ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΕ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προσπάθεια δημιουργίας «πελατείας»...

Οταν εμπορευματοποιείς τον πολιτισμό ...ε, πρέπει να βρεις και «πελάτες». Αυτή τη «λογική» θέλει η ΕΕ να αποδεχθούν οι καλλιτέχνες με συνέδρια, όπως αυτό που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες (15-17/10) για τη ...«διεύρυνση του ακροατηρίου» στον πολιτιστικό τομέα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η «διεύρυνση του ακροατηρίου θα αποτελέσει βασικό στοιχείο των σχεδίων που θα λάβουν υποστήριξη από το προτεινόμενο ευρωπαϊκό ταμείο ύψους 1,8 δισ. ευρώ», που θα ενισχύει τα υφιστάμενα προγράμματα «Πολιτισμός» και «MEDIA» (κινηματογράφος) και θα προσφέρει ένα πρόγραμμα εγγύησης δανείων για την υποστήριξη της τραπεζικής δανειοδότησης των ΜΜΕ (σ.σ. μικρομεσαίων επιχειρήσεων) στους τομείς του πολιτισμού. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», πρόγραμμα «επιτομή» των σχεδιασμών της ΕΕ για πλήρη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και μετατροπή των δημιουργών σε «επιχειρηματίες» - πελάτες των τραπεζών.

Η αρμόδια επίτροπος, Ανδρούλλα Βασιλείου, δήλωσε ότι «πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να φέρουμε το κοινό κοντά στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για να προστατέψουμε την πολυμορφία» και ότι «πρέπει να βοηθήσουμε τους καλλιτέχνες και άλλους επαγγελματίες να προσεγγίσουν νέα ακροατήρια, στις χώρες τους και έξω από αυτές, να επαναξιολογήσουν τη σχέση τους με υφιστάμενα ακροατήρια και να διαφοροποιήσουν ακροατήρια». Διότι «αν δεν εξετάσουμε αυτό το θέμα σοβαρά κινδυνεύουμε να υπονομεύσουμε την πολιτιστική μας πολυμορφία και τα οφέλη που έχει αυτή για την οικονομία και την κοινωνική ενσωμάτωση»! Δηλαδή, τα μονοπώλια θέλουν να διαμορφώσουν τις συνειδήσεις των λαών - «ακροατηρίων» με ό,τι αυτά εννοούν ως «πολιτισμό», ώστε να παίξει το ρόλο του στον καπιταλισμό: Το ρόλο της χειραγώγησης της συνείδησης, παράλληλα με μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου.

Θυμίζουμε ότι το παραπάνω συνέδριο έγινε λίγο μετά τις 26/9/2012, οπότε η Επιτροπή παρουσίασε τη στρατηγική «ώθηση στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας για την οικονομική μεγέθυνση και την απασχόληση στην ΕΕ». Δηλαδή ένα εξειδικευμένο, στον πολιτιστικό τομέα, «σύμφωνο» για την απασχόληση της ΕΕ, που περιλαμβάνει όλες τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις.

Μνήμες Μικρασιατικού πολιτισμού

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Δύο φορές ξένος», με αφορμή τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και θέμα τους ξεριζωμένους πρόσφυγες, που παρουσιάζει το Μουσείο Μπενάκη, αύριο (11.30π.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση γεμάτη μουσικές, χορό, αφηγήσεις και παραμύθια για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Μετέχουν: Σαβίνα Γιαννάτου, Χρήστος Τσιαμούλης (ούτι, τραγούδι), Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα), Κώστας Μερετάκης (κρουστά), Στέλλα Βαλάση (σαντούρι), μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου/Λυκείου Παλλήνης, ο Χορευτικός Σύλλογος «Αργοναύτες Κομνηνοί», οι «Γυναίκες της Νέας Ερυθραίας», η φημισμένη αφηγήτρια παραμυθιών Αννα Κονόμος και ο Νίκος Αγγελόπουλος (πολίτικη λύρα) με το παραμύθι «Υπόσχεση» για τη φιλία και τη μνήμη, με φόντο τις ανταλλαγές πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας. Συνολική επιμέλεια - παρουσίαση: Εφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδου.

Περί Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Για την προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων οργανώνει στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αύριο δύο εκδηλώσεις: «Το παραμύθι της Κυριακής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο», με αφορμή την έκθεση «Το ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το πλοίο, οι θησαυροί, ο μηχανισμός». Το παραμύθι, που είναι αφιερωμένο στην αρχαία ελληνική τεχνολογία και απευθύνεται σε παιδιά 5-12 χρονών, θα ακουστεί στις 11 π.μ.-12μ. και στις 12.15μ.μ.-1.15μ.μ. Επίσης στις 11.20 π.μ. θα δοθεί 40λεπτη διάλεξη στο αμφιθέατρο του μουσείου, με θέμα «Η Ιδρυση, η ιστορία και οι περιπέτειες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου». Θα προβληθούν σπάνιες φωτογραφίες και αρχειακό υλικό των τελευταίων 130 χρόνων του μουσείου και θα αναφερθούν άγνωστες ιστορίες από μόνιμες εκθέσεις και χώρους του.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Gutenberg: Νίκολας Π. Γουάιτ «Ο Πλάτων για τη γνώση και την πραγματικότητα» (επιμέλεια Γιώργος Καραμανωλής), μετάφραση Χρυσούλα Γραμμένου. Μελέτη για τα φιλοσοφικά και γνωσιοθεωρητικά προβλήματα - δηλαδή, για το πώς ερευνούμε, για να γνωρίσουμε κάτι και τι γνωρίζουμε μετά την έρευνα - που θέτουν οι Διάλογοι του Πλάτωνα «Μένων», «Φαίδων», «Πολιτεία», «Φαίδρος», «Κρατυλος», «Θεαίτητος» και «Εβδομη επιστολή» - έργο που αμφισβητείται αν είναι του Πλάτωνα). Ζακλίν Καραγιώργη «Η ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγύ» (δίγλωσση βιοεργογραφική μελέτη για την κορυφαία Γαλλίδα ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγύ. Περιλαμβάνεται και ο κατάλογος των βιβλίων της, αρκετά από τα οποία έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά). Πολ Γουίλις «Μαθαίνοντας να δουλεύεις (Πώς τα παιδιά εργατικής προέλευσης επιλέγουν δουλειές της εργατικής τάξης)» (επιμέλεια Γιάννης Πεχτελίδης, μετάφραση Υβόν Κοσμά. Κοινωνιολογική έρευνα στο διάστημα 1972-1975 για την εθνογραφία των σχολείων όπου πήγαιναν τα παιδιά της πιο φτωχής εργατικής τάξης στις ΗΠΑ, τις διαφορετικές κουλτούρες σ' αυτά τα σχολεία και την αναγκαστικά «οικειοθελή» μετάβαση των φτωχών παιδιών σε τομείς απασχόλησης της εργατικής τάξης.) Χρίστος Ρουμελιωτάκης «Εφοδος στον ουρανό (Ασκήσεις αυτογνωσίας)» (αναμνήσεις του ποιητή από τους λαϊκούς και απελευθερωτικούς αγώνες, τον πόλεμο, γεγονότα, αγωνιστές, πνευματικές αναζητήσεις, λογοτέχνες και λογοτεχνήματα). Λάμπης Καψετάκης «Η τρυφερή μορφή (Κείμενα για τον Χρίστο Ρουμελιωτάκη)» (τρία δοκίμια για τα τρία τελευταία ποιητικά βιβλία του Χρίστου Ρουμελιωτάκη και επίμετρο, με βιβλιογραφία, για το συνολικό έργο του). Από τις εκδόσεις «Τυπωθήτω» κυκλοφόρησαν τα βιβλία: Βασίλης Κρεμμύδας «Ο θείος από την Αμερική (παραμύθι για τον μετανάστη)» (παραμύθι για παιδιά και εφήβους με θέμα τη μετανάστευση αμέτρητων Ελλήνων στα προπολεμικά και μεταπολεμικά χρόνια και τα βάσανά τους στην ξενιτιά). «Νήσος Ανδρος (παράδοση, πολιτισμός, περιβάλλον, ανάπτυξη, κοινωνία)» (συλλογικό βιβλίο). Ηλίας Ν. Κολιούσης «Βατοπέδι. Πολιτική Δικαιοσύνη (στο Βα(λ)τοπέδι δεν είχε... λακέρδα)» (μελέτη για το πώς το 1941, επί των ημερών της φασιστικής κυβέρνησης Τσολάκογλου, η Μονή Βατοπεδίου «απέκτησε» τη λιμνοθάλασσα Βιστωνίδα, σε βάρος του δημοσίου και την πρόσφατη υπόθεση Βατοπεδίου).

- Μιχάλης Σταφυλάς «Θόδωρος Σκουρλής (ένας πρωτοπόρος της ελληνικής ποίησης)» (το βιβλίο του εκδότη του λογοτεχνικού περιοδικού «Πνευματική Ζωή», Μ. Σταφυλά, περιλαμβάνει βιοεργογραφικά στοιχεία και μαρτυρίες ομοϊδεατών δημιουργών, όπως ο Γιώργος Κοτζιούλας, και κρίσεις για τις σοσιαλιστικές ιδέες και το ταξικά πρωτοποριακό ποιητικό έργο του Θ. Σκουρλή. Ο Θ. Σκουρλής γεννήθηκε το 1906 στο Κεράσοβο Ευρυτανίας και έφυγε από την Ελλάδα εξαιτίας της μεταξικής δικτατορίας. Στις δεκαετίες του 1920 και 1930 υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής των λογοτεχνικών περιοδικών του ΚΚΕ «Νέοι Πρωτοπόροι», «Πρωτοπόροι» και «Νέα Επιθεώρηση», όπου δημοσίευε ποιήματα και μεταφράσεις του, όπως τα έργα του Αλεξάντρ Μπογκντάνοφ «Τι είναι η προλεταριακή ποίηση;» και του Γ. Πλεχάνωφ «Τέχνη και κοινωνία». Χαρακτηριστικό της προλεταριακής ποίησης του Θ. Σκουρλή είναι το ποίημά του «Το χέρι», το οποίο αναδημοσίευσε ο «Ρ» στις 27/11/1977). Ο Κ. Βάρναλης χαρακτήρισε τον Θ. Σκουρλή «Πρωτότυπο στην τέχνη του λόγου, παγκόσμιο στα ευρύτατα μηνύματα». Το βιβλίο κυκλοφόρησε από την Πανευρυτανική Ενωση. Μιχ. Σταφυλάς: Χατζοπούλου 49, 176 17 Καλλιθέα).

- Αγγελική Φωτοπούλου «Το ολοκαύτωμα του Αετού Τριφυλίας και Μεσσηνίας» (μαρτυρία για τη σχεδόν ολοσχερή καταστροφή του μεγαλοχωριού Αετός στην Τριφυλία Μεσσηνίας από τους ναζί, στις 11/9/1943 λόγω της μεγάλης δράσης του ΕΑΜ και ΕΛΑΣ, για τα θύματα του ολοκαυτώματος, αλλά και τις εκτελέσεις αγωνιστών στα εμφυλιακά χρόνια. Το βιβλίο διαθέτει βιβλιοπωλείο - τυπογραφείο στην οδό Σόλωνος 71 και Ιπποκράτους).

- Α.Α. Λιβάνη: Μίλτος Πασχαλίδης «Επόπτης» (μυθιστόρημα του δημοφιλούς τραγουδοποιού και ερμηνευτή με θέμα ποικίλες φοβίες των ανθρώπων).

- Καλή Γκέλμπεση «Τραγουδοποιήματα» (ποιήματα μιας εργάτιας, εμπνευσμένα από τη σύγχρονη πραγματικότητα, τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, την εκμετάλλευση των εργατών και άλλων εργαζομένων, την ταξική πάλη κατά της πλουτοκρατίας και των πολιτικών εκφραστών της, αλλά και από την πεποίθηση ότι «ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας νέων σοσιαλιστικών - κομμουνιστικών επαναστάσεων» και ότι ένας «νέος Οκτώβρης θα ξαναφέρει την άνοιξη κι αυτή παντοτινό καλοκαίρι»).

- Γκοβόστης: Μίνα Πέτρου - Βενετσάνου «Η μπλόφα» (θεατρικό έργο, που έλαβε έπαινο της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών το 1996 και παρουσιάστηκε από τη θεατρική ομάδα Κοζάνης «Οχληροί» το 2007).

Αύριο στη σκηνή «Χίλιες και Δύο Νύχτες» (Καραϊσκάκη 10 - στοά, είσοδος από Ερμού, Ψυρρή, 210.3317293-4) ξεκινάει το φθινοπωρινό του πρόγραμμα το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής «Μεσόγειος». Οι Στέργιος Τάτσιος (φωνή), Αλεξάνδρα Τσούκη (κρουστά - φωνή), Μιχάλης Δανιάς, (βιολί), Γιώργος - Nabil Al Saeg (ούτι - φωνή), Νίκος Σουλιώτης (κρουστά), Γιάννης Μεγαλούδης (λαούτο - φιλική συμμετοχή) θα μας ταξιδεύουν στη Μεσόγειο, σε χώρες, λαούς, πολιτισμούς, κοντινούς μα και άγνωστους. Είσοδος 5 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ