Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΛΙΒΥΗ
Νέα εκδοχή για την επίθεση στο προξενείο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Ως μια καλά οργανωμένη και πολύωρη επίθεση πολλών ανδρών με βαρύτατο οπλισμό περιέγραψε σε δημοσιογράφους διπλωμάτης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την επίθεση που σημειώθηκε στις 11 Σεπτέμβρη στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη της Λιβύης και στοίχισε τη ζωή του Αμερικανού πρέσβη στη χώρα και άλλων τριών Αμερικανών διπλωματικών υπαλλήλων. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέρρευσε την πιο λεπτομερή περιγραφή της συγκεκριμένης επίθεσης, με βάση τα στοιχεία που οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν συγκεντρώσει λίγες ώρες πριν ενημερωθεί σχετικά η αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου.

Εκεί οι εκπρόσωποι των Ρεπουμπλικάνων επέκριναν τόσο τα μέτρα ασφαλείας στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές όσο και τις πρώτες αντιδράσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που είχε συνδέσει την επίθεση με τις διαδηλώσεις για την προσβλητική για τον Μωάμεθ ταινία, ενώ σήμερα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία σχέση, εντάσσοντας την κριτική τους στην προεκλογική επιχειρηματολογία του Ρόμνεϊ. Οι Δημοκρατικοί «απάντησαν» θυμίζοντας ότι η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων αποφάσισε περικοπή στα κονδύλια για την ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών το 2011.

Σύμφωνα με την εκδοχή που παρουσιάστηκε, η επίθεση άρχισε ενώ υπήρχε απόλυτη ηρεμία στην περίμετρο του προξενείου, το προσωπικό ασφαλείας και το διπλωματικό προσωπικό της πρεσβείας μαζί με τον πρέσβη χωρίστηκαν σε ομάδες, με τον πρέσβη και δύο ακόμη άτομα να βρίσκουν καταφύγιο στο δωμάτιο ασφαλείας, από όπου μετά από πολλή ώρα εξήλθε ο υπεύθυνος ασφαλείας επειδή δεν μπορούσε πλέον ν' αναπνεύσει από τους πυκνούς καπνούς καθώς οι εισβολείς είχαν πυρπολήσει το κτίριο. Οταν λίγο αργότερα επέστρεψε στο συγκεκριμένο χώρο, ο πρέσβης δε βρισκόταν εκεί και δεν είναι καθόλου σαφές πότε ακριβώς έχασε τη ζωή του από ασφυξία και πώς βρέθηκε στο νοσοκομείο της πόλης.

Οι έρευνες των αμερικανικών αρχών συνεχίζονται και στο πλαίσιό τους ο επικεφαλής «αντιτρομοκρατίας» του Λευκού Οίκου, Τζον Μπρέναν, επισκέφτηκε χτες τη λιβυκή πρωτεύουσα και συναντήθηκε με εκπροσώπους του λιβυκού Κοινοβουλίου και των όποιων υπηρεσιών ασφαλείας υπάρχουν στη χώρα μετά την ιμπεριαλιστική επίθεση. Παράλληλα, ορίστηκε και νέος Αμερικανός επιτετραμμένος στη Λιβύη, ο Λόρενς Πόουπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ