ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
Αύριο «κατεβάζουν ρολά» κι οι ΕΒΕ

Η «αντίστροφη μέτρηση» για την απεργία στις 18 του Οκτώβρη βρίσκει τις αγωνιστικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων και αυτοκινητιστών να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την όσο γίνεται πιο μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις με επίκεντρο το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΕΒΕ. Την Πέμπτη οι ΕΒΕ «κατεβάζουν ρολά» και συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ. Η «μάχη» της προετοιμασίας θα δοθεί μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Στην Αθήνα, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και η Σύλλογος Αυτoαπασχολούμενων - Επαγγελματιων και Εμπόρων Δήμου Αθήνας καλούν σε προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλ. Κάνιγγος και στις 10.30 το πρωί στην Ομόνοια. Δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν λάβει αποφάσεις. Στις 18 του Οκτώβρη «τραβάμε χειρόφρενο» σημειώνει το Σωματείο Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Τρίτονων Φορτηγών Ελαφρών Μεταφορών ΔΧ Ν. Αττικής. «Κανένας συμβιβασμός» δηλώνουν οι Επιτροπές Αγώνα ΤΑΞΙ, που καλούν τη μέρα της απεργίας σε προσυγκέντρωση, στις 9.30 το πρωί έξω από τα γραφεία του ΣΑΤΑ.

ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΩΝ
Βεβαιώνουν ότι «ανταγωνιστικότητα» και εργατικά δικαιώματα δε συμβαδίζουν

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΟΕΚΙΔΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση του κλάδου
Από παλιότερη κινητοποίηση του κλάδου
Την ανάγκη οι εργαζόμενοι στην κλωστοϋφαντουργία να πρωτοστατήσουν στην αυριανή απεργιακή μάχη, να νεκρώσουν οι χώροι δουλειάς, τονίζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ). Η απεργία αυτή αποκτά για τον κλάδο ξεχωριστή σημασία μετά και τις πρόσφατες απαιτήσεις των βιομηχάνων κλωστοϋφαντουργών, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ θέλουν να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο. Είναι ενδεικτικό ότι ανάμεσα στα άλλα οι κλωστοϋφαντουργοί απαιτούν και τα εξής:

  • «Ελαστικότερο» οκτάωρο με μεγαλύτερη ευελιξία στις βάρδιες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
  • Μείωση του χρόνου προειδοποίησης και της αποζημίωσης απόλυσης.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50%, κατάργηση φόρων, αύξηση της επιχορήγησης μέσω του αναπτυξιακού νόμου.

Η ΟΕΚΙΔΕ τονίζει: «Το λένε ξεκάθαρα: Ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και δικαιώματα για τους εργαζόμενους δεν γίνεται. Γι' αυτή την ανάπτυξη μάς μιλάνε. Μας θέλουν στη δούλεψή τους ολημερίς για ένα κομμάτι ψωμί, να μας πετάνε στο δρόμο όποτε θέλουν, χωρίς αποζημίωση, χωρίς σύνταξη, χωρίς Υγεία, χωρίς Κοινωνική Ασφάλιση. Να πληρώνουμε εμείς και τα παιδιά μας τις φοροαπαλλαγές τους, τις επιδοτήσεις τους, τα χρέη και τα ελλείμματά τους.

Να ξεχάσουμε ό,τι οι γονείς μας και οι παππούδες μας κέρδισαν με σκληρούς και μακρόχρονους ταξικούς αγώνες. Να τα θυσιάσουμε για τα συμφέροντά τους, που τα βαφτίζουν πατριωτισμό, αυτοί που μετέφεραν τις επιχειρήσεις τους στα Βαλκάνια κι όπου Γης, αυτοί που έχουν ως πατρίδα τους το κέρδος.

Τέρμα στις αυταπάτες. Τέρμα στην κοροϊδία.

Εμείς παράγουμε τον πλούτο, εμείς είμαστε η Ελλάδα.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλο αυτήν την κατάσταση, να ματώνουμε για την καπιταλιστική ανάπτυξη, για τα κέρδη μιας χούφτας πλουτοκρατών. Τις απαιτήσεις τους φέρνει στη Βουλή το πολιτικό τους προσωπικό. Αυτούς υπηρετούν όλοι οι διαχειριστές του ευρωμονόδρομου, ανεξάρτητα από την προβιά που φοράνε για ν' αρπάξουν και μόνο την ψήφο των εργατών.

Σε αυτούς βάζουν πλάτη οι πλειοψηφίες εργοστασιακών σωματείων των δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, της Αυτόνομης Παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ (στην ΕΠΙΛΕΚΤΟ, τη Μινέρβα, την Ελληνική Υφαντουργία και βέβαια ποιος μπορεί να ξεχάσει τα πρωτοπαλίκαρα του Λαναρά...), ενώ η ηγεσία του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού αθώωνε και νομιμοποιούσε την επίθεση στα τραπέζια του κοινωνικού διαλόγου και παράλληλα χαιρέτιζε τις μειώσεις μισθών που υπέγραφαν τα στελέχη τους σε άλλους κλάδους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός. Εχουμε καθήκον να απαντήσουμε ως τάξη απέναντι σε τάξη, να μπλοκάρουμε τα μέτρα, να μην ψηφιστούν, να μην εφαρμοστούν. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτ' άλλο εκτός από τις αλυσίδες μας.

Σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε βιοτεχνία πρέπει να γίνει συζήτηση, συνέλευση, να παρθεί απόφαση, να οργανωθεί η απεργία».

Απεργούν και οι ναυτεργάτες

Σύσκεψη σήμερα στις 10.30 π.μ. στην ΠΕΜΕΝ

Πανελλαδική 24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων αποφάσισε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, μετά την παρέμβαση των ταξικών ναυτεργατικών συνδικάτων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Στα καράβια η απεργία θα ξεκινήσει από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης - από απόψε δηλαδή - και θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 18 Οκτώβρη. Στα ρυμουλκά η 24ωρη απεργία θα ξεκινήσει στις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Για την περιφρούρηση της απεργίας τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία καλούν σε προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί της Πέμπτης στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Για τον καθορισμό των οργανωτικών μέτρων που αφορούν την περιφρούρηση της απεργίας, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ (Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών), ΠΕΣ/ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών διοργανώνουν σήμερα στις 10.30 το πρωί σύσκεψη στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία

Να αψηφήσουν τις αποφάσεις για στάση εργασίας των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στα σωματεία και να πάρουν μέρος στην αυριανή 24ωρη απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, καλεί με ανακοίνωσή της τους εργαζόμενους του κλάδου η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ.

«Στην προηγούμενη πανελλαδική απεργία στις 26 Σεπτέμβρη, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία, παρά τις αποφάσεις για στάσεις εργασίας συμμετείχαν με 24ωρη απεργία περίπου 800 εργαζόμενοι. (...) Η θετική διάθεση των εργαζομένων πρέπει να ενταθεί, να οργανωθεί, να δυναμώσει περισσότερο ώστε αυτή η απεργία να στείλει ακόμα μεγαλύτερο μήνυμα».

Στη συνέχεια, η Γραμματεία αναφέρεται στις συνέπειες της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής στις συγκοινωνίες σε βάρος των εργαζομένων σε αυτές και συνολικά του λαού. Πετσόκομμα μισθών τουλάχιστον κατά 35%, μετακινήσεις προσωπικού, σχεδιασμοί για μείωση ημερών αδείας και ημερών ανάπαυσης, συνεχής μείωση του συγκοινωνιακού έργου, εντατικοποίηση της δουλειάς και άλλα. Στόχος των κυβερνήσεων «να δοθεί η συγκοινωνία στους ιδιώτες, ήδη δίνονται τα εισιτήρια και η τηλεματική, στα σκαριά έχουν να δώσουν τη συντήρηση ορισμένων τρόλεϊ, προχωρούν επίσης τη διαδικασία εκμετάλλευσης από ιδιώτη των τεσσάρων διώροφων λεωφορείων που έχουμε ακριβοπληρώσει και είναι αραγμένα με ευθύνη των κυβερνήσεων. Το ίδιο ακριβώς ετοιμάζουν για τη συντήρηση του δικτύου σε ΗΣΑΠ - ΜΕΤΡΟ - ΤΡΑΜ».

Ετοιμασίες και στη Θεσσαλονίκη

«Στο φουλ» δουλεύουν οι μηχανές για την επιτυχία της απεργίας στη Θεσσαλονίκη και όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Με πικετοφορίες, μαζικές εξορμήσεις και άλλες δράσεις, οι Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης έχουν μπει στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας. Χθες το βράδυ σάλπισαν ξεσηκωμό μέσα από πικετοφορίες που πραγματοποίησαν στην Κάτω Τούμπα, την Καλαμαριά και το Ε' Διαμέρισμα. Σήμερα Τετάρτη, πικετοφορίες θα γίνουν:

Στις 7 μ.μ., πλατεία Μετεώρων.

Στις 7 μ.μ., στην Ευκαρπία.

Στις 7 μ.μ., από τη Μενεμένη (πλατεία Τσομπάνογλου) μέχρι τους Αμπελόκηπους.

Στη Θεσσαλονίκη το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί τους φοιτητές σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και οργανώνει προσυγκέντρωση, στις 10 π.μ., μπροστά στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ.

Στην αυριανή απεργία συμμετέχουν οι Επαγγελματίες, Βιοτέχνες και Εμποροι της Θεσσαλονίκης, με αποφάσεις των Συλλόγων τους. Οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ θα σηκώσουν χειρόφρενο από τις 5 το πρωί της Πέμπτης μέχρι τις 5 το πρωί της Παρασκευής. Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί σε μαχητική προσυγκέντρωση στις 10 π.μ., έξω από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ