ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΧΤΕΣ Ο Α. ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ
Επιχειρηματικές μπίζνες και Αιγαίο στην ατζέντα

Αλλο το Καστελόριζο, άλλο το Αιγαίο, είπε σε Ελληνες δημοσιογράφους ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υπενθυμίζοντας πάγιες αξιώσεις

Την προβολή ενός «καλού κλίματος» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη διάθεση των δύο πλευρών να προχωρήσουν τις συζητήσεις «με θετική προσέγγιση για τις διαφορές στο Αιγαίο» πρόβαλλαν στις δηλώσεις τους μετά τις συνομιλίες που είχαν χτες στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεταξύ τους συνάντηση επικεντρώθηκε σε θέματα οικονομικής συνεργασίας, αλλά και στα ζητήματα της μετανάστευσης, καθώς αναμένεται έξαρση εξαιτίας της επέμβασης στη Συρία. Λίγο αργότερα όμως, μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογράφους, ο Α. Νταβούτογλου είπε με νόημα ότι το Καστελόριζο είναι «άλλο πράγμα» από το Αιγαίο, επαναφέροντας με τον πιο άμεσο τρόπο τις αξιώσεις της Τουρκίας έναντι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή όπου εικάζεται ότι κρύβονται μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων.

Στο πλαίσιο της προώθησης της οικονομικής συνεργασίας, συμφωνήθηκε και ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση του κοινού ελληνοτουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου (Συμβούλιο Συνεργασίας) μέσα στο Γενάρη του 2013. Συμπληρωματικά στα παραπάνω και σε συνέχεια της σχετικής απόφασης του ΝΑΤΟ, ο Δ. Αβραμόπουλος εξέφρασε στην Τουρκία την ένθερμη συμπαράσταση της Ελλάδας, αναφορικά με τη Συρία.

Οπως είπε ο Δ. Αβραμόπουλος, η ελληνική αλληλεγγύη προς την Τουρκία είναι δεδομένη και έχει ήδη διατυπωθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Καταδικάζουμε και αποδοκιμάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας κράτους από οποιονδήποτε», είπε ο ίδιος, κρύβοντας ότι οι εξελίξεις στη Συρία συνιστούν καραμπινάτη ιμπεριαλιστική επέμβαση, με στόχο να δρομολογήσουν εξελίξεις προς όφελος των μονοπωλίων τους.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας είπε ότι «πρέπει να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις διαφορές στο Αιγαίο με θετικές προσεγγίσεις» και ότι η χώρα του κατέβαλε σοβαρές προσπάθειες για το θέμα των μειονοτήτων στην Τουρκία, πράγμα που εμμέσως κάλεσε να πράξει και η Ελλάδα στη Θράκη.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ζήτησε «να αποφεύγονται ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε ατυχήματα ή κρίσεις», όπως και να υπάρξει «καλή επικοινωνία, για τη δημιουργία και εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Για την ταμπακιέρα της συνάντησης, που είναι μπίζνες ανάμεσα στις ελληνικές και τουρκικές επιχειρήσεις, ο Δ. Αβραμόπουλος μίλησε για «κοινό όραμα για μια γειτονιά - όαση συνεργασίας, ασφάλειας και φιλίας». Τόσο ο ίδιος, όσο και ο Τούρκος ομόλογός του αναφέρθηκαν επαινετικά στην πρόοδο της οικονομικής, πολιτιστικής και τουριστικής συνεργασίας, ενώ ο Α. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι «δεν είναι ανέφικτος» ο στόχος να φτάσουν οι ανταλλαγές των δύο χωρών τα 10 δισ. δολάρια από 4,1 δισ. που είναι σήμερα.

Προσέθεσε ακόμα ότι πρέπει να ενισχυθούν και να αναβαθμισθούν οι υποδομές των θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών, για να απαντήσει ο Α. Αβραμόπουλος ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επέκταση του πιλοτικού προγράμματος για τις θεωρήσεις στα νησιά.

Χάθηκαν στη μετάφραση

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συναντήθηκε με τον Α. Σαμαρά και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Βουλής Ε. Μεϊμαράκη. Κατά τη συνάντηση, ο Ε. Μεϊμαράκης δώρισε στον Τούρκο υπουργό ένα καραβάκι, λέγοντας ότι «σας προσφέρω ένα αναμνηστικό δώρο που απεικονίζει ένα καράβι που μπορεί να κινείται με ελευθερία στο Αιγαίο μας».

Σύμφωνα με τον Τούρκο μεταφραστή, παραλαμβάνοντας το δώρο, ο Α. Νταβούτογλου είπε: «Σας ευχαριστώ για το συμβολικό σας δώρο. Εμείς επιθυμούμε πάντοτε το Αιγαίο ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας να είναι πάντοτε ελεύθερο», φράση που συμπεριλήφθηκε και στο επίσημο δελτίο Τύπου της Βουλής για τη συνάντηση.

Μετά από αρκετές ώρες, οι υπηρεσίες της Βουλής διευκρίνισαν ότι η μετάφραση ήταν λανθασμένη και ότι η ακριβής μετάφραση από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, είναι ότι «εμείς επιθυμούμε το Αιγαίο ως μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας να είναι πάντοτε ανοιχτό σε κάθε είδους συνεργασία».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Εντείνονται τα ερωτηματικά για τα «μέτρα φύλαξης»

Η πρώτη «ταχεία ανάπτυξη» της ΝΑΤΟικής 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας έγινε για το φόβο του εχθρού λαού

Την άγρια καταστολή των εργατών στο προαύλιο του υπουργείου Αμυνας, έρχεται να συμπληρώσει η ενεργοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων σε ρόλους αντιμετώπισης πλήθους

Eurokinissi

Την άγρια καταστολή των εργατών στο προαύλιο του υπουργείου Αμυνας, έρχεται να συμπληρώσει η ενεργοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων σε ρόλους αντιμετώπισης πλήθους
Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες ότι η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας χρησιμοποιεί τα επεισόδια που έγιναν στις 4 Οκτώβρη στον προαύλιο χώρο του υπουργείου, όταν εξοργισμένοι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά εισήλθαν στο χώρο και ξυλοκοπήθηκαν από τα ΜΑΤ, σαν ευκαιρία και πρόσχημα για την ενεργοποίηση των σχεδίων και των μηχανισμών που έχουν δημιουργηθεί στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων, στα πλαίσια των ΝΑΤΟικών κατευθύνσεων, με στόχο την εμπλοκή τους σε ρόλους εσωτερικής καταστολής.

Ηδη σε επίκαιρα σημεία του Στρατοπέδου Παπάγου στο Χολαργό, όπου βρίσκονται το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τα γενικά επιτελεία, έχουν αναπτυχθεί τμήματα από την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και άνδρες των ειδικών δυνάμεων με πλήρη εξοπλισμό καταστολής πλήθους, ενώ έχουν κάνει και την εμφάνισή τους ένα τεθωρακισμένο ερπιστριοφόρο Μ-113 και ένα τροχοφόρο VBL, από αυτά που έχουν αγοραστεί για τις δήθεν «ειρηνευτικές» αποστολές στο εξωτερικό (Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία, Αφγανιστάν).

Η συγκεκριμένη ταξιαρχία εδρεύει στη Νέα Σάντα του Κιλκίς, υπάγεται στη δύναμη ταχείας ανάπτυξης του ΝΑΤΟ (NRF) τη διοίκηση της οποίας για φέτος έχει το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης, το NDC-GR (πρώην Γ' Σώμα Στρατού). Η πρώτη «ταχεία ανάπτυξη» αυτής της ταξιαρχίας έγινε στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι άνδρες, δηλαδή μια δύναμη δυο διμοιριών, περίπου 40 άτομα, που έχουν αναλάβει αποστολή στον περίβολο του υπουργείου, φέρουν, εκτός των άλλων, και τα διακριτικά της NRF.

To γεγονός αυτό σημαίνει πως ενεργοποιήθηκαν τα αντίστοιχα σχέδια του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου και προφανώς για αυτή την «επιχείρηση» εντός του ελληνικού υπουργείου Αμυνας έχουν γνώση και τα ΝΑΤΟικά επιτελεία, αφού σε αυτούς υπάγεται. Υπενθυμίζεται πως η 71 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία είναι η μονάδα που στις 4 Φλεβάρη 2011 πραγματοποίησε στην Αργυρούπολη του Κιλκίς τη γνωστή άσκηση καταστολής πλήθους «Καλλίμαχος» του ευρωστρατού, με τη χρήση πυροβόλων όπλων, τεθωρακισμένων και ελικοπτέρων.

Για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, πηγές του ΓΕΕΘΑ επισήμαιναν πως πρόκειται για μέτρα ενίσχυσης της φύλαξης του συγκεκριμένου στρατοπέδου, όπως σε κάθε στρατιωτικό χώρο και πως η δύναμη που έχει μετακινηθεί στο χώρο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχει σαν αποκλειστική αποστολή τη φρούρηση του εσωτερικού χώρου. Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία, προχθές, και σε αναμονή συγκέντρωσης των εργαζομένων των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) από την Κύμη, η δύναμη ήταν με «γεμάτα πυροβόλα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, οι δύο διμοιρίες της 71ης Ταξιαρχίας έχουν σαν αποστολή την εκπαίδευση σε επιχειρήσεις καταστολής πλήθους του διακλαδικού λόχου στρατονόμων και τμήματος των ειδικών δυνάμεων. Σε κάθε περίπτωση η εκπαίδευση στρατιωτικών τμημάτων στην καταστολή πλήθους όπως και σε αποστολές σε «αστικό περιβάλλον», δεν είναι κάτι άσχετο με το πλαίσιο που έχουν ορίσει τα νέα ιμπεριαλιστικά δόγματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με βάση τα οποία στοχοποιούνται οι λαοί και τα κινήματά τους σαν «ασύμμετρη απειλή».

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην τελευταία δεκαετία έχουν γίνει σειρά ασκήσεων από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, τόσο για την καταστολή διαδηλώσεων, όσο και για «αγώνα σε αστικό περιβάλλον».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιδράσεις για την έκθεση της ΕΕ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με προκλητικό τρόπο απάντησε ο Τούρκος υπουργός, αρμόδιος για θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, στην Εκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, στην οποία, κατά τα ειωθότα, χαρακτηρίζεται «επείγον ζήτημα» η εξομάλυνση των σχέσεων της Αγκυρας με την Κυπριακή Δημοκρατία και σημειώνεται ότι αυτό θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Ο Ε. Μπαγίς υποστήριξε ότι «το γεγονός πως η έκθεση συνέπεσε με τη δήθεν προεδρία ενός δήθεν κράτους που δεν αναγνωρίζουμε, συνέβαλε στο να βαρύνουν στην έκθεση τα στοιχεία που μας προκαλούν απογοήτευση», ισχυριζόμενος ότι «η έκθεση περιλαμβάνει πολλά μεμονωμένα περιστατικά τα οποία χρησιμοποιούνται για επικίνδυνες γενικεύσεις. Οι επιδράσεις της Ελληνοκυπριακής προεδρίας στην ΕΕ, δυστυχώς είχαν φέτος ως αποτέλεσμα, η ΕΕ να ρίχνει το φως όχι μπροστά μας, αλλά στα μάτια μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ