Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Για το 2013 μεταθέτει το διάλογο το Βελιγράδι

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Στην «ωραιοποίηση» των πιέσεων της ΕΕ για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου προχώρησε χτες στο Βελιγράδι ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε στη διάρκεια συνάντησης που είχε με το Σέρβο πρωθυπουργό Ιβιτσα Ντάσιτς.

Ο Φούλε ισχυρίστηκε ότι η αναφορά επίσημου εγγράφου της ΕΕ στο σεβασμό της «εδαφικής ακεραιότητας» του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία δεν αποτελεί πίεση ή νέο όρο για αναγνώρισή του από το Βελιγράδι αλλά ότι σχετίζεται τάχα με τη θέση των Βρυξελλών για μη διχοτόμηση του προτεκτοράτου. Επίσης ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν νέοι όροι για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία για τη Σερβία.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός έσπευσε να υιοθετήσει την «εξήγηση» του Φούλε λέγοντας ότι πήρε διαβεβαιώσεις πως οι επόμενες συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας θα γίνουν με το χαρακτηρισμό του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου σε «ουδέτερο». Εξέφρασε έτσι την ετοιμότητα της χώρας του για νέες συνομιλίες, τις οποίες προσδιόρισε όχι νωρίτερα από τον καινούριο χρόνο (2013). Αυτά ενώ μόλις προχτές ο Ντάσιτς είχε δηλώσει πως η αναφορά της επίσημης έκθεσης της ΕΕ για τη Στρατηγική Διεύρυνσης το 2012-13 στην «εδαφική ακεραιότητα του Κοσσόβου» ήταν αφορμή για ματαίωση περαιτέρω συνομιλιών ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ