο 541 (ποσοστό 36%), με πρωτοφανείς δικαιολογίες για το «πετσόκομμα» (π.χ., έλειπε ο κωδικός από το εκκαθαριστικό, έλειπε ο λογαριασμός της ΔΕΗ κ.ά.), ενώ από τους «κομμένους» μόνο 200 είχαν δικαίωμα ένστασης - στους υπόλοιπους απαγορεύθηκε - αλλά οι ενστάσεις τους απορρίφθηκαν όλες ως «μη σύννομες»...

«ΝΟΤΟΣ ΚΟΜ»
Τώρα προωθεί ατομικές συμβάσεις

Καταγγελία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Μετά την εκ περιτροπής εργασία που εφάρμοσε τους τελευταίους εννέα μήνες η εργοδοσία της επιχείρησης «ΝΟΤΟΣ ΚΟΜ» προωθεί τώρα την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας για 32 ώρες δουλειά τη βδομάδα με αντίστοιχη μείωση των μισθών. Ταυτόχρονα, προχωρά σε μαζικές απολύσεις, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν ανανεώνονται και προσλαμβάνονται νέοι κάτω των 25 ετών με μισθούς 190 - 400 ευρώ.

Το γεγονός καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και σημειώνει ότι «για τους 1.500 εργαζόμενους στον όμιλο μπαίνει μπροστά το ερώτημα: θα δεχτούμε να ζήσουμε με μισθούς που δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές ανάγκες μας, τις ανάγκες της οικογένειάς μας, ενώ μας επιβάλλουν νέους φόρους, χαράτσια, πληρώνουμε για τα φάρμακα, τις υπηρεσίες Υγείας, για τη μόρφωση των παιδιών μας, ή θα απαντήσουμε συλλογικά, μαχητικά, με πλαίσιο δράσης τις σύγχρονες δικές μας ανάγκες, για να αποκρούσουμε τη φτώχεια και την εξαθλίωση;

Τώρα είναι η ώρα να αποφασίσουμε, δεν υπογράφουμε την ατομική σύμβαση. Κανένας μόνος, όλοι για έναν και ένας για όλους. Σε κάθε κατάστημα, συζητάμε, αποφασίζουμε, οργανώνουμε την αντίσταση, τον αγώνα μας, βάζουμε λαϊκό μπλόκο στην αντιλαϊκή βαρβαρότητα».

Από απεργία του κλάδου
Από απεργία του κλάδου
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΝΟΒΟΤΕΛ»
Δέχονται αλληλεγγύη και από το εξωτερικό

Σήμερα συμπληρώνουν 18 μέρες απεργίας

Σαν μια γροθιά συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» που σήμερα διανύουν την 18η μέρα απεργίας απαιτώντας την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας χωρίς καμία μείωση στους μισθούς τους, που έχουν επιβάλει στον κλάδο (15% μείωση οι ξενοδόχοι και η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στην κλαδική Ομοσπονδία.

Στην μάχη μπαίνουν και οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Ολύμπικ Ρουαγιάλ» που προχωρούν σε 48ωρη απεργία αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη με το ίδιο αίτημα.

Μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» απέστειλε η Συνομοσπονδία Εργαζομένων του Νεπάλ (CONEP) η οποία και απαιτεί από την εργοδοσία να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA»
Εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης

Την Κυριακή, 14 Οκτώβρη αρχίζουν οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεων «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΤΙΑ» οι οποίες και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, 21 Οκτώβρη. Οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν στα γραφεία του σωματείου, Σωκράτους 51, 2ος όροφος στην Ομόνοια.

Σε ανακοίνωσή του, το σωματείο επισημαίνει ότι οι εκλογές αυτές «είναι πάρα πολύ σημαντικές για την παραπέρα πορεία του σωματείου μας και θα παίξουν καθοριστικό στην εργασιακή ζωή όλων μας, καθώς και στην αντιμετώπιση των καθημερινών μας προβλημάτων. Γι' αυτό το λόγο και σε αυτές τις εκλογές δεν έχει το δικαίωμα να απουσιάζει κανείς μας. Πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε τη δύναμη που χρειάζεται το σωματείο μας, για να μπορεί και στο μέλλον, άμεσα, δυναμικά, αποτελεσματικά και υπεύθυνα να αντιμετωπίζει τα προβλήματά μας και να δίνει λύσεις σε αυτά».

Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ψηφίζουν την Κυριακή 14/10 και 21/10, αντίστοιχα, από τις 10 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι. Τη Δευτέρα 15/10 και καθημερινά έως το Σάββατο 20/10 από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ