Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΧΤΕΣ Ο Α. ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ
Επιχειρηματικές μπίζνες και Αιγαίο στην ατζέντα

Αλλο το Καστελόριζο, άλλο το Αιγαίο, είπε σε Ελληνες δημοσιογράφους ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υπενθυμίζοντας πάγιες αξιώσεις

Την προβολή ενός «καλού κλίματος» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη διάθεση των δύο πλευρών να προχωρήσουν τις συζητήσεις «με θετική προσέγγιση για τις διαφορές στο Αιγαίο» πρόβαλλαν στις δηλώσεις τους μετά τις συνομιλίες που είχαν χτες στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεταξύ τους συνάντηση επικεντρώθηκε σε θέματα οικονομικής συνεργασίας, αλλά και στα ζητήματα της μετανάστευσης, καθώς αναμένεται έξαρση εξαιτίας της επέμβασης στη Συρία. Λίγο αργότερα όμως, μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογράφους, ο Α. Νταβούτογλου είπε με νόημα ότι το Καστελόριζο είναι «άλλο πράγμα» από το Αιγαίο, επαναφέροντας με τον πιο άμεσο τρόπο τις αξιώσεις της Τουρκίας έναντι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή όπου εικάζεται ότι κρύβονται μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων.

Στο πλαίσιο της προώθησης της οικονομικής συνεργασίας, συμφωνήθηκε και ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση του κοινού ελληνοτουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου (Συμβούλιο Συνεργασίας) μέσα στο Γενάρη του 2013. Συμπληρωματικά στα παραπάνω και σε συνέχεια της σχετικής απόφασης του ΝΑΤΟ, ο Δ. Αβραμόπουλος εξέφρασε στην Τουρκία την ένθερμη συμπαράσταση της Ελλάδας, αναφορικά με τη Συρία.

Οπως είπε ο Δ. Αβραμόπουλος, η ελληνική αλληλεγγύη προς την Τουρκία είναι δεδομένη και έχει ήδη διατυπωθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Καταδικάζουμε και αποδοκιμάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας κράτους από οποιονδήποτε», είπε ο ίδιος, κρύβοντας ότι οι εξελίξεις στη Συρία συνιστούν καραμπινάτη ιμπεριαλιστική επέμβαση, με στόχο να δρομολογήσουν εξελίξεις προς όφελος των μονοπωλίων τους.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας είπε ότι «πρέπει να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις διαφορές στο Αιγαίο με θετικές προσεγγίσεις» και ότι η χώρα του κατέβαλε σοβαρές προσπάθειες για το θέμα των μειονοτήτων στην Τουρκία, πράγμα που εμμέσως κάλεσε να πράξει και η Ελλάδα στη Θράκη.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ζήτησε «να αποφεύγονται ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε ατυχήματα ή κρίσεις», όπως και να υπάρξει «καλή επικοινωνία, για τη δημιουργία και εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Για την ταμπακιέρα της συνάντησης, που είναι μπίζνες ανάμεσα στις ελληνικές και τουρκικές επιχειρήσεις, ο Δ. Αβραμόπουλος μίλησε για «κοινό όραμα για μια γειτονιά - όαση συνεργασίας, ασφάλειας και φιλίας». Τόσο ο ίδιος, όσο και ο Τούρκος ομόλογός του αναφέρθηκαν επαινετικά στην πρόοδο της οικονομικής, πολιτιστικής και τουριστικής συνεργασίας, ενώ ο Α. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι «δεν είναι ανέφικτος» ο στόχος να φτάσουν οι ανταλλαγές των δύο χωρών τα 10 δισ. δολάρια από 4,1 δισ. που είναι σήμερα.

Προσέθεσε ακόμα ότι πρέπει να ενισχυθούν και να αναβαθμισθούν οι υποδομές των θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών, για να απαντήσει ο Α. Αβραμόπουλος ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επέκταση του πιλοτικού προγράμματος για τις θεωρήσεις στα νησιά.

Χάθηκαν στη μετάφραση

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συναντήθηκε με τον Α. Σαμαρά και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Βουλής Ε. Μεϊμαράκη. Κατά τη συνάντηση, ο Ε. Μεϊμαράκης δώρισε στον Τούρκο υπουργό ένα καραβάκι, λέγοντας ότι «σας προσφέρω ένα αναμνηστικό δώρο που απεικονίζει ένα καράβι που μπορεί να κινείται με ελευθερία στο Αιγαίο μας».

Σύμφωνα με τον Τούρκο μεταφραστή, παραλαμβάνοντας το δώρο, ο Α. Νταβούτογλου είπε: «Σας ευχαριστώ για το συμβολικό σας δώρο. Εμείς επιθυμούμε πάντοτε το Αιγαίο ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας να είναι πάντοτε ελεύθερο», φράση που συμπεριλήφθηκε και στο επίσημο δελτίο Τύπου της Βουλής για τη συνάντηση.

Μετά από αρκετές ώρες, οι υπηρεσίες της Βουλής διευκρίνισαν ότι η μετάφραση ήταν λανθασμένη και ότι η ακριβής μετάφραση από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, είναι ότι «εμείς επιθυμούμε το Αιγαίο ως μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας να είναι πάντοτε ανοιχτό σε κάθε είδους συνεργασία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ