ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλλει την εγκληματική δράση του ισραηλινού στρατού

Παρέμβαση στην Ευρωβουλή για τον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού

Η Παλαιστίνη, με την ισραηλινή κατοχή και τη στήριξη των ιμπεριαλιστών, είναι μια πελώρια φυλακή
Η Παλαιστίνη, με την ισραηλινή κατοχή και τη στήριξη των ιμπεριαλιστών, είναι μια πελώρια φυλακή
Την επιθετικότητα του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό και την προκλητική αδιαλλαξία του απέναντι στο δίκαιο αγώνα του για τον τερματισμό της κατοχής και τη δημιουργία ανεξάρτητου, βιώσιμου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, καθώς και τους κινδύνους γενικευμένου πολέμου στην ευρύτερη περιοχή στο έδαφος των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, καταγγέλλει με παρέμβασή του προς το Συμβούλιο της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας.

Με την παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής: «H επιθετικότητα του ισραηλινού κράτους ενάντια στον παλαιστινιακό λαό και η προκλητική αδιαλλαξία του απέναντι στο δίκαιο αγώνα του για τον τερματισμό της κατοχής και τη δημιουργία ανεξάρτητου, βιώσιμου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, εκδηλώθηκε ακόμη μία φορά με την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου, στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, έχοντας τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Η εγκληματική δράση του ισραηλινού στρατού κατοχής κλιμακώνεται με δολοφονικές επιθέσεις ενάντια στον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας και στα άλλα παλαιστινιακά εδάφη.

Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί αυξάνουν τους κινδύνους γενικευμένου πολέμου με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

Στο έδαφος αυτών των ανταγωνισμών η ΕΕ αναβαθμίζει συστηματικά τις πολιτικές, οικονομικές - εμπορικές, αλλά και τις στρατιωτικές της σχέσεις με το Ισραήλ, τόσο στα πλαίσια της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ, όσο και της ένταξης του Ισραήλ στο χώρο του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού.

Με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ συνάφθηκε πρωτόκολλο που προσαρτάται στην Ευρω-Μεσογειακή Συμφωνία Σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του Ισραήλ, με το οποίο τα προϊόντα που παράγονται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη να εξάγονται ως ισραηλινά προϊόντα στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Η συμφωνία αυτή EE - Ισραήλ ουσιαστικά αποτελεί ευθεία αναγνώριση και νομιμοποίηση της ισραηλινής κατοχής και των εγκλημάτων σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Ερωτάται το Συμβούλιο:

Προτίθεται να συνεχίσει αυτή την πολιτική στήριξης του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού και του δίκαιου αγώνα του, για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και τη δημιουργία ανεξάρτητου, βιώσιμου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ; Για το γκρέμισμα του απαράδεκτου τείχους, την απελευθέρωση των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων στο Ισραήλ και το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ;».

ΣΥΡΙΑ
Σχέδιο Μπραχίμι και συνέχεια μαχών

Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός επιχειρεί μεγαλύτερη παρέμβαση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Ενα διαμεσολαβητικό σχέδιο με πολλά κοινά σημεία με αυτό του προκατόχου του Κόφι Ανάν, φέρεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να απεργάζεται ο νυν ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Λακχντάρ Μπραχίμι, που πραγματοποιεί περιοδεία στην ευρύτερη περιοχή και έχει συναντήσεις με τις ηγεσίες των γειτονικών, στη Συρία, χωρών, ενώ αναμένεται πιθανότατα να επισκεφτεί και τη συριακή πρωτεύουσα και να προτείνει, σε πρώτο επίπεδο, κατάπαυση πυρός στα τέλη του τρέχοντος μήνα, οπότε αρχίζει η μουσουλμανική γιορτή Αϊν αλ Αντχα. Κατά τις ίδιες πηγές, ο Μπραχίμι εξετάζει τρόπους τήρησης της εκεχειρίας, μεταξύ των οποίων και το ενδεχόμενο αποστολής ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Το συγκεκριμένο σχέδιο δεν είναι διόλου σαφές ότι έχει ή ότι μπορεί να εξασφαλίσει τη συναίνεση των εμπλεκόμενων πλευρών στη Συρία ή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Για τις εξελίξεις στη Συρία, μεταξύ άλλων, φέρονται να συζήτησαν επί 40λέπτου στο περιθώριο συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν και ο Ιρανός Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ. Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. Κεκλεισμένων θυρών είναι και οι συναντήσεις που έχει στην Τουρκία η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Ρόουζ Γκέτεμιλερ, αρμόδια για τον έλεγχο των εξοπλισμών, αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητήσει και για τη Συρία.

Επιδιώκει ενίσχυση του ρόλου του το Παρίσι

Παράλληλα με τα σχέδια Μπραχίμι προωθούνται, βέβαια, και αυτά των επιμέρους ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Σήμερα, στο Παρίσι πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών σύνοδος των λεγόμενων «τοπικών πολιτικών συμβουλίων», δηλαδή των οργάνων που εμφανίζονται να έχουν αναλάβει τη διακυβέρνηση περιοχών στα βόρεια της Συρίας. Στις περιοχές αυτές ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έχει παραδεχτεί ότι αποστέλλει «βοήθεια» την οποία χαρακτηρίζει ανθρωπιστική.

Οι εκπρόσωποι των συμβουλίων αυτών, καθώς και ορισμένων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές, θα συναντηθούν και με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος, με τη σειρά του, αναμένεται να πιέσει για την επίτευξη ενότητας μεταξύ των αντικαθεστωτικών. Πρόκειται για βασική προϋπόθεση που τίθεται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για να καταστεί δυνατή η περαιτέρω ενίσχυση της στήριξης που τους παρέχουν. Στην τουρκο-συριακή μεθόριο επικρατούσε, χτες, τεταμένη ηρεμία. Εντός Συρίας, σκληρότατες μάχες μαίνονται στην Μααρέτ αλ Νουμάν, για πολλοστή μέρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ελεύθερη μετακίνηση του στρατού ανάμεσα σε Δαμασκό και Χαλέπι. Η συριακή κυβέρνηση από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι την 1η Δεκέμβρη θα γίνουν συμπληρωματικές βουλευτικές εκλογές για 5 έδρες που παραμένουν κενές.

MAΛΙ
Υπόθεση βδομάδων η επέμβαση λένε οι Γάλλοι

ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ακονίζουν τα «μαχαίρια» οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για την εξαπόλυση στρατιωτικής επέμβασης στο δυτικοαφρικανικό Μάλι, μιλώντας για σχεδιασμό μερικών βδομάδων με πρόσχημα την καταπολέμηση ισλαμικών οργανώσεων που έχουν επιβάλει το δικό τους νόμο σε μία μεγάλη έκταση της χώρας.

Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν σημείωσε χτες ότι η «αφρικανική» επέμβαση είναι «θέμα βδομάδων και όχι μηνών» και ότι σε αυτή θα συμβάλει και το Παρίσι από άποψη σχεδιασμού και επιμελητειακής υποστήριξης. Επανέλαβε ότι δε θα συμμετάσχουν Γάλλοι ή στρατιώτες από άλλες χώρες μέλη της ΕΕ και ότι θα είναι μία επιχείρηση που θα πραγματοποιηθεί κύρια από τις 15 χώρες-μέλη της Αφρικανικής Ενωσης. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, βασικές πτυχές αυτής της αποστολής θα αποφασιστούν την ερχόμενη Παρασκευή (19 τρέχοντος) στη διάρκεια συνάντησης υψηλόβαθμων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων από ΑΕ, ECOWAS και ΟΗΕ στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμάκο.

Το ίδιο 24ωρο ανταποκριτής του Ασσοσιέιτετ Πρες επικαλούμενος πηγές στο Λευκό Οίκο αναφέρεται στις εντατικές προετοιμασίες των ΗΠΑ συνδέοντας τους ισλαμιστές με την επίθεση που σημειώθηκε το Σεπτέμβρη στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη της Λιβύης με αποτέλεσμα το θάνατο του Αμερικανού πρεσβευτή Κρίστοφερ Στίβενς και άλλων τριών Αμερικανών. Το Μάλι είναι πρώην γαλλική αποικία, πρώτη σε παραγωγή βάμβακος σε όλη την Αφρική και η τρίτη σε παραγωγή χρυσού. Κρύβει στο υπέδαφός του, μεταξύ άλλων, σημαντικό ορυκτό πλούτο σε ουράνιο, χαλκό, πετρέλαιο, πράγμα που εξηγεί και το τεράστιο ιμπεριαλιστικό ενδιαφέρον.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Βιομηχανικό ατύχημα

ΑΝΟΒΕΡΟ.--

Περίπου 700 άνδρες της Πυροσβεστικής και άλλων υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης βρίσκονταν μέχρι αργά χτες στο εργοστάσιο της «Kraft Foods», στη μικρή πόλη Μπαντ Φάλινγκμπόστελ, κοντά στο Ανόβερο προκειμένου να σβήσουν την πυρκαγιά που ξέσπασε μετά από έκρηξη σε δεξαμενή υδροξείδιου του νατρίου (καυστική σόδα).

Από το ατύχημα προκλήθηκε τοξικό νέφος που κάλυψε την πόλη αλλά και την ευρύτερη περιοχή και θεωρείται επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, καθώς μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά και δερματολογικά προβλήματα. Διατάχθηκε η εκκένωση του εργοστασίου από τους περίπου 250 εργαζομένους αλλά και των κατοίκων της περιοχής σε ακτίνα 500 μέτρων. Συνολικά περίπου 2.000 άτομα έχουν απομακρυνθεί και έχουν βρει καταφύγιο σε σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις.

ΗΠΑ
Ανεξέλεγκτη η επιδημία μηνιγγίτιδας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η επιδημία μηνιγγίτιδας συνεχώς εξαπλώνεται και δε διαφαίνεται προοπτική να τεθεί σύντομα υπό έλεγχο, καθώς οι υγειονομικές υπηρεσίες συνέδεσαν ακόμη δύο φάρμακα με την επιδημία μυκητιακής μηνιγγίτιδας και εκτιμούν ότι ακόμη μεγαλύτερος και δυστυχώς άγνωστος μέχρι στιγμής αριθμός ανθρώπων έχει εκτεθεί στο σπάνιο αλλά θανατηφόρο ιό, ενώ απειλείται η υγεία και η ζωή χιλιάδων άλλων. Και όλα αυτά εξαιτίας του πλημμελούς ελέγχου των προϊόντων από τη φαρμακοβιομηχανία «New England Compounding Center»που παρασκευάζει τα συγκεκριμένα φάρμακα, αλλά και των υγειονομικών αρχών που ούτε καν τις απαραίτητες ενέργειες και ελέγχους δεν κάνουν αφήνοντας ασύδοτες τις φαρμακοβιομηχανίες.

Μετά από ημέρες, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι ερευνά τις υποθέσεις τριών ασθενών που προσβλήθηκαν από μηνιγγίτιδα αφού έλαβαν θεραπεία με φάρμακα της εταιρείας, περιπτώσεις που ενδέχεται να διευρύνουν το φάσμα της επιδημίας πέρα από τις μολυσμένες ενέσεις στεροειδών (που παρασκευάζει η συγκεκριμένη εταιρεία) και οι οποίες συνδέονται με το θάνατο 15 ανθρώπων και 214 κρούσματα μηνιγγίτιδας (τα κρούσματα μέχρι στιγμής συνολικά κυμαίνονται μεταξύ 13.000 και 15.000). Σύμφωνα με τον FDA, οι νέες υποθέσεις αφορούν ασθενείς που έλαβαν ενέσεις στη σπονδυλική στήλη και ένα διάλυμα που χρησιμοποιείται στις καρδιακές επεμβάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ