ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΗΠΑ
«Αντιπυραυλική ασπίδα» σε ισπανικό έδαφος

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Υπογράφτηκε την Τετάρτη από τους υπουργούς Αμυνας της Ισπανίας και των ΗΠΑ η συμφωνία για την εγκατάσταση μέρους της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» του ΝΑΤΟ σε ισπανικό έδαφος, για την εξασφάλιση των γενικότερων γεωπολιτικών συμφερόντων του στην ευρύτερη περιοχή.

Οι υπουργοί Αμυνας ΗΠΑ και Ισπανίας, Λίον Πανέτα και Πίτερ Μορενές, αντίστοιχα, υπέγραψαν τη συγκεκριμένη συμφωνία στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, που προβλέπει πως θα εγκατασταθούν 4 αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με το σύστημα ραντάρ «aegis» στη ναυτική βάση «Ρότα» στο Καντίς της Ισπανίας, όπου και αναμένεται να αφιχθούν περίπου 1.200 στρατιώτες μέσα στο 2013. Ο Αμερικανός υπουργός επανέλαβε τα γνωστά περί ενίσχυσης της πυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη αλλά και της σχέσης της Ισπανίας με το ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας μάλιστα πως με την εγκατάσταση της «ασπίδας» σε ισπανικό έδαφος «θα επιτευχθεί η ασφάλεια (...) και θα προωθηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στον κόσμο»... Από τη μεριά του ο Π. Μορενές, αφού ισχυρίστηκε πως η ασπίδα θα προστατέψει τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ από πιθανές πυρηνικές επιθέσεις, πρόσθεσε πως με την εγκατάστασή της στο Καντίς θα «τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα» της περιοχής...

Η Ρωσία, για δικούς της λόγους, έχει αντιταχθεί στην ανάπτυξη και εγκατάσταση της «ασπίδας» υποστηρίζοντας πως θα αλλάξει τη γεωπολιτική ισορροπία και έχει προειδοποιήσει με αντίποινα.

NOTIA AΦΡΙΚΗ
Συνεχίζονται οι απεργίες

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Τρεις βδομάδες έκλεισε σήμερα ο απεργιακός αγώνας 20.000 Νοτιοαφρικανών οδηγών φορτηγών και βυτιοφόρων με κεντρικό αίτημα μισθολογικές αυξήσεις. Χιλιάδες απεργοί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις παρά τον εκφοβισμό και την ανένδοτη στάση των ιδιοκτητών φορτηγών. Το ίδιο διάστημα με αποφασιστικότητα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και περίπου 12.000 απεργοί μεταλλωρύχοι της πολυεθνικής «AMPLATS» που απολύθηκαν πριν μία βδομάδα. Απ' την άλλη, οι πολυεθνικές εντείνουν τις πιέσεις σε βάρος των εργατών, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη συμμετοχή τους στις λεγόμενες «παράνομες απεργίες», ενώ επιχειρούν να ανακόψουν το εντεινόμενο κύμα διεκδικήσεων που εγείρονται μετά τη νικηφόρα κινητοποίηση των μεταλλωρύχων του ορυχείου Μαρικάνα...

Ωστόσο, εν μέσω απεργιακού και εργατικού αναβρασμού, δεν λείπουν και βίαια περιστατικά. Χτες υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες αναφέρθηκε πως ένα άτομο κάηκε ζωντανό στον οικισμό μεταλλωρύχων «Ενκάνενγκ» της πολυεθνικής «AMPLATS» στο Ράστενμπεργκ και άλλο ένα σκοτώθηκε από πυρά που έπεσαν κοντά σε συγκέντρωση απεργών κοντά στο ορυχείο Μπάθοπελ της ίδιας πολυεθνικής. Η αστυνομία, που βρήκε αφορμή για να εντείνει ακόμη περισσότερο την παρουσία της στις περιοχές αυτές, δεν ανακοίνωσε αμέσως την ταυτότητα των θυμάτων, αναφέροντας μόνον ότι ακολούθησαν επεισόδια και έγιναν τουλάχιστον 40 συλλήψεις. Αυτόπτες μάρτυρες, που επικαλούνται νοτιοαφρικανικές εφημερίδες, αναφέρουν πως τα θύματα ήταν μεταλλωρύχοι που περάστηκαν για απεργοσπάστες. Επιπλέον αναφέρθηκε πως κάηκαν οχήματα κοντά στον οικισμό «Ενκάνενγκ» υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Κινητοποιήσεις δασκάλων, αγροτών και εργατών

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.--

Μέρα κινητοποιήσεων η χθεσινή για δασκάλους, αγρότες και ακτήμονες και ιθαγενείς ενάντια στην πολιτική του καθεστώτος του προέδρου Φεντερίκο Φράνκο, της κυβέρνησης που προέκυψε από το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Φερνάντο Λούγκο.

Η απεργιακή κινητοποίηση των δασκάλων και οι διαδηλώσεις χθες από το πρωί ενάντια στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και απαιτώντας αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο φετινό προϋπολογισμό που βρίσκεται υπό εξέταση στη Βουλή, οργανώθηκαν από 14 συνδικάτα των εκπαιδευτικών.

Παράλληλα στην Ασουνσιόν έφτασαν χθες αγρότες και ακτήμονες μετά από πορεία ημερών από την επαρχία Νιακουντάι απαιτώντας την αναδιανομή της γης ενώ ήδη ορισμένα από τα στελέχη των καρπέρος έχουν ήδη ξεκινήσει απεργία πείνας. Σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης μαζί με τους ακτήμονες διαδήλωσαν και αγροτικές ενώσεις αλλά και εργάτες μετά την απόφαση της Εθνικής Ενωσης Εργατών. Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για διαδηλώσεις που αψηφούν με δυναμικό τρόπο το νέο νόμο του καθεστώτος Φράνκο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων τις καθημερινές και την παραχώρηση άδειας για την πραγματοποίησή τους μόνο τις Κυριακές και τις αργίες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Τον υπουργό Εξωτερικών Νικολάς Μαδούρο όρισε ως νέο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ο Ούγκο Τσάβες, που θα ορκιστεί στις αρχές Γενάρη για να αρχίσει την εξαετή θητεία της μέχρι τις αρχές του 2019, μετά την ανανέωση της εντολής στον Πρόεδρο Τσάβες στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βενζουέλας, εφόσον ο πρόεδρος δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του, αναπληρώνεται από τον αντιπρόεδρο, ο οποίος υποχρεούται να προκηρύξει εκλογές εντός 30 μηνών. Ωστόσο, αν το ζήτημα προκύψει δύο χρόνια προτού ολοκληρωθεί η θητεία του εκλεγμένου Προέδρου, τότε ο αντιπρόεδρος εξαντλεί το υπόλοιπο της θητείας.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Η Ιρλανδοβρετανική εταιρεία «Providence Resources Plc», με ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε την ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματος πετρελαίου στο Μπαριρόε, σαράντα περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Κορκ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το κοίτασμα περιέχει 280 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησε χτες την εξέταση υπόθεσης από την οποία θα κριθεί σε τι βαθμό τα δημόσια πανεπιστήμια μπορούν να χρησιμοποιούν τη φυλετική ταυτότητα ενός υποψήφιου φοιτητή ως παράγοντα για την εγγραφή του σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Πρόκειται για το νόμο «affirmative-action» που υιοθετήθηκε μετά το κίνημα για τα Ανθρώπινα και τα Κοινωνικά Δικαιώματα της δεκαετίας του '60 ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μαθητών προερχόμενων από φυλετικές μειονότητες και φτωχά λαϊκά στρώματα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εξέπνευσε χτες σε ηλικία 58 ετών ο επιφανής Βρετανός βιολόγος Κιθ Κάμπελ που συμμετείχε σε προγράμματα κλωνοποίησης, έπειτα από την κλωνοποίηση του πρώτου θηλαστικού, της προβατίνας Ντόλι, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του πανεπιστημίου Νότιγχαμ στη Βρετανία.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Εναν πλανήτη αληθινό διαμάντι με διπλάσιο μέγεθος από αυτό της Γης που βρίσκεται στον αστερισμό του Καρκίνου και φέρει την ονομασία «55 Κάνκρι E» ανακοίνωσαν χτες πως ανακάλυψαν Γάλλοι και Αμερικανοί επιστήμονες. Στο διαμαντένιο πλανήτη ένα έτος διαρκεί μόλις 18 ώρες, και οι μέσες θερμοκρασίες στην επιφάνειά του ξεπερνούν τους 1.640 βαθμούς Κελσίου.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Στον 57χρονο Κινέζο συγγραφέα «Μο Γιαν» («Μη μιλάς» στα κινέζικά) το πραγματικό του όνομα είναι Γκουάν Μόγιε, απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2012, με τη Λαϊκή Ημερησία και άλλα ΜΜΕ να αναφέρονται στη βράβευση και να συγχαίρουν τον «πρώτο Κινέζο πολίτη» που κερδίζει το βραβείο.

ΗΠΑ - ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Κατά της «Σεβρόν» για καταστροφή στον Αμαζόνιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την προσφυγή της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας «Chevron» για το «μπολάρισμα» του προστίμου 18 δισ. δολ. που έχει επιβάλει στον πετρελαϊκό όμιλο του Εκουαδόρ για περιβαλλοντική καταστροφή στον Αμαζόνιο.

Το πρόστιμο που έχει επιβληθεί στη «Chevron» και το οποίο επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Εκουαδόρ στις αρχές Γενάρη, αφορά χρόνια περιβαλλοντική επιβάρυνση του Αμαζονίου από ανεξέλεγκτη ρύπανση που είχε προκαλέσει η «Texaco Petroleum», την οποία η «Chevron» απέκτησε το 2001. Η «Texaco» κατηγορούνταν για απόρριψη τοξικών υλικών στη ζούγκλα του Αμαζονίου στο Εκουαδόρ. Κατά της «Chevron» είχαν στραφεί με μηνύσεις περίπου 30.000 πολίτες του Εκουαδόρ ενώ η δικαστική διαμάχη διήρκεσε περίπου μία δεκαετία με την απόφαση για την επιβολή του προστίμου των 18,2 δισ. δολαρίων και αφού η κυβέρνηση του Προέδρου Ραφαέλ Κορέα ακύρωσε τη συμφωνία που είχε υπογραφεί το 1998 μεταξύ της εταιρείας και της τότε κυβέρνησης, που η εταιρεία απαλλάσσονταν με 40 εκατομμύρια δολάρια για «επιχειρήσεις απορρύπανσης».

ΕΕ - ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Για το 2013 μεταθέτει το διάλογο το Βελιγράδι

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Στην «ωραιοποίηση» των πιέσεων της ΕΕ για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου προχώρησε χτες στο Βελιγράδι ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε στη διάρκεια συνάντησης που είχε με το Σέρβο πρωθυπουργό Ιβιτσα Ντάσιτς.

Ο Φούλε ισχυρίστηκε ότι η αναφορά επίσημου εγγράφου της ΕΕ στο σεβασμό της «εδαφικής ακεραιότητας» του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία δεν αποτελεί πίεση ή νέο όρο για αναγνώρισή του από το Βελιγράδι αλλά ότι σχετίζεται τάχα με τη θέση των Βρυξελλών για μη διχοτόμηση του προτεκτοράτου. Επίσης ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν νέοι όροι για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία για τη Σερβία.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός έσπευσε να υιοθετήσει την «εξήγηση» του Φούλε λέγοντας ότι πήρε διαβεβαιώσεις πως οι επόμενες συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας θα γίνουν με το χαρακτηρισμό του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου σε «ουδέτερο». Εξέφρασε έτσι την ετοιμότητα της χώρας του για νέες συνομιλίες, τις οποίες προσδιόρισε όχι νωρίτερα από τον καινούριο χρόνο (2013). Αυτά ενώ μόλις προχτές ο Ντάσιτς είχε δηλώσει πως η αναφορά της επίσημης έκθεσης της ΕΕ για τη Στρατηγική Διεύρυνσης το 2012-13 στην «εδαφική ακεραιότητα του Κοσσόβου» ήταν αφορμή για ματαίωση περαιτέρω συνομιλιών ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα...

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Σε δίκη η «Σελ»

ΧΑΓΗ.--

Ξεκίνησε χτες, σε δικαστήριο της Χάγης, η κύρια ακροαματική διαδικασία κατά της πολυεθνικής εταιρείας «Shell» στην υπόθεση της πετρελαϊκής ρύπανσης του Δέλτα του Νίγηρα. Τέσσερις νιγηριανοί αγρότες και η περιβαλλοντική ομάδα «Φίλοι του Πλανήτη» έχουν ασκήσει αγωγή κατά της πολυεθνικής κατηγορώντας τη «Shell» πως οι κηλίδες πετρελαίου έχουν εξαπλωθεί στα ποτάμια, τις λίμνες, τα δάση, αλλά και στο πόσιμο νερό στα τρία χωριά του Δέλτα του Νίγηρα, Γκόι, Ορούμα και Ικοτ Αντα Ούντο. Οι ενάγοντες ζητούν νέους αγωγούς πετρελαίου για να σταματήσει η διαρροή του πετρελαίου, ολοκληρωμένο σύστημα καθαρισμού του εδάφους και των υπόγειων υδάτων και αποζημίωση για τους αγρότες και ψαράδες που υπέστησαν ζημιές.

Αρχικά, η «Shell» επεδίωκε το θέμα να εκδικαστεί στη Νιγηρία, ωστόσο οι δικαστές της Χάγης δε δέχθηκαν το επιχείρημα της αποκλειστικής ευθύνης της νιγηριανής θυγατρικής εταιρείας. Σημειώνεται πως το 2011 τα Ηνωμένα Εθνη είχαν παρουσιάσει έρευνα για τη ζημιά που έχουν προκαλέσει τα 50 χρόνια δράσης της πετρελαιοβιομηχανίας, ενώ σύμφωνα με μελέτες, στην περιοχή της φυλής των Ογκόνι, η αποκατάσταση θα κόστιζε περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια και θα διαρκούσε περίπου 30 χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ