ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζεται η σύγκρουση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην τουρκο-συριακή μεθόριο. Η τουρκική ηγεσία επιμένει στους υψηλούς τόνους και απολαμβάνει την «κατανόηση» και της ΕΕ, διά στόματος εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Αστον, η οποία ανακοίνωσε ότι στον κατάλογο των κυρώσεων εντάσσονται άλλοι 28 Σύροι αξιωματούχοι. Η Αστον συναντήθηκε και με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, με τον οποίο συζήτησε και τα της Συρίας, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες, πέραν της αποστροφής της ίδιας ότι «συμμερίζεται πλήρως την ανησυχία της Ρωσίας για την ένταση στην τουρκο-συριακή μεθόριο», αν και επέρριψε εμμέσως τις ευθύνες στη Συρία χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη την εκτόξευση ρουκετών κατά του τουρκικού εδάφους» και «κρίσιμης σημασίας τη στάση της Τουρκίας».

Κριτική για «απραξία» άσκησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο επιχειρηματικού φόρουμ, στο οποίο συμμετείχε και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Υποστήριξε ότι η στάση αυτή του Συμβουλίου Ασφαλείας «ενθαρρύνει τον Ασαντ να δολοφονεί».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, απείλησε με αντίποινα τη Συρία, εάν υπάρξει νέο μεθοριακό επεισόδιο με οβίδες. Επίσης, η Τουρκία σημειώνει την αύξηση των προσφύγων στο έδαφός της, που, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD), ξεπέρασαν τους 100.000, τον μέγιστο αριθμό που η Αγκυρα είχε δηλώσει ότι μπορεί να δεχθεί.

Χτες, αρμενικό φορτηγό αεροσκάφος με προορισμό το Χαλέπι, το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, προσγειώθηκε στο Ερζερούμ της Τουρκίας, δηλώνοντας βλάβη και στη συνέχεια αναχώρησε για τον προορισμό του (αρχικά γινόταν λόγος για εντολή υποχρεωτικής προσγείωσης). Το περιστατικό συνέβη ενώ Συρία και Τουρκία έκλεισαν τον εναέριο χώρο της η καθεμία για τα αεροσκάφη της άλλης.

Περιοδεία Μπραχίμι

Στο Ιράκ έφτασε, χτες, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι, όπου έλαβε την υποστήριξη του πρωθυπουργού αλ Μάλικι στις προσπάθειές του. Την Κυριακή, στην Τεχεράνη, ο Λακχντάρ Μπραχίμι ζήτησε τη βοήθεια της ιρανικής ηγεσίας προκειμένου να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατό, όπως είπε, κατάπαυση πυρός στη Συρία. Συναντήθηκε με τον Ιρανό Πρόεδρο και με τον υπουργό Εξωτερικών και παρέλαβε γραπτώς την «ιρανική πρόταση αποκλιμάκωσης», όπως έχει παρουσιαστεί και στο «Κουαρτέτο» που προσπαθεί να στήσει η Αίγυπτος, με τη συμμετοχή και των Ιράν, Τουρκίας, Σ. Αραβίας. Ο Μπραχίμι φέρεται να δήλωσε ότι υπάρχουν ιρανικές προτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν.

Πριν την ιρανική πρωτεύουσα, το Σάββατο, ο Μπραχίμι συναντήθηκε και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου, όπως δήλωσε, «ν' ακούσει και την τουρκική οπτική του ζητήματος». Εκπρόσωπός του πάντως διέψευσε ότι στην πρόταση που απεργάζεται εμπεριέχεται η ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης 3.000 ανδρών στη Συρία.

Στο μεταξύ, ο συριακός στρατός διέψευσε ότι χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς, όπως καταγγέλλουν αντικαθεστωτικές πηγές, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει καν τέτοια όπλα». Σκληρές μάχες συνεχίζονται στο Χαλέπι, στη Χομς αλλά και στην Μααρέτ αλ Ντουμάν, στο δρόμο από Δαμασκό προς Χαλέπι. Εκτός από τον ανείπωτο φόρο αίματος του συριακού λαού, τραγικές είναι οι συνέπειες των συγκρούσεων και για τα μνημεία της χώρας, με τελευταία παραδείγματα τις καταστροφές στο τέμενος των Ομαϊάδων στο Χαλέπι (από τον 8ο αιώνα) αλλά και το φρούριο μουσείο μωσαϊκών Αλμα Αρα στη Μααρέτ αλ Ντουμάν.

ΙΡΑΚ
Η «απελευθέρωση» σπέρνει διαρκή θάνατο και δυσπλασίες

Από πρόσφατη αντικυβερνητική διαδήλωση στο Ιράκ για την διεκδίκηση στοιχειωδών υποδομών
Από πρόσφατη αντικυβερνητική διαδήλωση στο Ιράκ για την διεκδίκηση στοιχειωδών υποδομών
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ο ιρακινός λαός συνεχίζει να πληρώνει ακριβά το τίμημα της «απελευθέρωσής» του από τους «προθύμους» που πλαισίωσαν την ιμπεριαλιστική εισβολή του 2003 και την κατοχή που ακολούθησε. Εκτός από τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες εκείνης της περιόδου, οι Ιρακινοί βασανίζονται, όπως και τα παιδιά τους, ακόμη και σήμερα, από τις συνέπειες του πολέμου. Και τότε, όπως και σήμερα στην περίπτωση της Συρίας, ως πρόσχημα είχαν χρησιμοποιηθεί οι «ανθρωπιστικές ανησυχίες» των εισβολέων, οι οποίοι, όμως, δε δίστασαν να βομβαρδίσουν κατοικημένες περιοχές και να διαμορφώσουν συνθήκες κόλασης για τις επόμενες γενιές των Ιρακινών.

Αύξηση των αποβολών αλλά και των νεογέννητων με δυσπλασίες καταμέτρησε σε έρευνα που διενήργησε σε πόλεις του Ιράκ ομάδα επιστημόνων και δημοσιεύεται, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», στην επιστημονική επιθεώρηση «Περιβαλλοντική Μόλυνση και Τοξικολογία». Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, με επίκεντρο τις πόλεις Φαλούτζα στο Βόρειο Ιράκ και Βασόρα στο νότο, ανά 1.000 γεννήσεις, τα 37 νεογέννητα έχουν δυσπλασίες κυρίως στην καρδιά ή νευρολογικά προβλήματα. Στα παιδιά που έχουν πρόβλημα, εντοπίστηκε έξι φορές παραπάνω από το κανονικό μόλυβδος και υδράργυρος, δηλαδή μέταλλα που εμπεριέχονται στα πυρομαχικά που οι εισβολείς χρησιμοποίησαν. Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας συνέπεσε με την είδηση ότι στο βόρειο Ιράκ ξέσπασε επιδημία χολέρας, με περίπου 247 κρούσματα, στην ευρύτερη περιοχή της Σουλεϊμανίγια, κυρίως λόγω του σχεδόν διαλυμένου δικτύου ύδρευσης, εξαιτίας επίσης του πολέμου.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλλεπάλληλες ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Τέσσερις αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε διάφορα σημεία της Λωρίδας της Γάζας ως αντίποινα, όπως ανακοινώθηκε επισήμως κατά τη συνήθη τακτική, σε εκτόξευση ρουκέτας τύπου «Γκραντ» κατά της ισραηλινής περιοχής Νετιβότ, αργά το βράδυ της Παρασκευής, σκοτώνοντας συνολικά 5 ανθρώπους και διατηρώντας σταθερά τεταμένα τα πνεύματα. Στόχος των επιδρομών που έγιναν το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή στον καταυλισμό Ντάιρ αλ Μπάλαχ και στην πόλη Κχαν Γιούνις, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, και στον καταυλισμό Τζαμπάλιγια, στη βόρεια Γάζα, ήταν, κατά τον ισραηλινό στρατό, ένοπλοι που εμπλέκονται σε εκτοξεύσεις ρουκετών κατά του Ισραήλ, μεταξύ των οποίων ο φερόμενος ως επικεφαλής της νεοσύστατης ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης - σαλαφιστικής - «Συμβούλιο των Μουτζαχεντίν». Παλαιστινιακές πηγές επιβεβαίωσαν την ταυτότητα των θυμάτων.

ΜΑΛΙ - ΟΗΕ - ΕΕ
Εντείνουν τις πιέσεις για επέμβαση

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.-- Αποφασισμένοι να «συνεισφέρουν» στις προσπάθειες για την εξαπόλυση στρατιωτικής επέμβασης στο δυτικοαφρικανικό Μάλι από περιφερειακούς οργανισμούς εμφανίστηκαν χτες στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, χρησιμοποιώντας ως βολική αφορμή την εδώ και 6,5 μήνες κατάληψη του μαλινέζικου βορρά από ισλαμιστές των οργανώσεων «AQIM» (Αλ Κάιντα του ισλαμικού Μαγκρέμπ) και «MUJWA» (Κίνημα για Ενότητα και Τζιχάντ σε Δυτική Αφρική).

Σε ανακοινωθέν οι υπουργοί της ΕΕ, που κυρίως αποβλέπουν μεταξύ άλλων στο σημαντικό ορυκτό πλούτο του Μάλι, εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να «βοηθήσουν» στην επίλυση της «σοβαρής πολιτικής και στρατιωτικής κρίσης». Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΕ εξετάζει σε πρώτη φάση την αποστολή δεκάδων στρατιωτικών εκπαιδευτών που θα αναλάβουν τη «βελτίωση» της εκπαίδευσης του μαλινέζικου στρατού...

Νωρίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα (γαλλικό) σχέδιο απόφασης που ζητεί από αφρικανικούς περιφερειακούς οργανισμούς (π.χ. ΕCOWAS) και τη μεταβατική μαλινέζικη κυβέρνηση να καταλήξουν σε ένα «λεπτομερές σχέδιο» εντός 45 ημερών για την πραγματοποίηση στρατιωτικής επέμβασης στο Μάλι, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για συνομιλίες με τους αυτονομιστές της φυλής των Τουαρέγκ του κινήματος «Εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα της Ανζαουάντ» (ΜΝLA) εφόσον διακόψουν σχέσεις με τους ισλαμιστές. Οι τελευταίοι απείλησαν τη Γαλλία ότι «θα ανοίξουν τις πύλες της κόλασης» και θα εκτελέσουν τους έξι Γάλλους πολίτες που κρατούν ομήρους.

ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΗΠΑ
Νέες κυρώσεις

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος του Ιράν ενέκριναν, κατά τη χτεσινή συνεδρίασή τους στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, εγκαλώντας την ιρανική ηγεσία γιατί «αρνείται να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς συμβαίνει με το πυρηνικό του πρόγραμμα» σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον ιμπεριαλιστικό κλοιό γύρω από το Ιράν. Οι νέες κυρώσεις επιβάλλονται στον οικονομικό, εμπορικό, ενεργειακό και μεταφορικό τομέα, απαγορεύτηκαν η εισαγωγή ιρανικού φυσικού αερίου -μετά του πετρελαίου- στην ΕΕ και οι συναλλαγές ανάμεσα στις ιρανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες και επιβλήθηκαν επιπλέον περιορισμοί στις εξαγωγές γραφίτη, άλλων μετάλλων και λογισμικών για βιομηχανική χρήση στο Ιράν και στις δραστηριότητες της ιρανικής ενεργειακής βιομηχανίας.

Οι ΗΠΑ έσπευσαν να χαιρετίσουν την επιβολή των νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Την ίδια στιγμή, βέβαια, ανακοίνωναν ότι αυξήθηκαν κατά 1/3 οι αμερικανικές εξαγωγές σιταριού, ιατρικού εξοπλισμού και γάλατος προς το Ιράν, οι οποίες συνεχίζονται παρά την επιβολή κυρώσεων σε άλλους τομείς.

Με δηλώσεις του επίσης ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, μιλώντας σε στελέχη εταιρειών της πολεμικής βιομηχανίας προειδοποίησε για νέα «11η Σεπτέμβρη» από το Ιράν, με κυβερνοεπιθέσεις. Ισχυρίστηκε ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από το κύμα των κυβερνοεπιθέσεων που δέχθηκαν η εταιρεία «Saoudi Oil company» και εταιρείες σαουδαραβικών συμφερόντων, όπως η «Aramco», αλλά και οι υπολογιστές πολλών τραπεζών στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ