Τρίτη 16 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ
Η βαρβαρότητα του καπιταλισμού με θύματα τα παιδιά

Στις πρώτες θέσεις στην παιδική φτώχεια η Ελλάδα

Μικρά παιδιά στο κέντρο της Αθήνας προσπαθώντας να εξασφαλίσουν λίγη τροφή

Eurokinissi

Μικρά παιδιά στο κέντρο της Αθήνας προσπαθώντας να εξασφαλίσουν λίγη τροφή
ΓΕΝΕΥΗ.-- Θύματα της φτώχειας και των μεγάλων κοινωνικο-οικονομικών ανισοτήτων που προκαλεί ο καπιταλισμός σε πλούσιες και αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να πέφτουν εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά, που ταλανίζονται από τη φτώχεια και τον υποσιτισμό, επισημαίνουν στοιχεία της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, με αφορμή τη σημερινή «Παγκόσμια Μέρα Επισιτισμού» και την αυριανή «Διεθνή Μέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας».

Οπως σημειώνεται σε όλες τις τελευταίες εκθέσεις του διεθνούς οργανισμού του ΟΗΕ για τα Παιδιά, ο υποσιτισμός, αλλά και εύκολα ιάσιμες ασθένειες όπως η πνευμονία και η διάρροια είναι υπεύθυνες για το 1/3 των θανάτων παιδιών έως πέντε ετών. Ομως ακόμη και εάν καταφέρουν να επιβιώσουν από τον εφιάλτη της πείνας και να μεγαλώσουν, θα ταλαιπωρούνται στο υπόλοιπο της ζωής τους από αδύναμη υγεία και μειωμένες νοητικές και σωματικές ικανότητες που περιορίζουν τη δυνατότητά τους να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση και να βρουν στο μέλλον δουλειά που να τους εξασφαλίζει αξιοπρεπές εισόδημα. Πάνω από μισό δισ. παιδιά αγωνίζονται να επιβιώσουν σε οικογένειες με λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα.

Καθώς η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση διευρύνεται, η φτώχεια πέρα από τα παιδιά σε αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας και της υποσαχάριας Αφρικής πλήττει τις λεγόμενες αναπτυγμένες χώρες στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, όπου αυξάνει ολοένα και περισσότερο η στρατιά ανέργων, αστέγων.

Από τον κλοιό της φτώχειας δεν θα μπορούσε να λείπει και η Ελλάδα. Σύμφωνα με έκθεση της ελληνικής επιτροπής της Γιούνισεφ τον περασμένο Απρίλη, πάνω από 439.000 παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Είχε επίσης γνωστοποιηθεί πως το 37,1% και το 18,4% των φτωχών παιδιών στην Ελλάδα διαβιούν σε νοικοκυριά που δηλώνουν αδυναμία θέρμανσης και ελλείψεις βασικών αγαθών. Οι αριθμοί αυτοί βέβαια αναμένεται να διογκωθούν κι άλλο καθώς παραμένει σε εξέλιξη η επέλαση του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ