Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Πρόωρες κάλπες για προώθηση αντιλαϊκών μέτρων

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος αναμένεται να κυριαρχήσει στην προεκλογική εκστρατεία των πρόωρων εκλογών που προκηρύχθηκαν για τις 22 Ιανουαρίου προκειμένου να μη συζητηθούν τόσο πολύ τα επώδυνα μέτρα λιτότητας που τόσο το κυβερνών κόμμα «Λικούντ» του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και οι κυβερνητικοί του εταίροι όσο και η μείζονα αντιπολίτευση, του κεντροδεξιού, «Καντίμα», του Σαούλ Μοφάζ, θα προσπαθήσουν να προωθήσουν προκειμένου να διασφαλίσουν, όπως είθισται να λέγεται, την «ανταγωνιστικότητα» της χώρας θυσιάζοντας στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου τους εργαζόμενους.

Ο Νετανιάχου φαίνεται ότι αποφάσισε να οδηγήσει τη χώρα πρόωρα στις κάλπες λαμβάνοντας υπ' όψιν του και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το κόμμα του προηγείται με διαφορά και έχει, προς στιγμήν τουλάχιστον, σοβαρές πιθανότητες να εξασφαλίσει ένα τέτοιο αριθμό βουλευτών που να μη χρειάζεται ιδιαίτερη στήριξη από άλλα κόμματα. Ο ίδιος δήλωνε ότι η προσφυγή στις κάλπες κρίθηκε αναγκαία καθώς κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2013 μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων έγινε σαφές ότι δε θα μπορούσε να εξασφαλίσει την στήριξη όλων τους στην ψηφοφορία στη Βουλή.

Στην εκλογική μάχη θεωρείται πολύ πιθανό να συμμετάσχει και ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος πρόσφατα απαλλάχθηκε δικαστικώς από σειρά κατηγοριών για δωροδοκία και εκκρεμεί μία μόνο μικρότερης εμβέλειας καταγγελία σε βάρος του. Ο Ολμέρτ, που δεν ανήκει πια στο «Καντίμα», το οποίο ο ίδιος συνέστησε, θεωρείται σχεδόν από όλους τους αναλυτές ο ισχυρότερος αντίπαλος του Νετανιάχου. Παρ' όλα αυτά, οι πρώτες δημοσκοπήσεις που δημοσίευσαν, χτες, οι εφημερίδες «Μααρίβ» και «Χααρέτζ» δείχνουν τον Νετανιάχου να έχει πολύ άνετο προβάδισμα με το περίπου 58% των Ισραηλινών να τον θέλει πρωθυπουργό και τον Ολμέρτ να συγκεντρώνει μόλις το 24%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ