ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Συζητούν μέχρι και διπλασιασμό συμμετοχής των ασφαλισμένων

Διπλασιασμό των εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ καθώς και διπλασιασμό της συμμετοχής των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) συζήτησαν, μεταξύ των άλλων, στη χτεσινή συνάντηση η τρόικα και ο υπουργός Υγείας, Α. Λυκουρέντζος.

Σήμερα, οι εισφορές Υγείας στην κατώτερη κλάση του ΟΓΑ είναι 12 ευρώ και η απαίτηση της τρόικας είναι να γίνουν 24. Επίσης, η συμμετοχή στις εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στον ιδιωτικό τομέα είναι 15% και η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε να φτάσει μέχρι και 30%. Ακόμα, ζητά να αλλάξει ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ με νέες εξαιρέσεις παροχών προς τους ασφαλισμένους. Ηδη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μ. Σαλμάς, με συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία» προανήγγειλε αλλαγή του κανονισμού των παροχών του ΕΟΠΥΥ, απ' την οποία θα εξοικονομήσει 270 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι θα χαρατσωθούν με 270 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Ακόμα η τρόικα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ζήτησε να επιβληθούν έκπτωση στις τιμές για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, νέο δελτίο τιμών στα φάρμακα και συνταγογράφηση των φαρμάκων με τη δραστική ουσία. Από την πλευρά του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας φέρεται να υποστήριξε ότι η συνταγογράφηση μόνο θα προκαλέσει προβλήματα στις ελληνικές επιχειρήσεις φαρμάκου. Γι' αυτό και πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, την προσθήκη, εκτός απ' τη δραστική ουσία, και της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου.


ΕΟΠΥΥ
Νέα χαράτσια, συμμετοχές και έμμεσοι φόροι για τη χρηματοδότησή του

Με χαράτσια μέσω εφορίας, αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων και της συμμετοχής στα νοσήλια, αλλά και μέσω της αύξησης έμμεσων φόρων ετοιμάζεται ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του Οργανισμού. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη συνάντηση που είχαν η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ με τον (τότε) πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμο Βουδούρη.

Η πολιτική ηγεσία του ΕΟΠΥΥ και οι ηγεσίες των ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ εμφανίζονται να ταυτίζονται πως «τα σπασμένα» του ΕΟΠΥΥ, που προέρχονται από την ανεργία, τη μείωση μισθών, την ανέχεια των ΕΒΕ και των αγροτών, πρέπει να τα πληρώσουν εκ νέου οι ασφαλισμένοι, παρότι ήδη πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και αβάσταχτους φόρους.

Ετσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, η κυβέρνηση σχεδιάζει:

  • Την καθιέρωση 30 ευρώ το χρόνο χαράτσι στην εφορία για κάθε ασφαλισμένο, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί 1 γενικός γιατρός συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ ανά 2.000 κατοίκους, που θα παραπέμπει τους ασθενείς σε άλλες ιατρικές ειδικότητες. Οι ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ από πλευράς τους προτείνουν «εναλλακτικό χρηματοδοτικό μοντέλο για τον Οργανισμό, που θα διασφαλίζει τη διακριτή και απρόσκοπτη χρηματοδότησή του», αντί να ζητήσουν εδώ και τώρα γενναία κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Επίσης, οι ίδιες ηγεσίες προτείνουν «αναζήτηση και άλλων κοινωνικών πόρων για τον ΕΟΠΥΥ ή δέσμευση μέρους από υφιστάμενους σε κλάδους που αυξάνουν τον κίνδυνο νοσηρότητας, π.χ. τσιγάρα, αλκοόλ κ.ά.». Με λίγα λόγια αύξηση της έμμεσης φορολογίας, η οποία και σήμερα είναι στα ύψη και τα χρήματα αυτά δε χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας.
  • Αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ από 12 στα 24 ευρώ το μήνα, με προοπτική να ανέλθουν στα 95 ευρώ το μήνα, ποσό που είναι αδύνατον να καταβληθεί σύμφωνα με το εισόδημα των περισσότερων φτωχών και μικρομεσαίων αγροτών. Αλλωστε, και το 40% των αυτοαπασχολούμενων αδυνατούν να καταβάλουν αυτό το ποσό, στο οποίο ανέρχονται οι ασφαλιστικές τους εισφορές. Επομένως, θα προκύψουν περισσότεροι ανασφάλιστοι, περισσότεροι αποκλεισμένοι από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παρόλα αυτά, οι ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ προτείνουν «να επέλθει ισότητα στις καταβαλλόμενες εισφορές ανεξαρτήτως φορέα του ασφαλισμένου».
  • Μέσω της αναθεώρησης του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας προωθείται η καθιέρωση συμμετοχής του ασφαλισμένου ύψους 30% στο Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) για τις περιπτώσεις νοσηλείας σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, προκειμένου - όπως είπε ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ - να στραφούν περισσότεροι στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Ομως, οι δημόσιες δομές και υπηρεσίες δεν επαρκούν κι επιπλέον διαρκώς συρρικνώνονται και υποβαθμίζονται. Αρα τεράστια αναμονή για τους περισσότερους κι όσοι έχουν να πληρώσουν θα πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα.
  • Τόσο ο ΕΟΠΥΥ, όσο και οι ηγεσίες των ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ συμφώνησαν στην «αξιοποίηση του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ, παρέχοντάς του τη δυνατότητα να συμβληθεί με τον Οργανισμό και να λειτουργήσει ως συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ιατρικό προσωπικό, σε ωράριο εκτός ΕΣΥ, με την αντίστοιχη αποζημίωση», επειδή υπάρχει απροθυμία πολλών ιδιωτών γιατρών να ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, αναφέρθηκε πως ο ΟΓΑ έχει πάρει δάνειο ύψους 80 εκατ. ευρώ από την Αγροτική Εστία με συμφωνία εξόφλησής του από τις μελλοντικές εισφορές Υγείας που προορίζονταν για τον ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον τα περίπου 1 - 1,5 δισ. ευρώ που θα εκταμιεύονταν από την επόμενη δόση δεν θα δοθούν από τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπως προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.


6ο ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΙΚΑ
Λουκέτο μέσω ανακαίνισης

«Λουκέτο» μπαίνει στο ένα και μοναδικό ογκολογικό νοσοκομείο του ΙΚΑ, καθώς μέσω της ανακαίνισής του, με τη χορηγία του Ιδρύματος Λάτση, μετατρέπεται σε Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας (ΚΗΝ).

Η απόφαση της μετατροπής του 6ου Θεραπευτηρίου του ΙΚΑ σε ΚΗΝ είναι η τελική κατάληξη της συγχώνευσης του νοσοκομείου με τον Αγιο Σάββα - στα πλαίσια των συγχωνεύσεων των πέντε νοσοκομείων του ΙΚΑ στο λεγόμενο ΕΣΥ. Ηδη έχει μπει λουκέτο στο 1ο και στο 7ο θεραπευτήρια του ΙΚΑ, που έχουν συγχωνευτεί με τα νοσοκομεία «Σισμανόγλειο», «Αγιοι Ανάργυροι» και «Αγία Ολγα». Με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων του ΙΚΑ, άνοιξε ο κατάλογος των γενικότερων συγχωνεύσεων στα δημόσια νοσοκομεία, που πρέπει να έχουν μείωση 661 τομέων και κλινικών μέχρι την 31.12.2012.

Τα φύλλα πορείας που πήραν οι εργαζόμενοι και γιατροί του 6ου Θεραπευτηρίου το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής ήρθαν σαν αποτέλεσμα της αποδόμησης του πολύτιμου σε υπηρεσίες σε καρκινοπαθείς νοσοκομείου που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις και ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο.

Η ανακαίνιση του 6ου Θεραπευτηρίου γίνεται με χορηγία του Ιδρύματος Λάτση και γι' αυτό το μελλοντικό ΚΗΝ - υπολογίζεται να λειτουργήσει σε ένα χρόνο - θα μετονομαστεί σε «Νίκος Κούρκουλος». Η χορηγία, την οποία έχει αποδεχτεί το υπουργείο Υγείας, «οδήγησε σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου», καθώς «προβλέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες τον Ιανουάριο του 2013», όπως αναφέρει σε έγγραφό του ο Διοικητής του Αγίου Σάββα Πάνος Μινογιάννης.

Η επίσπευση των εργασιών οδήγησε σε διαλυτικές αποφάσεις, καθώς, ουσιαστικά, καταργείται το τμήμα της Πυρηνικής Ιατρικής με τη μεταφορά του στον Αγιο Σάββα. Εκεί θα αντικαταστήσουν πεπαλαιωμένα μηχανήματα ηλικίας 30 χρόνων που δεν μπορούν να λειτουργήσουν άλλο. Ετσι, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς και οι εξωτερικοί - περιπατητικοί άρρωστοι θα στριμωχτούν σε άλλα νοσοκομεία, όπως το ΝΙΜΤΣ. Επιπλέον, τα εξωτερικά ιατρεία της κλινικής μαστού, της γυναικολογικής, της πλαστικής και της ακτινολογίας θα αφομοιωθούν όπως αναφέρεται στο έγγραφο του Διοικητή στον Αγιο Σάββα. Μ' άλλα λόγια καταργούνται. Ετσι οι ασφαλισμένοι θα υποχρεώνονται να πληρώνουν εισιτήριο πέντε ευρώ - που δεν πλήρωναν μέχρι τώρα στο 6ο Θεραπευτήριο - για τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Επιπλέον θα υποχρεώνονται στο χαράτσι συμμετοχής με 15% καθώς θα υποχρεώνονται να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα για μαστογραφίες, υπερήχους και ακτινογραφίες.

Τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της απόφασης επισημαίνει σε έγγραφό του (11.10.2012) ο μέχρι τώρα Διοικητής της 1ης Υγειονομονικής Περιφέρειας Αρης Μουσιώνης: «Η απόφαση θα έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και την οικονομική επιβάρυνση χιλιάδων ογκολογικών ασθενών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ και τη σημαντική αύξηση της δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων για το Δημόσιο», επισημαίνει ο Αρης Μουσιώνης και ζητά την άμεση αναστολή της απόφασης, καθώς μεταξύ των άλλων ακυρώνει παλιότερη απόφαση της 1ης ΥΠΕ για τη λειτουργία Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Πυρηνικής Ιατρικής και Βιοπαθολογικών Εξετάσεων εντός του 6ου Θεραπευτηρίου του ΙΚΑ.


ΣΕΑΑΝ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Κινητοποίηση χτες στα κεντρικά των ΚΕΠΑ

Κινητοποίηση έξω από τα κεντρικά γραφεία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) έκαναν χτες το μεσημέρι δυνάμεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ καλώντας τους ανάπηρους και τους συγγενείς τους να ξεσηκωθούν ενάντια στα «σφαγεία» των ΚΕΠΑ και τις περικοπές σε επιδόματα, θεραπείες και συντάξεις. Ταυτόχρονα διέδιδαν το μήνυμα της πανεργατικής απεργίας, όπου το ραντεβού της ΣΕΑΑΝ θα είναι στις 10 π.μ. στα γραφεία της (Χαλκοκονδύλη 37).

Σε συνάντηση που έγινε, η διευθύντρια Πιστοποίησης Αναπηρίας του ΙΚΑ αναφορικά με τον ΚΕΒΑ είπε πως συγκροτείται νέα επιστημονική επιτροπή για την επανεξέτασή του και για τη μεγάλη αναμονή στα ΚΕΠΑ (σ.σ. εκκρεμούν 30.000 - 40.000 ενστάσεις και χιλιάδες ακόμα χειρόγραφες) είπε πως θα συγκροτηθούν κάποιες επιτροπές ακόμα, κάτι όμως που δε θα δώσει λύση στο μεγάλο συνωστισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ