ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΗΣΙΩΤΕΣ
Ομηροι της πολιτικής που υπηρετεί τους εφοπλιστές

Χαρακτηριστικά τα νέα «σενάρια» που κυκλοφορούν

Την αποφασιστικότητα αλλά και τον κυνισμό που διακρίνει όσους προστατεύουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου αναδεικνύουν τα «σενάρια» που συνοδεύουν τις τελευταίες μέρες τις διαπραγματεύσεις για τη στήριξη των εφοπλιστών, στο φόντο της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης.

Κατά τη χτεσινή του επίσκεψη στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά (Λέσχη των εφοπλιστών δηλαδή), ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης φέρεται να ανέφερε ότι «η τρόικα πρότεινε να εκκενωθούν τα νησιά με μικρό αριθμό κατοίκων, λιγότερους από 150, ώστε να μην υπάρχει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού», αφού έτσι θα μειωθούν οι επιδοτήσεις για την κάλυψη των άγονων γραμμών! Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε μεν ότι «τέθηκε θέμα, από την τρόικα, εγκατάλειψης νησιών της ελληνικής επικράτειας», ενώ αργότερα δήλωση έκανε και ο υπουργός Ναυτιλίας λέγοντας ότι «ουδέποτε κανείς έθεσε τέτοιο θέμα. Σε όποιον και αν ετίθετο κάτι τέτοιο, μόνο ως πολύ κακόγουστο αστείο θα μπορούσε να εκληφθεί», ωστόσο η συζήτηση έχει «ανοίξει» και τους μόνους που μπορεί να εξυπηρετήσει είναι τους εφοπλιστές, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς, νησιά που δεν έχουν γι' αυτούς «ενδιαφέρον» τα έχουν καταδικάσει σε σχετική απομόνωση.

Κατάσταση η οποία, φυσικά, δεν οφείλεται στις απαιτήσεις της «κακής τρόικας», όπως επιχειρούν να πείσουν πολλοί (μεταξύ των οποίων συχνά και η κυβέρνηση), αλλά αποτελεί συνέπεια της πολιτικής που εγκαταλείπει τις θαλάσσιες συγκοινωνίες στο μεγάλο κεφάλαιο, με αποτέλεσμα η μεταφορά ανθρώπων αλλά και εμπορευμάτων να καθορίζεται ανάλογα με την κερδοφορία των εφοπλιστών και όχι τις ανάγκες των νησιωτών, των λαϊκών οικογενειών που ταξιδεύουν για αναψυχή κτλ.

Οι εφοπλιστές με την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της πλουτοκρατίας και της ΕΕ να φουσκώνει τα πανιά της επιθετικότητάς τους, την τελευταία 10ετία έχουν αυξήσει τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια πάνω από 450%, μειώνουν τον ακτοπλοϊκό στόλο καθώς ανάλογα με το συμφέρον τους ακινητοποιούν πλοία πετώντας μαζικά τους ναυτεργάτες στη στεριά, εγκαταλείπουν νησιά στο έλεος της απομόνωσης τους χειμερινούς μήνες, ήδη από το τέλος Αυγούστου μέχρι τώρα έχουν δέσει περίπου 10 πλοία (ταχύπλοα και συμβατικά), έχουν «ξεθάψει» 40χρονα σαπάκια τύπου «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» -δρομολογήθηκε πέρσι από την ΑΝΕΚ, ενώ ήταν παροπλισμένο- και από πάνω, για αυτού του τύπου τις υπηρεσίες, σε αυτό το διάστημα, έχουν τσεπώσει επιδοτήσεις, σε «ζεστό χρήμα» που ξεπερνούν τα 650 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτά τα προβλήματα για το λαό θα μεγαλώσουν. Η κρίση και η ένταση του ανταγωνισμού είναι σίγουρο ότι θα επιταχύνει νέες συγχωνεύσεις και εξαγορές στις ακτοπλοϊκές εταιρείες, δημιουργώντας ακόμα πιο ισχυρά μονοπώλια στον κλάδο. Αυτό σημαίνει ενίσχυση της εφοπλιστικής επιθετικότητας, με συνέπεια τη χειροτέρευση της ήδη δραματικής εικόνας της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των νησιών, ένταση της άγριας εκμετάλλευσης των ναυτεργατών στα καράβια και παραπέρα αύξηση της ανεργίας που ήδη έχει χτυπήσει κόκκινο στον κλάδο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ
Κρύβει την πολιτική που τα οδηγεί σε διάλυση

Συζητήθηκε στη Βουλή Eρώτηση του ΚΚΕ για τα Nαυπηγεία Ελευσίνας

Με αοριστολογίες απαντά η κυβέρνηση στην αγωνία των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας για το μέλλον της επιχείρησης ενώ η ιδιοκτησία της οφείλει δεδουλευμένα μηνών προφασιζόμενη μη τήρηση συμβατικών υποχρεώσεων από το Πολεμικό Ναυτικό. Αυτό προέκυψε με σαφήνεια από την απάντηση που έλαβε χθες σε σχετική Eρώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.

Απαντώντας ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλος, αναφέρθηκε γενικώς και αορίστως σε κυβερνητικές προθέσεις και στη σύσκεψη 5 υπουργείων που πραγματοποιήθηκε για το θέμα της ναυπηγικής βιομηχανίας λέγοντας πως «υπάρχει κεντρική πολιτική της κυβέρνησης για τη διάσωση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας. Εχουν παρθεί κάποιες αποφάσεις και νομίζω ότι εντάσσονται στο γενικό πλαίσιο και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας". Οσον αφορά το θέμα των δεδουλευμένων που οφείλονται, ο υφυπουργός ανέφερε ότι «το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ελευσίνας από τον Ιανουάριο του 2012 έως και σήμερα έχει πραγματοποιήσει επτά διαδικασίες εργατικών διαφορών. Το Σεπτέμβριο του 2012 απέστειλε δυο μηνυτήριες αναφορές στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Επίσης, έχει επιβάλει και ένα διοικητικό πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών για το διάστημα από Νοέμβριο του 2011 έως και Μάρτιο του 2012".

Ανταπαντώντας ο Χ. Κατσώτης εστίασε στους στόχους της κυβέρνησης για τη ναυπηγική βιομηχανία σημειώνοντας: «με την έβδομη Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υλοποιήσατε, οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα οδήγησαν τα Ναυπηγεία στις πολυεθνικές και στα μονοπώλια». Μάλιστα πρόσθεσε ότι οι διυπουργικές συσκέψεις που έγιναν είναι στην κατεύθυνση του «να μπορέσουν τα Ναυπηγεία να συγκεντρωθούν ακόμα περισσότερο και βέβαια αυτή η συγκέντρωση θα είναι με τραγικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους, με απολύσεις και με κατάργηση δικαιωμάτων». Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «ο Ενιαίος φορέας που προωθείται, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η παράδοση συνολικά των ναυπηγείων στις πολυεθνικές και βέβαια με εργασιακές σχέσεις γαλέρας». Αναφερόμενος στις προοπτικές της ναυπηγικής βιομηχανίας επισήμανε πως απαιτείται «ενιαίος δημόσιος φορέας, τομέας της ναυπηγικής βιομηχανίας που είναι αναγκαίος για να μπορέσει να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες συνολικά της χώρας μας». Οσον αφορά τα οφειλόμενα δεδουλευμένα και τις παρεμβάσεις της επιθεώρησης εργασίας, ο Χ. Κατσώτης έθεσε το ερώτημα: «Τι σημαίνει επτά διαδικασίες; Και ποια είναι η απάντηση; Ποια είναι τα μέτρα που έχετε πάρει έτσι ώστε ο ιδιοκτήτης να καταβάλλει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους για να μπορούν να αντιμετωπίσουν βασικές ανάγκες της ζωής τους; Τι σημαίνει 150 ευρώ ή 50 ευρώ την εβδομάδα;».

Πλατιά σύσκεψη για το Ασφαλιστικό των μηχανικών

Η ΕΣΑΚ Μισθωτών Τεχνικών, η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων και η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ Μηχανικών καλούν σε πλατιά σύσκεψη την Κυριακή 14 Οκτώβρη στις 18.30, στην αίθουσα του ΤΕΕ, Νίκης 4 στο Σύνταγμα, για τον προγραμματισμό δράσης, τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό και το συντονισμό με μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους γιατρούς και δικηγόρους.

Στο κάλεσμά της η ΕΣΑΚ αναφέρει: «Η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων μηχανικών κλιμακώνεται! Επόμενο βήμα μετά την καλοκαιρινή απόφαση της κυβέρνησης για δραστικές αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων μηχανικών, η κυβερνητική επίθεση συνεχίζεται με στόχο τα αποθεματικά του κλάδου Υγείας του Ταμείου. Οι παροχές Υγείας του Ταμείου δεν καλύπτουν ούτε στοιχειωδώς τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές είναι τελείως ακάλυπτοι, αφού δεν προβλέπονται ούτε καν αυτές, οι στοιχειώδεις, ισχνές παροχές.

Οι εξελίξεις δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτελούν φυσική συνέχεια της πολιτικής της ΕΕ για την ανταποδοτικότητα στην Κοινωνική Ασφάλιση, δηλαδή της μεταφοράς των ασφαλιστικών βαρών από το κράτος και την εργοδοσία στις πλάτες των εργαζομένων με μια σειρά νόμους, με αποκορύφωμα το ν. 3518/2006 για το ΤΣΜΕΔΕ.

Η επίθεση δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους μηχανικούς. Είναι τμήμα της συνολικής επίθεσης στα εργασιακά, μισθολογικά και κοινωνικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων και του λαού, που κλιμακώνεται από τις κυβερνήσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την ΕΕ. Κοινή πρέπει να είναι και η αντεπίθεσή μας. Ο ουσιαστικός αγώνας που σημαδεύει τον πραγματικό αντίπαλο, τα σχέδια ΕΕ - μονοπωλίων, μπορεί και πρέπει να δοθεί σε συμπόρευση με τον ταξικό πόλο του εργατικού κινήματος, με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ». Το κείμενο της ΕΣΑΚ καταλήγει σε αγωνιστικό κάλεσμα συμμετοχής όλων των εργαζόμενων μηχανικών στην 24ωρη απεργία της 18ης Οκτώβρη και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην Ομόνοια στις 10.30 π.μ. και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 15 Οκτώβρη στις 12.00 μ. στο υπουργείο Εργασίας (στην οδό Σταδίου), κινητοποίηση για την οποία έχουν ήδη λάβει αποφάσεις στάσης εργασίας τα σωματεία του κλάδου.

ΛΑΡΙΣΑ
Διαμαρτυρία στον ΕΟΠΥΥ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στη Λάρισα, οργάνωσαν, χτες, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και η Ενωση Γυναικών (μέλος ΟΓΕ).

Στη συνάντηση με τον διευθυντή του τοπικού ΕΟΠΥΥ, κ. Τσαγκούλη, στον όποιο υπέβαλαν ψήφισμα με τις διεκδικήσεις των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και, γενικότερα, για τα θέματα της Υγείας, επισήμαναν ότι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα που έχουν συνθλιβεί με την αυξανόμενη ανεργία, τους μειωμένους μισθούς και συντάξεις, την αυξανόμενη φορολογία, τα χαράτσια και την ακρίβεια, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις πληρωμές για να προστατέψουν την υγεία τους και μπροστά στη δραματική κατάσταση που βιώνουν μπαίνουν στον αγώνα για δωρεάν φάρμακα και υπηρεσίες Υγείας για όλο το λαό.

ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Απλήρωτοι ένα χρόνο στη Δημοτική Επιχείρηση

Σε αποκλεισμό όλων των υπηρεσιών του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Αθλητισμού και Πολιτισμού, με αποτέλεσμα να μη λειτουργήσει καμία υπηρεσία του δήμου.

Οι 180 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην επιχείρηση είναι απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο και ο δήμος δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ για να λειτουργήσει η επιχείρηση και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Επίσης από το Σεπτέμβρη που θα έπρεπε να ξεκινήσουν τα αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα, αυτά παραμένουν στον αέρα καθώς η δημοτική αρχή δεν έχει προσλάβει το αντίστοιχο προσωπικό.

Ανάμεσα στους απλήρωτους είναι και οι αορίστου χρόνου εργαζόμενοι στην επιχείρηση, αλλά και 45 εργαζόμενοι με ειδικές ανάγκες που απασχολούνται μέσα από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, κινδυνεύει να διακοπεί και το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.

Στο πλευρό τους είναι ο σύλλογος των εργαζομένων στο δήμο και όπως δήλωσε ο πρόεδρος Δημήτρης Κουτζής, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα με αποκλεισμό των υπηρεσιών και πορεία από το Δημαρχείο Κερατσινίου στο παλιό Δημαρχείο της Δραπετσώνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ