Τρίτη 16 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΗΠΑ
Νέες κυρώσεις

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος του Ιράν ενέκριναν, κατά τη χτεσινή συνεδρίασή τους στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, εγκαλώντας την ιρανική ηγεσία γιατί «αρνείται να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς συμβαίνει με το πυρηνικό του πρόγραμμα» σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον ιμπεριαλιστικό κλοιό γύρω από το Ιράν. Οι νέες κυρώσεις επιβάλλονται στον οικονομικό, εμπορικό, ενεργειακό και μεταφορικό τομέα, απαγορεύτηκαν η εισαγωγή ιρανικού φυσικού αερίου -μετά του πετρελαίου- στην ΕΕ και οι συναλλαγές ανάμεσα στις ιρανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες και επιβλήθηκαν επιπλέον περιορισμοί στις εξαγωγές γραφίτη, άλλων μετάλλων και λογισμικών για βιομηχανική χρήση στο Ιράν και στις δραστηριότητες της ιρανικής ενεργειακής βιομηχανίας.

Οι ΗΠΑ έσπευσαν να χαιρετίσουν την επιβολή των νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Την ίδια στιγμή, βέβαια, ανακοίνωναν ότι αυξήθηκαν κατά 1/3 οι αμερικανικές εξαγωγές σιταριού, ιατρικού εξοπλισμού και γάλατος προς το Ιράν, οι οποίες συνεχίζονται παρά την επιβολή κυρώσεων σε άλλους τομείς.

Με δηλώσεις του επίσης ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, μιλώντας σε στελέχη εταιρειών της πολεμικής βιομηχανίας προειδοποίησε για νέα «11η Σεπτέμβρη» από το Ιράν, με κυβερνοεπιθέσεις. Ισχυρίστηκε ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από το κύμα των κυβερνοεπιθέσεων που δέχθηκαν η εταιρεία «Saoudi Oil company» και εταιρείες σαουδαραβικών συμφερόντων, όπως η «Aramco», αλλά και οι υπολογιστές πολλών τραπεζών στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ