ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνονται βομβιστικές επιθέσεις και συγκρούσεις

Ο τουρκικός στρατός προωθείται στη μεθόριο με τη Συρία
Ο τουρκικός στρατός προωθείται στη μεθόριο με τη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη συρο-τουρκική μεθόριο καθώς στις συριακές περιοχές που συνορεύουν με την τουρκική επαρχία Χατάι βρίσκονται σε εξέλιξη σκληρότατες μάχες ανάμεσα σε ενόπλους αντικαθεστωτικούς (Σύρους και μισθοφόρους) και σε κυβερνητικά στρατεύματα, με τους περισσότερους από τους πρώτους να βγαίνουν και να μπαίνουν στο τουρκικό έδαφος, όπως αποτυπώνεται σαφώς και σε χτεσινό ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ρόιτερς». Την ίδια στιγμή, ο τουρκικός στρατός καθιστούσε γνωστό ότι αποστέλλει ακόμη περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη στη βάση του Ντιγιάρμπακιρ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ενώ τα στρατεύματα που έχουν, τις τελευταίες ημέρες, αναπτυχθεί στην περιοχή επιθεώρησε, χτες, ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΣ.

Εντός Συρίας, στο μεταξύ, δύο τεράστιες βομβιστικές επιθέσεις καμικάζι με παγιδευμένα αυτοκίνητα σημειώθηκαν πολύ αργά το βράδυ της Δευτέρας με στόχο τις εγκαταστάσεις των μυστικών υπηρεσιών αεροπορίας, στην περιοχή Χαράστα, λίγο έξω από τη Δαμασκό. Την ευθύνη ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση «Μέτωπο αλ Νούσρα» που είχε αναλάβει την ευθύνη και για τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στο Χαλέπι την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα, πηγές προσκείμενες στους αντικαθεστωτικούς υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν τη, στρατηγικής σημασίας, πόλη Μάαρετ αλ Ντούμαν, η οποία αποτελεί υποχρεωτικό πέρασμα για όποιον κατευθύνεται από τη Δαμασκό στο Χαλέπι όπου και χτες σημειώνονταν σφοδρές συγκρούσεις. Σφοδρότατοι βομβαρδισμοί και συγκρούσεις σημειώνονται και στη Χομς, όπου το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΣΑΝΑ» μεταδίδει ότι τα συριακά στρατεύματα βρίσκονται πολύ κοντά στο να ελέγξουν πλήρως την πόλη.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, κατά τις σκληρές μάχες που μαίνονται στη μεθόριο με την Τουρκία της επαρχίας Ιντλίμπ έχουν αιχμαλωτιστεί δεκάδες Σύροι στρατιώτες, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται επισήμως. Στην ευρύτερη περιοχή, και ιδίως στην περίμετρο του Χαλεπιού, ο ανταποκριτής του BBC μετέδιδε, χτες, ότι εντόπισε όπλα του σαουδαραβικού στρατού στα χέρια Σύρων αντικαθεστωτικών, σε μια ακόμη απόδειξη για την άμεση και απροκάλυπτη βοήθεια που λαμβάνουν από χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Με τους αντικαθεστωτικούς άφησε να εννοηθεί ότι προσπαθεί να έρθει σε επαφή και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, προκειμένου να λάβει δέσμευσή τους για το πώς θα ανταποκριθούν σε περίπτωση μονομερούς κατάπαυσης πυρός από τη συριακή ηγεσία, όπως της έχει ζητήσει ο ίδιος. Ο Μπαν Γκι Μουν, που συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο, Ολάντ, είπε ότι συζητά με όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και θέλει να συζητήσει και με τους αντικαθεστωτικούς την προοπτική αυτή. Εντός της εβδομάδας στη Δαμασκό αναμένεται και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προκαλεί ο Ρ. Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη στάση της κυβέρνησής του όσον αφορά τις εξελίξεις στη Συρία και την άμεση και επίσημη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας, δικαιολόγησε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας απέναντι στη Συρία, υποστήριξε ότι η Αγκυρα δεν μπορούσε να μείνει «αδιάφορη» σε ό,τι συμβαίνει στη γειτονική χώρα, καθώς μετρά πλέον και απώλειες στο δικό της έδαφος. «Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του έθνους μας και παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα», σημείωσε ο Ρ. Ερντογάν, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία στάθηκε «αλληλέγγυα» στους λαούς του Ιράκ, της Βουλγαρίας και της Κύπρου και έτσι θα πράξει και στην περίπτωση της Συρίας, στο πλαίσιο πάντα της προσπάθειας της Τουρκίας να αναλάβει ρυθμιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, της Μέσης Ανατολής, διεκδικώντας μερίδιο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιτέθηκε σφοδρά για ακόμα μία φορά στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ), με αφορμή κριτική για τις συγκρούσεις στα Νοτιανατολικά του τουρκικού στρατού, με δυνάμεις Κούρδων που έχουν σαν αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς. Κάλεσε σε «εθνική ενότητα» και προειδοποίησε ότι το θέμα της «τρομοκρατίας» θα λυθεί, γιατί η κυβέρνηση έχει το λαό στο πλευρό της, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνησή του δε θα κλάψει για τις ζωές των «τρομοκρατών».

Με αφορμή τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας, ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΣ Νετζντέτ Οζάλ, χτες επισκέφθηκε τις περιοχές του Χατάι και του Κιλίς, προκειμένου να επιθεωρήσει τις στρατιωτικές προετοιμασίες.

ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Μάχη για τα μερίδια των αγορών

Η Μόσχα δεν είναι ικανοποιημένη με τους οικονομικούς όρους της νέας συμφωνίας αρχών, που προτείνει η ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη συνάντησή του με την Ενωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων στη Ρωσία. «Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αρχών δεν προχωρούν εύκολα. Οι εταίροι μας επιθυμούν να πάρουν από τη Ρωσία πολύ περισσότερα απ' ό,τι είχαμε συμφωνήσει κατά τη διάρκεια της ενταξιακής πορείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ)», υπογράμμισε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας πως η Ρωσία χρειάζεται χρόνο για να «χωνέψει η οικονομία μας τους νέους όρους λειτουργίας, μετά την ένταξη στον ΠΟΕ».

Ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών σημείωσε πως την ώρα που «η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας στην αγορά της ΕΕ» κι επιπλέον «εκπληρώνει αυστηρά τις υποχρεώσεις προς τους εταίρους», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αντίθεση «δυσκολεύει τη συνεργασία». Ο Λαβρόφ κατηγόρησε την ηγεσία της ΕΕ πως παραβιάζει τα συμφωνηθέντα, που αφορούν «τη δέσμευση της κάθε πλευράς να μην λαμβάνουν μέτρα που επιδεινώνουν τις συνθήκες της επιχειρηματικής δραστηριότητας της άλλης πλευράς στα εδάφη της».

Οι δηλώσεις αυτές απεικονίζουν τις σκληρές διαπραγματεύσεις, που γίνονται μεταξύ των δύο πλευρών, με ζήτημα αιχμής αυτό της ενέργειας, όπου τα ευρωπαϊκά ενεργειακά μονοπώλια επιδιώκουν την απευθείας πρόσβαση στις ρωσικές πηγές ενέργειας και στις ρωσικές ενεργειακές υποδομές, ενώ επιπλέον πιέζουν και για τη μείωση των τιμών του ρωσικού φυσικού αερίου, που διοχετεύεται προς τις χώρες της ΕΕ.

Αυτές τις μέρες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία εγγυάται την απρόσκοπτη παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού «Nord Stream» («Βόρειο Ρεύμα»), καθώς υπολογίζει πως ο αγωγός φυσικού αερίου θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής ηπείρου μιλώντας στην τελετή έναρξης λειτουργίας της δεύτερης διακλάδωσης του αγωγού. Η διαδρομή του περνάει μέσω των χωρικών υδάτων πέντε κρατών της Βαλτικής, αποφεύγοντας τα εδάφη της Ουκρανίας, Λευκορωσίας, Πολωνίας και των βαλτικών χωρών, που προήλθαν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Στην κατασκευή του και στην προμήθεια του εξοπλισμού έλαβαν μέρος ρωσικές, ιταλικές, γερμανικές, γιαπωνέζικες εταιρείες. Οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου επένδυσαν στο έργο αυτό 6,4 δισ. ευρώ.


Ι.Π.

ΝΑΤΟ
Πλήρης στήριξη στην Τουρκία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Πλήρη στήριξη στην Τουρκία και στις κινήσεις της, όσον αφορά την Συρία, προσέφερε ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, στο περιθώριο της τακτικής Συνόδου των υπουργών Αμυνας της «Συμμαχίας», στις Βρυξέλλες, εξαίροντας την «αυτοσυγκράτηση» της Αγκυρας, απέναντι στην «καθ' όλα απαράδεκτη επίθεση» της Δαμασκού, όπως είπε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε ότι η Τουρκία μπορεί να «υπολογίζει στην αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ», προσθέτοντας ότι η «Συμμαχία» έχει ήδη καταρτίσει τα σχέδια «για να προασπίσουμε τη χώρα εάν υπάρξει ανάγκη».

Το ΝΑΤΟ από την αρχή των πολεμικών συγκρούσεων στη συνοριογραμμή Συρίας και Τουρκίας, τάχθηκε στο πλευρό της Αγκυρας, καταδικάζοντας την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ, για τις επιθέσεις, δηλώνοντας από τη μία ότι δεν επιθυμεί να εξελιχθεί η κρίση αυτή σε πόλεμο, σημειώνοντας ωστόσο την ετοιμότητα της «συμμαχίας» να στηρίξει την Τουρκία. Σημειώνεται ότι το θέμα της Συρίας δεν ήταν στην επίσημη ατζέντα της ΝΑΤΟικής Συνόδου, που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα.

ΙΡΑΚ - ΡΩΣΙΑ
Σύσφιξη σχέσεων και με αγορά όπλων

ΜΟΣΧΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Συμφωνία αγοράς όπλων, κυρίως μαχητικών ελικοπτέρων και αντιαεροπορικών συστοιχιών εδάφους - αέρος, αξίας τουλάχιστον 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, φέρεται να υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί του Ιράκ και της Ρωσίας, που συναντήθηκαν, χτες, στη ρωσική πρωτεύουσα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο πρώτος.

Η αγορά αυτή καθιστά τη Ρωσία το δεύτερο προμηθευτή εξοπλισμού του Ιράκ μετά τις ΗΠΑ και σύμφωνα με αναλυτές σηματοδοτεί και τη μεγάλη «επιστροφή» της Μόσχας στο Ιράκ και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, από όπου είχε περιθωριοποιηθεί από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα αμέσως μετά την εισβολή στο Ιράκ το 2003. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, υπό συζήτηση βρίσκεται η απόκτηση από το Ιράκ και μαχητικών αεροσκαφών.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Νουρί αλ Μάλικι, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Πετρελαίου και τον υπουργό Εμπορίου αλλά και από τον επικεφαλής της επιτροπής επενδύσεων, σήμερα, θα συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και αναμένεται να εξετάσουν και άλλους τρόπους σύσφιξης των οικονομικών και εμπορικών τους σχέσεων. Μεταξύ των προοπτικών που φέρεται να εξετάζονται είναι η πραγματοποίηση νέων επενδύσεων στον ιρακινό πετρελαϊκό τομέα από τους δύο ρωσικούς ενεργειακούς γίγαντες, τη «Rosneft» και την «Gazprom».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ